Élet és Tudomány, 1974, január-június (29. évfolyam, 1-26. szám)

1974-02-15 / 7. szám

Ki ne ismerné a mindenütt előforduló, az árokparton, a mezőn, a szikes legelőn egyaránt virító, sárgásfehér virágú növénykét, a kamil­lát. A magyar nyelvben több neve is van, né­hol székfű, pipitér, martfű, anyafű néven is­merik. A botanikusok Matricaria chamomilla­­nak hívják, és a fészkes virágúak közé sorolják. E kis virág régóta fontos gyógyító növénynek számít. Kétezer évvel ezelőtt már biztosan használták, mint megtudhatjuk Dioszkoridész görög orvos és botanikus leírásából, majd Pli­­nius könyvéből. A virágból főzött teát nehezen gyógyuló sebek kezelésére, árpa, torok- és gé­­gegyulladás és még számtalan betegség gyógyí­tására használták. A gyógyszergyártás fejlődé­sével a gyógynövények méltatlanul háttérbe szorultak, s csak itt-ott, a házi patikák fiókjai­ban találhattuk meg őket. MI VAN A KAMILLÁBAN? Pedig a kamilla hatásosságát még a legkétel­­kedőbb szakemberek sem vonhatták kétségbe. Tény, hogy csökkenti a száj, az ajak, a szem­ és a női genitáliák gyulladását, fokozza a fa­­gocitózist és görcsoldó hatása is van. A kutatók régóta vizsgálták, hogy milyen anyagok vannak benne, minek köszönheti e tulajdonságait. Azt találták, hogy a kamillában illóolajok, proazu­­lén, kamazulén, matricin, glükozidák, szerves savak, kolin, flavonok, ehamililin, gyanta és még sokféle anyag van, kisebb-nagyobb meny­­nyiségben. Hatását sokáig egyedül az illóolaj­nak, éspedig elsősorban a kamazulénnek tulaj­donították, de valószínű, hogy — bár valóban ez a legfontosabb — a hatás az anyagok együt­tes jelenlétének köszönhető. MI VAN A KAMILLACSEPPBEN? A kamillacsepp a teánál sokkal nagyobb mennyiségű illóolajat tartalmaz, s ezen belül is különösen nagy a kamazulén aránya. A kamil­lacsepp a kamillavirág hatóanyagainak szeszes kivonata. A hatóanyagokon felül benne van a teára jellemző összes szín- és illatanyag is, ezért a belőle készült tea, szájöblítő vagy haj­mosó folyadék attól meg sem különböztethető. Csupán hatékonyabb, és még egy: szükségte­lenné teszi a teakészítés hosszadalmas és körül­ményes munkáját. A hatóanyagok kivonását már elvégezték, az ön feladata csak az, hogy a célnak megfelelő mennyiséget kitöltse. HOL KÉSZÜL A KAMILLACSEPP? A kamillacseppet a Szilasmenti Mezőgazdasá­gi Termelőszövetkezet készíti, Kerepesen. . ..Kiváló Termelőszövetkezet” címmel kitünte­tett társulás a hagyományos mezőgazdasági ágazatok és sokoldalú kiegészítő tevékenysé­gének fenntartása mellett, már hosszú ideje fő feladatának tekinti a nemesített gyógynövé­nyek szántóföldi termesztését és feldolgozását. A korszerű berendezésekkel gyógynövényeket és zöldségféléket szárítanak. A gyógynövények­ből teakeverékeket, illóolajat, gyógyászati és kozmetikai alap- és segédanyagokat állítanak elő. Ezek egyike a kamillacsepp is. A kamilla­­csepp először 1973 őszén jelent meg a gyógy­növényszaküzletekben és az illatszerboltokban, és még abban az évben négyszázezer üveggel fogyott el belőle. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a kamillacsepp hiányt pótol. A készít­mény sikere a szövetkezet kutatóinak a mun­káját dicséri. A téesz felkészült a gyártás to­vábbi növelésére: ha a szükség úgy kívánja, évente akár kétmillió üveg kamillacseppet is elő tudnak állítani. MI KÉSZÜL A KAMILLACSEPPBŐL? A kamillacseppből készíthetünk teát, szájöb­­lítőt, borogatást. Ezeknél egy deciliter meleg vagy langyos vízhez egy kávéskanálnyi kamil­­lacseppen adjunk. Halápolásra egy liter vízbe egy evőkanálnyit, a csecsemők fürdővizéhez tíz literenként három evőkanálnyit öntsünk. A kamillacsepp 50 milliliteres üvegekben ke­rül forgalomba. Egy üveg ára 19 forint. Gyárt­ja: a Szilasmenti Mezőgazdasági Termelőszö­vetkezet, Kerepes, (x) 333 MI VAN A TEÁBAN? A kamillatea a szárított kamillavirág forrá­­zata. Jellegzetes sárga színe van — ezt a vi­rágból kivont apigenin nevű festékanyagtól nyert —, szaga kellemes, kesernyés-édeskés. Amit a kamilla hatásáról írtunk, az a belőle készült teára vonatkozik. A tea összetételének elemzése viszont azt mutatja, hogy az értékes, a hatás szempontjából nélkülözhetetlen anya­gok a magunk készítette teában csak nyomok­ban vannak jelen, a tea mégis hatékony. Meny­nyivel hatékonyabb akkor egy olyan készít­mény, amely ezeket az anyagokat nagyobb mennyiségben tartalmazza.

Next