Délvilág, 2008. október (64. évfolyam, 230-255. szám)
2008-10-27 / 251. szám
61 Megyei tükör 12. ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG A FESZTIVÁLT - INDULÓRA CSAPTAK BELE A CSAPATOK A GYÚRÁSBA Aki legény, az kolbászt töltött Csabán az interneten! Több mint kétezren - sportolók, művészek, politikusok és egyszerű kolbászszerető emberek - mérték össze tudásukat a hét végén. Tizenkettedik alkalommal rendeztek kolbászfesztivált Békéscsabán. Lapunk csapata is részt vett a megmérettetésen. KANCSÁR TÍMEA__________________ - Tavaly a húst hagytuk ki a kolbászból, idén pedig a pálinka maradt majdnem otthon. Mindig elfelejtünk valamit - mesélte dr. Becsey Oszkár, az Utcai fiúk csapatának tagja, mi az oka annak, hogy a pólójuk hátuljára rányomatták a békési ízesítésű kolbász receptjét. A két ügyvédből, fogorvosból és kardiológusból álló csapat a higiénikusságával akarta a zsűrit elkápráztatni. - Az uniós elvárásoknak megfelelően, csakis gumikesztyűben vagyunk hajlandóak a teknő mellé állni - mondták. A teljesség kedvéért mintás műtősapkát és álarcot viseltek. A csabai kolbászfesztiválon a nemzetközi program egyre népszerűbb: idén 430 csapat regisztrált, csaknem százzal több, mint tavaly. Mintegy 2 és fél ezren készítettek kolbászt, szombaton nagyjából 25 ezer látogatót számláltak a szervezők. A sportcsarnokban és környékén megtartott rendezvényen nem túlzás, hömpölygött a tömeg. A hústól roskadozó asztalok között csak komoly lavírozási készséggel tudtuk magunkat átverekedni. A készülő kolbászénál csak a pálinka illata volt erősebb. A szíverősítő egyik asztalról sem hiányzott. A versenyzők nemcsak magukat doppingolták vele, az asztalok között szlalomozó zsűritagokat is ezzel próbálták „lekenyerezni”. Persze olyan is volt, aki birsalmalekvárral vagy pogácsával kínálgatta a tizenöt fős bírálóbizottság tagjait. A zsűri tagja volt például Grecsó Krisztián, lapunk külsős szerzője, a Nők Lapja szerkesztője, illetve Pischinger Geiza Érsekújvár polgármestere. Fűszerezés, íz, illat, tömörség szerint is vizsgálódtak a szakértők. - Rizmayer Mihály, a Telesport szerkesztője a szóvivőnk, tehát kommunikációban erősek vagyunk - avatott be taktikájukba Skaliczki László, a férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya. Stílszerűen Mesterklubnak nevezett kolbásztöltő csapatát erősítette jelenlétével. Elárulta: ő inkább a fizikai munkafolyamatból veszi ki a részét. A szegedi egyetem hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karának hallgatóit dékánjuk, Bodnár Károly is elkísérte. A diákok minden évben részt vesznek egy szervezett disznóvágáson, és precizitásukon látszik, a kolbászkészítés sem „kínai” számukra. A legtöbben azonban nemhogy most láttak életükben először ízesített darált húst, még disznóvágáson sem jártak soha. Sokaknak a kihívás szépítette meg a versenyt. Volt olyan asztal, ahol lyukas kolbász készült. A kolbásznótára zárták a versenyt. A kemény munkát hajnalig tartó vigadalom követte, a vendégek között volt Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdacsapat szövetségi kapitánya is. ÉS KOLBÁSZÉRT VÍVTAK. - Mikor jöhetünk már a kolbászfesztiválra? Gyakran kérdezgetik a sporttársaim, ezért jó ötletnek találtam, hogy az egy hónapja felavatott vívóterembe egy versenyt szervezzünk a rendezvény idejére, így délután mindannyian átmehetünk bulizni - avatott be Tóth Hajnalka, a Békéscsabán született, többszörös világ- és Európa-bajnok vívó. A sportrendezvényen olyan neves sportolók mérkőztek meg egymással, mint Imre Géza olimpiai ezüstérmes vívó, Boczkó Gábor olimpiai ezüstérmes és ötszörös Európa-bajnok. - Ez nagyon jó alkalom, hogy népszerűsítsük a sportot - mondta Szellő István, az RTL Klub műsorvezetője, aki szintén részt vett a rendezvényen, melyen a sportolókat természetesen welcome drinkkel, hazai szilvapálinkával fogadták. A verseny dobogósai pedig több kiló kolbászt vihettek haza. ZSÚFOLÁSIG MEGTELT A HÉTVÉGÉN A CSABAI SPORTCSARNOK, TÖBB EZREN VOLTAK KÍVÁNCSIAK A KOLBÁSZKÉSZÍTŐK FINOMSÁGAIRA LAPUNK CSAPATA IS KEVERT: SZETEY ANDRÁS FŐSZERKESZTŐ ÉS V. FEKETE SÁNDOR FŐSZERKESZTŐ-HELYETTES, HÁTTÉRBEN EGY SZURKOLÓ ÉS POLYVÁS DÁNIEL TEKEREDIK A MÉRETES KOLBÁSZ A TÖLTŐ KEZE ALATT FotóK: Segesvári Csaba Dobó Kata szereti a békéscsabaiakat - Nagyon szeretem a kolbászt, leginkább a csípősét és fokhagymásat. Gyerekkoromba gyakran jártunk a családommal disznóvágásra, most már nem mennék. Nem tartom humánusnak - mondta Dobó Kata színésznő, aki a fesztiválon jelenlétével a békéscsabai Jókai Színház csapatát erősítette. Először vett rész a rendezvényen, nagyon jól érezte magát annak ellenére, hogy nem szereti a tömeget. Elárulta, amíg a Lüzisztrate című zenés vígjátékban játszott a városban, a családja néha meglátogatta. Hétfő, 2008. október 27. S LAPUNK CSAPATA KOLBÁSZT OSZTOTT. Az ország egész területéről, illetve Erdélyből, Németországból, Finnországból, Amerikából és Szlovákiából is érkeztek csapatok. Szegedet lapunk csapata is képviselte. Szetey András, a Délmagyarország és a Délvilág főszerkesztője vezényletével szorgos munka folyt. V. Fekete Sándor főszerkesztő-helyettes és csapattársai - Domokos Mihály, a szegedi egyetem mestertanára, barátja, Minya János műkőkészítő mester és lapunk örökös előfizetője, Horváth János, illetve Polyvás Dániel menedzser megosztotta a tennivalókat. Békési ízesítésű kolbászt készítettek. Lapunk hatfős kolbászkészítő alakulata már a versenyt megelőző hajnalon kiporciózta a fűszereket, hogy a tízkilónyi húsból időre süthető állapotba kerüljön a kolbász. Később kisüttettek ötkilónyit a versenyre, készült finomságból, és szétosztották az arra járó vendégek között. ovábbi FOTÓIC a témáról www.il c I m agyar, fi u