Élelmezési Dolgozó, 1983 (77. évfolyam, 1-12. szám)

1983-08-01 / 8. szám

# HL j j »T I J H I *1 j ^ I I »T • ] 'I I d 'I 4 w 1 I I I H I *T .1 * 1 *W jl 1 I ^MiBBH^HBHHEHHÉMlMHÉHb^KIHHÉHflÉiBlHHHh­iiHÉÉlHHIHlH * Szocialista munkaverseny a terv teljesítéséért Sikeres évet zárt az állami húsipar 1982-ben, biztosította a belföldi ellátást tőkehúsból és húskészítményből, ezen belül jelentős nagyságrendű export­feladatot teljesített. Ebben a szakágazat közel 35 ezer dolgozójának együttes munkáján belül meghatározó volt az 1365 munka- és szocia­lista brigádban dolgozó 20 ezer brigádtag önkéntes vállalásá­nak teljesítése. Ezek a brigád­tagok vállalásaikban — mond­hatni kivétel nélkül — vállal­ták többek között az ered­ményterv túlteljesítését. A brigádok voltak a kezde­ményezői, a vállalatok az elin­dítói az iparági szintűvé fejlő­dött versenymozgalomnak, me­lyek szakágazatunkban az el­múlt években olyan nagy si­kerrel járultak hozzá terveink túlteljesítéséhez. Ilyen alapon indult verseny az elmúlt év­ben: a felvásárlási feladatok túlteljesítésére; a belföldi el­látás színvonalának javítására; az exportfeladatok túlteljesíté­sére; a hatékonyság ezen ke­resztül az eredmények növe­lésére. A vállalati felhívásokat a Tröszt koordinálta és értéke­lési rendszert dolgozott ki az azokban megfogalmazott fel­adatokat teljesítő vállalatok jutalmazására, melyet az igaz­gató tanács és a húsipari vál­lalatok bizalmi testülete elfo­gadott. A kezdeményező vállalatok nevének feltüntetésével az egyes versenyfelhívásokat a vállalatok vezetői megkapták azzal, hogy azok teljesítése esetén a tröszt egy főre jutóan milyen összeget — szakágazati szinten 6 millió forintot — bo­csát a vállalatok rendelkezé­sére. A felhívásnak óriási si­kere volt. Minden olyan válla­lat, amelyik tevékenységénél fogva részt vehetett és jelent­kezett, értékelésre került a versenyidőszak lezárásával. Alkalmazkodva a népgazda­ság igényeihez, ez évben is több vállalat már az év elején, a tervek ismeretében, a szocia­lista brigádok vállalásaira tá­maszkodva, elkészítette válla­lását. Erőinket ezúttal a két főfeladatra a belföldi és az exportfelada­tok teljesítésére, illetve túltel­jesítésére irányítjuk. Féléves értékelési módszerrel, egy év­ben kétszer történik az értéke­lés. A belföldi ellátás teljesíté­sében cél a kereten kívüli hús­készítmény-termelés arányá­nak növelése, és az étkezési­szalonna-gyártás és tepertő mennyiségének a növelése. Közismert mindannyiunk előtt az exportfeladatok túltel­jesítésének a fontossága, ezért e tekintetben a legalapvetőbb feladatok a következők: a megemelt nem rubelelszámo­lású exportár-bevételi terv tel­jesítése és az exporttermékek önköltségének a csökkentése. Az export ez évi volumené­nek megteremtéséhez még sok minden más, így megfelelő alapanyag-biztosítás, jó propa­ganda- és reklámtevékenység, s igen jó külpiaci kereskedelmi tevékenység is szükséges. Ezek a feladatok az egész szakágazattól — különösen, és ezt nem lehet eléggé hangsú­lyozni, a mai gazdasági kör­nyezetben — az év minden napján rendkívüli erőfeszíté­seket követelnek, amire ugyan vállalkozik az ipar — és ennek mozgatói a szocialista brigá­dok —, de ellátni akkor tudja, ha ahhoz megfelelő együttmű­ködés párosul a mezőgazda­sággal és a kereskedelemmel. A húsipar mindig nagy gondot fordított arra hogy az ember, aki ezeket az eredményeket létrehozza, meg­felelő elismerésben részesül­jön. Így az elmúlt évben az egyéni versenyben részt vevők közül 1350 részesült Kiváló Dolgozó Kitüntetésben. A kol­lektívák közül a múlt évben 127 szocialista brigád a vállalat kiváló brigádja, 11 szocialista brigád a vállalat kiváló ifjú­sági brigádja címet nyerte el. Több kollektíva elnyerte már a MÉM, az ÉDOSZ, illetőleg a Minisztertanács által adomá­nyozott kitüntetések közül a szakma (ágazat) kiváló brigád­ja, a Népköztársaság Kiváló Brigádja, valamint az Állami Díjat. (Ezt korábban a Pápai Húskombinát Marx Károly marhacsontozó brigádja nyer­te el.) Kiemelkedő brigádmunká­jáért ez évben kapott Állami Díjat a Szegedi Szalámigyár és Húskombinát Vörös Csillag szocialista brigádja. A brigád munkája jelentősen kihat a szalámigyártás minőségi szín­vonalának alakulására. Munkaverseny-mozgalmunk eredményeivel ez évben to­vább akarjuk gazdagítani az elismerések e szép csokrát, jó munkánkkal biztosítani ter­veink sikeres teljesítését. Fetter Károly Állatforgalmi és Húsipari Tröszt Új kávécsomagozó-rendszer a Zamat Kávé- és Kekszgyárban Március végétől új kávécso­magolási rendszert üzemelte­tünk a Zalmai Kávé- és Keksz­gyárban. A gyár az ország babkávéellátásának mintegy 40 százalékát dolgozza fel a kereskedelem részére. Az előző ötéves tervben a kávé­pörkölő berendezéseit korsze­rűsítette, de a kávé csomago­lásának gépi megoldására anyagi okokból nem kerülhe­tett sor. Így a gyár termelésé­nek mintegy 60 százalékát vi­déken, kézi kiszerelésben tudta megoldani, ami jelentős szállí­tási- és bérmunkaköltséget je­lentett. Több éve kereste a gyár a teljes kapacitást adó csomago­lás gépi megoldását. Nyugati cégek több ajánlatot adtak a korszerű megoldásra, de azok anyagi fedezetére az ajánlatok magas ára miatt nem volt le­hetőség. Szocialista relációban is kerestük a megfelelő megol­dást. Az NDK céggel való szer­ződésnél a gyár érdekeinek fi­gyelembevételével és a hazai gazdasági szabályzók szerint nagy követelményeket támasz­tottunk partnerünknek. Ilye­nek voltak: a gyors megvaló­sítás (egy év alatt), legyen al­kalmas minden gép a hazai csomagolóanyag felhasználá­sára, létszám- és energiataka­rékos legyen, a szerelést ter­­­­meléskiesés nélkül kell meg­oldani stb. A kávécsomagolás rekonst­rukciója sikerrel megvalósult. A szerződéskötéstől egy éven belül a tervezést, a gépek le­gyártását, a régi gépek leszere­lését, a helyiségek felújítását, az építési munkákat, az új gé­pek leszállítását, felszerelését, valamint a próbaüzemének le­bonyolítását és átadását meg­oldottuk az NDK gyártócéggel együtt. Ezen nagy feladat tel­jesítését mind az NDK cég, mind a gyár nagy megelége­déssel nyugtázta. Mit jelent az új kávécsoma­golási rendszer a gyár dolgo­zóinak? Megszűnik a pörkölt kávé zsákolási munkája, va­lamint a kávé vidékre való szállítása. Az új gépek kezelé­se egyszerű, könnyebb a mun­kavégzés. A gyűjtőkartonok ragszalagozása, címkézése gépi úton történik a korábbi kézi művelet helyett. A gépek kar­bantartása és alkatrészellátása egyszerű és kedvező, mert a csomagológépek azonos típu­súak. Mit jelent az új kávécsoma­golási rendszer a gyárnak? A megvalósítás időszakában sem jelentett termeléskiesést. Az egységes új csomagolási rendszerben szervezettebb munka biztosítható. Megvaló­sult a teljesen zárt technológia a zsákos nyers kávétól a rakla­­pozott készáruig, ami minimá­lisra csökkenti a gyár anyag­veszteségét. A mérési pontos­ság jelentősen javult, s így az ebből adódó reklamáció mini­mális lesz. A csomagolóanyag­­költségek csökkentek. A bér­munkaköltségek megszűntek. Az új kávécsomagoló rendszer megvalósítása tehát mind a dolgozóknak, mind a gyárnak jelentős eredményeket, elő­nyöket hoz. Walkó Géza SZABOLCSI TUDÓSÍTÓNKTÓL Bővülő áruválaszték A legújabb biokémiai és en­zimkutatások felhasználásával készült ez évi új termé­keire a Nyíregyházi Konzerv­gyár. Egyelőre három tagból álló tortabevonószselé-csallád, meggy-, birs- és almaízesítés­sel készül. Az év második felé­ben már kaphatók ... Ezek a termékek az új ismeretek nél­kül aligha kerülhetnének piac­ra, de a receptúra már teljesen kész, s jelenleg a csomagolás címkéjét tervezik a szakem­berek. Tíz esztendő után ismét gyártják a birsalmabefőttet. A megszokottól, pontosabban a megszokott gyáritól eltérő ízesítésű savanyúságok is a boltokba kerülnek. Hogy mi is lesz ezekben a savanyúságok­ban, az még gyártási titok, de annyi bizonyos: a házi ízeket idézik majd, kevésbé lesznek savanyúak, mint a gyári ké­szítmények, s „színre lépnek” azok a fűszerek is, melyeket csak a hajdanvolt háziasszo­nyok ismertek és főleg, hasz­náltak. Már elkészült az alkoholo­san, aromákkal ízesített befőt­tek összetétele, mi több, a kós­tolóknak nagyon is ízlettek ezek. Ám az, hogy mikor kez­dik gyártani, még kérdéses. A konzerveinek nagyobb ré­szét egyre inkább külföldre szállító gyár törekvése még, hogy ne csupán ízben, hanem küllemben is íjók és tetszetősek legyenek a termékek. Ennek érdekében — igaz, egyelőre export céljaira — formater­vezett üvegeket használnak. A szamócaszezonnak vége. Erre a közkedvelt gyümölcsre az idén rossz idők jártak, ak­kor nem volt eső, amikor vi­rágzott, illetve kötődött. A Nyíregyházi Konzervgyár ter­vében a szamóca feldolgozása 700 tonnával szerepelt, s en­nek csak a fele lesz. Ezt több­féleképpen tartósítják, dolgoz­zák fel. Készítenek 100 tonna befőttet, 200 tonna dzsemet és a tejiparnak is jut alapanyag. A gyár speciális terméke a „nagymama lekvárja”, idén először földieperrel bővítik a választékot. TANMŰHELY A sütőipari tanulóképzés tá­mogatására 700 ezer forintot kapott a MÉM-től a Nyíregy­házi Sütőipari Vállalat. Éven­ként 80-85 fiatal tanul a vál­lalatnál. Mivel tanműhelyük jelenleg nincs, három év alatt csaknem 3,5 millió forintos költséggel tanműhellyé alakít­ják Nyíregyházán a Vörös Hadsereg utcai üzemet. A munka első lépcsője az épület rekonstrukciója lesz, melyet szeptemberben kezdenek, s 300 ezer forintot használnak fel erre a célra. A miniszté­riumtól kapott százezreket gé­pek vásárlására fordítják. A BALATONRA Három műszakban gyártják a Szabolcs-Szam­ár megyei Tejipari Vállalat mátészalkai gyárában a gyerekek kedven­cét, a Túró Rudit. Naponta 230 ezer darab készül belőle. Nemcsak Szabolcsban, más megyékben is keresett ez a termék. Június elejétől augusz­tus végéig a Balaton és a Ve­lencei-tó környékére is szállí­tanak Mátészalkáról az édes csemegéből. TÚRÓS BATYU­ ­ Finompékáruval Mátészal­kát és környékét mindeddig Nyírbátorból és Fehérgyar­matról látták el. Rövidesen vi­szont már helyben készítik a foszlós kalácsot, túrós batyut. A volt tejüzem épületében ugyanis a sütőipari vállalat fi­nompékáru üzletet, illetve üze­met rendez be. Itt fogják el­helyezni a tartósított termé­keket előállító gépsort is.­ A negyedik negyedévtől várha­tóan három új termék is ké­szül majd Szálkán, a fűsze­res, a vajas és a turistakeksz. Ebben az üzletben lesz a cuk­rászüzem is. SZEZON A Budapesti Szeszipari Vál­lalat nyíregyházi üzeméből 100 ezer liter ecetet szállíta­nak havonta tartálykocsiban a konzervgyáraknak és sava­nyító üzemeknek. Tizenkét dolgozó gyártja a keresett — hagyományosan előállított — úgynevezett biológiai ecetet, folyamatos műszakban. A kis­üzem havi termelési értéke öt­hatszáz­ezer forint. Suba Ernő DOHÁNY HELYETT kamilla- és kapor­szakáll-szántás A Debreceni Dohánybeváltó és Dohányfermentáló üzem és a Budapesti Erdei Termék Vállalat­­több éve áll szerződéses viszonyban, hogy a nyári holtidényben, amíg a dohányválogató szalag karbantartása folyik, a szárítókemencében kamilla- és kaporszakáll-szárítást vé­geznek a debreceniek. Az üzem harminc dolgozójának így a nyári idény­ben is munkát biztosítanak. De népgazdasági szempont­ból is hasznos ez, hiszen az általuk válogatott és szárított árukat tőkés piacon értékesítik. Grassalli Miklós üzemvezető elmondta: az idén az első tíz napban száz tonna nyers kamillát dolgoztak fel, majd ezt követően kezdték el a kaparszakáll szárítását és tisz­títását. Ebből előreláthatólag száznegyven-százötven tonna lesz. A Debrecenben szárított és tisztított kamillát és kapor­­szakállt az Erdei Termék Vállalatnál tovább tisztítják, majd, dollárértékesítésű áruként, mint természetes drog kerül a piacra. F. J. Új búzát is őröl a bonyhádi malom tavában folyik a kenyérgabona átvétele Tolnában. A megyei Gabonaforgalmi Vállalat bonyhádi üzemében az éjszakai órákban is fogadják a szállítójárműveket. Az idei termésből már a malmokba is szállítottak, tehát Bonyhádon már — ahol három műszakban 100 vagon lisztet őrölnek meg — új búzát is kevernek a tavalyihoz. Búza átvétele Bonyhádon Laboratóriumban vizsgálják és ellenőrzik a kenyérgabo­na minőségét. A képen: Amrein Ferencné Új búzát őröl a bonyhádi malom. Kövesi Ferenc üzemve­zető a liszt minőségét ellenőrzi ÉLELMEZÉS DOLGOZÓ • Tudni kell, mi van a piacon Könnyű kimondani a szót: rugalmasság, de annál nehe­zebb annak szellemében élni és dolgozni — kezdi beszá­molóját Tóth Lászlóné, a Sze­gedi Konzervgyár szb-titkára, akitől a szezonra való fel­készülésről érdeklődtünk. Az utóbbi években egyre gyorsuló változásokra volt szükség ahhoz, hogy a gyár új piacokat szerezzen, illetve az elért pozíciót tartani tudja. A tavaly elért 120 millió dolláros export lelkesítőleg hatott a kollektívára, mivel azért fél­millió forint bérpreferenciát kapott a vállalat. Amíg tavaly a növényi kon­­zervek árcsökkenése okozott gondot, addig az idén a felfut­tatott húskonzervek ára csök­kent. Mivel az elmúlt évben Európában rossz termés volt paprikából és paradicsomból, ezen termékekből készült áru­féleségek gyártását kell fokoz­ni most. E néhány példa is érzéklete­sen mutatja, hogy aki manap­ság gazdaságosan akar expor­tálni, mindig tudnia kell, mi történik a piacon. A vállalat eredménye az eddig eltelt idő alatt mintegy húsz százalékkal jobb, mint az elmúlt év ha­sonló időszakában volt. Az idén zöldborsóból 7 ezer 600 tonna konzervet készítet­tünk, amelynek nagy része szocialista piacra kerül. Ahogy számoljuk, ebből mintegy 100 millió forint lesz a gyár árbevétele. A borsó után meg­kezdjük a leszerződött 35 ezer tonna paradicsom feldolgozá­sát. Ezt követi az uborka, amelyből 2,7 ezer tonnát, a pritamin paprikából 3,4 ezer tonnát és a zöldpaprikából 2,7 ezer tonnát kívánunk és tervezünk feldolgozni. Kedvező kapcsolataink ré­vén a társ konzervgyárak (Paks, Kecskemét, Békéscsaba) az esetleges nyersanyagtöbble­teinket mindenkor átveszik. Olyankor is, amikor esetleg egy-egy gépünk meghibásodik. Ez nagy könnyebbséget jelent számunkra, és ad egy nagyfo­kú munkabiztonságot. Igen jól haladunk a húsüze­mi rekonstrukcióval, valamint az új hűtőház építésével, ezek megvalósulása elsősorban a dolgozók munkahelyi közérze­tét fogja számottevően javíta­ni. Dolgozóink elvárják, hogy a gazdasági vezetés biztosítsa a folyamatos, jó nyers- és cso­magolóanyag-ellátást. Szak­­szervezeti bizottságunk az ak­tivistákkal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy a szezon zökkenőmente­sen folyjon, és a vállalati nye­reség növekedjék, mert ezáltal többet tudunk visszajuttatni a munkásoknak is. Csikós Mihály ÉDOSZ Csongrád megyei Bizottságának titkára

Next