Észak Magyarország, 2021. december (77. évfolyam, 278-303. szám)

2021-12-23 / 297. szám

2021. DECEMBER 23­, CSÜTÖRTÖK Kemencében sültek a sütemények, a kalács Csoda szép karácsonyaik voltak, árulja el lapunk­nak Ibolya, Ízvilág. Az ötvenes-hatvanas években volt kisgyerek Top­­lenszki Józsefné Ibolya. Kar­csán, abban a házban éltek akkor is, mint ahol most él a férjével. Nem voltak odava­­lósiak, Erdélyből menekült a család, így konyhájukban ötvöződtek a helyi és az er­délyi szokások. (A nyugdíjas tanárnő neve ismerős lehet olvasóinknak, többször in­dult receptversenyünkön, és mindig szép eredményeket ért el - a szerk.) és - Öten voltunk testvérek, csodálatos karácsonya­ink voltak - mondja Ibolya. Hosszan mesél, hogy hogyan várták a Jézuskát, hogy mi mindennel díszítették fel a fát, és milyen kézzel készí­tett ajándékokkal lepték meg egymást. Kedves karácsonyi emlék, hogy az ünnepre sike­rült beszerezni némi déligyü­mölcsöt, édesapja gerezdekre vágta a narancsot, mindenki kapott belőle egy keveset. Sült alma és birsalmasajt - Hús hetente csak egyszer volt a hentesnél, sokaknak nem jutott. Ezért is kezd­tünk baromfit tartani, puly­kát, kacsát, gyöngytyúkot - mondja. Édesanyja sok befőttet tett el nyáron, így abból is jutott az ünnepi asz­talra. De a karácsony fény­pontja a diótorta volt, amit édesanyja még az ő anyuká­jától tanult. Ez a kézzel írott recept a mai napig megvan, Ibolya minden évben maga is elkészíti az ünnepre, igaz, egy picit változtatott rajta a család igényeihez igazodva. (A receptet ld. a lap alján - a szerk.) Megtudjuk, bejglit nem sütöttek az ünnepre, kettest viszont igen, ez egyfajta kelt tészta mák- és diótöltelékkel. Aprósütemények és mézes sütemény is készült minden évben.­­ Sült almát is ettünk min­dig. Az utcában élő gyereke­ket birsalmasajttal kínáltuk. A felnőttek az édesapám készítette borokból ihattak, igazi különlegesség volt a csipkebogyó­ és a fügebora. Puncsot is kínáltunk, tojás­sárgából, meleg tejből, rum­ból. Ibolya a karácsonyi me­nüről is mesél. - Disznót is hizlaltunk. Ünnepek előtt másfél héttel vágtuk le - árulja még el. A faluban sokan káposztale­vest ettek szenteste, rájuk nem volt jellemző. Sokan ettek disznótorost, sült húst párolt káposztával, ez náluk is előfordult. Elmaradhatat­lan volt az ünnepi asztalon a húsleves csigatésztával, a főtt hús, a rántott hús. Néha ajándékba őzet, fácánt kaptak, abból pörköltöt, levest , főztek. Készítettek mákos gubát is, a hozzá való gubákat maguk sütötték a kemencében. Szívesen emlékszik még vissza az aszalt gyümölcsökre - apai nagyapjának nagy gyümöl­csöskertje volt - ezekből mindig került a karácsonyi kalácsba.­­ Volt édesanyámnak egy csináltatott, hatalmas, kör alakú kalácssütője, abban sült a kalács, az abból vágott szeleteket tovább kellett felezni, akkorák voltak. Ke­mencében sültek a sütemé­nyek, a kalácsok is. HM Toptenszki Józsefné fotó: ém ÉSZAK szvilág 13 N­em evett bejglit a dédi A karácsonyi menü tel­jesen más volt úgy bő száz évvel ezelőtt. ÍZVILÁG. Könnyű dolga van, gondolta az újságíró, amikor a 100, sőt 150 évvel ezelőtti karácsonyi menüről szeretett volna cikket írni. Úgy ter­vezte, hogy leveszi a polcról Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvét - amelynek a már második, immár bővített kiadása is jó régen, 1892-ben jelent meg -, és majd szemel­­get a karácsonyi receptekből. Főúri konyha, izgalmasabb nem is lehetne. Ám nagyot tévedett. A szakácskönyvben utalás sincs a karácsonyra. Vannak benne téli ünnepi la­komára ajánlott receptek, de karácsonyi egy sem. Mi lehet az oka? Legfeljebb sejteni lehet. Kicsit belemé­lyedve a témába - sok-sok cikket elolvasva a neten - arra kellett jutnia, 100 éve még sehol nem voltak a ma ismert karácsonyi ételek. Tájegysé­gektől is függ, hol, mit ettek, így nem reprezentatív, amit megtudott, de azért elég iz­galmas. Dió, alma, aszalt szilva A karácsonyi menü tehát tel­jesen más volt úgy bő száz évvel ezelőtt. Sokkal nagyobb szerepet játszott a vallás. Os­tyával kezdett a család, ezek után mézbe mártott fokhagy­mát, diót, almát és aszalt szil­vát fogyasztott. Az almától a szépséget remélték, a diót egészségügyi jóslásra hasz­nálták. Ezenkívül lencséből, borsóból, mákból és babból készült ételeket ettek, hiszen az apró szemű ételek mindig is a pénzbőséget szimboli­zálták. Hús szinte egyáltalán nem került az asztalra, a hal megengedett volt, de­ inkább hüvelyeseket, sült tököt fo­gyasztottak. Manapság már szinte min­den alapanyag a rendelkezé­sünkre áll, de régen nem ez volt a helyzet, ha igyekeztek is ínyencségeket az ünnepi asztalra tenni. Az ünnepek idejére időzítették a disznó­vágást, ebből került friss hús - hurka, kolbász - az asztalra. Ehhez köthető a karácsonyi töltött káposzta fogyasztása is, hiszen friss disznóhúsból tudott készülni. Déd- vagy ükszüleink ide­jében ha húst ettek, akkor javarészt sertést. Ennek hi­edelembeli okai is voltak: a szárnyasok - például a ma népszerű karácsonyi pulyka, kacsa, liba - hátrafelé kapar­nak, ami rossz ómennek szá­mított. Ahogy azonban közeledünk az időben napjainkhoz, úgy változnak a szokások: egyre több nép konyhája van hatás­sal a mienkre. Valószínű, ke­vesen tudják, hogy a bejglit is „átvettük”, osztrák közvetítés­sel Sziléziából került hozzánk, a dió- és máktöltelék a bőséget és az egészséget szimbolizálja. A püspökkenyér sem magyar találmány. Christstollen néven ez a sütemény valószínűleg Németország legrégebbi kará­csonyi édessége. A 14. század­ban még csak kenyértésztából sütötték - a katolikus böjti előírások szerint vaj és tej nél­kül -, a fehér cukorbevonattal megszórt sütemény alakja a pólyába tekert Jézusra emlé­keztetett. A szárnyasokat is átvet­tük, a dánoktól például a sült kacsát honosítottuk meg, a töltött libanyak a franciák kedvenc karácsonyi étele. Ma a legtöbben halat esznek fő­fogásként, de az angolszász hagyományokból eredően már pulykából készült étel is sül az ünnepekre. Ez köszön­hető annak is, hogy egyre nyitottabbak vagyunk, egyre több információhoz jutunk a könyvekből, filmekből, eljut­nak hozzánk más nemzetek karácsonyi szokásai is. Érdekes, hogy ha ország­szerte ugyanazok is a ked­vencek manapság, azért van egy-két étel, ami még min­dig tájegységekhez kötődik. Ilyen például térségünkben a bab. A babbal készült kará­csonyváró böjti leves is, ebbe sárgarépát is tettek, tejjel en­gedték fel. Azért, hogy hús is legyen a levesben, malackör­möt is főztek bele. De a ser­téskörömből pörköltet is ké­szítettek, amit régen szintén karácsonyi ételként tartottak számon. Azért a magyar főnemes­ségről is találtunk némi in­formációt az egyik portálon: jóval bővebb kínálatból válo­gathatott karácsonykor, mint a falusi emberek. Utazásaik révén új ízeket, alapanyago­kat és technológiákat ismer­tek, honosítottak meg. Gyak­ran ettek vadételeket, de az ő révükön került az asztalra napjaink egyik legnépsze­rűbb karácsonyi ételpárosa: a rántott hal és a körem­ek mellé tálalt hagymás krump­lisaláta. Mindkettő osztrák eredetű étel. hm Bejgli nélkül ma már elképzelhetetlen a karácsony, nem volt ez mindig így FOTÓ: MW További izgalmas hírekért látogasson el ide: BOON.hu A­célszerkezet-gyártó üzembe LAKATOSOKAT, CO-HEGESZTŐKET, VALAMINT KÜLSŐ ACÉLSZERKEZET •SZERELÉSI MUNKÁKRA SZAKEMBEREKET KERESÜNK. Az önéletrajzokat az acelszerk.fom@fkraszter.hu e-mail-címre várjuk. Szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező ÁCSOKAT, KŐMŰVESEKET, VASBETONSZERELŐKET keresünk Borsod megyei munkavégzésre. Az önéletrajzokat a bev.munkaugy@fkraszter.hu e-mail-címre várjuk. FK Raszter Zrt. Ébredjen Ön is minden reggel a megye és a család napilapjával! m­i építkezik vagy felújít??? HUN-Thermish ■ ■ ^ ■ ■ ■ ■ INDUSTRIE IN­ PRODUKTE Consulting Kft. üü A NYÍLÁSZÁRÓK OTTHONA! VÁSAROTTA MEG MINŐSÉGI NYÍLÁSZÁRÓIT MAGYAR GYÁRTÓTÓL! Díjtalan felmérés és szaktanácsadás! Ajtók, ablakok egyedi elképzelések szerint is. Az akció 2021. december 31-ig érvényes! ^ Keresse bemutatótermünket Miskolcon Új helyen: Miskolc, Auchan üzletsor, Pesti út 9. (Miskolc-Dél Auchan) Telefon: +36-46/381-006, e-mail: miskolc@huntherm.hu Telephelyi, 3561 Felsőzsolca, Ipari Park, Turul u. 1. E mail: megrendeles@huntherm.hu, telefon: +36-46/503-670, www.huntherm.hu HIRDETÉSEK Diótorta, ahogy régen és ahogy most készítik ÍZVILÁG. A karácsony fény­pontja volt az a diótorta, amit édesanyja még az ő anyukájá­tól tanult Erdélyben, meséli lapunknak Toplenszki Jó­zsefné Ibolya (ld. a fenti cik­künket a lap tetején). Ibolya minden évben maga is elké­szíti az ünnepre, igaz, egy pi­cit változtatott rajta a család igényeihez igazodva. Ibolya a recepthez még hozzáfűzi, az eredetit oszt­ja most meg, de ő kevesebb (feleannyi) cukorral, esetleg ízesítőszerrel, valamint vaj helyett margarinnal készíti. Mivel nagy a család (két lá­nya, 6 unokája van), valamit kitalált még hozzá, amivel gazdagabbá teszi. Ezt a recept végén közöljük. ém A diótorta Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg porcukor, 6 tojás, egy borospo­­hárnyi (kb. 1 deci) zaccos presszókávé, fél marék darált dió (ez több is lehet, amennyit a tészta felvesz), 20 dkg fi­nomliszt, sütő­ por Főzött krém: 1 negyed liter tej, 2 evőkanál liszt Kevert krém: 20 dkg teavaj, 20 dkg porcukor, két marék darált dió (lehet több is), 1 va­níliás cukor, kevés (két evőkanál) rum Elkészítése: A 6 tojássárgáját kikeverjük, hozzáad­juk apránként a porcukrot és a zaccos, lehűtött feketekávét. 20 dkg lisztet a sütőporral és a darált dióval hozzáke­verünk. A 6 tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tep­sibe öntjük, 30 perc alatt sül meg. Ha kihűl, kettévágjuk. Elkészítjük a két krémet. Először a te­jet a liszttel nagyon lassan, kevergetve megfőzzük, kihűtjük. Külön tálban ös­­­szekeverjük a kevert krém hozzávalóit, majd összekeverjük a főzött krémmel. Ezzel a krémmel kenjük meg az alsó tortaszeletet, rátesszük a másik felét. A tetejére és az oldalára is kenünk a krémből. Diógerezdekkel, mazsolával díszítjük. Ibolya egy kicsit átalakította a receptet. 2 doboznyi babapiskótát egyenként rumos vízbe mart. (Nagyon rövid ideig, hogy ne ázzanak túl.) Miután a ket­tévágott torta alsó részét megkeni a krémmel, egy sor rumos babapiskótát helyez rá, majd újabb réteg krém kö­vetkezik. Erre újabb sor babapiskótasor kerül (az előző sorra merőlegesen). Erre a sorra is krém kerül. Ráteszi a torta tetejét, és bevonja krémmel, a tetejét diógerezdekkel, mazsolával díszíti. Per­sze ehhez több krémet kell készíteni.

Next