Élet és Tudomány, 1961, július-december (16. évfolyam, 27-53. szám)

1961-11-19 / 47. szám

1474 KÉRDEZZ — FELELEK Sándor Istvánná siófoki olvasónk kér­dezi : Honnét kerülnek nyári záporok után a pocsolyákba a vízibolhák ? Kérdezz—Felelek rovatunk válaszol: A pocsolyában nyüzsgő pici „vízi­bolhák” tulajdonképpen tócsarákok és a tócsában keltek ki, nem az esővel kerül­tek oda. A tócsarákok rendkívül ellenálló, „tartós” petéket raknak, amelyek száraz­sággal, faggyal egyaránt dacolnak, s éve­kig is életképesek maradnak. Amint e peték vízhez jutnak, nagy tömegben kel­nek ki és gyorsan elszaporodnak. Szapora­­ságukra jellemző, hogyha nem akadá­lyozná őket semmi, 1 nősténynek 1 hónap alatt 30 millió utódja lenne. Érdekes módon terjednek ezek a kis rákok, potyautasként. Petéik rátapad­nak a békák, vízi madarak lábaira, s így jutnak el egyik tavacskából a másikba. Lőrincz Istvánné budapesti olvasónk kérdezi: Mitől függ a tojás sárgájának a színe? Kérdezz—Felelek rovatunk válaszol: A tojás legértékesebb anyaga a tojás­­sárgája, amely fehérjét, zsírt, lecitint, koleszterint, ásványi anyagokat ,fosz­forsav, kén, vas­ A- és D-vitamint tar­talmaz. A tojássárgájának színe az úgy­nevezett karotinoidok mennyiségétől függ. De függ attól is, hogy mivel etetik a baromfit, továbbá szerepet játszik benne a faj, a fajta és az egyed is. Télen a tojássárgája halványabb, mint nyáron. A nyári tojások a zöldetetés miatt élénkebb sárga színűek, sőt néha zöldesek. Sárgább lesz a tojás télen is, ha a tojókat sárga kukoricával táplál­ják. Azt tartják, hogy a barna héjú tojások sárgája sötétebb, sőt a tojás színéből az ízre, a tartási viszonyokra s az A-vitamin tartalomra is következtet­nek. A sötétebb színű sárgája azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy abban nagyobb az A-vitamin tartalom. Horváth Zoltánné pécsi olvasónk kér­­dezi: Mi az úgynevezett Maggi-készítmé­­nyek összetétele? Honnan ered a nevük? Kérdezz—Felelek rovatunk válaszol: A Maggi-készítményeket feltalálójuk­ról, az 1912-ben elhunyt Julius Maggiról nevezték el. A singeni (Baden) Maggi- Művekben gyártják őket. Többféle ilyen ételízesítő készül. A többi közt: folyékony Maggi -ételízesítő (levesízesítő); szilárd húsleveskocka; szilárd, nagyobb leves­­kocka. A folyékony Maggi-ízesítő előállí­tására kazeint sósavval hidrolizálnak, majd a sósavat szódával semlegesítik (e művelet során sok konyhasó keletkezik), utána az oldatot szűrik, és finomra aprí­tott sárgarépából, hagymából, petrezse­lyemből, zellerből vagy gombából sajtolt lével keverik össze. Ez oldat révén az éte­leknek kellemes, fűszeres ízük lesz. A szi­lárd húsleveskocka csomagolatlan súlya 4g; kb. 60% konyhasót (konzerválószer), 32% szerves anyagot és néhány százalék­nyi vizet tartalmaz. A kockákból főzéskor húslé jellegű folyadék keletkezik; levesek ízesítésére, mártások készítésére stb. hasz­nálják. Az előírás szerint a húslékockában legalább 7,5% húskivonatnak kell lennie, konyhasótartalma pedig legfeljebb 65% lehet. A Maggi leveskocka különféle nyers­anyagok (zöldségek, zsír, fehérje, szénhid­rát, lőszer, só) szárított keveréke, amely vízzel főzve tápláló levest szolgáltat. CÍMKÉPÜNK : Ó-egyiptomi szobor, i. e. 2200-ból „Alexandria” című cikkünkhöz . Főszerkesztő: Kocsis Ferenc A szerkesztő bizottság elnöke: Csűrös Zoltán A szerkesztő bizottság tagjai: Ács Miklós, Ákos Károly, Bruzsa J­ászló, Fóth János, Fényes Imre, Futó József, Haraszty Árpád, Haraszti István, Harsányi István, Jantsky Béla, Jánossy Andor, Kulin György, Makkai László, Ma­ián Mihály, Matolcsi János, Mihalik Sándor, Németh Béla, Öveges József, Székely Sándor, Szlame­­niczky István, Tangl Harald, Tarján Rezső, Tasnádi Kubacska András, Vécsey Zoltán, Zách Alfréd. Kiadja: a Gondolat Könyv-, Lapkiadó és Terjesztő Vállalat, Budapest, VIII., Bródy Sándor utca 16. Felelős kiadó: Havas Ernő, a Gondolat Kiadó igazgatója. Terjeszti a Magyar Posta. Előfizethető a helyi, Budapesten a kerületi kézbesítő postahivataloknál és a kézbesítőknél. Előfizetési díj negyedévre 13,50 Ft. Külföldiek a „Kultúra” Könyv és Hírlap Külkereskedelmi Vállalatnál (Budapest, 62. postafiók) vagy külföldi képviseleteinél és bizományosaiknál fizethetik elő. Szerkesztőség: Budapest, VII., Lenin körút 5. Telefon: 223-899. Kéziratokat nem érzünk meg. 61.14496 Egyetemi Nyomda, Budapest , F. u.: Janka Gyula igazgató

Next