Élet és Tudomány, 1970. január-június (25. évfolyam, 2-26. szám)
1970-01-23 / 4. szám
DO kérdezz 11 - s felelek !!! Somossy László szegedi olvasónk kérdezi: megfelel-e a valóságnak, hogy a magyar téliszalámit szamárhússal is ízesítik? Nagy Tibor, szerkesztőségünk tagja válaszol: A magyar téliszalámi alapanyagai közt sohasem szerepelt a szamárhús. A híresztelés forrása föltehetően az a tény, hogy a mi téliszalámink egyetlen előpéldájának, az olasz módra készülő szaláminak a mesterei — hazájuk állattartási és ínyes szokásait követve — bizonyos feltételekkel megengedhetőnek tartják öszvérhússal is ízesíteni hústerméküket. Az öszvér tudvalévően a lovak családján belül a háziszamár és a háziló keresztezése. Minthogy Itáliában (akárcsak Franciaországban és Belgiumban) a ló a legdrágább húsú háziállat — vágási célra még hizlalják is, bár hizlalása minden vágóállaténál költségesebb —, szalámikészítés inyes adalékanyagául olasz viszonylatban olcsón és tömegével kínálkozik a szamárnál testesebb, nagyobb hústömegű öszvér. A magyar téliszalámi vagy az annak mintájára készülő csemegeszalámi azonban régen is, ma is kizárólag sertéshúsból készül, de a sertéshúst kisebb arányban megfelelő minőségű marhahússal is keverik, kipróbált hazai ízlés szerint. Szamárhús azért sem kerülhetett a magyar téliszalámi (és csemegeszalámi) töltelékébe, mert hazánkban mindig kevés volt ebből az állatból ahhoz, hogy nagyipart alapozzanak reá. Barabás Csaba budapesti olvasónk kérdezi: Mi a gurulós málna? Kérdezz—felelek rovatunk válaszol: Gurulósnak nevezzük azt az újabban kapható fagyasztott málnát, amelynek a szemei nem tapadnak össze, hanem kiürítve a dobozból, szanaszét gurulnak. Egy új, svéd gyártmányú folyamatos fagyasztó berendezéssel készítik. A megfelelő érettségi fokú málna rövid előkezelés után öt perc alatt halad át a fagyasztó berendezésen. Alulról mínusz 30 Celsius-fokú levegőt fúvatnak be, amely lebegteti a málnaszemeket, és így azok a fagyás közben nem tapadnak össze. Ezzel az eljárással egyéb gyümölcsöket, valamint zöldségféléket is lehet fagyasztani. A tárolás mínusz 20 C fokon történik. A TUDOMÁNYOS ismeretterjesztő társulat HETILAPJA Főszerkesztő: Fenyő Béla A szerkesztő bizottsa* Elnök* Csűrös Zoltán A szerkesztő bizottság tagjai: Ács Tamás, Ákos Károly, Blahó István, Bontó László, Bruzsa László, Castigberte László, Farkas Henrik, Fényes Imre, Futó József, ifj. Greguss Pál, Haraszty Árpád, Haraszti István, Harsányi István, Havasné Bede Piroska, Horváth Sándor, Jantsky Béla, Jánossy Andor, Kulin György, Lengyel István, Makkai László, Matolcsi János, Nagy László, Németh Lajos, Öveges József, Simai Mihály, Száva Péter, Székely Sándor, Szlameniczky István, Tarján Rezső, Tasnádi Kubacska András, Varjú Gyula, Vécsey Zoltán, Zách Alfréd Főszerkesztőhelyettes: Csató István Rovatszerkesztők: Hédervári Péter, Ludas M. László, Nagy Tibor, Németh Ferenc, Pécsi Tibor, Tettamanti Károlyné Képszerkesztő: Újvári Imréné Fotó: Bojtár Ottó Kiadja: A Hírlapkiadó Vállalat Budapest, Vili., Blaha Lujza tér 3. Telefon: 343-100, 142-220 Felelős kiadó: Csellány Ferenc Terjeszti a Magyar Posta. Előfizethető bármely postahivatalban, a kézbesítőknél, a Posta hírlapüzleteiben és a Posta Központi Hírlap Irodában (Budapest V., József nádor tér 1. sz.) Előfizetési díj negyedévre 24-Fő. Külföldiek előfizethetik a „Kultúra" Könyv és Hírlap Külkereskedelmi Vállalatnál (Budapest, 62. Postafiók) vagy külföldi képviseleteinél és bizományosainál Szerkesztőség: Budapest, VII., Lenin körút 5. Tel.:223-899 Kéziratokat nem őrzünk meg 69.4733 . Athenaeum Nyomda, Budapest Rotációs mélynyomás Felelős vezető: Soproni Béla igazgató Index: 25245 180