Élelmiszervizsgálati Közlemények 3. (1957)

Tárgymutató

zéseket, üledéket és egyéb tisztátalanságokat találtunk. Ezen jelenségek részben a lámpázásnál mutatkozó gondatlanságra utalnak, részben azon­ban az előbb említett előáztatás hiányának tudhatók be. A palackok alján levő vájatba a sör, tej, vagy egyéb idegen anyag beszárad, az egyszeri szódás mosás és a kefe nem távolítja el, a lámpázásnál a vékony réteget nem lehet észrevenni, ugyanis az csak bizonyos idő eltelte után ázik fel, s a sört szennyezi, mint a fenti esetben a centrifugált szennyezések mikrosz­kópos vizsgálata azt igazolta is. Főként az 1,5-es „Családi” és a 0,35-ös Nektár söröknél tapasztalható ez a jelenség, így célszerű a raktáraknál és az elárusítóhelyeken történő átvételnél szúrópróbaszerűen egyes pa­lackok tisztaságáról lámpázással (átvilágítással) meggyőződni. Az utóbbi időben nagy mennyiségben került a belföldi („városi”) fo­gyasztásra 12°-os és 18°-os világos pilseni típusú exportsör („St. Stephan”, „Pilsen Type”, „Duna Beer Type Pilsen”, „Rocky Cellar”, „Zsiráf” stb.) elnevezéssel. Ezen áru igen jól eltartható, minősége ellen kifogás nem merült fel. Forgalomba került a legutóbbi időben 12°-os és 18°-os cseh importsör is „Pilsner Urquelle” és „Senator” elnevezéssel. (A. J.) Üdítőitalok A nagy sörfogyasztás mellett egyre jobban emelkedik az alkoholt mentes üdítőitalok fogyasztása is. A palackozott árut (MSZ 20609) Budapesten a Fővárosi Ásvány- és Szikvízüzem (Bambi) és a Kőbányai Sör és Malátagyár gyártott. A Kő­bányai Sörgyár üdítőital üzemét a legutóbbi időben átvette a Fővárosi Ásvány- és Szikvízüzem. A Margitszigeten levő üzem továbbra is az ún. kengyelzáras palackokat hozza forgalomba (narancsízű Bambi). A kőbá­nyai telep új kiszerelésben hozza forgalomba készítményeit a „málnagyön­gyét”, „meggyöngyét” és „citromízű gyöngyét”. Az új üvegek 250 ml-es fe­hér palackok, koronadugó lezárással. A palackok a régi 350 ml-es („hektár sörös”) zöld, palackokkal szemben sokkal ízlésesebbek. Megjegyezzük azonban, hogy a „citromízű gyöngye” címkéje helytelen, mert megtévesztő. A címke ugyanis citrom gyümölcsöket ábrázol, holott ezen ital műkészít­mény. A kereskedelemnek különösen ügyelni kell a romlási veszély miatt arra, hogy ezen italoknál a gyártási időt feltüntessék a cimkén. A palackozott üdítőitalok szárazanyag (cukor) tartalma 13 ref. 1% körül mozog. A kereskedelmi forgalomban, főként a vendéglátóiparban igen jelen­tős szerepet játszanak a kimért üdítőitalok. Az egyes vállalatok nyers­anyagnormái azonban lényegesen különböznek a fenti palackozott áruk nyersanyagnormáitól. Mert míg a palackozott áruk az alapanyagot képező szörp (mintegy 66 ref. 1% szárazanyagtartalommal) ötszörös hígításával ké­szülnek, addig a vendéglátóipar kb. tízszeres hígítást engedélyez. Ezen üdítőitalok szárazanyagtartalma 8 ref. % körül van. Sokszor előfordul azonban, hogy a tökéletlen mérőeszközök, vagy szándékos hamisítás követ­keztében a kimért áru szárazanyag (cukor) tartalma csak 5—6 ref. %, ami igen lényeges tápértékcsökkenést jelent. Felmerült a kérdés, hogy a szénsavas üdítőitalt poralakban is forga­lomba hozzanak. Ezen készítmény úgy készülne, hogy a por vízben való oldásakor a savtartalmat képező borkősavból (citromsavból) és szóda­bikarbónából képződjék a szénsav. Az italnak azonban feltétlen cukorral és nem egyéb édesítőszerrel (szaharin, dulcin) kell készülni. A megfelelő

Next