Új Dunántúli Napló, 2021. szeptember (32. évfolyam, 202-227. szám)
2021-09-16 / 215. szám
4. MEGYEI KÖRKÉP HÍREK Papírhajók szelik a habokat Az idén sem marad szárazon a Tettye patak medre a pécsi Vince utcában, közölte a Papír Papír alkotóműhely, ugyanis a baranyai megyeszékhelyen már negyedik alkalommal rendezik meg a papírhajóversenyt szeptember 18-án, szombaton. Lesz sprintverseny, akadályverseny és az otthon készített árbocosok is megmérettetik magukat. Eredményhirdetés és díjátadó este hét órakor várható. (zsj) Pontyokat telepítettek SARANY Két baranyai tóba összesen 2000 kilogramm pontyot telepített a napokban a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége. Orfűn a Pécsi tóba 1500 kilogramm pontyot helyeztek ki, a halak 2,5-3,0 kilogramm/darab átlagsúlyúak, fogható méretű, pikkelyes és tükrös fajták voltak. A telepítést a Laterum alatti részen végezték el. A kovácsszénája tóba is került ponty 500 kilogramm összsúlyban. (zsj) Szelektív edények a temetőben Elhelyezték az első kék színű, szelektív hulladékgyűjtő edényeket a Pécsi Központi Temető területén. A napokban csaknem ötven gyűjtőedény kerül ki, amelyekben a látogatók háromféle hulladékot gyűjthetnek elkülönítetten: a műanyag palackot, az egyéb műanyag hulladékot (műanyag mécsest, virágtartót, virágot), valamint az üveget, üvegmécsest. Az edényeken jól láthatóan elhelyezett matricák segítik a hozzátartozókat, hogy hova, milyen hulladék kerülhet. Az eddig megszokott ketreces hulladékgyűjtő edények sem tűnnek el a sírkert területéről. (zsj) 2021. SZEPTEMBER 16., CSÜTÖRTÖK Nem találnak szakembert se a placcra, se a konyhára Továbbra is küzdenek a jó munkaerőért Óriási a munkaerőhiány a vendéglátásban, és egyre több jel mutatkozik arra, hogy ez a folyamat drasztikus lépésekre kényszeríti az üzletvezetőket. Rajnai-Zsíros Krisztina krisztina.zsiros@mediaworks.hu BARANYA Felszolgálót, szakácsot, de még takarítót, vagy épp konyhalányt sem találnak a vendéglátósok az utóbbi időben. Sok helyen az üzletvezető vagy a tulajdonos is a placcon dolgozik, hogy a vendégeket az általuk elvárt és megszokott minőségben tudja kiszolgálni. A Szent György Fogadó tulajdonosai, a Kator család szeptember első napjaiban értesítette a vendégeit, hogy a munkaerőhelyzetre való tekintettel megszorító intézkedéseket kénytelenek bevezetni. Nyitvatartásuk megváltozott, illetve külsős vendégeket (nem szállóvendég) csak előzetes asztalfoglalás esetén tudnak fogadni, a déli menüt csökkentett mennyiségben készítik, és az étlapjukat is jelentősen leszűkítették. Már nagyon régóta nem találunk szakembert, se felszolgálót, se szakácsot, de hiány van konyhalányban és takarítónőben is. Vannak próbálkozók, de a munkájuk nem megfelelő - mondja Kator György. A pandémia előtt 15-en dolgoztak a fogadó étteremben, mára 5-re csökkent a létszám. A tervek szerint nem is veszik vissza a teljes létszámot, leépítik a konyhai részt. A szállodai vendégek kiszolgálására koncentrálnak, de a napi menüre, illetve a beeső vendégekre nem tudnak felkészülni. Kevés a jelentkező és a képzett munkaerő Mint az üzletvezető elmondta, több helyen hirdeti a pozíciókat, de nem is nagyon jelentkeznek rá, illetve aki mégis, annak sok esetben nincs elképzelése a szakmáról. Kator György szerint sajnos mások a kiszállításban látják a jövőt. A Szent György Fogadó abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy a szálloda zavartalanul működik, a szállóvendégeket minden szempontból ki tudják szolgálni, a külsős vendégek pedig megértik a megváltozott helyzetet, mert már köztudott, hogy nincs munkaerő. Megfeszített tempóban dolgoznak a konyhában A Tenkes Csárdában csak 6 fővel viszik kevesebben a napokat, mint az elmúlt 21 év alatt. Jóval több vendég van idén, ezért megfeszített munkával dolgoznak, hiszen a szolgáltatás minőségét nem adják alább. Mint Kovács Gábor tulajdonos elmondta, a munkára jelentkező emberekben nincs meg a szakma iránti alázat és tapasztalat, ennek hiányában szeretnének mégis nagyon komoly összegeket hazavinni. A külföldön dolgozó szakembereket hívják haza - Azt a stratégiát választottuk, hogy külföldön dolgozó, ismerős szakmabelieket agitáltunk hazaköltözésre, ehhez biztosítunk szállást és jól fizető állást. Úgy tűnik, sikeres lesz az elképzelésünk. Bár átlagot nézve magas nálunk a bérköltség, de még mindig nem tudunk olyan fizetést adni, mint amilyet szeretnénk. Ennek egyik oka véleményem szerint, hogy ha körülnézünk, a pandémia után minden szolgáltatás ára jócskán emelkedett, az alapanyagárak világszinten az egekben, ezzel szemben itthon, a vendéglátásban nagyon kis lépésekben haladunk e tekintetben - fogalmazott. A nyugati normák felé kell közelíteni az árakat Az étterem-tulajdonos szerint sokan kizárólag a járulékcsökkentésben látják a béremelés lehetőségét - és persze az is segítene - de a nyugati bérekhez a nyugati árak felé is haladni lehetne, ahogy az más ágazatokban is működik. Ha olyan áron dolgozunk, hogy tisztességes fizetéseket tudjunk fizetni, akkor a pályát elhagyni tervezőket még talán késztetni lehet az elgondolkodásra. Meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy ez a csodálatos szakma életben maradjon. Semmi esetre sem az a megoldás, hogy csökkentjük a szolgáltatásokat, esetleg azok minőségét, hanem a vendéglátás árait a nyugati árszínvonal felé kell közelíteni - mondta. Gyakran az üzletvezető vagy a tulajdonos is besegít a vendégek kiszolgálásába, hogy tartsák a színvonalat Fotó: MW Már nem pereskednek, megegyeztek egymással SIKLÓS A pereskedéseket lezárva egyezséget kötött a siklósi önkormányzat és a fürdőt üzemeltető Aquaplus Kft. A cég még 2008-ban kötött szerződést a várossal a fürdő megépítésére és üzemeltetésére. A fürdő 2010-ben megnyitott, és a mai napig ez a cég üzemelteti a komplexumot. Az önkormányzat tavaly októberben viszont szerződést bontott, a város akkori közleménye szerint a cég többszöri felszólítás ellenére sem teljesítette a szerződésben vállalt 100 millió forint összegű üzemeltetési bankgaranciát és a folyamatos karbantartási és felújítási kötelezettségeit. A szerződés felbontását az Aquaplus Kft. akkor nem ismerte el, így jogi útra terelődött az ügy. Ennek a folyamatnak vetett véget a két fél egyezsége, melyet a Pécsi Ítélőtábla is jogerősen jóváhagyott, így lezárult a tulajdonos és az üzemeltető között eddig folyamatban lévő két peres eljárás. Az önkormányzat közleménye szerint a felek szigorú határidők kitűzésével vállalták az üzemeltetési szerződésben rögzített kötelezettségeik maradéktalan teljesítését, és nyilatkozatukkal is megerősítették azon akaratukat, hogy a jövőben előrerögzített módon és ütemterv szerint szorosan együttműködnek a Siklósi Thermal Spa folyamatos és zavartalan működtetésében és fejlesztésében. Zs. K: Mindkét fél egyetértett abban, hogy fontos a fürdő működtetése Idén újra szerveznek programot a gyerekeknek a borászati kutatóintézet szőlészetében Szüreteltek és mustot is préseltek az óvodások PÉCS Óvodásoknak tartottak szüretet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepén szerdán délelőtt. A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Óvodájából érkezett egy gyermekcsoport a domboldal festői helyszínére, ahol megismerkedhettek a szőlőtermelés, szüretelés és a borkészítés alapjaival. Karsai Mirjam, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borásza a szőlészethez kapcsolódó ismeretekkel is ellátta a kicsiket interaktív beszélgetés során. Szó esett a csemege- és a borszőlő közti különbségről, a mustkészítésről, illetve a pécsi szőlőfajtákról is, mint például az Adélkék, a Jázmin vagy az Irsai Olivér. A szervezők egy gyermekek számára hordozható puttonnyal is készültek. Az ovisok ebbe és kosaraikba is pakolhatták a kisollóval szüretelt szőlőfürtöket. A termést ledarálták és lepréselték, a kifolyó mustot pedig megkóstolhatták. - Évekkel ezelőtt is tartottunk hasonló programot, idén újra fogadjuk a gyerekeket a szőlészetben, jövő héten egy másik intézményből is érkeznek látogatók. Fontos a kicsiket minél korábban bevonni ezekbe a tevékenységekbe. A környezettudatosságra való nevelés szempontjából is érdekes lehet ez, hiszen rezisztens szőlőfajtákat is termesztünk, melyek kevesebb permetezőszert igényelnek, kevésbé terhelve a természetet. Az is lényeges, hogy a természeti környezetükkel is megismerkedjenek a gyerekek, továbbá a gyümölcsfogyasztás egészséges mivoltáról is hallhatnak - részletezte Karsai Mirjam. - Az is érdekes lehet a gyerekek számára, hogy a bort, ami a palackba, majd a boltok polcaira kerül, hosszú munkafolyamat előzi meg - tette hozzá Fazekas Orsolya, a kutatóintézet munkatársa. A gyermekek óvónőik segítségével a szőlő és bor témájához kapcsolódó mondókákat, énekeket és közjátékokat is előadtak, így stílusosan az is elhangzott a borászat dombjain, hogy „dió, rigó, mogyoró, szüretelni jaj de jó”, Takáts Gyula verséből, illetve a „lipem-lopom a szőlőt” sem maradhatott el. A program végén a szervezők néhány finom falattal is megvendégelték a kicsiket. M. R. A gyerekek kis kosarakkal is készültek a szüretre Fotó: L. P.