Élet és Tudomány, 1964. július-december (19. évfolyam, 27-51. szám)

1964-10-16 / 42. szám

és a tartási feltételeket biztosítani is tudják. A fehér hússertésnek egy másik típusa a korábban zsírosodó igénytelenebb, úgy­nevezett sonkatípus. Ezt szakembereink „a mi körülményeinkhez jobban alkal­mazkodó fehér hússertés”-nek nevezik, mert egyszerűbb tartási körülmények közt fehérjeszükséglete növényi eredetű takar­mányokkal is kielégíthető. A hússertésfajták közül főleg a tőke­sertés, a cormell fajta nagyobb jelentő­ségű. Különösen azokon a vidékeken, ahol e fajta tenyésztésének hagyományai vannak, és ahol népi tenyésztésben is tartják. A szövetkezetek is hamarabb biz­tosíthatják tenyésztésének feltételeit, mert a hússertések közül ez a legalkal­­masabb a hagyományos tartási és hizla­­lási módszerekre. Szaporasága és gyors fejlődése, valamint kései zsírosodása és kisebb takarmány- és tartási igénye révén minden olyan szövetkezeti gazdaságnak ajánlható, ahol az igényesebb hússertés tartásának feltételei egyelőre még nincse­nek meg. Fölöttébb alkalmas célszerű keresztezésre is, így mangalicával keresz­tezve bizonyos mértékig alapja lehet a töl­telékáruinknak is. Sok törekvő szövetkezeti gazdaságban akarnak hússertésfajtákat tenyészteni, de amíg az igényesebb és gazdaságosabb fehér hússertés tenyésztésének feltételeit nem teremtették meg, helyesebb a meg­levő állományt tartani, lehetőleg csupán egyetlen fajtából. Néhány gazdaságban foglalkoznak — bár nem eléggé — az öves sertés tenyészté­sével és keresztezésével is. Ennek a fajtá­nak a tenyésztésére sokkal több figyelem fordítandó, mint eddig, mert különös­képp szaporékony és malacnevelő képes­sége kifogástalan. Ellenben egyáltalán nem érdemes Magyarországon berkshire-t tenyészteni, mert korán zsírosodik, és kisebb értékű a mangalicánál. A hús és a töltelékárú iránt növekvő szükséglet kielégítésének első, bár nem egyedüli feltétele a meglevő fajták céltuda­tos keresztezése. Ahhoz viszont, hogy a keresztezések előnyeit országos viszony­latban gazdaságosan hasznosítsuk, első­rendű apaállatokat kell biztosítani a gazda­ságok számára. Az eddigi gyakorlati tapasz­talatok szerint ugyanis bizonyos gazdasági szempontból fontos tulajdonságok örökítésé­ben elsősorban az apai vérvonal az irány­adó ! Ha az igénytelenebb, vagyis külter­­jesebb fajtájú kocákat értékes kanokkal keresztezik, értékes utódokat kapunk. Ezek felnevelése, hizlalása során már igazán korszerű eredményekre juthatunk. De a legértékesebb fajtával is keveset érünk el, ha sertéstenyésztő gazdaságaink nem készülnek fel megfelelő takarmá­nyozására és tartására, így amilyen mér­tékben gazdaságosnak bizonyul a tenyész­tésük, oly mértékben elégíthető ki a köz­szükséglet is. Dr. Bajor Ferenc FM-osztályvezető és Dr. Pillér László tervhivatal­ főelőadó Szaporékony fajta az öves sertés KÉRDEZZ-FELELEK Jeney Pál albertirsai olvasónk kérdezi: Honnan származik a parafa? Kérdezz—Felelek rovatunk válaszol: A parafa a bükkfélék (Fagaceae) családjiba tartozó paratölgy (Quercus suber) 3—4 éves ágain és törzsén fejlődő vastag, lefejthető kéreg. A paratölgy vadon a Pireneusi- és az Appenini­­félszigeten, illetve a Földközi-tenger nyugati partvidékén él; ugyanitt termesztik is. A parafa üres sejtjeit levegő tölti ki, ezért rendkívül kis fajsúlyú (kb. 0,20), kitűnő hang- és hőszigetelő. Főként dugónak dolgozzák fel, parafatéglát készítenek belőle, csövek burkolására használ­ják stb. A forgácsot gyorsecetgyártásra a bükk­faforgácshoz hasonlóan hasznosítják, a porát papirosnak dolgozzák fel, és csomagolásra szol­gál. Parafából készülnek továbbá cipőtalpak, cipő- és kalapbetétek, mentőövek stb. A mű­anyagok mind kisebb térre szorítják a parafa használatát. 1998

Next