Élelmezési Dolgozó, 1983 (77. évfolyam, 1-12. szám)
1983-08-01 / 8. szám
# HL j j »T I J H I *1 j ^ I I »T • ] 'I I d 'I 4 w 1 I I I H I *T .1 * 1 *W jl 1 I ^MiBBH^HBHHEHHÉMlMHÉHb^KIHHÉHflÉiBlHHHhiiHÉÉlHHIHlH * Szocialista munkaverseny a terv teljesítéséért Sikeres évet zárt az állami húsipar 1982-ben, biztosította a belföldi ellátást tőkehúsból és húskészítményből, ezen belül jelentős nagyságrendű exportfeladatot teljesített. Ebben a szakágazat közel 35 ezer dolgozójának együttes munkáján belül meghatározó volt az 1365 munka- és szocialista brigádban dolgozó 20 ezer brigádtag önkéntes vállalásának teljesítése. Ezek a brigádtagok vállalásaikban — mondhatni kivétel nélkül — vállalták többek között az eredményterv túlteljesítését. A brigádok voltak a kezdeményezői, a vállalatok az elindítói az iparági szintűvé fejlődött versenymozgalomnak, melyek szakágazatunkban az elmúlt években olyan nagy sikerrel járultak hozzá terveink túlteljesítéséhez. Ilyen alapon indult verseny az elmúlt évben: a felvásárlási feladatok túlteljesítésére; a belföldi ellátás színvonalának javítására; az exportfeladatok túlteljesítésére; a hatékonyság ezen keresztül az eredmények növelésére. A vállalati felhívásokat a Tröszt koordinálta és értékelési rendszert dolgozott ki az azokban megfogalmazott feladatokat teljesítő vállalatok jutalmazására, melyet az igazgató tanács és a húsipari vállalatok bizalmi testülete elfogadott. A kezdeményező vállalatok nevének feltüntetésével az egyes versenyfelhívásokat a vállalatok vezetői megkapták azzal, hogy azok teljesítése esetén a tröszt egy főre jutóan milyen összeget — szakágazati szinten 6 millió forintot — bocsát a vállalatok rendelkezésére. A felhívásnak óriási sikere volt. Minden olyan vállalat, amelyik tevékenységénél fogva részt vehetett és jelentkezett, értékelésre került a versenyidőszak lezárásával. Alkalmazkodva a népgazdaság igényeihez, ez évben is több vállalat már az év elején, a tervek ismeretében, a szocialista brigádok vállalásaira támaszkodva, elkészítette vállalását. Erőinket ezúttal a két főfeladatra a belföldi és az exportfeladatok teljesítésére, illetve túlteljesítésére irányítjuk. Féléves értékelési módszerrel, egy évben kétszer történik az értékelés. A belföldi ellátás teljesítésében cél a kereten kívüli húskészítmény-termelés arányának növelése, és az étkezésiszalonna-gyártás és tepertő mennyiségének a növelése. Közismert mindannyiunk előtt az exportfeladatok túlteljesítésének a fontossága, ezért e tekintetben a legalapvetőbb feladatok a következők: a megemelt nem rubelelszámolású exportár-bevételi terv teljesítése és az exporttermékek önköltségének a csökkentése. Az export ez évi volumenének megteremtéséhez még sok minden más, így megfelelő alapanyag-biztosítás, jó propaganda- és reklámtevékenység, s igen jó külpiaci kereskedelmi tevékenység is szükséges. Ezek a feladatok az egész szakágazattól — különösen, és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, a mai gazdasági környezetben — az év minden napján rendkívüli erőfeszítéseket követelnek, amire ugyan vállalkozik az ipar — és ennek mozgatói a szocialista brigádok —, de ellátni akkor tudja, ha ahhoz megfelelő együttműködés párosul a mezőgazdasággal és a kereskedelemmel. A húsipar mindig nagy gondot fordított arra hogy az ember, aki ezeket az eredményeket létrehozza, megfelelő elismerésben részesüljön. Így az elmúlt évben az egyéni versenyben részt vevők közül 1350 részesült Kiváló Dolgozó Kitüntetésben. A kollektívák közül a múlt évben 127 szocialista brigád a vállalat kiváló brigádja, 11 szocialista brigád a vállalat kiváló ifjúsági brigádja címet nyerte el. Több kollektíva elnyerte már a MÉM, az ÉDOSZ, illetőleg a Minisztertanács által adományozott kitüntetések közül a szakma (ágazat) kiváló brigádja, a Népköztársaság Kiváló Brigádja, valamint az Állami Díjat. (Ezt korábban a Pápai Húskombinát Marx Károly marhacsontozó brigádja nyerte el.) Kiemelkedő brigádmunkájáért ez évben kapott Állami Díjat a Szegedi Szalámigyár és Húskombinát Vörös Csillag szocialista brigádja. A brigád munkája jelentősen kihat a szalámigyártás minőségi színvonalának alakulására. Munkaverseny-mozgalmunk eredményeivel ez évben tovább akarjuk gazdagítani az elismerések e szép csokrát, jó munkánkkal biztosítani terveink sikeres teljesítését. Fetter Károly Állatforgalmi és Húsipari Tröszt Új kávécsomagozó-rendszer a Zamat Kávé- és Kekszgyárban Március végétől új kávécsomagolási rendszert üzemeltetünk a Zalmai Kávé- és Kekszgyárban. A gyár az ország babkávéellátásának mintegy 40 százalékát dolgozza fel a kereskedelem részére. Az előző ötéves tervben a kávépörkölő berendezéseit korszerűsítette, de a kávé csomagolásának gépi megoldására anyagi okokból nem kerülhetett sor. Így a gyár termelésének mintegy 60 százalékát vidéken, kézi kiszerelésben tudta megoldani, ami jelentős szállítási- és bérmunkaköltséget jelentett. Több éve kereste a gyár a teljes kapacitást adó csomagolás gépi megoldását. Nyugati cégek több ajánlatot adtak a korszerű megoldásra, de azok anyagi fedezetére az ajánlatok magas ára miatt nem volt lehetőség. Szocialista relációban is kerestük a megfelelő megoldást. Az NDK céggel való szerződésnél a gyár érdekeinek figyelembevételével és a hazai gazdasági szabályzók szerint nagy követelményeket támasztottunk partnerünknek. Ilyenek voltak: a gyors megvalósítás (egy év alatt), legyen alkalmas minden gép a hazai csomagolóanyag felhasználására, létszám- és energiatakarékos legyen, a szerelést termeléskiesés nélkül kell megoldani stb. A kávécsomagolás rekonstrukciója sikerrel megvalósult. A szerződéskötéstől egy éven belül a tervezést, a gépek legyártását, a régi gépek leszerelését, a helyiségek felújítását, az építési munkákat, az új gépek leszállítását, felszerelését, valamint a próbaüzemének lebonyolítását és átadását megoldottuk az NDK gyártócéggel együtt. Ezen nagy feladat teljesítését mind az NDK cég, mind a gyár nagy megelégedéssel nyugtázta. Mit jelent az új kávécsomagolási rendszer a gyár dolgozóinak? Megszűnik a pörkölt kávé zsákolási munkája, valamint a kávé vidékre való szállítása. Az új gépek kezelése egyszerű, könnyebb a munkavégzés. A gyűjtőkartonok ragszalagozása, címkézése gépi úton történik a korábbi kézi művelet helyett. A gépek karbantartása és alkatrészellátása egyszerű és kedvező, mert a csomagológépek azonos típusúak. Mit jelent az új kávécsomagolási rendszer a gyárnak? A megvalósítás időszakában sem jelentett termeléskiesést. Az egységes új csomagolási rendszerben szervezettebb munka biztosítható. Megvalósult a teljesen zárt technológia a zsákos nyers kávétól a raklapozott készáruig, ami minimálisra csökkenti a gyár anyagveszteségét. A mérési pontosság jelentősen javult, s így az ebből adódó reklamáció minimális lesz. A csomagolóanyagköltségek csökkentek. A bérmunkaköltségek megszűntek. Az új kávécsomagoló rendszer megvalósítása tehát mind a dolgozóknak, mind a gyárnak jelentős eredményeket, előnyöket hoz. Walkó Géza SZABOLCSI TUDÓSÍTÓNKTÓL Bővülő áruválaszték A legújabb biokémiai és enzimkutatások felhasználásával készült ez évi új termékeire a Nyíregyházi Konzervgyár. Egyelőre három tagból álló tortabevonószselé-csallád, meggy-, birs- és almaízesítéssel készül. Az év második felében már kaphatók ... Ezek a termékek az új ismeretek nélkül aligha kerülhetnének piacra, de a receptúra már teljesen kész, s jelenleg a csomagolás címkéjét tervezik a szakemberek. Tíz esztendő után ismét gyártják a birsalmabefőttet. A megszokottól, pontosabban a megszokott gyáritól eltérő ízesítésű savanyúságok is a boltokba kerülnek. Hogy mi is lesz ezekben a savanyúságokban, az még gyártási titok, de annyi bizonyos: a házi ízeket idézik majd, kevésbé lesznek savanyúak, mint a gyári készítmények, s „színre lépnek” azok a fűszerek is, melyeket csak a hajdanvolt háziasszonyok ismertek és főleg, használtak. Már elkészült az alkoholosan, aromákkal ízesített befőttek összetétele, mi több, a kóstolóknak nagyon is ízlettek ezek. Ám az, hogy mikor kezdik gyártani, még kérdéses. A konzerveinek nagyobb részét egyre inkább külföldre szállító gyár törekvése még, hogy ne csupán ízben, hanem küllemben is íjók és tetszetősek legyenek a termékek. Ennek érdekében — igaz, egyelőre export céljaira — formatervezett üvegeket használnak. A szamócaszezonnak vége. Erre a közkedvelt gyümölcsre az idén rossz idők jártak, akkor nem volt eső, amikor virágzott, illetve kötődött. A Nyíregyházi Konzervgyár tervében a szamóca feldolgozása 700 tonnával szerepelt, s ennek csak a fele lesz. Ezt többféleképpen tartósítják, dolgozzák fel. Készítenek 100 tonna befőttet, 200 tonna dzsemet és a tejiparnak is jut alapanyag. A gyár speciális terméke a „nagymama lekvárja”, idén először földieperrel bővítik a választékot. TANMŰHELY A sütőipari tanulóképzés támogatására 700 ezer forintot kapott a MÉM-től a Nyíregyházi Sütőipari Vállalat. Évenként 80-85 fiatal tanul a vállalatnál. Mivel tanműhelyük jelenleg nincs, három év alatt csaknem 3,5 millió forintos költséggel tanműhellyé alakítják Nyíregyházán a Vörös Hadsereg utcai üzemet. A munka első lépcsője az épület rekonstrukciója lesz, melyet szeptemberben kezdenek, s 300 ezer forintot használnak fel erre a célra. A minisztériumtól kapott százezreket gépek vásárlására fordítják. A BALATONRA Három műszakban gyártják a Szabolcs-Szamár megyei Tejipari Vállalat mátészalkai gyárában a gyerekek kedvencét, a Túró Rudit. Naponta 230 ezer darab készül belőle. Nemcsak Szabolcsban, más megyékben is keresett ez a termék. Június elejétől augusztus végéig a Balaton és a Velencei-tó környékére is szállítanak Mátészalkáról az édes csemegéből. TÚRÓS BATYU Finompékáruval Mátészalkát és környékét mindeddig Nyírbátorból és Fehérgyarmatról látták el. Rövidesen viszont már helyben készítik a foszlós kalácsot, túrós batyut. A volt tejüzem épületében ugyanis a sütőipari vállalat finompékáru üzletet, illetve üzemet rendez be. Itt fogják elhelyezni a tartósított termékeket előállító gépsort is. A negyedik negyedévtől várhatóan három új termék is készül majd Szálkán, a fűszeres, a vajas és a turistakeksz. Ebben az üzletben lesz a cukrászüzem is. SZEZON A Budapesti Szeszipari Vállalat nyíregyházi üzeméből 100 ezer liter ecetet szállítanak havonta tartálykocsiban a konzervgyáraknak és savanyító üzemeknek. Tizenkét dolgozó gyártja a keresett — hagyományosan előállított — úgynevezett biológiai ecetet, folyamatos műszakban. A kisüzem havi termelési értéke öthatszázezer forint. Suba Ernő DOHÁNY HELYETT kamilla- és kaporszakáll-szántás A Debreceni Dohánybeváltó és Dohányfermentáló üzem és a Budapesti Erdei Termék Vállalattöbb éve áll szerződéses viszonyban, hogy a nyári holtidényben, amíg a dohányválogató szalag karbantartása folyik, a szárítókemencében kamilla- és kaporszakáll-szárítást végeznek a debreceniek. Az üzem harminc dolgozójának így a nyári idényben is munkát biztosítanak. De népgazdasági szempontból is hasznos ez, hiszen az általuk válogatott és szárított árukat tőkés piacon értékesítik. Grassalli Miklós üzemvezető elmondta: az idén az első tíz napban száz tonna nyers kamillát dolgoztak fel, majd ezt követően kezdték el a kaparszakáll szárítását és tisztítását. Ebből előreláthatólag száznegyven-százötven tonna lesz. A Debrecenben szárított és tisztított kamillát és kaporszakállt az Erdei Termék Vállalatnál tovább tisztítják, majd, dollárértékesítésű áruként, mint természetes drog kerül a piacra. F. J. Új búzát is őröl a bonyhádi malom tavában folyik a kenyérgabona átvétele Tolnában. A megyei Gabonaforgalmi Vállalat bonyhádi üzemében az éjszakai órákban is fogadják a szállítójárműveket. Az idei termésből már a malmokba is szállítottak, tehát Bonyhádon már — ahol három műszakban 100 vagon lisztet őrölnek meg — új búzát is kevernek a tavalyihoz. Búza átvétele Bonyhádon Laboratóriumban vizsgálják és ellenőrzik a kenyérgabona minőségét. A képen: Amrein Ferencné Új búzát őröl a bonyhádi malom. Kövesi Ferenc üzemvezető a liszt minőségét ellenőrzi ÉLELMEZÉS DOLGOZÓ • Tudni kell, mi van a piacon Könnyű kimondani a szót: rugalmasság, de annál nehezebb annak szellemében élni és dolgozni — kezdi beszámolóját Tóth Lászlóné, a Szegedi Konzervgyár szb-titkára, akitől a szezonra való felkészülésről érdeklődtünk. Az utóbbi években egyre gyorsuló változásokra volt szükség ahhoz, hogy a gyár új piacokat szerezzen, illetve az elért pozíciót tartani tudja. A tavaly elért 120 millió dolláros export lelkesítőleg hatott a kollektívára, mivel azért félmillió forint bérpreferenciát kapott a vállalat. Amíg tavaly a növényi konzervek árcsökkenése okozott gondot, addig az idén a felfuttatott húskonzervek ára csökkent. Mivel az elmúlt évben Európában rossz termés volt paprikából és paradicsomból, ezen termékekből készült áruféleségek gyártását kell fokozni most. E néhány példa is érzékletesen mutatja, hogy aki manapság gazdaságosan akar exportálni, mindig tudnia kell, mi történik a piacon. A vállalat eredménye az eddig eltelt idő alatt mintegy húsz százalékkal jobb, mint az elmúlt év hasonló időszakában volt. Az idén zöldborsóból 7 ezer 600 tonna konzervet készítettünk, amelynek nagy része szocialista piacra kerül. Ahogy számoljuk, ebből mintegy 100 millió forint lesz a gyár árbevétele. A borsó után megkezdjük a leszerződött 35 ezer tonna paradicsom feldolgozását. Ezt követi az uborka, amelyből 2,7 ezer tonnát, a pritamin paprikából 3,4 ezer tonnát és a zöldpaprikából 2,7 ezer tonnát kívánunk és tervezünk feldolgozni. Kedvező kapcsolataink révén a társ konzervgyárak (Paks, Kecskemét, Békéscsaba) az esetleges nyersanyagtöbbleteinket mindenkor átveszik. Olyankor is, amikor esetleg egy-egy gépünk meghibásodik. Ez nagy könnyebbséget jelent számunkra, és ad egy nagyfokú munkabiztonságot. Igen jól haladunk a húsüzemi rekonstrukcióval, valamint az új hűtőház építésével, ezek megvalósulása elsősorban a dolgozók munkahelyi közérzetét fogja számottevően javítani. Dolgozóink elvárják, hogy a gazdasági vezetés biztosítsa a folyamatos, jó nyers- és csomagolóanyag-ellátást. Szakszervezeti bizottságunk az aktivistákkal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy a szezon zökkenőmentesen folyjon, és a vállalati nyereség növekedjék, mert ezáltal többet tudunk visszajuttatni a munkásoknak is. Csikós Mihály ÉDOSZ Csongrád megyei Bizottságának titkára