Élet és Tudomány Kalendáriuma, 1959

Szlameniczky István: Egy szovjet "baromfigyárban"

Az egyre jobban élő családok étlap­ján a tojás és a baromfihús —tekintet nélkül a többi állati termékek szokás­jogára — majdnem mindenütt elő­térbe került. A tojásra és a csirke­húsra — amely táp- és védőanyagai­val, ízletességével, könnyen emészthe­tőségével vetekszik a tejjel és a bor­júhússal — szinte világszerte jellemző ez a siker. A nemzetközi statisztikák szerint az elmúlt 20 év során a marha­hústermelés 50 százalékkal, a sertés­húsé 36 százalékkal, a tejé 20 száza­lékkal növekedett. Ugyanakkor a baromfihústermelés 80 százalékkal, a tojás pedig 52 százalékkal. A fo­gyasztási szokások gyökeres válto­zása az izommunkáról az agymunkára való fokozatos áttérés során megy végbe, határozottan előnyös helyzetet teremtve e két terméknek. Persze, az élelmiszer kedveltsége egymagában még nem biztosítéka a tömeges fogyasztásnak. Idevágó kívánalom a dolgozó kisemberek által elérhető ár is. Ez viszont olcsóbb termelést, árutermelő nagyüzemeket feltételez. Néhány évvel ezelőtt tojás-és baromfi gyárak — amelyek méretei valósággal lenyűgözik az embert — még csupán Amerikában és a Szovjet­unióban voltak. Manapság hasonló üzemek működnek Svédországban csakúgy, mint Kanadában, de újab­ban Olaszországban és nemsokára Németországban is. A belterjes baromfitenyésztésnek ugyan meglehetősen sok formája s vál­tozata lehet, de mindenképp lényeges kívánalom, hogy a lehető legnagyobb fokú gépesítés, automatizálás köze­pette, következésképpen nagy munka­termelékenységgel, a tudományos is­meretek birtokában és eredményei alapján, a termékeket olcsón ter­meljék. Akadhatnak olyanok, akik a „ba­romfigyár” szó hallatára önkéntelenül is valamiféle ipari üzemre gondolnak, ahol a bevitt nyersanyag, rövid időn belül késztermékké válik. Nem is tévednek sokat. Csakugyan gyár ez — a maga módján — a szó való értel­mében. Ha naponta, egész év folya­mán 3000 kiló baromfihús és több mint 100 000 darab tojás hagyja el például a tomilinói üzem kapuját (Moszkvától 40 kilométernyire). Gyári jellegét talán semmi sem mutatja job­ban, mint az, hogy egymagában ez az üzem kétszer annyi tojást ad évente Moszkva fogyasztóközönségének, mint hazánkban 80 állami gazdasági ba­romfitelep együttesen. Az egész gépezet egyenletes meneté­nek, jó működésének első, alapvető feltétele nagy termelőképességű törzs­­állomány tartása, amely biztosítja a ketrecekből kiselejtezett tojók után­pótlását. A szükséges utánpótlás a ketreces tojó részleg nagyságától, a tyúkok hozamától és a selejtezés mértékétől függ, de általában nem több a ketreces tojólétszám ■ egy­ötödénél. Néhány napo* c*ib£k a stefronben 114

Next