Észak Magyarország, 2020. október (76. évfolyam, 230-255. szám)

2020-10-16 / 243. szám

2020. OKTÓBER 16. PÉNTEK ÉSZAK Fókusz 7 Az élelmiszer-pazarlás elleni harcban vegyük fel az „applikációs” kesztyűt! Tudatosság, komposz­tálás, mobilapplikáció - ezekkel a trükkökkel rengeteg étel meg­menthető a kidobástól. ÉLELMEZÉS VILÁGNAPJA. Az ENSZ Élelmezésügyi és Me­zőgazdasági Világszervezete, a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) Rómában ülésező konferenciája magyar javaslat alapján nyilvánította világ­nappá 1979-ben október 16-át. A Nébih adatai szerint Ma­gyarországon évente 1,8 mil­lió tonna élelmiszer-hulla­dék keletkezik, míg a világon megtermelt csaknem 4 milli­árd tonna élelmiszer harmada végzi kukában. Az élelmiszer-pazarlásban Magyarországon is a ház­tartások járnak az élen, egy átlagos négyfős család csak­nem 50 ezer forint értékben dob ki olyan élelmiszert, amit feleslegesen vásárolt meg. A második helyen a vendég­látóipar élelmiszer-pazarlásá­val járó költségei állnak, ami az európai országok átlagát figyelembe véve évente ton­nánként mintegy 980 ezer fo­rintnyi élelmiszer-hulladékot jelent. Tudatosabban ételt nem dobunk ki - nálunk ez aranyszabály, mégis előfor­dul olykor, hogy némi mara­dék vagy elfelejtett alapanyag a kukában vagy a komposzt­­ban landol. Utóbbi talán a ki­sebbik rossz, hiszen legalább visszakerül a körforgásba, azonban csak a nyers élelmi­szer komposztálható, a főtt, készétel már nem. De hogyan küzdhetünk az élelmiszer-pa­zarlás ellen? Kezdjük a nagyobb képpel: a tudatos vásárlás az egyik alappillére, ahogyan a kör­nyezettudatos életmódnak is. Nagy szavaknak tűnnek ezek, de egyáltalán nem kell hatal­mas dolgokra gondolni. Többször írtunk már a kör­nyezettudatos életmóddal kapcsolatban, de minden al­kalommal érdemes kiemel­ni, hogy a bevásárlással kez­dődik minden. Mindössze egy kis előre gondolkodást igényel, legyen akár a menü megtervezése vagy az impul­zusvásárlás kerülése. Gondol­juk át, mit szeretnénk főzni, hány főre, hány napra és ah­hoz mennyi alapanyagra van szükségünk. Ne vegyünk meg friss árut csak azért, mert ak­ciós, hiszen gyakran ezek a termékek napokig állnak a hűtőben, míg megrom­­lanak. Ekkor jöhet a kom­posztálás, ha zöldségről, gyümölcsről van szó. Per­sze ez nem azt jelenti, hogy ne vehetnénk meg valamit, amit éppen megkívánunk, de fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy el is fogyasszuk azt. A TUDATOS alkalma­zás megálmodói a kínálat kereslettel történő össze­kapcsolásával igyekeznek a vendéglátóipar élelmi­szer-pazarlásának csökkenté­sében segíteni. Új magyar applikáció Az appon keresztül kifőz­dék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesít­hetik a megmaradt, de érin­tetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők plusz­­bevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes aján­latokhoz és változatos fogá­sokhoz jutnak, jellemzően inkább vacsorára. „Kezdeményezésünkhöz már a fejlesztés alatt több mint 10 étterem csatlako­zott, és a számuk az appliká­ció élelmiszer-pazarlás elleni világnapra időzített indulá­sával nőni fog. Úgy gondo­lom, hogy a fejlesztésünk­nek köszönhetően minden résztvevő nyertesnek érez­heti magát: az érdeklődők az alkalmazáson keresztül olcsóbban juthatnak minő­ségi ételekhez, az éttermek pedig nemcsak a hulladék tárolására és elszállítására költhetnek kevesebbet, ha­nem aktívan részt vesznek az élelmiszer-pazarlás elleni harcban. Olyan közös dön­tések meghozatalában segí­tünk, amelyekkel rengeteg káros anyagtól óvhatjuk meg a bolygónkat. Ezért is külön öröm számomra, hogy szem­léletformáló blogunkat és a közösségimédia-felülete­­inket is már több ezren kö­vetik” - mondta Wachtler Vi­rág, a TUDATOS applikációt fejlesztő K&W Green Flowers Zrt. vezérigazgatója. Bár hazánkban újdonság­nak számít, nem a TUDATOS az első app, mely az élelmi­szer-pazarlás ellen igyekszik fellépni. Nem az első Évekkel ezelőtt már volt erre kísérlet, de kudarcba fulladt, vélhetően azért, mert akkor még ennyire sem volt elter­jedt a zöld nézet, mint most - holott ezek a dolgok még most is gyerekcipőben járnak. Dániában azonban lehen­gerlő sikert ért el. A Too Good to Go nevű ételmara­­dék-hasznosító appot kita­láló startupot Mette Lykke vezeti, aki azóta a külföldi üzleti sajtóban Dánia start­­upkirálynője néven híresült el. Nem mellékesen azért is, mert a tömegsportot nép­szerűsítő Endomondót is az ő neve fémjelzi. A Too Good to Go jelenleg 12 országban, Európa 2000 városában van jelen, u millió felhasználója van, és mostanáig körülbelül 22 ezer étterem, bár, szálloda vagy üzlet csatlakozott hozzá és folyamatosan terjeszkedik a nemzetközi piacon. A TUDATOS azonban nem ehhez a startuphoz csatlako­zott, illetve együttműködés­ről sincs szó, hanem a több, külföldi mintát alapul véve, levonva a konzekvenciá­kat és figyelembe véve a hazai lehetőségeket megalkották a teljesen magyar fejlesztésű alkalmazást. Wachtler Virág azt is el­mondta, hogy például Dubaj­ban is bevett szokás az ilyen jellegű vacsoravásárlás. Mint mondta, nálunk még az em­berek fejében azt kell elül­tetni, hogy ez nem „moslék” vagy romlott étel. Másrészről az éttermeknek is tervezést igényel, hogy erőforrásszin­ten meg tudják azt oldani, hogy valaki foglalkozzon a projekttel. Megnéztük Sajnos egyelőre megyénkben még nem csatlakozott egy ven­déglátóhely sem a TUDATOS applikációhoz, ami a letöltést követően derült ki számunkra is. Azonban Wachtler Virágtól megtudtuk, hogy a cég a jár­vány alatt is igyekezett újabb szolgáltatókat bevonni a kez­deményezésbe, jelenleg több étteremmel is az együttműkö­dés utolsó simításai zajlanak. Természetesen tervezik a ter­jeszkedést, hogy az országban minél több helyen lehetősége legyen az erre fogékony embe­reknek ezzel is csökkenteniük az ökológiai lábnyomot. Mindenesetre megnéztük, és egy letisztult, könnyen ke­zelhető felület fogadott ben­nünket, ami azt is számon tartja, hogy hány kilogramm élelmiszert és kibocsátott szén-dioxidot spóroltunk meg. A térképes kereső is segítsé­günkre lehet, ha esetleg addig is a fővárosban járva kipróbál­nánk a dolgot. Regisztrációt követően a felhasználó az applikációban egyszerre több ételt­ is vásárol­hat. Az egyes ételek kiválasztá­sakor a felhasználó több szűrő (például ételtípus, lejárati vagy átvételi dátum, allergének) se­gítségét is igénybe veheti. Mivel a házhoz szállításra sajnos a legtöbb étterem esetében nincsen kapacitás, így el kell menni az adott étterembe a ki­választott ételért, ahol QR-kód­­dal igazolható a vásárlás. A kényelmi szempontot leszámítva, ha átfordítjuk „zöldbe”, akkor ez is egy jó pont, hiszen a szállítással és csomagolással járó környeze­ti terhelést is megspóroljuk. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e lehetőség saját elviteles dobozban kérni az ételt. Ezzel kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy a Nébih útmutatása az irány­adó, miszerint: a felelősség az élelmiszer-vállalkozásoké, így jogukban áll eldönteni, hogy vállalják-e azt az esetle­ges kockázatot. Tippek, tanácsok Mivel a szemléletformálá­son van a fő hangsúly, a té­mához kapcsolódó, hasznos zöldpraktikák és edukációs, szemléletformáló tartalmak az online felületeken érhe­tők el, mint a blog és a Face­­book-oldal. Itt heti rend­szerességgel lesznek majd a zero waste életmóddal, hul­ladékcsökkentéssel, környe­zetvédelemmel, „zöld szem­lélettel” kapcsolatos cikkek, melyeket az appba is integrál­ni fognak. Nem utolsósorban pedig a környezetért és boly­gónkért aggódó felhasználók­ból közösséget is kovácsolnak - emelte ki Wachtler Virág. BUKOVENSZKI-NAGY ESZTER eszter.bukovenszki-nagyiaeszak.hu Globális küzdelem az élelmiszer-pazarlás ellen Az érdeklődők olcsóbban jut­hatnak minőségi ételekhez • m Magyar applikáció is segít a „küzdelemben” Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik A szemünkkel is „fogyasztunk" Az appon keresz­tül éttermek, kifőz­dék értékesíthetik a megmaradt, de remek minőségű ételeket . ■ Minőségi „maradék” az éttermekből Tudatos döntés a szelektív hulladékgyűjtés fotók: shutterstock

Next