Élelmiszervizsgálati Közlemények 9. (1963)

Tárgymutató

Hasonló gondatlanságok kiküszöbölésére a Sörgyárnak a legszigorúbb óvintéz­kedéseket kell foganatosítania. K. J. Az MOSV. vidéki sörfejtő­ kirendeltségei által palackozott sörök gyakran még a szavatossági idő lejárta előtt megromlanak. A Sörgyárnak gondoskodnia kell, hogy a gyárból a kirendeltségre kerülő sor azonnal fejtésre és terítésre kerüljön. K. J. ÜDÍTŐITAL IPAR Üdítő­italok. A Mohácsi Üdítőital üzem műanyag tasakba szerelt szénsavas üdítőitalai az MSZ 20609 szabvány követelményeinek nem felelnek meg: a tasakok szivárognak, az áru szénsavtartalmát elveszíti, szárazanyag tartalma nagy ingadozást mutat, sőt idegen ízt vesz fel. Az üdítőital ipar ilyen kiszerelésű egységei forgalombahozatalra nem alkalmasak. K. J. A Fővárosi Ásványvíz és Szikvízüzem citrom és narancsízű készítményei­nél alapanyagul felhasznált szörpöt gondosabban kell a gyártás előtt egalizálni, mert a szörpökben levő citrom, illetve narancsolaj a tárolóhordókban állás alatt disproporcionálódik, és a kész üdítőitalokban egyenlőtlenül oszlik el. Ezért egyes gyártmányok keserűek, mások viszont csökkent zamatúak lesznek. K. J. ÉDESIPAR Fagylalt. A Magyar Szabványügyi Hivatal próbavásárlással egybekötött, rendszeres fagylalt-ellenőrzést tartott. Az ellenőrzés során vett minták 84,6%-a súlycsonkítás miatt kifogás alá esett. A Magyar Szabványügyi Hivatal a vizs­gálat alkalmával megállapította, hogy fagylaltok térfogatnövekedését figye­­lembe véve, a szabványosított kanállal nem lehet kimérni az előírt 25 g-os mennyiséget. A jelenleg használatos Carpigiani-rendszerű gépek pedig nem súly­adagokat mérnek, hanem az adagoló­kar nyitvatartási idejétől függ a kiszolgál­tatott fagylalt mennyisége. A Magyar Szabványügyi Hivatal tehát felhívta a Belkereskedelmi Minisztérium Vendéglátóipari Főigazgatóságának figyelmét ezekre a hiányosságokra és a megoldásra nézve javaslatot tett. NÖVÉNYI KONZERVIPAR Natur lecsó konzerv. A Budapesti Konzervgyárba a natúr lecsó gyártásához a paprika már szeletelve érkezik, megfelelő minőségben. A paradicsom-paprika aránya a szabvány előírásának megfelelő.­­.­­Tartósított zöldborsó készítmények osztályozása és jelölése Az 1963-as gyártási évben a Hatvani Konzervgyár a tartósított zöldborsó gyártásánál a sósvizes úsztatási eljárást alkalmazta. Ezzel kapcsolatban a gyár a vonatkozó szabványban (MSZ 1814) előírt ,,H” (kifejtő) és ,,P” (velő) borsó jelölések helyett a kifejtő borsónál a ,,K”, a velőborsónál a ,,V” jelölést használta. Eltérően az MSZ 1814-63 szabvány tervezetben a kifejtő borsónál előírt 5 és a velőborsóra előírt 4 féle szemnagyság szerinti osztályozás helyett mind a két­féle zöldborsónál 2-2 osztályozást végeztek, éspedig a kifejtő (K) borsónál 8,5 mm alatti és 8,5 mm feletti, a velőborsónál 9,5 mm alatti és 9,5 mm feletti

Next