Eger, 1877 (16. évfolyam, 1-52. szám)

1877-11-22 / 47. szám

XVI. év­folyam. Előfizetési dij: Egész évre. . 5 írt — sz. Félévre ... 2 „ 50 „ Negyed évre .1 Egy hónapra . — „ 30 „ *•> „ Egyes szám . — 1­­ „ 47. szám. EGER. Politikai s vegyes tartalmi­ hetilap, megjelenik minden csütörtökön, 1877. november 22-én. Hirdetésekért minden 3 hasálozott petti sorhely után 6, bélyegadó fejében minden hirdetéstől 30, nyilttérben egy petit sorhelyért 15 kr fizettetik. Kiadó­hivatal: a lyceumi nyomda. Előfizetéseket elfogad : a szerkesztőség (Széchenyi-utca zsebközben 24. sz.) és Szolcsányi Gy. könyvkereskedése Alapítványi uj ház a lyceum átellenében) s minden kir. postahivatal. Hivatalos hirdetésekért előre fizetendő , egyszeri közzétételért 1 frt 30 kr Még egy szó, borkivitelünkre érdekében Az „Eger“ i. e. 43-ik számában olvastunk egy a borkivite­leinkre vonatkozó cikket, mely D. Rezső úr tollából került Em­lített cikkíró legfőbb súlyt látszik fektetni a bor mesterséges ke­zelésére, és átalánosan ajánlja a fontos chemiai processust a bor­kereskedelem nagymérvű eredményének előidézésére, mert úgymond Franciaországban a bornak mesterséges és biztos gyártása végett saját gyárműhelyek vagy borházak léteznek. Még azt is teszi hozzá, hogy más bort kedvel az angol, mást a német, mást az orosz és svéd, és így tehát, ha azt akarjuk, hogy borunk kellő kelendő­séget nyerhessen, a már nevezett külföldi szomszédaink gusztu­sához képest mesterséges vegyítés által egyenlítsük borainkat. No hát hiszen ezt úgy átalánosságban véve nem mondhat­nék épen, hogy D. Rezső úrnak némely tekintetben nincs igaza; mert bizon van Magyarországban néhány oly vidék, melynek borai silányságuk és gyengeségüknél fogva az ily chemiai operatiokat felvehetik , de már Tokaj, Villány, illetve Eger, Szegszárd, stb. bo­rai mind minő­ségre, mind tartalmakra európai nevezetességüek lévén, azok jó hire csak homályosíttatnék a chemizálási rendszer által. Borkivitelünk pangásának fő oka az, hogy a kezelési rend­szer körül igen hanyagok vagyunk, és borainknak piacot teremteni nem tudunk. Mert nem áll az, hogy: „a jó bornak nem kell cé­gér.“ Mai világban nem a fogyasztó fut a termelő után, hanem a kereskedő. Az ízlés pedig hódol a divatnak, s a legjobb bor is könnyen úgy járhat a világpiacokon, „mint a napnál is világo­sabb“ igazság, hogy t. i. minden biróság előtt elvész, ha nincs ügyvéde, aki ezen világosságra reá mutasson. „Csak elcsodálkoztam azon“ mondja az 1862-iki londoni vi­lágtárlat egyik juryje, hogy az angol kereskedők általában egy­hangúlag a legkeserübb panaszokat em­elek az iránt, hogy a Lon­donba érkezett magyarországi borok sem jóságra, sem tartósságra nézve meg nem­ bízhatók, úgy annyira, hogy e miatt jelenleg a magyar és átalában az ausztriai birodalomból érkező borok irá­nyában a legnagyobb ellenszenv uralkodik. Ugyancsak a londoni jury kiemelvén a tiszta, finom, zamatos magyar borok érdemét, megrótta a küldemények jelentékeny részét, mert némelyiknél hiányzott azon tiszta határozott izlet, mely a fi­nom borok megítélésében mérvadó, — másoknál minden érdem mellett oly élesség, — oly vadság mutatkozott, vagy hiányzott a kellő zamat, sőt a kellő átlátszóság is. Már hogy a világkereskedelmi borokhoz kellő talaj és égalj Magyarország számos borvidékein feltalálható, az köztudomású tény.­­ Hanem a többi kellék, elkezdve az alapítástól, berende­zéstől a szüretig, és innen a borok külföldre szállításáig, még sok részben hiányos. Azért kell kifürkészni a bortermelésnél vagy ke­zelésnél elkövetett mulasztásokat, sőt a hibák forrásait, és mindin­kább oda hatni, hogy azon kiváltságos vidékek — mint Eger is, — birtokosai, melyeket borvidékeknek nevezünk, lehetően hasz­nálják fel a talaj és égalj sajátságait. Kell az eseteket, körülmé­nyeket kijelölni, melyekben, a mesterkélt eljárás is indokolható lehet, de figyelmeztetni a termelőt, hogy ne várjon a mesteri eljárás bár­melyikétől sem csodákat; ne várja a cukortól vagy a barlangtól, vagy bármiféle vegytani segédkezéstől azt, hogy a különben jóra való bornak, valamely kitűnő zamatot „bouquetet“ ad, mert a vi­lág minden vegyésze sem képes a homokkerti borokat, tokaji, egri, és más finom borrá átalakítani. De elvégre is hiában minden gond és ápolás, hiában terme­lünk, akár 20—30 féle „unicum“-bort kiváltságos vidékeinken, ha nincs aki azokat a világpiacokra bevezesse , bemutassa, stb. — ott eredetiségükért, tisztaságukért felelősséget vállaljon, s azokat ott minden módon megkedveltesse és honosítsa. Ahhoz vannak szokva az angolok és franciák, hogy hozzá sem szólnak társas köreikben oly emberhez, kinek neve, midőn belépett, kikiáltva nem volt. Ott ülhet az közöttük Ítélet napjáig. Rá sem néznek, bármily derék magyar ember legyen, így vagyunk vagy is így vannak, ők borainkkal is, — tudni akarják nevét, ha­záját, s ha vannak érdemeit, sajátságait. Minden egyes ország borai már természetüknél fogva oly bi­zonyos sajátsággal bírnak, mely által más boroktól különböznek, — kár volna tehát azokat eredetiségükből mesterséges készülé­kek által kivetkeztetni, mit D. Rezső úr oly híven ajánl, mert úgymond, más bort kedvel az angol, mást a német, mást az orosz és svéd. És azért tehát, hogy mindegyik másfélét kedvel,­­ nem kell mind a francia modor szerint apparálni, hanem mi egriek ke­zeljük jóhírer borainkat kellően rendezve, akkor a külföldiek meg­kedvelik borainkat, valamint mi az övéket is fogyasztjuk. „Tessék megnézni a magyarokat saját hazájukban: nem előbbre teszik-e a champagnert“ a világ mindenféle borának Ezzel töltik poharukat, ha valakit éltetni akarnak. Champagnei bor nélkül nincs úri lakoma, sőt ez az első, csak ez van hirdetve ös­­­szejövetelek, társas vendégségek alkalmával. Champagnei üvegekre történik a fogadás a fiatalok közt. A nők nem innának bort „a világ minden kincséért sem“ — de megkóstolják a champag­­neit . . . Roppant szembetűnő az, miként országgyűlésünk meg merte r­ikirozni ama törvénynek hozatalát, melynél fogva, a borok mesterileg készítése meg­engedtetett. — E tárgynál is beigazoltatott az, hogy képviselőházunk a törvények gyártásánál legkisebb önállósággal sem bír, — tagjai valóban ha­sonlítanak oly egy éretlen gyermekhez, ki céltalanúl mindent maj­molni szeret, és azon tanulóhoz, ki atyja névnapjára levelet akar­ván írni, a helyett, hogy saját gondolataiból mentette volna azt, elővette a „Magyar levelező könyvet“ s onnan leirta az egészet, az aláirást jelző N. N. betűvel együtt, — de ezzel korántsem jött zavarba, az N. N. betűt kitörölte szépen, és aláírta saját nevét. — Egészen m­áskép tű­nik az fel, — ha az ilyetén törvény oly korona­országban alkalmaztatik, hol szőlőtőkének még csak nyoma sincs; és máskép tűnik fel akkor, — ha kérdéses törvény oly országra terjesztetik ki, hol a szőlőtőke-ültetvények elárasztják annak min­den részeit, és a szőlőnedvet oly bőven adják, hogy az belföldileg el nem fogyasztható, amott a bort vásárolni, és emitt pedig árusít­­tatni szükséges. Hozzá­járul még az is,­­ hogy honunkban a mesterséges borkészítés — csak visszaélésre szolgáltat alkalmat. Mert igaz ugyan, mióta a gyakorlat beigazolta azt, hogy a bor mi­­nőségének azon hiányzó része, mely az időjárás és különböző elemi csapás következtén attól elvonatik, — mesterséges készülékekkel is kipótolható, megengedtetett a borok vegytanilag tisztán és egészségre kártékonyan nem ható készülékkel szakértő kezek ál­tali igazítása azon feltétellel azonban,­­ hogy az illető boráruló az ily bort üvegekbe dugaszolva, ráillesztett következő felirattal „Mesterségesen készített bor“ árulhatja csak, melyet aztán a hely­beli rendőrségnek az illető orvossal, egészségi szempontból időköz­ben megvizsgálni kötelessége. — Ámde minálunk ez nem tartatik meg, — mert nálunk a bor mesterséges készítése nagyobb részben értetlen egyének kontár kezeivel pancsoltatik össze. Én nem tu­dom , de átalában beszélik a városban, hogy az úgynevezett só­

Next