Esti Hírlap, 1995. december (40. évfolyam, 282-305. szám)
1995-12-21 / 299. szám
EEA SUfficeat magazin 1995. december 21., csütörtök Karácsonyi esküvő Hogyan is lehetne fokozni a karácsonyi ünnepkör hangulatát? Mivel is lehetne maradandóbbá tenni az év végi ünnepeket? Talán egy díszes esküvővel. Karácsonyi menyegzővel. Divattervezők legújabb ajánlata — esküdjön az ünnepeken. Ne nyáron, ne tavasszal, hanem télen. Ehhez az ötlethez széles skálán vonultatták fel a nagy bemutatókon az alkalomhoz illő viseleteket. Romantikus, felül testhez simuló szabású, hosszú, bő szoknyával, tüli alsószoknyával viselt menyasszonyi ruha most a módi. A ruha díszítéséül tüllből és selyemből készült virágokat, szalagokat alkalmaznak. Ilyen egy igazi alkalmi álomöltözék. Az esküvői fátylat azonban nem feltétlenül igénylik a fiatalok. Az avantgárd divat a rövid, térdig érő hosszat és a fehéren kívül a pezsgőszínű, a lazacrózsaszín, rózsaszín, világos citromsárga és fakózöld pasztellszíneket részesíti előnyben az esküvői ruháknál. Ezeket nemcsak egy alkalomra veheti fel a menyasszony, hanem később alkalmi ruhaként is viselheti majd. Az új trend szerint célszerűbb a rövid és színes esküvői ruha. két ■ Csupa hab, csupa csipke a szegedi Lady Avantgárd menyasszony Mecsényi Marietta Mercedes Szalon modellje kollekciójából Ha megártott a lakoma El sem képzelhető a karácsony bőséges étkezés nélkül. Azután másnap arra ébredünk, hogy gyomrunk, epénk, májunk nem képes a sok jót elviselni. A hányinger, a hányás, a gyomormosás, a gyomorégés heveny gyomorrontásra utalnak. Ilyenkor kamillateás „forgókúrával” csökkenthetjük a panaszokat. Reggel éhgyomorra igyunk meg egy nagy csésze kamillateát, és 5-5 percig feküdjünk a hátunkon, majd a bal oldalon, ezután hason és végül a jobb oldalunkon. Hányingeres gyomorfájásnál segít a citomfűtea. A máj fő feladata a szervezetbe került mérgek lebontásán kívül az epetermelés és a zsírok feldolgozása. A bőséges és zsíros ünnepi ebéd és az alkoholfogyasztás sokszor túlterheli a májat. A gyógynövények (articsóka, kömény, enciángyökér, mentalevél) segítik a májműködést. Szerezzük be a gyógynövényboltokból vagy a gyógyszertárból még az ünnepek előtt a megfelelő emésztést elősegítő, epe- és májműködést serkentő gyógyteakeveréket. Epegörcsnél az első segítség a száraz meleg. Helyezzünk a hasra meleg vizes gumipalackot. A meleg hatására elernyednek a begörcsölt izmok és enyhül a fájdalom. Szenteste tűzoltók nélkül Karácsonykor csaknem minden családban állítanak fenyőfát. Szaloncukorral, színes szalagokkal, gömbökkel, gyertyákkal díszítik. A szép karácsonyi hangulatot azonban baleset zavarhatja meg: karácsony és újév között sok dolga akad a tűzoltóknak. A karácsonyfatüzeknél nemcsak az anyagi kár és az égési sebek jelentik a veszélyt, hanem a különböző anyagok égésekor szénmonoid és egyéb égési gázok keletkeznek, melyek mérgezik a levegőt, és belélegezve igen veszélyesek. Aki segít a tűz oltásában, viseljen lélegzőmaszkot és megfelelő védőkesztyűt. Ilyesmivel rendszerint csak a hivatásos tűzoltók rendelkeznek. A fenyőtűz megelőzése érdekében ügyeljünk a következőkre: — A gyertyák megfelelő távolságra legyenek az éghető díszektől és a száraz ágtól. — A fenyőfát ne az ablak közelében állítsuk fel, mert itt könnyen tüzet foghat a függöny. — Gyerekek és macskák szívesen játszanak a csillogó díszekkel, ügyeljünk arra, hogy a fát fel ne döntsék. — A fenyőtalp elég nagy és stabil legyen. Jó alapot nyújt egy homokkal megtöltött nagy vödör, melyben biztonságosan áll a fenyőfánk. — Mindig legyen kéznél víz az esetleges oltáshoz. Demokrácia — Na idefigyelj, először is kirámoljuk a játéktermet, azután a boltot és a végén megnézzük a kormánypárt székházát is. — Mit üvöltesz, te őrült! Itt áll egy rendőr a telefonfülke mellett! — Na és? Majd feljelentjük, hogy lehallgatta a beszélgetésünket. • Ünnepi menü • Ünnepi menü • Ünnepi menü • Ünnepi menü • Fűszeres paradicsomleves Hozzávalók (négy személynek): 2 fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 5 dkg főzőmargarin, 3 db paradicsom, egy kis doboz paradicsompüré, 2 deáliter húslé (kockából), só, fehér bors, egy kávéskanál cukor, fél pohár tejszín, 2-3 evőkanál gin, néhány szál kapor a díszítéshez. A két sárgarépát és a hagymákat kockára vágjuk, és forró zsiradékban üvegesre pároljuk. A paradicsompürét felöntjük a húslével, és a zöldségekhez adjuk, a meghámozott, apróra vágott paradicsomokat szintén. Gyenge tűzön 20 percig főzzük. A harmadik sárgarépát nagyon apró kockákra vágjuk, és kevés sós vízben három percig dinszteljük, majd lecsöpögtetjük. A levest leszűrjük, sóval és cukorral ízesítjük. Meleg helyre tesszük. A tejszínt felverjük, hozzákeverjük a gint. A levest tányérokba osztjuk. Tetejére egy-két evőkanál tejszínt teszünk, és rászórjuk a sárgarépakockákat. Kaporszálakkal díszítve tálaljuk. Liba kelkáposztával Hozzávalók (hat személynek): egy körülbelül négy kg-os konyhakész, tisztított liba, egy csokor petrezselyem, egy kávéskanál kakukkfű, só, fehér bors, egy kg kelkáposzta, egy fej vöröshagyma, 2 dkg főzőmargarin, 2 dl húslé (kockából), 2 dl almalé, 2 alma, késhegyin őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál méz, egy evőkanál citromlé, 4 evőkanál tejszín, 4-5 evőkanál liszt, friss zöld fűszernövények. A libát megmossuk és szárazra töröljük. A belsejéből kivesszük a hájat, és kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük. A fűszernövényeket a liba hasüregébe tesszük. A libát mellrészével lefelé a sütőlapra helyezzük, alá tepsit teszünk, és előmelegített sütőben 200 fokon két és fél órát sütjük. 15 perc sütés után negyed liter vízzel meglocsoljuk. A nyakat és a megmosott belsőségeket meglocsoljuk. Egy óra sütés után megfordítjuk. Közben a kelkáposztát csíkokra, a hagymát kockákra vágjuk, és forró zsiradékban megdinszteljük. Hozzáadjuk a kelkáposztát és rövid idő alatt lepirítjuk. Felöntjük a hús- és az almalévet, és 15 percig fedő alatt pároljuk. Az almákból kivesszük a magházát, majd vékonyra szeleteljük. A kelkáposztához adjuk, és további 5 percig pároljuk. Sóval, borssal és szegfűszeggel ízesítjük. A citromléhez keverjük a mézet, és 10 perccel a sütés befejezése előtt a libára kenjük. A tepsiben lévő folyadékot leöntjük, lezsírozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és felöntjük vízzel úgy, hogy fél liter folyadékot kapjunk. Hozzáadjuk a lisztet, majd felforraljuk. Sóval és borssal ízesítjük. A libát rátesszük a kelkáposztafőzelékre, és fűszernövényekkel díszítve helyezzük az asztalra. A sült szaftot külön tálban adjuk mellé. Körítésnek burgonyakrokett illik hozzá. Mit tegyünk, hogy a karácsonyi libasütés jól sikerüljön? Teljesen lezsírozva nem ízletes a liba. De mégis könnyebben emészthető lesz az ételük, ha fiatal állatot vásárolunk (legfeljebb 3-4 kg-os). A látható hájat még a sütés előtt fejtsük le, esetleg libazsírnak és töpörtyűnek kisüthetjük. Sütés közben a liba bőrét többször szürküljük meg fapálcikával, így a zsír jobban kifolyik. Többször öntözzük meg folyadékkal. A sütési idő letelte után a libát mellrészével felfelé fektessük a rácsra, és sós vízzel vagy sörrel öntsük le, és még tíz percig felső lánggal barnítsuk, így a bőr szép piros és ropogós lesz. A tepsibe lecsöpögött hússzaftról a zsiradékot vegyük le. Ezt később felhasználhatjuk libazsírként (nagyon finom kenyérre kenve vagy vöröskáposztához). Sütés után tíz percig fedjük le a libát alufóliával, és csak ezután vágjuk szét, így nem folyik ki olyan sok szaft. Desszert: tejszínes vaníliapuding Hozzávalók (négy személynek): egy csomag vaníliás pudingpor, fél liter tej, 10 dkg cukor, egy dl tejszín, 4 db zöld füge, 2 evőkanál vörösbor, néhány szem szegfűszeg, fél kávéskanál reszelt citromhéja, egy evőkanál citromlé, ctromfűlevél a díszítéshez. A pudingport elkeverjük 4 evőkanál tejben. A többi tejet és 5 dkg cukrot elkeverünk és felforraljuk. Hozzáadjuk a pudingporos keveréket és felfőzzük. Kissé lehűtjük, majd hozzáadjuk a keményre felvert tejszínt. Négy üvegtálkába öntjük, és legalább 3 óra hosszat hidegre tesszük. A fügéket félbe vágjuk. 5 dkg cukorból karamellt készítünk. Hozzáöntjük a bort és a fűszereket, valamint a citromhéjat és felfőzzük. A fügéket ebben körülbelül 5 percig áztatjuk. Az üvegtálkákból tányérokra borítjuk a pudingokat, ráöntjük a borszószt, és a fél fügéket mellé helyezzük. Citromfalevéllel díszítjük. Adhatunk mellé aprósüteményt vagy kekszet. Milyen karácsonyfát szeretnél? Megmondom, ki vagy! Az ajándékozás azon rejtett függetlenül az életkortól. Ez a örömeink közé tartozik, ame- pszichológiai profil a játékban leket fokozatosan rombol az kirajzolódhat, ha a teszt kérdéidő, de egészen el nem pusztít- sei közül kiválsztja a leginkább hat. Az ünnep közeledtével fel- megfelelő választ. Ezt jelölje bukkan, vagy azért, mert emlé meg. A végén pedig olvassa el, kéket ébreszt, vagy egyszerűen milyen lelkülettel várja a karán lelki habitus árulkodó jele, csonyt. 1. A karácsonyfa akkor szép, ha pont a) nagy 4 b) kicsi 2 c) közepes 3 d) lényegtelen, a díszek a fontosak 2 2. Milyen legyen a fa? a) fenyő 5 dj műanyag fenyőutánzat 3 ej élő zöld ág 2 dj sejtelmes, akár üvegből is lehet 1 3. Mivel díszítené? a) üveggömbökkel, aranyszállal, csillaggal 4 dj a színek és a formák nagy választékával 3 ej nem kedvelem a zűrzavart, azonos díszekkel 2 ej kevés csecsebecsével, sok ezüst- és aranyszállal ! 4. Milyen világítás tetszene? a piciny villanyégők sokasága 4 dj igazi gyertyák 2 ej gyertya is, villany is 3 dj nem akarok lakástüzet! 1 5. Milyen színhatásúnak képzeli a szép karácsonyfát? a)arany 4 dj vörös 3 ej tarka 2 d) ezüst 2 6. Mit tart az ajándékozás pillanatáról? a) a szentestéhez kell kapcsolódnia 5 dj fokozza a hatást, ha elnyújtják 3 ej az ajándékozónak is át kell élnie a meglepetés örömét 3 dj lényegtelen az időpont, a hatás számít 1 7. Mi a véleménye a születést jelképező jászolról? a) felesleges 2 dj hangulatos 4 ej csak egyike a jelképeknek 3 dj naiv érzületre vall 4 0. Kinek állítana karácsonyfát? a) a gyerekeknek 3 dj az egész családnak 5 ej még a magányos embert is vigasztalja 2 dj senkinek 2 9. Ha el kell utaznia karácsonykor... a) fenyőt akkor is állítana 4 dj mindent elkövet, hogy ne így történjen 1 es az ünnep pótolható, az ajándék is 3 dj legalább egy díszt magával vinne 3 Értékelés: 10-17 pont között, FELTÖREKVŐ A válaszokból kitűnik, hogy a szokásoktól szeretné magát függetleníteni. Ez határozottságra vall, de nyugtalanító is. Például a közvetlen környezetében zavart kelt, érzelmi elszegényesedésként élik meg, akik közel állnak önhöz. Hiszen az ajándékozást, az apró figyelmességet feleslegesnek tartja. A munkájában ez úgy jelentkezik, hogy miközben tisztelik azért, amit végez, a precíz robot megtestesítőjeként tartják számon. 18—25 pont között. NYUGHATATLAN Minden változás, minden újdonság érdekli. Ennek megfelelően nem kedveli a közönséges, a megszokott dolgokat és eseményeket. Kötelességszerűen végzi minden dolgát, de ebben sem akar a megszokás rabjává válni. Partnerkapcsolatára is ez a jellemző. Mind a munka, mind a szerelem nyughatatlan állapota azonos indíttatású: a mármár túlzásig fejlesztett magabiztos fellépés táplálja. Ám ha ez sérül, akkor bizony szenved a lelki válság miatt. 26-33 pont között. KÍVÁNCSI Az érzékenység, a hagyománytisztelet alapvetően jellemzi ugyan, de az újdonságokra is fogékony. Mivel az egyénisége kiegyensúlyozott, a kíváncsiságát, a mindenre nyitottságot is egyensúlyban tartja, például a korábbi és az új kapcsolatok között is. Erős diplomáciai érzéke átsegíti a társas kapcsolatok nehézségein. A szerelemben nemcsak kezdeményezni, hanem megtartani is képes, akit fontosnak ítél. Komolyságot, határozottságot képvisel mind a családi, mind a nagyobb környezetben. 34—40 pont között, HAGYOMÁNYTISZTELŐ Álmainak és érzelmeinek közös jellemzője az izgalommentesség. Sokan úgy vélik, hogy a formalitások, a kötöttségek embere, pedig csak arról van szó, hogy a biztonságot kedveli a kapcsolataiban is, meg az életforma különféle megnyilvánulásaiban is. Aki vét e lelki szabály ellen, azt kizárja a köréből, még ha nem is érzékelteti vele. Szerelemben azonban hátránya származhat ebből a támadásokra kész pozícióból, bár senki ellen sem irányul ez a védekező tartás. Hosszan tartó, tartalmas kapcsolat örömét élvezheti barátságban, párkapcsolatban.