Falusi Gazda, 1866. július-december (6. évfolyam 2. félév, 1-26. szám)

1866-09-12 / 11. szám

Hatodik évfolyam. 11. sz Pest, szept. 12-én 1866. FÖLDMIVEL­ÉS, KERTIPAR ÉS GAZDASÁG HETI KÖZLÖNYE, TÖBB SZAKÉRTŐ KÖZREMŰKÖDÉSE MELLETT Megjelenik minden szerdán nagy negyedrét idén a szükséges ábrákkal felvilágositva. Előfizetési feltételek: Egész évre.........................................................4 ft. Félévre...............................................................2 ft. Negyedévre ...................................................1 ft. szerkeszti Dr. FARKAS MIHÁLY. Kiadó-tulajdonos HECKE­ST GUSZTÁV. Vegytrágya (compost) készítéséről. A compost-trágya-készités s azzal a trágyázás csak kevés a haladás követésre méltó fokozatáig emelke­dett gazdászatok kivételével van honunkban alkalma­zásba elterjedve, pedig nagyon is érdemes voln­a a méltánylásra, miután a compostkészités mintegy takarékraktárul szolgál, melybe minden még jelen­téktelen s máskép haszonra nem fordítható hulladé­kok is berakathatnak s összhalmozódhatnak. A composthalmokba rakott mindenféle nyersa­­nyagoknak az elporhangulás s fölbomlás azon fokát kell hogy elérjék, miszerint alkalmazásuk után azon­nal, nem pedig a földbeni hosszabb fekvés után szol­gáltassanak növényi kész táplálékot ; ezen átalakítást a növényi anyagoknál az úgy­nevezett erjedés az ásványoknál az elmállás idézi elő, ezen kétnemű föloldatokból oly vegyi összeköttetések keletkeznek, melyek a növények által fölszivatva elsajátít­ódhat­­nak ; a compostkészitésnél minden trágya-folyadékok csak ne legyenek épen homöopatice elritkitva fölhasz­nálhatók, vizrészük a halom erjedési menete alatt elpárologván, csupán trágyaerővel biró részük ma­rad meg. Az erjedés, elkorhadás, s rothadásnak előállitása s előmozdítására erjedési tehetséggel biró, s erjedést előmozdító anyagok, kellő nedvesség s bizonyos me­­­­legségi fokozat igényelt­etik. Az erjedési képességgel biró anyagokhoz tartoz­nak az állati és növényi testek, melyek közül az elsők jőnek gyorsabban erjedésbe mint az utóbbiak, azon­ban az állati anyagok oldékonysága tekintetében is létezik nagy különbség, legkönnyebb oldatuak azok, melyek vízben föloszlanak, vagy azzal belsőleg áthatnak, mint a hús, vér, hogy, legnehezebben azok, melyek víz­ben föl nem oldhatók, s szilárd alkotásuknál fogva viz­­zel át sem hathatók, mint a csontok, szarv, szőr stb.; hasonló különbségek mutatkoznak a növényi hulladé­koknál is, tömegük nagyobb részét tevő rostény miatt könnyebben s gyorsabban oldatnak föl a nedvteljesek, milyenek a zöld s félérésü növények, levelek, gyökök, stb. nehezebben s lassudan az érettek s megszárad­tak, mint a szalma, s száraz falevelek. Erjedést idéző s előmozdító hatást gyakorolnak különösen a könnyű oldatu állati hulladékok, p. o. a hugy, enyves viz, meleg évszakokban nemcsak hogy maguktól jőnek hirteleni erjedésbe, de a szeszgyártási keverékhez vegyitett élesztőhöz hasonlólag más erje­dési tehetséggel biró anyagokat is képesek gyors erjedésbe hozni, s azoknak rothadásbani sebes átme­netét eredményezni; ily rothadási gyorsításnak pél­dájául szolgál az egészséges embernek tiszta edénybe gyűjtött hugya, mely lassuban oldatik föl, s tökéletes rothadása 14 nap alatt sem áll be, de kevés élesztő hozzátétele 7 — ha egyszersmind, már erős rotha­dásba lévő hugyból is vegyitődik hozzá, 3 nap alatt teljesen bevégződik rothadása; ennél még gyorsabb hatást idéz elő a húgytartó edényben keletkezett fehér üledék, ebből 100 rész fris hugyba vegyített két rész annak 24 óra alatti teljes rothadását eszközli; miután a könnyű oldatú állati anyagok hason arányba hatnak a növényi testek föloldására, lényeges az állati hulla­dékoknak composzhalmokbal vegyítése, hogy a trá­­gyalevek­ öntözése; ha azonban trágyalé nem áll rendelkezés alatt, a hiány következő eljárással lenne pótolható u. m. döghus, vér, csonthulladékokra annyi viz öntessék, hogy az egész tömeget ellepje, mihelyt abból rothadási bűz fejlődik ki; öntözési használatra vizzel föleresztendő, annyira azonban, hogy a rotha­dási szag érezhető maradjon, úgy szinte a szappan­­főzésnél fölmaradó alj is, miután az konyhasón kívül lugtartalommal is bír, 3 — 4 rész vízzel feleresztve, composzrakásoknak nedvesítésére, de csak erjedésük első szakában haszonnal alkalmazható. A növényi anyagok erjedésénél más egyéb vegy­­i terményeken kívül savanyúk is képződnek, épen ezen Minden a lap szellemi részét érdeklő köz­lemények és levelezések a szerkesztőség­hez, üllöi-ut "/is. szám alá, az előfizetési pénzek pedig a kiadó-hivatalhoz (egye­­­­tem-utcza 4-ik szám­a.) czimezve kéretnek beküldetni.

Next