Észak Magyarország, 2021. november (77. évfolyam, 253-277. szám)

2021-11-19 / 268. szám

2021. NOVEMBER 19., PÉNTEK A királyi gombából egy pici is elég az ételbe A különleges ízű szar­vasgomba-pástétom, -pác vagy -olaj otthon is könnyen elkészíthető. Ízvilág. Az egyik legértéke­sebb fűszernövény és gaszt­ronómiai különlegesség szarvasgomba, amihez leg­a­könnyebben az őszi gomba­szezonban lehet hozzájutni. Gyakran aranyáron kapható, de házi felhasználáshoz nem szükséges belőle sok. A köz­tudatban afrodiziákumként él, bár vágyfokozó hatása nem bizonyított. Érdekessé­ge, hogy a föld alatt nő, és a fák gyökereivel együtt szim­biózist alkot. A malacok kitúr­ják, ezért keresésére az ókor óta sertéseket vetnek be. Ők azonban meg is eszik a gom­bát, így ma már több helyen előnyben részesítik a kikép­zett keresőkutyákat. Erős, intenzív íze van­ ­ A szarvasgombának magá­ban nagyon erős, intenzív íze van. Minden másnak elnyom­ná a zamatát, hogyha felda­rabolva tennék valami mellé, ezért inkább lereszelik - emel­te ki Csereiné Hős Piroska, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Isko­la szakács szakoktatója. - Mivel meglehetősen drága fűszer­­alapanyag, ezért törekszenek a költséghatékony felhaszná­lására. Jellemzően esszenci­át készítenek belőle, és mint kivonatot vagy olajat alkal­mazzák ízesítésre. Időnként magát a gombát is bepácolják, például konyakkal, vagy íze­sített pácolajokban tartják. Az aromája főként húsételekhez illik, ezért páckrémekbe vagy pástétomhoz ideális összetevő pürésítve. Sertésszűzbe vagy marhahátszínbe készülő tölte­lékeket szintén előszeretettel ízesítenek vele. Az ízesített olajok házilag is könnyen elkészíthetők.­­ A szarvasgombát mindig alaposan meg kell mosni. Pu­colni azonban nem szüksé­ges. Ezt követően szűrőben megszárítjuk. Apró lyukú reszelőn reszelhetjük kézzel, vagy kutterrel darabolhatjuk. Ha összeállt péppé, csak egy késhegynyi szükséges belő­le, hogy a többi alapanyag is érvényesülni tudjon például egy pástétomban. Ha 10-12 de­kagramm gombát egészben, félbevágva, darabolva vagy reszelt formában beleteszünk egy üvegbe, és felöntjük 2-3 deciliter olívaolajjal, akkor idővel az olaj is átveszi az íz­hatását. A szarvasgombás ola­jokból vagy esszenciából 4-5 csepp elegendő az ételbe, da val, kevés szarvasgombával ízesítjük. 60 dkg sertésszűz, 1 gerezd fokhagy­ Aztán a sertésszűznek a törzsrészét né­­ma, 1 csipet szarvasgomba, só, bors­­ony szeleteléssel kiterítjük és egyen­ízlés szerint, zöldfűszerek (kakukkfű, tejesen kikloffoljuk, kicsit megsózzuk, majoránna, rozmaring) ízlés szerint Majd megkenjük az előzőleg elkészített szarvasgombás húskrémmel. Az egész Levesszük a sertésszűz hártyáját, illet- húst feltekerjük rolád vagy tekercs tör­ve a fej- és farokrészét. Ez utóbbiakat májában, és zöldfűszerekkel ízesítjük, feldaraboljuk, kutterrel ledaráljuk és végül puhára gőzöljük vagy rozsdabar­­teljesen lepépesítjük. Az így készült nára sütjük. Burgonyás köretekkel vagy húskrémet sóval, borssal, fokhagyma- párolt zöldségekkel tálalhatjuk. ÉSZAK szvilág 11 ízkavalkád a vegáknak Néhány éve még alig le­hetett húsmentes ételt választani az éttermek­ben, ma széles a kínálat - legalábbis a neten. ízvilág. Úgy 4-5 éve Miskolc egyik legmenőbb éttermében szerettünk volna vegetáriá­nus ételt rendelni. Előtte fel­hívtuk őket, kérdeztük, van-e a kínálatukban, azt mondták, persze. Aztán csak rántott sajt volt, de választhattuk volna a sztrapacskát is szalonnapör­­cök nélkül. Kíváncsiak voltunk, válto­zott-e a helyzet azóta. Igaz, most csak a neten nézelőd­tünk (mintha rendelni szeret­nénk), de így meglepően szé­les a választék. Bár az említett jó nevű étterem interneten fellelhető étlapján most sem látunk vega ajánlatot, a leg­több helyen van, lehet, csak egyféle, de az is valami. Burgerek és gyrosok A belvárosban az egyik étte­rem heti vega ajánlata céklás gnocchi, érlelt sajttal, egy másik vegetáriánus burgert és grillezett kecskesajtot kínál. A város palacsintaháza vega palacsintája spenótzöld, abba töltik a pikáns gombát és pa­radicsomot tejszínes gorgon­­zolamártással. Egy főutcai hamburgeres vega burgeré­­nek összetevői ínycsiklan­dozóak: edami sajt, gomba, grillezett cukkini, grillezett padlizsán, jégsaláta, lila hagy­ma, normál buci, paradicsom, pirított hagyma, választható szósz. (Itt egyébként 16 bur­ger közül lehet választani egy vegát, de ezt megkóstoltuk, és tényleg finom - a szerk.) Egy másik étterem Tök jó fantázianéven ajánl egy húsmentes ételt, amelynek összetevői: tökmagos és fe­nyőmagos kéregben sült kecskesajt, tökmagos pestó­val, balzsamos levélsalátával, de a Vegavarázs fantáziane­vűt is választhatjuk, amely roston sült Camembert grille­zett gyümölcsökkel, jázmin­rizzsel, mangóchutney-val. Ha gyorsétteremláncot vá­lasztanánk, meg kell eléged­nünk édességgel vagy salátá­val. Egy helyen láttunk vega burgert, annak összetétele ígéretesnek tűnik: szójából és búzából készül a pogácsa, mellé a hamburgerbe paradi­csomot, hagymát, jégsalátát, uborkát, majonézt és ketchu­pot tesznek. Megnéztük a nagyobb étel­­szállító cégeket, több helyről is rendelhetünk húsmen­tes ételt. Az egyik pizzéria a rántott sajton túl rozmarin­­gos sütőtökkrémlevest kínál zöldségfasírttal és pirított magvakkal, de akár rántott karfiolrózsák is rendelhetők malacfarkú krumplival, zöld­ségpálcikákkal, tartárral. Fi­nomnak tűnik a lencsefőzelék vegán húsgolyókkal és a vegán pizza is, ez utóbbi sütőtökös, a leírás szerint van rajta tejföl, sütőtök, tökmag, borsóhús, aszalt paradicsom, lila hagy­ma, bazsalikom, balzsamszósz és vegán mozzarella. Egy vegán bisztró keleti répaburgert, bab- vagy tofü­­burgert ajánl, de rendelhető padlizsán- vagy tofugyros is. Egy salátabár különböző fantázianevű juice-okat (tur­mixokat) hirdet, csirkés és tonhalas salátái között hús­mentest is találunk, körtés camembert-salátát, amely salátamixet, körtét, diót, zel­lerszálat, uborkát, kézműves natúr joghurtot, chiamagot, aszalt vörös áfonyát, érlelt kézműves Camembert sajtot tartalmaz. A legolcsóbb ételek (példá­ul hamburgerek) valamivel több mint 1500 forintba ke­rülnek, az egytálételek között 3500 forintosok is vannak, azaz pénztárcánktól függően választhatunk. És ha valaki maga készítene húsmentes finomságot? Az interneten számtalan receptet találtunk. Két kedvencünket meg is osztjuk önökkel. hm Nem csak salátát ehet, aki nem eszik húst, sokféle finomság közül választhatunk FOTÓ:SHUTTERSTOCK Padlipángyros________________________________ 3 közepes padlizsán, 2 közepes hagyma, néhány evőkanál olívaolaj, oregánó, bazsalikom, őrölt rozmaring, őrölt bors, 1 nagy pohár joghurt, 4-5-6 gerezd fokhagyma, cukor, só Pácolás (előző nap): A hagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A padlizsánok két végét eltávolítjuk, megtisz­títjuk, felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük az olajjal és a hagymával. Oregánó és bazsalikom mehet rá bőven, a bors és a rozmaring óvatosabban. A fűszerekkel is összeforgatjuk. Egy éjszakán át pihentetjük.___________________________ Elkészítjük a mártást is: a joghurtban elkeverjük az ös­­­szeaprított fokhagymát, kis sót és cukrot. Ezt is pihentetjük. Másnap egy serpenyőben némi olajon időnként átforgatva, fedő alatt megpároljuk a padlizsánt, majd fedő nélkül elsüt­jük a levét. Hasábburgonyával és a joghurttal tálaljuk. Vegán burger­babból 1 konzerv vörösbab, fél konzerv csicseriborsó, kevés zsemle­­morzsa, oregánó, őrölt kömény, olívaolaj, 1 fej lila hagyma, 4 hamburgerbuci, salátalevelek, ketchup, majonéz A konzervörösbabot és­­ csicseriborsót leszűrjük, egy késes mixerbe tesszük, hozzáadunk egy kevés zsemlemorzsát, ore­­gánót és őrölt köményt, majd az egészet formázható mas­­szává mixeljük. Négy pogácsát formázunk belőle, félretes­­­szük. A lilahagymát szálasra vágjuk, és serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, majd félretesszük. A serpenyőbe ismét kevés olajat öntünk, majd a babburge­­reket néhány perc alatt mindkét oldalukon megsütjük. A bucikat félbevágjuk, kissé megpirítjuk, majd megkenjük ketchuppal és (vegán) majonézzel, rátesszük a babpogá­csát, sült hagymát, néhány levél salátát, majd a bucik tete­jével befedjük. Gazdagíthatjuk paradicsommal, avokádóval. Sokan nem gondolják, hogy padlizsánból is készülhet gyros FOTÓ:SHUTTERSTOCK f törölköző szett ■ fürdőköntös IDÉKBA'I Miskolc, József A. u. 74. (Fonoda-udvar új épület a bejárattól jobbra) Telefon: 70/384-0700 www.matracdepo.hu ÉPÍTKEZIK VAGY FELÚJÍT??? HUN-ThermFBI «ITM ■ ■ ^ ■ ■ ■ ■ I | ... J INDUSTRIE /// PRODUKTE A NYÍLÁSZÁRÓK OTTHONA! MEG MINŐSÉGI NYÍLÁSZÁRÓIT MAGYAR GYÁRTÓTÓL! Díjtalan felmérés és szaktanácsadás! Ajtók, ablakok egyedi elképzelések szerint is. Az akció 2021. november 30-ig érvényes! Keresse bemutatótermünket Miskolcon Új helyen: Miskolc, Auchan üzletsor, Pesti út 9. (Miskolc-Dél Auchan) Telefon: +3646/381-006, e-mail: miskolc@huntherm.hu Telephelyi 3561 Felsőzsolca, Ipari Park, Turul u. 1. E-mail: megrendeles@huntherm.hu, telefon: +36-46/503-670, www.huntherm.hu Consulting Kft. I—I 817575

Next