Élet és Tudomány, 1973. július-december (28. évfolyam, 27-52 szám)
1973-09-14 / 37. szám
Pusztán helyes táplálkozással megelőzhető-e a terhesség közbeni fogromlás? — kérdezi Vajnácsi Jenőné esztergomi olvasónk. Dr. Rigó János, az Országos Dietetikai Intézet igazgatóhelyese válaszol: A terhesség alatt gyakran bekövetkező fogromlás helyes táplálkozással részben megelőzhető, részben mérsékelhető. A terhes anya rendszeresebben, lehetőleg minden étkezéskor fogyasszon valamilyen állati eredetű fehérjét tartalmazó táplálékot (húst, tojást, tejet, tejterméket). Lényeges a kellő mennyiségű mész (kalcium) fogyasztása is. A terhes anya napi mészszükséglete fedezhető 1 liter tej vagy 10—20 dkg sajt elfogyasztásával, illetve erek, valamint zöldség- és főzelékfélék rendszeres, változatos fogyasztásával. Gondot kell még fordítani a megnövekedett D-vitamin szükséglet fedezésére, ezt legnagyobb arányban a vaj, a tengeri hal, valamint a tojás (2—4 db belőle naponta) tartalmazza. Természetesen gyógyszeres kezeléssel is lehet a fogromlást csökkenteni. Mi a hideg villám? — kérdezi Zombori Péter békéscsabai olvasónk. Dr. Aujeszky László, a földtudományok doktora válaszol: Népünk a nem gyújtó villámokat nevezi „hideg villám”-nak. A villámok fényes kisülési csatornájában nagyon nagy, tízezer fok fölé emelkedő hőmérséklet keletkezik, de csak a kisülés rövid idejére. Ezt a nagy fölmelegedést gyors lehűlés követi. (A nagy hőmérsékleti változások a levegő hirtelen kitágulását és azonnali összehúzódását idézik elő. Ebből származik az a félelmes dörrenő hang, amelyet mennydörgésnek nevezünk.) Mivel a villám időtartama többnyire (az esetek 50 százalékában) nagyon rövid, így a kisülési csatorna igen magas hőmérséklete még akkor sem okoz tüzet, ha nagyon könnyen égő anyagba (például nádfedélbe, szalmakazalba) történik a becsapódása. Ezek meggyulladásához ugyanis viszonylag hosszabb ideig kell a hőhatásnak tartania. Az ilyen rövid villámok elnevezésére találó kifejezés a „hideg villám”. 1 és 2 literes AUTOSZIFON 5 SZÍNBEN Gyártja: a Hűtőgépgyár