Élet és Tudomány, 1969. július-december (24. évfolyam, 27-52. szám)

1969-10-10 / 41. szám

Külföldi és hazai felmé­rések szerint a lakosság 1,5—2 százaléka szenved cukorbetegségben (orvosi neve: diabetes mellitus). Az emberek nagy része azonban nem is tudja, hogy beteg. A jellegzetes tünetek (állandó szomjúság, megnö­vekedett vizeletmennyiség, jó étvágy, a testsúly csök­kenése, bőrviszketés), ame­lyek eleinte észrevétle­nek, később ugyan kifej­lődnek, de a különben egészséges ember még ezekre sem figyel föl. Ezért a cukorbetegségre sokszor csak az első rosszakét — a „minden ok nélküli” áju­lás — hívja fel a figyelmet, ami viszont már egyáltalán nem veszélytelen. Mi okozza ezt a beteg­séget? A cukorbetegség hormo­nális betegség. Alapvetően a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának csök­kent termelődése, illetőleg súlyos esetekben termelő­désének teljes hiánya idézi elő. Egészséges állapotban ugyanis ez a hormon „in­tézi” azt, hogy a táplálék­ból származó cukrok ne maradjanak fölösleges mennyiségben a vérben, hanem glikogén­ formájá­ban a májban elraktáro­zódjanak. Ha azonban az inzulin termelődésében za­var áll be, a vér cukortar­talma — a 100 milliliter vérben rendesen előfordu­ló 80—120 milligramm he­lyett — 200 milligramm­­ fölé emelkedik, és a cukor­­ a vizeletben is megjelenik, a­oha az egészséges ember vizeletében általában nincs cukor. A cukorbajt rendszerint az idősebbek betegségének tartják. Valóban, a 45 éves­nél idősebb korosztályok­ban jelenik meg a leggyak­rabban, de ennél fiatalabb korban, sőt a csecsemőkor­ban is előfordul. Mivel a cukorbetegség sok kísérő tünettel és más megbete­gedéssel (érmegbetegedés, keringési elégtelenség, a vérnyomás csökkenése, lá­tási zavarok, betegségekkel szemben csökkent ellenál­lóképesség stb.) járhat együtt, a betegség fel nem ismerése vagy elhanyago­lása súlyos következmé­nyekkel, nem egy esetben halállal végződhet. Mérés fénysík­­eltérítéssel Hogyan ismerhető fel ez a betegség? Elsősorban or­vosi laboratóriumi vizsgá­latra van szükség, amely­nek során meghatározzák a vizeletben levő cukor (legnagyobbrészt glükóz) mennyiségét és minőségét. Minthogy a vér mindig tar­talmaz glükózt, a vérből minőségi kimutatást nem végeznek, de a vizelet ese­tében ennek fontos diag­nosztikai jelentősége van. A vizeletből a cukor úgy mutatható ki, hogy a vi­zeletet összekeverik egy olyan kémiai vegyülettel (például bizmuthidroxid­­dal), amely forralásra és a cukor hatására megváltoz­tatja a színét (ez az úgy­nevezett Nylander-próba). Ha a vizeletvizsgálat a glükóz jelenlétét kimutatja, utána a cukor mennyiségét is meghatározzák. E célra alkalmas a polarimetrálás, amelynek az a lényege, hogy a cukor a vizeleten átbocsátott polarizált fény síkját a maga meny­­nyiségével arányos mérték­ben eltéríti. Az eltérítés nagyságából megállapíthat­juk a cukor mennyiségét. A szervezetben levő cukor mennyiségének mérésére az úgynevezett ortotoluidines eljárást is használják. Itt az ortotoluidin és a cukor egyesül, és a keletkezett ve­­gyület kék színének erős­sége arányos a vérben vagy a vizeletben levő cukor mennyiségével. E színreak­ciókon alapuló eljárások ugyan elfogadható ered­ményt adnak, de nem pon­tosak, mert a reakciókba nemcsak a glükóz, hanem a vérben és a vizeletben le­vő egyéb anyagok, bomlás­­termékek is belejátszanak. Enzimek alkalmazása A cukormeghatározásban újabban egyre inkább ter­jed az enzimek használata. Az enzimeknek, e bonyolult fehérjéknek ugyanis (ame­lyek úgy irányítanak bizo­nyos kémiai átalakuláso­kat, hogy közben maguk nem változnak meg) az az egyik fontos tulajdonságuk, hogy erősen specifikusak: csak egy bizonyos vegyü­­letre vagy kémiai kötésre­­ hatnak. A glükóz kimuta/ laboratórium a melenyzsebben

Next