Élet és Tudomány, 1951 (6. évfolyam, 1-52. szám)
1951-07-18 / 29. szám
mény (pl. sárgarépaszelet) tökéletesen megszáradt, a karotin is eltűnik. A gyors szárítás tehát itt is nagy előnynyel jár, de utána dobozban, a levegőtől elzárva kell tartanunk készítményünket, mert a levegő hatására a megmaradt karotin mennyisége fokozatosan csökken. Ezért törekedjünk arra, hogy a szárítást lehetőleg minél gyorsabban végezzük. E néhány szóval ismertetett módszerek lehetővé teszik, hogy a mostani főzelékbőséget kihasználjuk. Tegyünk el tehát minél több zöldfőzeléket télire ! Fáradozásunknak az lesz a nagy haszna, hogy nemcsak biológiailag, értékes készítmény fog rendelkezésünkre állani, amellyel elejét vehetjük annak, hogy a télen nagyobb vitaminhiányban szenvedjen szervezetünk, hanem a megfelelő étkezéssel munkaképességünket is fokozhatjuk és ezáltal könnyebben végezhetjük el azt a munkát, amelyet a szocializmus építése vállunkra rak. Tanyl Harald Aszaljunk minél több paradicsomot! (KIPRÓBÁLT HÁZIMÓDSZER) Gyakori esők után nagyon jó paradicsomtermésre számíthatunk. Szükséges már most, hogy megikarózzuk, kötözzük a paradicsomot, így sokkal tökéletesebb lesz a termésünk, s nem rothad meg az esetleges további sok eső miatt. Fontos és sürgős lenne a paradicsom összegyűjtésének jó megszervezése is, mert tavaly kevés volt a termés paradicsomból, s mégis azt láttam, hogy bizony sok helyen elrothadt mázsaszámra kint a mezőn, mert nem volt, aki felvásárolja azt. Mindnyájan nagyon szeretjük a könnyű és ízletes ételeket, amit paradicsomból készítenek. Legtöbb termelő és dolgozó nem rendelkezik kellő mennyiségű üveggel és edénnyel, amibe eltenné évi paradicsomszükségletét, ezért én ajánlom mindenkinek, hogy aszaljon paradicsomot, amennyit csak bír. Nem kerül pénzbe ez a munka, az elraktározás módja sem. Következő az eljárás: Megérett paradicsomot kettévágunk (lapjára), és kenyérsütés alkalmával, ahogy a kenyeret kiszedtük a kemencéből, az előre deszkákra, tepsikbe rakott ketté vágott paradicsomot rögtön belerakjuk a kemencébe, s a kemence nyílásait rongyával. Illetve papírral betömjük, hogy a meleg tovább tartson, így kell kemencébe tennia paradicsomot, mert hogyha csak úgy beszórnánk a kemence aljára, a hamutól olyan piszkos lenne, hogy kiszedés után nem győznénk megmosni, majd pedig megszántam. Amikor a kemence már kihűlt, és a paradicsom ügye sem szárad tovább, kiszedjük, s abban az esetben, hogyha még nem elég száraz (olyan szárazra kell aszalni, mint a szilvát) napon tovább kell 1—2 napig még szárítani, s közben arra ügyelni, nehogy az eső kiáztassa. Gondosan aszalt paradicsomnak az íze jobb, mint egyes aszalt alma fajtáké. Gyermekek, felnőttek egyaránt nagyon szeretik, szívesen fogyasztják. Télen nagyon jó ízzad 1—2 szem aszalt paradicsom levésnek, lecsónak egyaránt Az aszalásnál nagyon ügyeltünk arra, hogy kellőenkiszárítsuk, de el se égessük. Ha túl száraz lesz, nincsen jó íze, ha van még benne több nedvesség, akkor pedig penészt kaphat kevésbbé jó raktározás mellett. ELRAKTAROZÁS: Legjobb e célra az aszalt paradicsomot felfűzni cérnára, zsinegre és létrafokszerűen zsineggel, cérnával vízszintesen felkötni, az Itt mellékelt rajz szerint. Nem szabad úgy mint a hüvelyespaprikát szokták, átdobni egy gerendán, rúdon, mert nagyon összeszorulnak így a felfűzött szemek és penészt kapnak. Felfűzés után ajánlatos még egy-két hétig hűvös, száraz helyen, pajta, vagy ház eresze alatt tartani, sőt nagyobb hidegek beálltáig is nyugodtan tárolhatjuk szalmás, nádas ház padlásán és hetenkint ajánlatos megnézni, hogy nem kapott-e penészt, illetőleg nedvességet. Télen nagy hideg árt csak az aszalt paradicsomnak, kisebb hidegben nem lesz baja. Kovács Ferenc : Kisszállás 79