Élet és Tudomány, 1990. január-június (45. évfolyam, 1-25. szám)
1990-02-16 / 7. szám
KÉRDEZZ - FELELEK! Kedves ÉT! Több olvasónk kérdezi: összebékíthető-e a magyar konyhával a nálunk szinte hagyományok nélküli szója? Kérdezz — felelek rovatunk receptkínálattal válaszol. Szójalepény 20 dkg szójakockából, 10 dkg búzalisztből és 20 dkg kukoricadarából tejjel sűrű palacsinta tésztát keverünk, s 3 órán át hűvös helyen állni hagyjuk. Ebből édes és sós szójalepényt készíthetünk. Édes szójalepény: a fenti anyaghoz hozzákeverünk 2 egész tojást, két evőkanál cukrot, egy kávéskanál vaníliás cukrot, egy sütőport és egy fél deci olajat. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és — miképpen a meggyes lepényt — bármilyen gyümölccsel megszórjuk. Az alma-, a körte-, a birsalmaszeleteket egy kevés fahéjas cukorban meghempergetjük. Hideg sütőbe tesszük, öt percig a legerősebb tűzön sütjük, azután közepes tűzön — mindaddig, amíg a teteje pirosra sül. 15 X 15 cm-es kockákra vágjuk, teával önálló ételként fogyasztjuk, de hidegen is igen finom. Sós szójalepény: a kavart tésztához hozzáadunkkét egész tojást, 2 dl olajat, egy csipetnyi sót, egy sütőport, egy borsszemnyi őrölt ánizsmagot. „Betétnek” kockacukor nagyságú szeletelt sütőtököt, gyengén megsózott karfiolfejecskéket, gombaszeleteket, apróra vágott sovány sajtot, szeletelt póréhagymát, csicsókát tehetünk. Ugyanúgy sütjük, mint az édes szójalepényt. Ha megsült, még forró állapotában igen gyengén meghintjük finomra reszelt sajttal, esetleg egy pár csepp tejfölt teszünk rá, apróra vágott petrezselyemlevéllel, metélőhagymával ízesítjük, díszítjük. Szintén 15 X 15 cm-es kockákra vágjuk, és salátával vagy sa Mióta játszik az ember kártyajátékot — kérdezi Csalog Ibolya budapesti olvasónk. Kérdezz — felelek rovatunk válaszol: A kártyajáték eredete igen régi időkre nyúlik vissza. A leletek tanúsága szerint a kínaiak már ezer esztendővel ezelőtt ismerték. Kártyalapjaikat fa- vagy csontlapocskákból készítették, amelyekre égetett agyagból formázott mintákkal vanykás — áfonya-, som-, szilva— dzsemmel önálló ételként fogyasztjuk. Szójafasírt 30 dkg szójakockát elkeverünk annyi vízzel, hogy éppen pépes legyen. Egy leveskockát keverünk bele, s lefedve hűvös helyen állni hagyjuk 2—3 órán át. Azután hozzákeverünk egy egész tojást, két evőkanál búzalisztet és 10 dkg zsemlemorzsát, sót, aprított petrezselyemzöldjét, egy kevés borsikafüvet, négy evőkanál olajat és két gerezd összetörött fokhagymát. Mindezekből egy kevés vízzel vagy tejjel szokásos sűrűségű fasirtpépet gyúrunk, ezt a szokásos módon pogácsákká szaggatjuk, zsemlemorzsában meghempergetjük, és forró olajban kisütjük. Majonézes salátákkal kitűnő, de a fasírthoz használatos köretekkel (rizzsel, krumplival, zöldségkörettel stb.) és salátával szintén tápláló, jóízű étel. Szójás rakott krumpli Egykilogramm hámozott nyers burgonyát reszeljünk le durva reszelőn. Egy húsleveskockát főzzünk föl 2 dl vízben, s ezt keverjük össze 20 dkg szójakockával. adjunk hozzá egy csipetnyi reszelt tornát, 5 dkg reszelt sajtot és keverjük jól össze, majd elegyítsük a reszelt krumplival. Tegyük bele kizsírozott (olajozott) és zsemlemorzsával kibélelt cserép-, jénai, vagy teflontálba, s locsoljuk meg a tetejét egy fél dl olajjal. A tetejére öntsünk 2 dl, tejjel egy kissé felhígított tejfölt, s szórjuk meg morzsával. Forró sütőben 20 percig lefedve, azután anélkül süssük; akkor kész, ha a teteje már zsemleszínű. A rakott krumplihoz hasonlóan salátával fogyasztjuk, vagy fametszettel különféle ábrákat nyomtak. Európába a kártyajáték az arabok közvetítésével jutott el, mintegy nyolcszáz évvel ezelőtt. ők egyébként a kártyalapokat kézzel festették vagy rajzolták. A régi kártyalapokon a minták ezért kissé kiemelkednek, így azokat a hamiskártyások ujjheggyel ki tudták tapintani. Ma a kártyalapokat síknyomással készítik, vagyis tapintással nem lehet megállapítani, milyen lapról van szó. (Folytatás a 194. oldalról) Ideje, jelképesen ápolják a már előbb elültetett csemetéket. Mindazok, akik egyetértenek a Föld Napjának eszméivel, e napon zöld öltözetbe bújnak, a Föld Napja emblémájával díszített trikót húznak. Magyarországon nem lesznek nagyszabású, központilag szervezett akciók, de szeretnénk hírt kapni minél több helyi kezdeményezésről, eseményről, hogy azokat továbbíthassuk a Nemzetközi Koordinációs Központnak is. A Föld Napja mozgalom szeretné elérni, hogy a legfontosabb környezetvédelmi programjai még az ezredforduló előtt kibontakozzanak. Eredményt érjünk el a biológiai diverzitásnak (sokféleségnek), az emberiség egészségének megőrzésében, a hosszú távon is folytatható ipari és mezőgazdasági tevékenységnek, egyszóval a környezetbarát gazdaságnak a kifejlesztésében. E célok elérése érdekében égetően fontos lenne mielőbb áttérni a megújuló energiaforrásokra, a globális felmelegedés lassítása reményében csökkenteni kéne a széndioxid-kibocsátást, az ózonpajzs védelmére azonnal be kéne tiltani a klór-fluorszénhidrogének, a freonok gyártását, és korlátozni kéne e gázoknak a szórópalackokban és hűtőgépekben való felhasználását. Ugyanilyen fontos lenne ésszerűsíteni a háztartási és ipari energiafelhasználást. Átfogó programot kell kidolgozni a veszélyes hulladékok mennyiségének csökkentésére, az elbomló műanyagok elterjesztésére, a még meglévő trópusi őserdők megőrzésére, a veszélyeztetett fajok élőhelyének szigorú védelmére, a Föld közös tulajdonainak, a légkörnek, az óceánoknak, az édesvizeknek és egyebeknek a nemzetközi védelmére, valamint az emberiség népességének egészséges határok közötti megtartására. Mindezek megvalósításához szükség lenne arra, hogy felébreszszük, elmélyítsük az egyének, a közösségek és a társadalmi környezeti felelősségérzetét. Az e célok érdekében a Föld Napja alkalmából összehangolt tevékenységeket a Föld Napja mozgalom sajtóirodájának lehet bejelenteni. Az iroda április 12-e és 22-e között működik. A mozgalomhoz csatlakozni kívánók már előbb is fölvehetik a kapcsolatot a Független Ökológiai Központtal (Budapest, III., Miklós tér 1. 1035 T.: 180-34-24 180-34-40), vagy a Föld Napja Hírközponttal (Illés Zoltán Budapest, Kisrókus u. 1. 1024.; Tel.: 111-20-86). 21.3