Falusi Gazda, 1863. január-június (3. évfolyam 1. félév, 1-26. szám)

1863-01-14 / 3. szám

34 A teleltetés, takarmány­zás és sózásról. a) Az istálló légmérséke. Igaz, hogy minél durvább gyapjúval bír va­lamely juh, annál több hideget bír el, ellenben minél finomabb, annál több meleget igényel; de igaz az is, hogy juhakjaink csaknem átalában véve, még mindig melegebbek, semmint azt a ju­hok természete kívánja; — s hogy e túlmeleg­­sége az akioknak igen sok betegségnek képezi forrását. Át­alános tapasztalati tény lévén, hogy a hűvös akiokban és nyitott szárnyékok alatt te­lelt juhok kevésbbé vannnak alávetve a betegsé­geknek, semmint a túlmeleg és gőzös aktokban teleltek. Az ily tulmeleg, gőzös légii­akolban ugyanis a vérkeringés folytonosan felizgatva lévén, mindenféle betegségekre nézve fogéko­nyabb s több juhászati tekintély a sápkórsá­got (Bleichsucht) legnagyobb részben a tulmeleg istállóknak tulajdonítja. Tapasztalatilag mind egészségi, mind pe­dig gyapjútermelési szempontból legelőnyösb­­nek bizonyult azon melegség,mely + 6 és 8 ° R. között áll, csak bárány-aklokban s finom merinó juhászainknál engedhető meg, hogy a melegség, nedves hideg időben + 10 ° R. hágjon; holott a legtöbb juhászatoknál nem ritkán­­b 14 - 15 ° C, sőt ezen is felül hág a melegség. Minek azonban átalában véve ott kell keresnünk az okát, hogy a használatban levő juhaklok legnagyobb része igen alacsony, és hogy csak elvétve találni itt­­ott egy juhaklot, mely nagyságához mérve ele­gendő szelelő-lyukakkal volna ellátva. b) Az akrok magassága, szelelő-lyukak. A juhakolnak szabályszerűleg 12 —14' ma­gasnak kell lenni. A szelelő-lyukakat pedig legczélszerűbben úgy lehet alkalmazni, ha az akol mindkét olda­lán minden második gerenda közben egy 4 — 6 □' lyukat vágatunk, vagy hagyatunk az épitéskor olyformán, hogy ezen lyukak egymással átellen­­ben ne legyenek. Ezen szelelő­ lyukak alacsonyabb abloknál egész télen át folytonosan nyitva lehetnek, vagy legfeljebb igen kemény hideg, szeles időben záratnak el az északi oldalról szalma­csutakokkal. Legczélszerű­ebbek pedig az igy alkalmazott szelelő­ lyukak azért, mert a felszálló gázt és me­legséget elvezetik anélkül, hogy alól az akolban légvonal támadna, vagy tetemesb hideg idéz­tetnék elő. Én minden eddig általam épittetett istállónál alkalmaztattam ily modorban szelelő­lyukakat, és bátran s bizton merem is azt aján­lani a t. gazdaközönségnek. c) A szelelő-lyukak haszna. Ha eléggé tövés és elegendő szelelő-lyukak­kal van ellátva az akol, az esetben a trágya fel­­halmozódása által kifejlődő gázaknak, az egész­ségre nézve káros behatásától nincs mit tartani, mert míg egyrészről a felső rétegből kifejlődő és felszálló gázok a felesleges meleggel egy­ütt a szelelőlyukakon eltávolíttatnak, addig másrész­ről az alsó trágya­rétegben vissza van tartva az erős tipr­ás által a sebes érés, rothadás, s így a felelemződés is. Hogy azonban elegendő alomról gondoskodni kell, az a dolog természetéből kö­vetkezik. d) Takarmány-fogyasztás. Azon állítás, hogy a hidegebb tartás mel­lett több takarmányt fogyasztanak a juhok, szin­tén igaz, de e több fogyasztást, a tett kísérletek a gyapjú szaporodása javára döntvén el; ez ol­dalról is előnyösnek tűnik fel a juhoknak hide­gebb ablokbani teleltetése. A téli takarmány­zás már folyamatban lévén, arról néhány szót csak figyelmeztetésül szólunk, különösen figyelmébe ajánlván minden gazdá­nak, hogy takarmány-készletét, főkép­p őst, mi­dőn oly’ szűk volt a termés, minél gyakrabban megvizsgálja, mert ritka juhász akar érteni a ta­­karmánynyali takarékossághoz. Továbbá figye­lemmel kell lenni arra is, hogy minden szalma, mely­ alomzásra kerül, előbb a rácsba jöjön, hogy­ a juhok kikereshessék belőle a­mi használható. Erre ugyan nehéz a juhászokat reá szoktatni, hanem utánnézéssel azután csak mégis megteszik. e) Rácsokból kell etetni a juhokat. Igen rosz szokás, ha a juhászatokban ahe­lyett, hogy elegendő rácsokat készíttetne a gazda, egyes kupaczokba csak a földre rakatja a takar­mányt,pedig ez felszámíthatlan pazarlás, ugyan­is a­mint megriad a juh valamitől, végig gázol az egész takarmányon, és ez csak egyszer kétszer történjék meg, alig marad valami a kupaczban, a többit szétvágta a juh a trágyába, és onnan pe­dig nem igen szokta többé kikeresni, így a­mit szét­vágott, az el is van vesztve. f) A hasas anyákat jól tartani. Annyira kevés lévén hazánk legnagyobb részében a takarmány7, hogy még a legelső juhá­szatokban is túlny­omó a szalmaetetés, kötelessé­günknek tartjuk, a legmelegebben ajánlani, hogy a terhes és szoptató anyákra annál nagyobb gond legy­en, mert az ez oldalról való túlságos takaré­kosság, magát a tőkét támadja meg, s igy­eksze-

Next