Élet és Tudomány, 1961, július-december (16. évfolyam, 27-53. szám)
1961-11-19 / 47. szám
1474 KÉRDEZZ — FELELEK Sándor Istvánná siófoki olvasónk kérdezi : Honnét kerülnek nyári záporok után a pocsolyákba a vízibolhák ? Kérdezz—Felelek rovatunk válaszol: A pocsolyában nyüzsgő pici „vízibolhák” tulajdonképpen tócsarákok és a tócsában keltek ki, nem az esővel kerültek oda. A tócsarákok rendkívül ellenálló, „tartós” petéket raknak, amelyek szárazsággal, faggyal egyaránt dacolnak, s évekig is életképesek maradnak. Amint e peték vízhez jutnak, nagy tömegben kelnek ki és gyorsan elszaporodnak. Szaporaságukra jellemző, hogyha nem akadályozná őket semmi, 1 nősténynek 1 hónap alatt 30 millió utódja lenne. Érdekes módon terjednek ezek a kis rákok, potyautasként. Petéik rátapadnak a békák, vízi madarak lábaira, s így jutnak el egyik tavacskából a másikba. Lőrincz Istvánné budapesti olvasónk kérdezi: Mitől függ a tojás sárgájának a színe? Kérdezz—Felelek rovatunk válaszol: A tojás legértékesebb anyaga a tojássárgája, amely fehérjét, zsírt, lecitint, koleszterint, ásványi anyagokat ,foszforsav, kén, vas A- és D-vitamint tartalmaz. A tojássárgájának színe az úgynevezett karotinoidok mennyiségétől függ. De függ attól is, hogy mivel etetik a baromfit, továbbá szerepet játszik benne a faj, a fajta és az egyed is. Télen a tojássárgája halványabb, mint nyáron. A nyári tojások a zöldetetés miatt élénkebb sárga színűek, sőt néha zöldesek. Sárgább lesz a tojás télen is, ha a tojókat sárga kukoricával táplálják. Azt tartják, hogy a barna héjú tojások sárgája sötétebb, sőt a tojás színéből az ízre, a tartási viszonyokra s az A-vitamin tartalomra is következtetnek. A sötétebb színű sárgája azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy abban nagyobb az A-vitamin tartalom. Horváth Zoltánné pécsi olvasónk kérdezi: Mi az úgynevezett Maggi-készítmények összetétele? Honnan ered a nevük? Kérdezz—Felelek rovatunk válaszol: A Maggi-készítményeket feltalálójukról, az 1912-ben elhunyt Julius Maggiról nevezték el. A singeni (Baden) Maggi- Művekben gyártják őket. Többféle ilyen ételízesítő készül. A többi közt: folyékony Maggi -ételízesítő (levesízesítő); szilárd húsleveskocka; szilárd, nagyobb leveskocka. A folyékony Maggi-ízesítő előállítására kazeint sósavval hidrolizálnak, majd a sósavat szódával semlegesítik (e művelet során sok konyhasó keletkezik), utána az oldatot szűrik, és finomra aprított sárgarépából, hagymából, petrezselyemből, zellerből vagy gombából sajtolt lével keverik össze. Ez oldat révén az ételeknek kellemes, fűszeres ízük lesz. A szilárd húsleveskocka csomagolatlan súlya 4g; kb. 60% konyhasót (konzerválószer), 32% szerves anyagot és néhány százaléknyi vizet tartalmaz. A kockákból főzéskor húslé jellegű folyadék keletkezik; levesek ízesítésére, mártások készítésére stb. használják. Az előírás szerint a húslékockában legalább 7,5% húskivonatnak kell lennie, konyhasótartalma pedig legfeljebb 65% lehet. A Maggi leveskocka különféle nyersanyagok (zöldségek, zsír, fehérje, szénhidrát, lőszer, só) szárított keveréke, amely vízzel főzve tápláló levest szolgáltat. CÍMKÉPÜNK : Ó-egyiptomi szobor, i. e. 2200-ból „Alexandria” című cikkünkhöz . Főszerkesztő: Kocsis Ferenc A szerkesztő bizottság elnöke: Csűrös Zoltán A szerkesztő bizottság tagjai: Ács Miklós, Ákos Károly, Bruzsa Jászló, Fóth János, Fényes Imre, Futó József, Haraszty Árpád, Haraszti István, Harsányi István, Jantsky Béla, Jánossy Andor, Kulin György, Makkai László, Maián Mihály, Matolcsi János, Mihalik Sándor, Németh Béla, Öveges József, Székely Sándor, Szlameniczky István, Tangl Harald, Tarján Rezső, Tasnádi Kubacska András, Vécsey Zoltán, Zách Alfréd. Kiadja: a Gondolat Könyv-, Lapkiadó és Terjesztő Vállalat, Budapest, VIII., Bródy Sándor utca 16. Felelős kiadó: Havas Ernő, a Gondolat Kiadó igazgatója. Terjeszti a Magyar Posta. Előfizethető a helyi, Budapesten a kerületi kézbesítő postahivataloknál és a kézbesítőknél. Előfizetési díj negyedévre 13,50 Ft. Külföldiek a „Kultúra” Könyv és Hírlap Külkereskedelmi Vállalatnál (Budapest, 62. postafiók) vagy külföldi képviseleteinél és bizományosaiknál fizethetik elő. Szerkesztőség: Budapest, VII., Lenin körút 5. Telefon: 223-899. Kéziratokat nem érzünk meg. 61.14496 Egyetemi Nyomda, Budapest , F. u.: Janka Gyula igazgató