Délvilág, 2008. október (64. évfolyam, 230-255. szám)

2008-10-27 / 251. szám

61 Megyei tükör 12. ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG A FESZTIVÁLT - INDULÓRA CSAPTAK BELE A CSAPATOK A GYÚRÁSBA Aki legény, az kolbászt töltött Csabán az interneten!­­ Több mint kétezren - sportolók, művészek, politikusok és egyszerű kolbászszerető­ emberek - mérték össze tudásukat a hét végén. Tizen­kettedik alkalommal rendeztek kol­bászfesztivált Békéscsabán. Lapunk csapata is részt vett a megméretteté­sen. KANCSÁR TÍMEA__________________ - Tavaly a húst hagytuk ki a kolbász­ból, idén pedig a pálinka maradt majdnem otthon. Mindig elfelejtünk valamit - mesélte dr. Becsey Oszkár, az Utcai fiúk csapatának tagja, mi az oka annak, hogy a pólójuk hátuljára rányomatták a békési ízesítésű kol­bász receptjét. A két ügyvédből, fog­orvosból és kardiológusból álló csapat a higiénikusságával akarta a zsűrit el­kápráztatni. - Az uniós elvárásoknak megfelelően, csakis gumikesztyűben vagyunk hajlandóak a teknő mellé állni - mondták. A teljesség kedvéért mintás műtősapkát és álarcot visel­tek. A csabai kolbászfesztiválon a nem­zetközi program egyre népszerűbb: idén 430 csapat regisztrált, csaknem százzal több, mint tavaly. Mintegy 2 és fél ezren készítettek kolbászt, szomba­ton nagyjából 25 ezer látogatót szám­láltak a szervezők. A sportcsarnokban és környékén megtartott rendezvényen nem túlzás, hömpölygött a tömeg. A hústól roska­dozó asztalok között csak komoly la­­vírozási készséggel tudtuk magunkat átverekedni. A készülő kolbászénál csak a pálinka illata volt erősebb. A szíverősítő egyik asztalról sem hiány­zott. A versenyzők nemcsak magukat doppingolták vele, az asztalok között szlalomozó zsűritagokat is ezzel pró­bálták „lekenyerezni”. Persze olyan is volt, aki birsalmalekvárral vagy pogá­csával kínálgatta a tizenöt fős bíráló­­bizottság tagjait. A zsűri tagja volt pél­dául Grecsó Krisztián, lapunk külsős szerzője, a Nők Lapja szerkesztője, il­letve Pischinger Geiza Érsekújvár pol­gármestere. Fűszerezés, íz, illat, tö­mörség szerint is vizsgálódtak a szak­értők. - Rizmayer Mihály, a Telesport szer­kesztője a szóvivőnk, tehát kommuni­kációban erősek vagyunk - avatott be taktikájukba Skaliczki László, a férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya. Stílszerűen Mester­klub­nak nevezett kolbásztöltő csapatát erősítette jelenlétével. Elárulta: ő in­kább a fizikai munkafolyamatból ve­szi ki a részét. A szegedi egyetem hódmezővásár­helyi mezőgazdasági karának hallga­tóit dékánjuk, Bodnár Károly is elkí­sérte. A diákok minden évben részt vesznek egy szervezett disznóvágá­son, és precizitásukon látszik, a kol­bászkészítés sem „kínai” számukra. A legtöbben azonban nemhogy most lát­tak életükben először ízesített darált húst, még disznóvágáson sem jártak soha. Sokaknak a kihívás szépítette meg a versenyt. Volt olyan asztal, ahol lyukas kolbász készült. A kolbásznó­tára zárták a versenyt. A kemény munkát hajnalig tartó vigadalom kö­vette, a vendégek között volt Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdacsapat szövetségi kapitánya is. ÉS KOLBÁSZÉRT VÍVTAK. - Mikor jö­hetünk már a kolbászfesztiválra? Gyakran kérdezgetik a sporttársa­im, ezért jó ötletnek találtam, hogy az egy hónapja felavatott vívóterembe egy versenyt szer­vezzünk a rendezvény idejére, így délután mindannyian átmehe­tünk bulizni - avatott be Tóth Hajnalka, a Békéscsabán szüle­tett, többszörös világ- és Euró­­pa-bajnok vívó. A sportrendez­vényen olyan neves sportolók mérkőztek meg egymással, mint Imre Géza olimpiai ezüstérmes vívó, Boczkó Gábor olimpiai ezüstérmes és ötszörös Euró­­pa-bajnok. - Ez nagyon jó alka­lom, hogy népszerűsítsük a spor­tot - mondta Szellő István, az RTL Klub műsorvezetője, aki szintén részt vett a rendezvényen, me­lyen a sportolókat természetesen welcome drinkkel, hazai szilva­pálinkával fogadták. A verseny dobogósai pedig több kiló kol­bászt vihettek haza. ZSÚFOLÁSIG MEGTELT A HÉTVÉGÉN A CSABAI SPORTCSARNOK, TÖBB EZREN VOLTAK KÍVÁNCSIAK A KOLBÁSZKÉSZÍTŐK FINOMSÁGAIRA LAPUNK CSAPATA IS KEVERT: SZETEY ANDRÁS FŐSZERKESZTŐ ÉS V. FEKETE SÁNDOR FŐSZERKESZTŐ-HELYETTES, HÁTTÉRBEN EGY SZURKOLÓ ÉS POLYVÁS DÁNIEL TEKEREDIK A MÉRETES KOLBÁSZ A TÖLTŐ KEZE ALATT FotóK: Segesvári Csaba ­ Dobó Kata szereti a békéscsabaiakat - Nagyon szeretem a kolbászt, leginkább a csípősét és fokhagymásat. Gyerekkoromba gyakran jártunk a családommal disznóvágásra, most már nem mennék. Nem tartom humánusnak - mondta Dobó Kata színésznő, aki a fesztiválon jelenlétével a békéscsabai Jókai Színház csapatát erősítette. Először vett rész a rendezvényen, nagyon jól érezte magát annak ellenére, hogy nem szereti a tömeget. Elárulta, amíg a Lüzisztrate című zenés vígjátékban játszott a városban, a családja néha meglátogatta. Hétfő, 2008. október 27. S LAPUNK CSAPATA KOLBÁSZT OSZ­TOTT. Az ország egész területéről, illetve Erdélyből, Németországból, Finnországból, Amerikából és Szlo­vákiából is érkeztek csapatok. Sze­gedet lapunk csapata is képviselte. Szetey András, a Délmagyarország és a Délvilág főszerkesztője vezény­letével szorgos munka folyt. V. Fe­kete Sándor főszerkesztő-helyettes és csapattársai - Domokos Mihály, a szegedi egyetem mestertanára, barátja, Minya János műkőkészítő mester és lapunk örökös előfizető­je, Horváth János, illetve Polyvás Dániel menedzser megosztotta a tennivalókat. Békési ízesítésű kol­bászt készítettek. Lapunk hatfős kolbászkészítő alakulata már a ver­senyt megelőző hajnalon kiporci­­ózta a fűszereket, hogy a tízkilónyi húsból időre süthető állapotba ke­rüljön a kolbász. Később kisüttettek ötkilónyit a versenyre, készült fi­nomságból, és szétosztották az arra járó vendégek között. ovábbi FOTÓIC a témáról www.il c I m agyar, fi u

Next