Észak-Magyarország, 1966. december (22. évfolyam, 283-308. szám)
1966-12-31 / 308. szám
SZILVESZTER ILVESZTER SZILVESZTER Vihar Béla: Szilveszter Illan az év, hogy rohannak a napok, ezüstlik hajam, már-már öreg vagyok. Azelőtt — hej —, a legtöbb ember éppen, akár szülőm lehetett volna nékem, most meg, most meg — tűnődöm sóhajtva — mindegyre többnek én lehetnék apja. Zenesarok a lakásban A mai modern lakásban már nincsenek külön „szalonok’ kávézásra, kártyázásra, vagy zene hallgatásra. Mégis, ma is isszák a feketét, játszanak és hallgatják a melódiákat Nappali szobánk egy részét rendezzük be, barátságos saroknak, ahol például egy fotelban elnyújtózva, kényelmesen hallgathatjuk a zenét. Hogyan alakítsuk ki ezt a „zenesarkot?” Ha a kiszemelt helyre nagyméretű bolyhos szőnyeget teszünk, már be is rendeztük. Általában alacsony, hosszúkás asztalkát és két fotelt tegyünk ide. Az asztalra díszvázát, cigarettakínálót helyezhetünk. Hagyjunk helyet a kávéscsészéknek bőven. Ha szeretjük a kényelmet, kanapét is tegyünk ide. A lemezjátszót, magnetofont, rádiót, tegyük kézközelségbe, az erre a célra épített kisasztalra. Aki ügyes, sajátkezűleg elkészítheti: tulajdonképpen három, lecsiszolt és lakkozott ládából áll. A ládák oldalnagysága 30—40 cm. A ládákat egyenként négy lábra építjük. Egyikbe a magnetofont, másikba a lemezjátszót süllyesztve szerelhetjük be. A harmadikból bárszekrény készülhet. A ládák fedélmegoldása lehet egyéni Két-két belső zsanérral készíthetünk fedőlapot, vagy csúszó fedelet is. Mellette állólámpát helyezzünk el. A televízió készüléket a zenesarokkal szembe állítjuk fel, így ha kedvünk van ugyanarról a helyről nézhetjük a tv-t. Falikar, asztali lámpa, állólámpa előnyös a hangulatos zenekarok megvilágítására. Éjfélkor Díszlövés MIT VISELNEK a párizsi nők Ezúttal fényképeket kaptunk arról, milyen kalapok, sapkák divatosak most — Párizsban. A modelleket átnyújtjuk nőolvasóinknak — év végi ajándékként: Kettős, jerseyből készült kendősapka. Az anyag világoskék alapon, bordó, török mintás, két centiméter széles bordó gyapjúrojt díszíti a kendő alját. Nemcsak csinos, hanem meleg is. Világszerte divatos a fejre simuló kalapforma. A legérdekesebb Jean Patou divattervező modellje. A halvány rózsaszín kalapot széles, fekete bársonyszalaggal díszítették, amelynek vége rojtos. boit&th Ic&ft&sc&tci' ÜGYE, MÉG VAN abból, amit karácsonyra főztek? Ó, ne is mondják, az enyém se akar elfogyni! Hiába, ilyenkor van ennek a szezonja. A dolgozó nő, aki rendszeresen üzemi koszton tartja jól családját, évenként legalább egyszer nekidurálja magát, s azt mondja övéinek: — Most pedig gyerekek, főzök egy jó töltött káposztát. — Hurrá — sivít fel a család. — De sokat ám ... — Jó, nagy dagadt töltelékekkel! Aztán elkezdődik a szertartás. Elő a nagy, öt literes fazekas. Két kiló aprója, egy nagy hasáb, két kiló darálni való hús, két kiló fej, láb, gersli, miegymás. Nekigyürkőzünk. Igen ám, de hamarosan kiderül, hogy a töltelék sok, a lapu kevés. Futás a csarnokba. Újabb hasábot azonban nem adnak, csak aprajával. Sebaj, esetleg több lesz. Folytatódik az aktus. Pillanatok alatt megtelik az asztal töltelékkel. Te úristen! Neewen darab! Most meg a fazék kicsi. Sebaj, elő a tizenötliterest, amelyikbe paradicsomot szoktunk főzni. Aztán délután az egész én csőház megtelik a fenséges illattal, szinte csurog az ember nyála. Hiába, isteni étel a töltött káposzta. Egyszer végre annyit eszünk, amennyi belénk fér. Jó hazait, igazit! Csakhogy azon az estén, amikor a karácsonyfán kígyóznak a fények, rántott halat kell enni, meg bejglit. Karácsony első napján ott volt a pulyka, még másnapján is azzal birkózott a család. De akkor este már sor került a töltött káposztára is. Nem azért, mert kellett, de amikor végre van, s olyan finom ... Első hétköznap reggel valaki felvetette: reggelizzünk töltött káposztát! Miért ne? Kinek mi köze hozzá, hogy mit reggelizünk? Aznap este töltött káposzta volt a vacsora. A következő reggel már nem ment, de hát nem veszhet kárba, ezért inkább veszni hagytuk a befizetett üzemi ebédet, s hazarajzottunk töltött káposztát enni. Még nem szólt senki egy szót sem, de már gyanús pillantásokat vetettek a nehezen ürülő fazékra. Harmadik nap este férjem meglepetéssel várt. Kiürítette a tizenötliterest. Eevik edénybe az apraját, másikba a teifpjpTset volt (injpV)a iTvfíve1 ptbp úsv bplo fáradt, hogy igazán meg lehetett érteni, miért nem vacsorázott töltött káposztát annak ellenére sem, hogy a változatosság kedvéért burgonyát főztem hozzá. Negyedik nap vendégeket hívtunk azzal az aljas céllal, hogy megkínáljuk őket káposztával. Mondanom sem kell, hogy szalonnát kértek helyette, mert nekik is van otthon még egy fazékkal. Hozzátartozik még az igazsághoz, hogy az üzemi konyhán egyik nap káposztaleves volt, a másik nap rakott káposzta, harmadik nap székely japoszta. Ötödik nap reggel, tüntetően hozzáfogtam töltött káposztát reggelizni. Csak hadd lássák otthon, hogy az ember igazán nem azért töri magát, hogy a végén kiöntse a drága jó ételt. Hiába volt, csak részvétteli pillantásokat kaptam. MOST MÁR MINDEN reményem a Szilveszter éjszakában van. Ha ma éjszaka, hajnal öt óráig nem fogy el az a tíz töltelék — mert az apraját már rég kiöntöttem — akkor én istenuccse a szemben levő lámpaoszlopra fogok célbadobálni vele és soha, de soha többé nem főzök töltött káposztát ... az idén ... esetleg csak jövő karácsonyra. Adamovics Ilona A vendéglátás „ABC-je“ Brillat Savarin, a XIX. századi jótollú ínyenc, aki — szó szerint — „beette” magát a halhatatlanságba, összeállította a vendéglátás szabályait. Ezeket kissé korszerűsítve a magunk körülményeire alkalmazva, hézagaikat pótolva „feltálaljuk” most az ünnepek, a farsangi vendéglátás évadja előtt. • — Az összejöveteleknek nem a lényegük, csak velejárójuk a megvendégelés; a nem éhezőket kell táplálnunk! * —• A gyermekzsúrok következménye nem lehet gyomorrontás. Az otthon étvágytalan gyermek gyakran válik falánkká a vendégségben, ezért módjával kínáljuk! * — Csak olyan felnőtteket hívjunk egy társaságba, akikről tudjuk, hogy szokásaik, tulajdonságaik nem ellentétesek. * — Felnőtt vendégeink előtt ne produkáltassuk gyermekeinket, ne dicsérjük, ne szidjuk, mert ez a vendég számára éppoly kínos, mint a gyermeknek. • — A kínálni valókat készítsük kezünk ügyébe. Ne szögjünk-forogjunk. A vendég számára sem kellemes, ha érzi, hogy vesződséget okoz. — Ne kínáljunk szüntelen. Ki-ki annyit egyen-igyon, amennyit kíván.* — A vendégeinket ne zaklassuk ügyes-bajos dolgainkkal. Sértés, ha azt kell hinnie, hogy azért hívták meg, mert számítanak rá! — Ha azt akarjuk, hogy vendégeink otthon érezzék magukat, ne szórakoztassuk őket mindenáron, összeillő emberekre nem kell rákényszeríteni a közös időtöltést (kártyát, táncot, zenehallgatást, stb.) * ki ^ — Vendégeinket ne várjuk köntösben, pongyola.ban A „kiöltözéstől” is tartózkodjunk. Úgy öltözködjünk, mintha, mi mennénk látogatóba! — Az erőszakos marasztalásnál és súlyosabb uc ek, ha „kiositjuk” a vendéget, ha megkérdezzük, hogy másnap hánykor kell felkelnie? — A rokonok látogatását ne tekintsük személyes sértésnek! Igaz, a rokonság önmagában még nem ok a vonzalomra, de annyi udvariasságot a rokon is megérdemel, mint az idegen. — Csak akkor rendezzünk vendégséget, ha azt nem kell utólag megkoplalnunk! A gondokkal terhes vdégeskedés hangulatunkra sem marad, hatástalan, követésképp a vendégek is megérzik, hogy „valami zavaró va a levegőben”. Mit tálaljunk? Túrós Emil receptjei FOKHAGYMÁS SAJTOS SZENDVICS Hozzávalók: zsúrkenyér tő szelet, fokhagyma 2 cikk, fehér bor 2 dl, reszelt sajt 15 dkg, tojás 6 db, vaj 7 dkg, só, törött bors 7 dkg. Elkészítés: A zsúrkenyérszeletek mindkét oldalát megpirítjuk, és melegen tartjuk. Közben 2 cikk fokhagymával bedörzsölünk egy zománcos serpenyőt Erre ráöntjük a 2 dl fehér bort (könnyű asztali bor is jó erre a célra), és ferdével letakarva erős tűzön addig forraljuk, míg levét majdnem elfőtte. Közben felütjük a tojásokat beletesszük a vajat megsózzuk, borsozzuk és villával elkeverjük. Ha a bor leve már nem több fél deciliternél, hozzátesszük a felütött tojást a reszelt sajtot a vajat, és nem túl erős tűzön — habverővel való állandó keverés mellett — habart tojást csinálunk belőle. Ezt egyenletesen elosztjuk a pirítósokra és azonnal forrón tálaljuk. Néhány szelet friss paradicsommal díszíthetjük a tetejét. Joghurttal és citromlével, kevés mustárral ízesített, jól előhűtött fejes salátát tálalunk hozzá. NARANCSLfEHÉR BORRAJ 6—7 dkg cukorral és egy csipetnyi fahéjjal cukorszirupot főzünk (kb. 2,5 dl-t.) Belefőzzük egy narancs lereszelt héját, majd átszűrve lehűtjük, és porcelán, vagy üveg tálba tesszük. Ezután hozzákeverünk 3 narancs megszűrt levét és 3 dl badacsonyi bort. Talpas poharakba téve hűtőszekrényben tároljuk, majd minden pohárba 1—2 db jégkockát és 1 szelet vékonyra vágott és meghámozott narancsszeletet téve tálaljuk. BÖLE (IS SZEMEIRE) A bólét legalább 2 órával a fogyasztás előtt kell elkészíteni és hűtőszekrényben tartani. A legjobb őszibarackból vagy eperből, 5 db szép őszibarackot előzőleg meghámozva és kimagozva vékony szeletkékre vágunk, és bőlés tálba tesszük. (Ha eperrel vagy szamócával csináljuk, akkor ezeket megtisztítva, jól megmosva és szitán lecsurgatva tesszük a bólés tálba. Ezekből 50 dkg-ot számítunk.) A gyümölcsöt 10—15 dkg porcukorral megszórjuk, majd leöntjük 15 cl likőrrel, 5 cl jó konyakkal, és kb. fél óráig hagyjuk állni a hűtőben. Ekkor hozzáöntünk 1 liter fehér bort (jó a zöldszilváni, vagy a szürkebarát) és letakarva, a felszolgálás pillanatáig hűtőszekrényben tartjuk (vagy apróra tört jégre állítjuk). Még egy liter bort és üveg pezsgőt külön hűtünk hozzá, de ezeket csak a tálaláskor öntjük rá. Jól előhűtött szódavizet is tehetünk minden adagba. Óvatosan, csak egyszer-kétszer keverjük meg, nehogy a gyümölcs összes törjön. MELEG SAJTOS ZSEMLE Hozzávalók: Hozzávalók: zsemle 6 db, vaj 5 dkg, eidámi sajt 20 dkg, só, 1 kávéskanál mustár, 3 dkg szardellapaszta, törött bors, zöldpetrezselyem, pirospaprika. Elkészítés: a vajat a szardellapasztával és a mustárral simára keverjük, sóval, törött borssal, pirospaprikával és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és jól összekeverjük. Ezután a félbevágott zsemlékre kenjük, és tiszta sütőpléhre helyezzük. Most az eidámi sajtot héj nélkül kisebb kockákra vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a fél zsemlékre. A sütőbe téve felső lángon szép pirosra süljük. i *■ Másnaposság