Új Dunántúli Napló, 2002. szeptember (13. évfolyam, 238-267. szám)

2002-09-06 / 243. szám

l Szabadfogás Dunántúli Napló Moszkva napok óta szenved a környék erdő- és tőzegtü­zeitől. 13. oldal Sebestyén János és Lantos István ezúttal a Ferences templomban lép fel. 19. oldal Krimi Programok Élet & Stílus Szeles Mónika New Yorkban kikapott Venus Williamstől. 19. oldal UTCÁRÓL ÁGYBA VAGY FORDÍTVA? Egyszerű utcai viseletnek mondható (még a fodorrengeteg elle­nére is) az a ruha, amelyet a Victorio & Lucchino ház kínál a hölgyeknek jövő tavaszra. Konrad Muhr es­küvői öltözéke már ízléspróbáló darab, bár kétségtelen, hogy a nászéj során kevesebbet kell vele vaca­­kolni­­ és az „árut" is megmutatja.______________________________________________________fotós era Sztárpletykák NAOMI MEGÚSZTA. Motorcsó­nak-balesetet szenvedett Naomi Campbell sztármodell, amikor hajókörútra indult Velence csator­náin. Naomi vízbe pottyanás nél­kül megúszta a koccanást, bár an­nak a járműnek, amelyikben ő ült, súlyosan megrongálódott az oldala. A 32 éves modellt nem rázták meg a történtek, vidáman integetett a riportereknek, amikor megérkezett a kikötőbe. A hölgy nem pihen: Capri szigetén Joaquin Cortes spanyol táncossal látták, de feltűnt Enrique Palacio modell oldalán is. ■ Oldalszerkesztő: Hodnik Ildikó Gy. Fáklyaláng a kertben A nyárvégi kellemes esték még bőven alkalmasak kerti rendez­vényekre. Az ilyen összejövete­lek fényét és hangulatát fokoz­hatjuk néhány saját kezűleg el­készített fáklya lángjával. Kerti fáklyát egyszerűen és vi­szonylag gyorsan készíthetünk. A munka megkezdése előtt húzzunk gumikesztyűt, nehogy a kezünkre esetleg rácseppenő viasz égési sé­rülést okozzon. Két kilogramm vi­aszt és némi sztearint 10:1 arány­ban egy használaton kívüli fémlá­basban olvasszunk meg - termé­szetes alapanyagú színezőanyago­kat (ételfestéket) is keverhetünk hozzá. Ebben a folyadékban itas­sunk át egy pamutból vagy jutából való, 10-15 centiméter széles textil­szalagot, és csavarjuk egy 120 cen­tis söprűnyél vagy bambusznád vé­gére. A megolvadt viaszkeveréket he­lyezzük nagy forró vizes edénybe, így meggátolhatjuk megdermedé­­sét. A következő szalagot is márt­suk az olvadékba és az előzőleg fel­vitt rétegre csavarjuk fel. Legalább 3- 4 átitatott textilcsíkkal tekertik be fáklyánkat. Az elkészült fáklyát 5-6 perces időközönként mártogassuk be az olvadékba, hogy így újabb és újabb rétegek kerüljenek a felületére. A fáklyákat meggyújtás előtt legalább 4- 5 órán át hűvös, száraz helyen tárolják. i é Sport Űrkorszaki konyhadivat Bármennyire is divat a „fémkonyha”, sokan a hagyományos, me­legebb bútorzatú főzőhelyet szeretik. Manapság már minden ka­tegóriában léteznek sokfunkciós, „okos” bútorok és gépek. Az időtálló, egyszerű formavilágú konyhák mindig megtartják érvé­nyességüket, soha nem mennek ki a divatból. Az ilyen konyha jel­lemzője a sima ajtólap, esetleg el­térő színű szegélyezéssel vagy le­kerekített élekkel. Színei között a fehértől indulva a pasztell színár­nyalatokon keresztül az élénkeb­­bekig minden megtalálható. Az egyszínű változatok mellett meg­jelennek itt a faerezetű és más mintázatok is.­­Klasszikus vagy rusztikus konyhákba a régi idők hagyomá­nyait visszaidéző bútorokat tesz­nek. Ezek általában fából vagy furnérozással készülnek, de le­hetnek festettek is. Színekben in­kább a natúr vagy a pácolt fa a jel­lemző. A keret mintázata egye­nes, boltíves vagy szamárhátíves, illetve ezek kombinációja. A ha­gyományos klasszikus stílus ele­gáns, meleg hangulatú bútorokat jelent, pazar megjelenéssel, míg a vidékies összhatás népies kiegé­szítőkkel és kialakítással teremt­hető meg. A modern, „dizájnhangsú­­lyos” konyhákba tartozik min­den, ami új, íves formák, szokat­lan felületek, divatszínek, a le­tisztult formák, és a mindig az újszerűség erejével ható dolgok. A high-tech külön kategória a formatervezett konyhák között is. Jellemzője a fémes csillogás, amely hűvös erőt áraszt magából­­ és az űrkorszakot idézi. Anya­ga a rozsdamentes acél, az üveg és - újabban - az alumínium. A konyha egészére a sima felületek jellemzőek, esetleg némi ívvel vegyítve. A „magas technika” mindenképpen jelen van az in­telligens konyhai gépekben, de maga a bútor is rendkívül funk­cionális, fantasztikus fényhatá­sokkal körítve, lehetőleg hatal­mas térben elfoglalva helyét. Ókori habzsolólakomák A mértéktelenség, a dőzsölés, az oktalan bir­toklás és önzés, ha társadalmi méretekben je­lentkezik, hanyatló kultúrát teremt. Az ókori Róma pazarló lakomái és a mai kor felhalmo­zó jellegű mohósága között nem nehéz hason­lóságot találni. A régi görögök, főként a spártaiak étkezése sze­rény volt, ahogy az életmódjuk is. A főétkezés, ami az ebédnek felelt meg, délután 3 óra tájban folyt le, s kenyérből és húsból állott. A rómaiak ebédje, szintén 3 óra tájban, már kissé bősége­sebb volt, és a bor sem hiányzott, húst azonban, különösen a köztársaság ide­jében, ritkábban ettek. A görögök szakácsművészetét a ró­maiak fejlesztették tovább a császárság idején, amikor a dúsgazdagoknak sem­mi sem volt már elég finom és ínyenc falat. Amíg a köztársaság korában a ró­mai ember kását és főzelékféléket evett, s az eledeleket, éppen úgy, mint a kenyeret, a család női tagjai készítet­ték, később egyre jobban terjedt a sza­kácsok és a sütők tartása, s az étkezés csakhamar esztelen fényűzésig fajult. A dőzsölések ebédidőben kezdőd­tek, s rendszerint reggelig tartottak. Az ebéd előételekkel, osztrigával, tojással indult, majd folytatódott a szakácsok remekeivel: egészben sütött vaddisznókkal, nyúllal, malac­cal, galambokkal, kacsákkal, rigókkal, pávákkal s a tengeri halak egész sorával. Ezt követték a sütemények, gyümölcsök. Italokkal sem fukar­kodtak, s az ilyen lakomák alatt táncosok, tán­cosnők, jósok, bohócok mulattatták a társasá­got. Petronius, a római történetíró leírja egyik elő­kelő barátjának ebédjét, amelyből az is kiderül, hogy a mértéktelenségig elfajult tobzódás úgy­szólván naponként megismétlődött a legtöbb előkelő római házban. Mindez az elpuhult ró­mai birodalom hanyatlásának volt kísérőjelen­sége, ráadásul a fogások sokasága és a habzso­lás sem vehető a kifinomult ízlés jelének - hi­szen az ételektől szinte azonnal megszabadul­tak a torokba dugott pávatollak révén. Szibariták szakácstudománya A bőséges, különleges ételekben gazdag táplálkozás elpuhult kedvelőjét egykor szibaritának nevezték. A szó az ókori Sybaris város nevéből ered, ahol a kony­haművészet különös becsben állott, az új ételeket s a főzésben újításokat például szabadalmi jog illette meg. Az újítás bejelentésétől számított egy évig senki nem alkalmazhatta az új főzési módszert, és nem főzhette, nem süthette az új ételt más, csak annak feltalálója. A szibariták annyira rajongtak szakácsaikért, hogy a leg­kiválóbb főzőmestereknek babérkoszorúkat adomá­nyoztak. A római Apicius példája mutatja, hová vezet a csak a gyomor örömeinek szentelt élet. Apicius életében milliókat költött a konyhájára, tisztele­tére szakácskönyv is készült, ám végül, attól való félelmében, hogy éhen fog halni, vagyonának roncsai mellett öngyilkos lett. Rubin 70ll« Hűsítik óraszekrény árából megren­delés esetén 111.111 Ft kedvezményt adunk. Ágota ülőgarnitúránkat ! akció! szept. 7-től okt. 6-ig Diamant Az akcióról és a hálók pontos összetételéről érdeklődjön kollégáinktól! Diamant számítógépes központ Zala L*M*S 33*333 Ft kedvezménnyel kínáljuk Önnek! 111.111 Ft-ért kapható! Zala Bútor Márkabolt - Pécs, Király u. 69. Tel:72214-312 Barletta Bútorház - Kozármisleny, Vadvirág u.3. Tel: 72 570-077 Talizmán-Coop Bt. - Szigetvár, Istvánffy u.33. Tel:73/510-275 Lanti Bútor - Mohács, Tímár u.1. Tel:69/303-222 Készüljön velünk az őszre! Szülőnek lenni, szülővé válni az élet legcsodálatosabb, leg­­felemelőbb érzése. A gyermekvárás rengeteg izgalommal, tervezgetéssel, készülődéssel és nem kevés kötelezettséggel jár. Mi ebben szeretnénk Ön és családja segítségére lenni. A baba születése, ennek körülményei számos kérdést vet fel a leendő szülőben. Mit, hol, mennyiért, melyiket... Ezen kérdések figyelembevételével, a család igényeinek, anyagi lehetőségeinek feltárásával eladóink hozzásegítik önt az ideális választáshoz. A Brendon Babaáruházak kellemes környezetben, széles választék­kal, magas színvonalú kiszolgálással fogadják vásárlóikat. Áruházunkban újszülöttkortól 4-5 éves korig minden, a gyermekének szükséges terméket megvásárolhat. Nálunk egyszerre, egy helyen válogat­hat a babaruházat, bútorok, biztonsági ülések, játékok és egyéb kiegészítők között. A kismamádról sem feledkezünk meg. Kínálatunkkal - ruházat, egészségügyi segédeszközök, kozmetikai termékek, vitaminok - szem előtt tartva a várandósság adta speciális igényeket, próbáljuk áthi­dalni a terhesség időszakát, hogy az zökkenőmentes legyen, s a kismamának örömteli emlékként maradjon meg. Üzletünkben már kapható a Brendon saját őszi babaruha-kollekciója, az évszak hangulatát idéző kellemes, pasztell színekben. A puha, meleg anyagból készült rugdalózók, hálózsákok, overallok és sapkák széles mé­ret- és színválasztékban vásárolhatók meg. Ágynemű garnitúráink és az ehhez tartozó kiegészítő termékeink az exk­luzív, modern formatervezésnek köszönhetően, meghatározó kiegészítői a gyerekszobának. Jelenleg három színben, kékben, bézsben és rózsaszínben kaphatóak. Látogasson el hozzánk! Szeretettel várjuk Önt és kedves családját áruházunkban. Biztosak vagyunk abban, hogy kínálatunk megelégedésére szolgál majd. Brendon b­abaÁruházak Brendon BABAÁRUHÁZAK Az első pillanattól A pécsi Brendon Babaáruház, forgalmának 1%-ával a pécsi Gyermekklinika Visszatérés Alapítványát támogatja, melyet a nyitott gerinccel született gyermekek gyógyításának érdekében hoztak létre. Vásárlásával Ön is segíthet. JD­F *

Next