Élelmiszervizsgálati Közlemények 5. (1959)

Tárgymutató

ÉLELMISZER VIZSGÁ­LATI KÖZLEMÉNYEK FIG­Y­E­LŐ SÖRIPAR Sör Az MSZ 8761 sörszabvány előírja, hogy a söröspalackokat címkével kell ellátni, s a címkén a szabványszerű megjelöléseket kell alkalmazni (gyártó neve, fejtési időpont stb.). A fejtési időpont feltüntetése különö­sen nagy jelentőségű, mert az áru kifogásolása, illetve a szabálysértési eljárás megindítása esetén pl. a romlás okának megállapításánál a felelős­ség kérdése csak a fentiek ismeretében lehetséges. Az utóbbi időben számos esetben előfordul, hogy a kereskedelmi forgalomban, de magában a gyártó üzem raktárában is sok címke nélküli, vagy hiányos feliratú címkével ellátott palackot találtunk. A palackfejtő üzemeknek nagyobb gondot kell fordítani a rendészeti előírások betartására. Ugyancsak az utóbbi időben fordult elő, hogy 0,45­­-es 10,5 fokos világos sörös palackokban a sör lebegő foszlányokat, szennyezéseket tartal­mazott. Említésre méltó, hogy egy üzemellenőrzés alkalmával vett 0,45­­-es 10,5 fokos világos sörminták a helyszíni vizsgálat (átvilágítás) alkalmával tisztáknak látszottak, de kb. 1 óra elteltével a vizsgáló intézetbe történt szállítás után már a fenti szennyezéseket lehetett tapasztalni. Ez a jelenség arra mutat, hogy a (valószínűleg ,,retúr”) palack aljára beszáradt üledék a szállítás alkalmával bekövetkező rázáskor lebegő foszlányokat alkotva oldatba ment és a sört beszennyezte. A palackok gondos mosását is nagyobb figyelemmel kell kísérni! (K. J.) ÜDÍTŐ ITALOK Az alkoholellenes küzdelemben lényeges szerepet játszó üdítőitalok között sajnos még szinte egyáltalán nem beszélhetünk választékról, jelenleg ugyanis az ismeretes „narancsízű Bambi”, a „málnagyöngye üdítőital” és a ,,Vita-Cola”-nak elnevezett üdítőitalon kívül más üdítőita nincs forga­lomban. Szinte érthetetlen jelenség ez, hiszen mezőgazdasági adottságunk folytán sokféle valódi gyümölcsanyag áll az ipar rendelkezésére, melyeket üdítőital alapanyagként használhatnánk fel. Kísérletek folynak eszenciával készült „műüdítőitalok” előállítására is. Ezek gyártása véleményünk szerint csak abban az esetben lenne indokolt, ha természetes gyümölcsanyagok nem állnának kellő mennyiségben rendel­kezésre. (K. J.) 220

Next