Élet és Tudomány, 1976. január-június (31. évfolyam, 1-26. szám)

1976-01-16 / 3. szám

Miért lehet konyhasóval tartósítani a húsokat, és mennyi sót kell ehhez hasz­nálni? — kérdezi özv. Darabos Gyuláné biharnagybajomi olvasónk. Kérdésére Mandel Péter, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi In­tézet (OÉTI) munkatársa válaszol. Az élelmiszereknek sózással való tartó­sítása a konyhasó vízelvonó hatásán alap­szik. Az élelmiszerbe bejutott só ezáltal a romlást okozó mikroorganizmusok szapo­rodását gátolja. Kizárólag konyhasóval húst mégis­­csak ritkán tartósítanak. Az esetek többségében a húsféléket pácol­ni is szokták; a pácolt termékek sótartal­ma 1—2 százalék között van. A sótöménység csekély növelésével az eltarthatóság időtartama jelentősen meg­hosszabbodik, ám ekkor az ételeket már túlságosan sósnak érezzük. A konyhasó kis mennyiségben kiemeli az étel többi ízét, 1—2 százaléknál nagyobb aránya ese­­tén már érezhetővé válik a sós íz, és 2,5 százalék felett a készítmény íze már na­gyon sós. A túlzott sómennyiség a készít­mény ízét rontja, és a szervezetet is szük­ségtelenül terheli. Ha ebben az esetben kioldással kísérlik meg a sótartalom csök­kentését, fennáll az a veszély, hogy a hi­deg húslében gyorsan elszaporodnak a baktériumok, és fertőzés következik be. Ha a só koncentrációja 4 százaléknál is magasabb, ionjai olyan erősen kötik meg a vízmolekulákat, hogy a hús fehérjéi is dehidratálódnak, vagyis kicsapódnak. Az ilyen hús gyakorlatilag fogyasztásra al­kalmatlan. Szét lehet-e bontani egy épület falait hanggal, miként — a monda szerint — kürthanggal rombolták le Jerikó falait? — kérdezi Csaba János budapesti olvasó. Kérdésére Blahó István, szerkesztő bi­zottságunk tagja válaszol: Mai ismereteink szerint nem tűnik le­hetetlennek, hogy egy falat erős hangha­tással leromboljunk — persze csak sajá­tos körülmények megteremtésével. Lé­nyegében olyan módon, ahogyan a bűvé­szek egy teljesen ép üvegpoharat el tud­nak törni úgy, hogy föléje hajolva erős énekhangot hallatnak. A pohár azért hul­lik darabokra, mert a beleénekelt hang rezgései a pohár önrezgésének ütemében érik az üveget. Az egyes rezgések hatása erősíti az előzőt, végül olyan nagy lesz a pohár falának kirezgése, hogy széttö­rik. Egy fal esetében azonban egészen más tartományba eső hangokról, illetve rez­gésekről lehetne szó, mint az üvagpohár­­mutatványnál. A fal önrezgésének ütemét csak az emberi fül által felfoghatatlan, úgynevezett infrahangokkal lehetne föl­­erősíteni annyira, hogy a kirezgéstől ösz­­szedőljön. (Az infrahangokról lásd lapunk 1971. évi 49. számában megjelent cikket. — A szerk.) Abban tehát bizonyosak lehetünk, hogy az egykori Jerikó falait nem kürtök hang­jával döntötték romba. Mit jelent a Törökugrató? — kérdezi Molnár Gyula budapesti olvasó. Kérdésére Puruczki Béla válaszol: A Törökugrató-hegy a Budai-hegység előterében emelkedik. A Budaörsi-me­dence peremének egyik, 251 méteres, ko­pár, sziklás magaslata, a Csíki-hegyekhez tartozó Út-hegy szomszédságában. Érdekes nevének nincs hiteles magya­rázata. A név eredetét illetően a népha­gyomány­ két változatot is tud. Mindkettő Buda 1686-ban történt visszafoglalásával kapcsolatos. Az egyik m­onda szerint a vár eleste után egy török tiszt szégyené­ben a kopár csúcsról a mélységbe vetette magát. A másik variáció szerint a zsoldos csapatok azzal szórakoztak, hogy elfogott törököket f­grattak le a tetőről a szaka­dékba, ami egy cseppet sem lovagias el­járás. Egyik történet sem bizonyítható, de az lehetségesnek látszik, hogy egy ilyen hiedelem alapján ruházták rá a nevet. Ez annál is inkább valószínű, mert például a közelében emelkedő Huszonnégyökrös­­hegyről is hasonló mendemondák élnek.

Next