Élet és Tudomány, 1973. július-december (28. évfolyam, 27-52 szám)

1973-09-28 / 39. szám

A népélelmezési cikkek között a leg­fontosabbak egyike a tej és a tejtermé­kek csoportja. Különösen nagy szerepet kapott az utóbbi évek nagyszabású „Kor­szerű táplálkozás” programjában. Az ak­ció fő feladata, hogy táplálkozásunk szer­kezetét a magas szénhidrát-tartalmú és kalóriadús élelmiszerek fogyasztásáról az állati fehérjék irányába módosítsa. S az állati fehérjéken belül is mind nagyobb jelentőséget kapott a könnyen emészthető és feldolgozható komplett tejfehérjék fo­gyasztása. Az elmúlt évek tej-tejtermék fogyasz­tásának dinamikája és intenzitása azt mutatta, hogy a termékek ilyen arányú fogyasztásnövekedése, valamint a tejter­melés és a szarvasmarha-állomány ala­kulása egy-két éven belül ellentmondás­ba kerülnek. Bár 1971-ben a kereslet és kínálat egyensúlyát, a szarvasmarha-állomány csökkenése ellenére, a mezőgazdaság, a korszerű állattartás és takarmányozás mind célratörőbb alkalmazásával megte­remtette, mégis 1972-ben az ország je­lentős nagyságrendű vasimportra kény­szerült. Ez a jelenség soron kívüli kor­mányintézkedést tett szükségessé, amely a gazdaságtalannak mutatkozó tehéntar­tást és tenyészállatállomány-növelést a kívánt irányba terelte. Ezek az intézkedések olyan kedvező átvételi árakat biztosítottak a mezőgazda­ságnak, hogy már 1973 első félévében helyreállt az egyensúly, s így az ország lakosságának tel­jes termék ellátása elő­reláthatóan hosszú évekig problémament Kormányprogram az éle­ tes lesz. Ez népélelmezési szempontból azért rendkívül fontos, mert az emberi szervezet számára az állati fehérjék kö­zül a tej fehérjéi a legkönnyebben érté­kesíthetők. Táplálkozásunkban a tej egész életünk folyamán — a gyermekkortól az aggkorig — fontos szerepet tölt be. Ez a körülmény azzal magyarázható, hogy, mint mondani szokták, a legeszményibb táplálékunk. A tej eszményi volta három fő sajátosságá­ból adódik: 1. Tartalmazza mindazokat a tápanya­gokat, amelyekre az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van. 2. Tápanyagainak aránya és kémiai összetétele olyan kedvező, hogy az emberi szervezet minden más élelmiszernél ked­vezőbben tudja hasznosítani. 3. Valamennyi élelmiszerünk közül a legkönnyebben emészthető. Kémiai felépítését tekintve rendkívül bonyolult összetételű anyag; ismereteink szerint több mint 120 összetevőt tartal­maz. Ezek részben valódi vizes oldat, részben úgynevezett kolloid oldat formá­jában találhatók a tejben. (Kolloid oldat: az oldott anyag részecskéi meghaladják a molekulák átlagos méreteit, kiterjedé­sük 1—500 millimikron között van.) A kolloid méretnél nagyobb kiterjedésű ré­szecskék is vannak a tejben, pl. a tej­­zsírgolyócskák formájában (emulzió). Fő tömegét a víz teszi ki (87,5%). Fehérjetartalmának (3,6%) legnagyobb részét a vízben nem oldható kazein adja. .Jelentősége abban van, hogy teljes értékű

Next