Esti Hírlap, 1995. december (40. évfolyam, 282-305. szám)

1995-12-21 / 299. szám

EE­A SUfficea­t magazin 1995. december 21., csütörtök Karácsonyi esküvő Hogyan is lehetne fokozni a karácsonyi ünnepkör hangulatát? Mivel is lehetne maradandóbbá tenni az év végi ünnepeket? Talán egy díszes esküvővel. Karácsonyi menyegzővel. Divattervezők legújabb ajánla­ta — esküdjön az ünnepeken. Ne nyáron, ne tavasszal, hanem télen. Ehhez az ötlethez széles skálán vonultatták fel a nagy bemutató­kon az alkalomhoz illő viseleteket. Romantikus, felül testhez simuló szabású, hosszú, bő szoknyával, tüli alsószoknyával viselt meny­asszonyi ruha most a módi. A ru­ha díszítéséül tüllből és selyemből készült virágokat, szalagokat al­kalmaznak. Ilyen egy igazi alkal­mi álomöltözék. Az esküvői fáty­lat azonban nem feltétlenül igénylik a fiatalok. Az avantgárd divat a rövid, térdig érő hosszat és a fehéren kívül a pezsgőszínű, a lazacrózsaszín, rózsaszín, világos citromsárga és fakózöld pasztell­színeket részesíti előnyben az es­küvői ruháknál. Ezeket nemcsak egy alkalomra veheti fel a meny­asszony, hanem később alkalmi ruhaként is viselheti majd. Az új trend szerint célszerűbb a rövid és színes esküvői ruha. két ■ Csupa hab, csupa csipke a szegedi Lady Avantgárd menyasszony Mecsényi Marietta Mercedes Szalon modellje kollekciójából Ha megártott a lakoma El sem képzelhető a kará­csony bőséges étkezés nélkül. Azután másnap arra ébredünk, hogy gyomrunk, epénk, májunk nem képes a sok jót elviselni. A hányinger, a hányás, a gyomor­mosás, a gyomorégés heveny gyomorrontásra utalnak. Ilyenkor kamillateás „forgó­­kúrával” csökkenthetjük a pa­naszokat. Reggel éhgyomorra igyunk meg egy nagy csésze ka­millateát, és 5-5 percig feküd­jünk a hátunkon, majd a bal ol­dalon, ezután hason és végül a jobb oldalunkon. Hányingeres gyomorfájásnál segít a citomfűtea. A máj fő feladata a szerve­zetbe került mérgek lebontásán kívül az epetermelés és a zsírok feldolgozása. A bőséges és zsí­ros ünnepi ebéd és az alkohol­­fogyasztás sokszor túlterheli a májat. A gyógynövények (arti­csóka, kömény, enciángyökér, mentalevél) segítik a májműkö­dést. Szerezzük be a gyógynö­vényboltokból vagy a gyógy­szertárból még az ünnepek előtt a megfelelő emésztést elősegítő, epe- és májműködést serkentő gyógyteakeveréket. Epegörcsnél az első segítség a száraz meleg. Helyezzünk a hasra meleg vizes gumipalac­kot. A meleg hatására elernyed­­nek a begörcsölt izmok és eny­hül a fájdalom. Szenteste tűzoltók nélkül Karácsonykor csaknem min­den családban állítanak fenyőfát. Szaloncukorral, színes szalagok­kal, gömbökkel, gyertyákkal dí­szítik. A szép karácsonyi hangu­latot azonban baleset zavarhatja meg: karácsony és újév között sok dolga akad a tűzoltóknak. A karácsonyfatüzeknél nem­csak az anyagi kár és az égési se­bek jelentik a veszélyt, hanem a különböző anyagok égésekor szénmonoid és egyéb égési gázok keletkeznek, melyek mérgezik a levegőt, és belélegezve igen vesz­élyesek. Aki segít a tűz oltásában, vi­seljen lélegzőmaszkot és megfe­lelő védőkesztyűt. Ilyesmivel rendszerint csak a hivatásos tűz­oltók rendelkeznek. A fenyőtűz megelőzése érde­kében ügyeljünk a következőkre: — A gyertyák megfelelő távol­ságra legyenek az éghető díszek­től és a száraz ágtól. — A fenyőfát ne az ablak kö­zelében állítsuk fel, mert itt könnyen tüzet foghat a függöny. — Gyerekek és macskák szí­vesen játszanak a csillogó dí­szekkel, ügyeljünk arra, hogy a fát fel ne döntsék. — A fenyőtalp elég nagy és stabil legyen. Jó alapot nyújt egy homokkal megtöltött nagy vö­dör, melyben biztonságosan áll a fenyőfánk. — Mindig legyen kéznél víz az esetleges oltáshoz. Demokrácia — Na idefigyelj, először is kirá­moljuk a játéktermet, azután a boltot és a végén megnézzük a kor­mánypárt székházát is. — Mit üvöltesz, te őrült! Itt áll egy rendőr a telefonfülke mellett! — Na és? Majd feljelentjük, hogy lehallgatta a beszélgetésünket. • Ünnepi menü • Ünnepi menü • Ünnepi menü • Ünnepi menü • Fűszeres paradicsomleves Hozzávalók (négy személy­nek): 2 fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 5 dkg főzőmargarin, 3 db paradicsom, egy kis doboz paradicsompüré, 2 deáliter húslé (kockából), só, fehér bors, egy kávéskanál cukor, fél pohár tejszín, 2-3 evőkanál gin, né­hány szál kapor a díszítéshez. A két sárgarépát és a hagy­mákat kockára vágjuk, és forró zsiradékban üvegesre pároljuk. A paradicsompürét felöntjük a húslével, és a zöldségekhez ad­juk, a meghámozott, apróra vá­gott paradicsomokat szintén. Gyenge tűzön 20 percig főzzük. A harmadik sárgarépát nagyon apró kockákra vágjuk, és kevés sós vízben három percig dinsz­­teljük, majd lecsöpögtetjük. A levest leszűrjük, sóval és cukor­ral ízesítjük. Meleg helyre tesszük. A tejszínt felverjük, hozzákeverjük a gint. A levest tányérokba osztjuk. Tetejére egy-két evőkanál tejszínt te­szünk, és rászórjuk a sárgaré­pakockákat. Kaporszálakkal díszítve tálaljuk. Liba kelkáposztával Hozzávalók (hat személy­nek): egy körülbelül négy kg-os konyhakész, tisztított liba, egy csokor petrezselyem, egy kávés­kanál kakukkfű, só, fehér bors, egy kg kelkáposzta, egy fej vö­röshagyma, 2 dkg főzőmarga­rin, 2 dl húslé (kockából), 2 dl almalé, 2 alma, késhegyin őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál méz, egy evőkanál citromlé, 4 evőkanál tejszín, 4-5 evőkanál liszt, friss zöld fűszernövények. A libát megmossuk és szá­razra töröljük. A belsejéből ki­vesszük a hájat, és kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük. A fűszernövényeket a liba hasüre­gébe tesszük. A libát mellrészével lefelé a sütőlapra helyezzük, alá tepsit teszünk, és előmelegített sütő­ben 200 fokon két és fél órát sütjük. 15 perc sütés után ne­gyed liter vízzel meglocsoljuk. A nyakat és a megmosott belső­ségeket meglocsoljuk. Egy óra sütés után megfordítjuk. Köz­ben a kelkáposztát csíkokra, a hagymát kockákra vágjuk, és forró zsiradékban megdinsztel­­jük. Hozzáadjuk a kelkáposztát és rövid idő alatt lepirítjuk. Fe­löntjük a hús- és az almalévet, és 15 percig fedő alatt pároljuk. Az almákból kivesszük a mag­házát, majd vékonyra szeletel­jük. A kelkáposztához adjuk, és további 5 percig pároljuk. Só­val, borssal és szegfűszeggel ízesítjük. A citromléhez kever­jük a mézet, és 10 perccel a sü­tés befejezése előtt a libára kenjük. A tepsiben lévő folya­dékot leöntjük, lezsírozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és felönt­jük vízzel úgy, hogy fél liter fo­lyadékot kapjunk. Hozzáadjuk a lisztet, majd felforraljuk. Só­val és borssal ízesítjük. A libát rátesszük a kelkáposztafőzelék­re, és fűszernövényekkel díszít­ve helyezzük az asztalra. A sült szaftot külön tálban adjuk mel­lé. Körítésnek burgonyakrokett illik hozzá. Mit tegyünk, hogy a karácsonyi libasütés jól sikerüljön? Teljesen lezsírozva nem ízle­tes a liba. De mégis könnyeb­ben emészthető lesz az ételük, ha fiatal állatot vásárolunk (legfeljebb 3-4 kg-os). A látható hájat még a sütés előtt fejtsük le, esetleg libazsírnak és töpör­­tyűnek kisüthetjük. Sütés köz­ben a liba bőrét többször szür­küljük meg fapálcikával, így a zsír jobban kifolyik. Többször öntözzük meg folyadékkal. A sütési idő letelte után a libát mellrészével felfelé fektessük a rácsra, és sós vízzel vagy sörrel öntsük le, és még tíz percig felső lánggal barnítsuk, így a bőr szép piros és ropogós lesz. A tepsibe lecsöpögött hús­­szaftról a zsiradékot vegyük le. Ezt később felhasználhatjuk li­bazsírként (nagyon finom ke­nyérre kenve vagy vöröskáposz­tához). Sütés után tíz percig fedjük le a libát alufóliával, és csak ez­után vágjuk szét, így nem folyik ki olyan sok szaft. Desszert: tejszínes vaníliapuding Hozzávalók (négy személy­nek): egy csomag vaníliás pu­dingpor, fél liter tej, 10 dkg cu­kor, egy dl tejszín, 4 db zöld füge, 2 evőkanál vörösbor, néhány szem szegfűszeg, fél kávéskanál reszelt citrom­héja, egy evőkanál citromlé, ctromfűlevél a díszí­téshez. A pudingport elkeverjük 4 evőkanál tejben. A többi tejet és 5 dkg cukrot elkeverünk és fel­forraljuk. Hozzáadjuk a puding­poros keveréket és felfőzzük. Kissé lehűtjük, majd hozzáadjuk a keményre felvert tejszínt. Négy üvegtálkába öntjük, és legalább 3 óra hosszat hidegre tesszük. A fügéket félbe vágjuk. 5 dkg cu­korból karamellt készítünk. Hozzáöntjük a bort és a fűszere­ket, valamint a citromhéjat és felfőzzük. A fügéket ebben kö­rülbelül 5 percig áztatjuk. Az üvegtálkákból tányérokra borít­juk a pudingokat, ráöntjük a borszószt, és a fél fügéket mellé helyezzük. Citromfalevéllel dí­szítjük. Adhatunk mellé apró­süteményt vagy kekszet. Milyen karácsonyfát szeretnél? Megmondom, ki vagy! Az ajándékozás azon rejtett függetlenül az életkortól. Ez a örömeink közé tartozik, ame- pszichológiai profil a játékban l­eket fokozatosan rombol az kirajzolódhat, ha a teszt kérdé­­idő, de egészen el nem pusztít- sei közül kiválsztja a leginkább hat. Az ünnep közeledtével fel- megfelelő választ. Ezt jelölje bukkan, vagy azért, mert emlé­ meg. A végén pedig olvassa el, kéket ébreszt, vagy egyszerűen milyen lelkülettel várja a kará­­n lelki habitus árulkodó jele, csonyt. 1. A karácsonyfa akkor szép, ha pont a) nagy 4 b) kicsi 2 c) közepes 3 d) lényegtelen, a díszek a fontosak 2 2. Milyen legyen a fa? a) fenyő 5 dj műanyag fenyőutánzat 3 ej élő zöld ág 2 dj sejtelmes, akár üvegből is lehet 1 3. Mivel díszítené? a) üveggömbökkel, aranyszállal, csillaggal 4 dj a színek és a formák nagy választékával 3 ej nem kedvelem a zűrzavart, azonos díszekkel 2 ej kevés csecsebecsével, sok ezüst- és aranyszállal ! 4. Milyen világítás tetszene? a­ piciny villanyégők sokasága 4 dj igazi gyertyák 2 ej gyertya is, villany is 3 dj nem akarok lakástüzet! 1 5. Milyen színhatásúnak képzeli a szép karácsonyfát? a)arany 4 dj vörös 3 ej tarka 2 d) ezüst 2 6. Mit tart az ajándékozás pillanatáról? a) a szentestéhez kell kapcsolódnia 5 dj fokozza a hatást, ha elnyújtják 3 ej az ajándékozónak is át kell élnie a meglepetés örömét 3 dj lényegtelen az időpont, a hatás számít 1 7. Mi a véleménye a születést jelképező jászolról? a) felesleges 2 dj hangulatos 4 ej csak egyike a jelképeknek 3 dj naiv érzületre vall 4 0. Kinek állítana karácsonyfát? a) a gyerekeknek 3 dj az egész családnak 5 ej még a magányos embert is vigasztalja 2 dj senkinek 2 9. Ha el kell utaznia karácsonykor... a) fenyőt akkor is állítana 4 dj mindent elkövet, hogy ne így történjen 1 es az ünnep pótolható, az ajándék is 3 dj legalább egy díszt magával vinne 3 Értékelés: 10-17 pont között, FELTÖREKVŐ A válaszokból kitűnik, hogy a szokásoktól szeretné magát függetleníteni. Ez határozottságra vall, de nyugtalanító is. Például a közvetlen környezetében zavart kelt, érzelmi el­­szegényesedésként élik meg, akik közel állnak önhöz. Hi­szen az ajándékozást, az apró figyelmességet felesleges­nek tartja. A munkájában ez úgy jelentkezik, hogy miköz­ben tisztelik azért, amit végez, a precíz robot megtestesí­tőjeként tartják számon. 18—25 pont között. NYUGHATATLAN Minden változás, minden újdonság érdekli. Ennek megfe­lelően nem kedveli a közönséges, a megszokott dolgokat és eseményeket. Kötelességszerűen végzi minden dolgát, de ebben sem akar a megszokás rabjává válni. Partner­­kapcsolatára is ez a jellemző. Mind a munka, mind a sze­relem nyughatatlan állapota azonos indíttatású: a már­­már túlzásig fejlesztett magabiztos fellépés táplálja. Ám ha ez sérül, akkor bizony szenved a lelki válság miatt. 26-33 pont között. KÍVÁNCSI Az érzékenység, a hagyománytisztelet alapvetően jellem­zi ugyan, de az újdonságokra is fogékony. Mivel az egyéni­sége kiegyensúlyozott, a kíváncsiságát, a mindenre nyi­tottságot is egyensúlyban tartja, például a korábbi és az új kapcsolatok között is. Erős diplomáciai érzéke átsegíti a társas kapcsolatok nehézségein. A szerelemben nem­csak kezdeményezni, hanem megtartani is képes, akit fontosnak ítél. Komolyságot, határozottságot képvisel mind a családi, mind a nagyobb környezetben. 34—40 pont között, HAGYOMÁNYTISZTELŐ Álmainak és érzelmeinek közös jellemzője az izgalom­mentesség. Sokan úgy vélik, hogy a formalitások, a kö­töttségek embere, pedig csak arról van szó, hogy a biz­tonságot kedveli a kapcsolataiban is, meg az életforma különféle megnyilvánulásaiban is. Aki vét e lelki szabály ellen, azt kizárja a köréből, még ha nem is érzékelteti ve­le. Szerelemben azonban hátránya származhat ebből a tá­madásokra kész pozícióból, bár senki ellen sem irányul ez a védekező tartás. Hosszan tartó, tartalmas kapcsolat örömét élvezheti barátságban, párkapcsolatban.

Next