Falvak Dolgozó Népe, 1958 (14. évfolyam, 1-52. szám)

1958-01-07 / 1. (553.) szám

2 Olyan az ember, hogy tanulni akar. Mind többet és többet szeretne tudni a világról, a különböző országokról, az ott élő emberekről, a poli­tikáról, a természetről. A földműves embernek, aki falujában él — bár egyre több alkalma van saját szemével is mind nagyobb részt látni a világból s a könyvek, színjátszás, mozikaravánok révén is bővülhetnek ismeretei, szélesedhet látóköre­i, tudásszomja különösen kifejezett. Első­sorban a munkájával kapcsolatos dolgok érdeklik. Munkája pedig nagyon összetett, bonyolult munka, a természeti tényezők, a természeti jelensé­gek szinte minden mozdulására, minden cselekedetre hatással vannak. Ezeket a természeti jelenségeket, azok erejét, hatását akarja elsősorban megismerni, s a természeti jelenségek megismerése, a velük való számo­lás egyben elsőrendű kötelessége is. Ezáltal válik mesterségében, a föld­művelésben szakemberré. Lámcsak, Kiss Istvánnak a nyári zápor tönk­retette a kukoricáját, kimosta a földet alóla s a rákövetkező napsütés kiperzselte — ugyanaz a nyári zápor, amely Nagy János szomszédjának áldást hozott, buja növekedésre indította kukoricáját. S hány meg hány eset van, amikor ugyanaz a természeti jelenség egyik földön, egyik gazdaságban elemi csapást, a másikban a jó termés forrását jelenti. Éppen ez a tudomány, ez a mesterség: a természeti jelenségeket előnyösen felhasználni, káros hatásukat pedig kiküszöbölni. Ez a föld­művelés, az okszerű földművelés feladata. Ámde módja van ennek, ame­lyet tudni kell s ha nem tudjuk, meg kell tanulni. És kicsoda, melyik földműves, melyik tudományosan képzett szakember, vagy akár tudós mondhatja el, hogy minden módját, minden ágabogát ismeri mestersé­gének ? Bármelyikünk tapasztalhatta, hogy a jobban felkészült földműves a tanulatlanabbtól abban különbözik, hogy jobban tudja mi mindent nem tud; s hogy gazdálkodása, munkája mégis helyesebb, éppen annak köszönhető, hogy csakis a biztosan ismert, bevált megoldásokat alkal­mazza, s nem nyúl ismeretlen, bizonytalan eredményű módszerekhez. Hogy minél több ilyen bevált biztos eredménnyel alkalmazható módszert ismerjenek meg olvasóink, ezért adjuk közre lapunk téli számaiban mind­azokat az alapvető, hasznos tudnivalókat, amelyről úgy tapasztaltuk, legkevésbé biztosak a dolgozó földművesek. E rovatunk cikkei — hangsúlyozzuk — nem merítik, s nem is merít­hetik ki a tárgykörbe vágó összes tudnivalókat. Ehhez túlságosan kevés hely áll rendelkezésünkre. Szolgáljanak azonban az elkövetkező cikkek is Útmutatásul s főképp ébresszenek olvasóinkban további érdeklődést, ser­kentsék kíváncsiságukat még több, alaposabb tudásra. Ha tehát vala­miben nem értenek egyet a cikkíróval, ha nem értik meg alaposan a leírtakat, legalábbis olyan mértékig, hogy az ajánlott eljárást alkalmazni merjék, vagy ha körülményeik nem teszik lehetővé alkalmazásukat, írják meg a szerkesztőségnek. A szakközleményekre beérkező érdeklődések, kiegészítés, bírálat legyen az ismertetője annak, hogy ki milyen alaposan olvasta el a szakírást, mennyire sajátította el a bennefoglaltakat. A termőtalaj és a talajrétegek jelentősége A talaj tulajdonságairól évszázadok­ot, sőt évezredekkel ezelőtt is jelen­ek­ meg közlések. Természetes, hogy ezek közül a tulajdonságok közül az ■mbert a talaj termékenysége, mint annak legfontosabb sajátossága, erde­­kelte elsősorban, vagyis a termőtalaj. A nagy termések eléréséhez, vagyis a növények zavartalan életének a biz­­osításához a talajban négy tényezőre, a vízre, levegőre, kellő hőmérsékletre is táplálóanyagokra van szükség. Az em­lített tényezők közül egynek sem szabad a talajból hiányoznia, hanem mind a négynek együttesen, egyidő­­sen kell hatnia. Ellenkező esetben a sövény nem fejlődik és hamarosan el­­PUSZtul. ,, A jó termőtalajban az említett ényezők egyidejűleg és elegendő mennyiségben állanak rendelkezésre. A talajművelésnek éppen az a célja, hogy a négy tényező által biztosított egkedvezőbb növénytermesztési lét­ételeket megteremtse és összehangol­­a. Ez a földművelés tudományának f­eladata. . . * Hogy ennek a célkitűzésnek eleget­udjunk tenni, az egymástól eltérő­ulajdonságú talajokat, melyek külön­böző természeti feltételek — éghajlat, sövényzet, domborzat, alapkőzet stb. — hatása alatt képződtek, esetenként­anulmányoznunk kell. Ugyanis más­­képpen műveljük a televényben gaz­­dag mezőségi talajokat, mint például a televényben szegény, savanyú erdő­­alajokat. De más eljárást alkalma­ink a réti, vagy öntés talajoknál is stb. Tudnunk kell, hogy mit szabad ermesztenünk és milyen talajművelési eljárást kell alkalmaznunk, mert a­­ különböző típusú talajok növényter­­mesztési feltételei egymástól nagyon eltérők. Hazánkban mindenfelé folynak a talajtérképezéssel kapcsolatos munká­itok, melyek célja éppen az említett alajtípusok megállapítása, legcélsze­­rűbb használatuknak kiderítése. Szántóföldjeinken gyakran láthatjuk, hogy a talajkutató mérnök 1,5—20 mé­­ter mélységű, lépcsővel ellátott gödröt fiat. A gödör lesimított, nappal szem­ben fekvő oldaláról olvassa le megál­lapításait. A vizsgálati gödröt szemlélve, a mű­velés alatt álló talajokban két élesen megkülönböztethető réteg—a feltalaj és az altalaj — figyelhető meg. A FELTALAJ az a talajréteg, me­lyet rendszeresen művelünk. Ez min­dig lazább, rendesen morzsalékosabb televényben, tápanyagokban gazda­gabb és sötétebb színű, mint az altalaj. AZ ALTALAJ a feltalaj alatt fekvő réteg, amelybe a növények gyökerei­nek a zöme még lehatol. Az említett két réteg együttesen adja a TERMŐRÉTEGET, melynek vastagsága nagymértékben befolyá­solja a talaj mezőgazdasági értékét. Minél vastagabb a termőréteg, annál tágasabb a tápanyagokat felszívó gyö­kérzet élettere . Ezek alatt a rétegek alatt fekszik rendesen az alap-, vagy más szóval ki­fejezve ANYAKŐZET, melyből az év­ezredek során a termőtalaj képződött. Esetleg az alapkőzet és az említett felső rétegek között találjuk a mész, illetve a különböző sók FELHALMO­­ZÓDÁSI SZINTJÉT. A feltalaj televény, és tápanyag tar­talma mellett, érdekel még bennünket a talaj szövete, szerkezete és vegyha­­tása. A talaj akkor kedvező szövetű, ha nem túl kötött, például vályogos. Szerkezete akkor a legmegfelelőbb, ha a felső rétegben kenyérmorzsára, va­kondtúrásra emlékeztető. Az ilyen ta­lajban a víz- és a levegőgazdálkodás is kedvező, ami a növénytermesztés szempontjából döntő jelentőségű. A vegyhatás közelítse meg a sem­legest, tehát ne legyen sem túlságo­san lúgos, sem túlságosan savanyú. Az altalajtól megköveteljük, hogy ne tartalmazzon káros sókat, mint pél­dául a szikesedést eredményező anya­gokat, és a vizet a szükséges mennyi­ségben tárolva, a gyökérzet fejlődését biztosítsa. Ha ugyanis a talajvíz ma­gasan áll, alagcsövezni, árkolni kell, nehogy a gyökérzet levegő hiányában megfullad­jon. A vízhiány szintén nagy bajt jelent, mert ilyen esetben a nö­vény nem fejlődik kellőképpen,­­ sőt ki is szárad. A talaj, illetve a talaj rétegezettsége tehát akkor kedvező, ha a termőréteg vastag és tápanyagellátása, víz- és le­vegőgazdálkodása, vegyi tulajdonsá­gai kedvezőek . A fontosabb talajtípusok Ha földjeinken 150—200 cm mély­gynevezett próbagödröt ásunk, akkor írni fogjuk, hogy a föld egymás elött levő, különböző szinű, szerk­­­etű rétegekre oszlik. Ezeket a réte­­eket taljaszinteknek nevezzük és szintek összessége alkotja az úgy­­evezett talajszelvényt. Ezeket a szín­eket az ábécé nagybetűivel szoktuk érezni. Az A-szint, a benne levő televény miatt, rendesen a legsötétebb szinti.­z után a szint után többnyire bar­ás szint réteg következik — a B sint —, melyben az esők által, az A- sintből kimosott, kilúgozott ásványi nyagok gyűlnek össze. Ezért az A- sintet kilúgozódási, a B-szintet fel­­almozódási szintnek nevezzük. A B- zintben többnyire nitrátok, szulfá­­jk, vas és aluminium vegyületek gyelhetők meg. A harmadik, a C- zint, rendesen a mész és egyéb ás­­ányi anyagok felhalmozódási szintje, zine rendszerint világosabb, sárgás­agy fehéres szürke. A negyedik szint D­ maga az alapkőzet, mely szerk­­­etnélküli és a talajképződés még nem m­ntette. Megjegyezzük, hogy az em­­lett szinteket nem minden talajtípus­­ál találjuk meg hiánytalanul. Nép­­öztársaságunk területén általában k­övetkező fontosabb talajtípusokkal alálkozunk : AZ ERDŐTALAJOKKAL. Nálunk lggyakoribb a barna erdőtalaj. Az idő lombkoronájának a hatására a­alajból sok víz párolog el. A lehulló sapadék vize, a lombtakaró alatt, melyből a televény képződik, lefelé ázódva a felső. A­ szintet kimossa és kimosott anyagokat a B-szintben álmozza fel. Ez a szint bővelkedik gökerekben s ennek következtében a gökerek közvetítésével a talaj nedves­­ég-tartalmának jelentős része a lomb­oronán át elpárolog. A fák erőteljes gökérzete a B- és C-szintben, sőt oha az alapkőzetben is jellegzetes ögös szerkezetet alakít ki. Az erdőtalajokról gyakran olvassuk, úgy azok podzolosodtak, vagy éppen PODZOLOK. magyarul: FAKÓSZÜR­­KE ERDŐTALAJOK. A podzol orosz tó és hamut jelent, amely esetünk­ön a talaj hamuszürke színét jelzi. A aiódi fakószürke erdőtalajok rendb­in 900-1000 m magasságban, hegy­­idéken, bükkösök, fenyőerdők alatt épződtek, az erős kimosás következ­­tben. Az erdőtalajok B-szintje a kimosott nyag felhalmozódása miatt tömött ,és ítétebb szinű, rendesen rozsdavörös, mert sok benne a vasvegyület. Az A- sintból a mész is jórészt kimosódott savak és a csapadék hatására. A feltalaj ezért rendszerint annyira sa­vanyú, hogy termelésre csak erős me­­szezés, trágyázás után használható. A MEZŐSÉGI (CSERNOZJOM) TALAJOK a legkitűnőbb talajok. Ezeknél a B-szint hiányzik. Színük sötét és az A-szint vastag. Mészben, televényben, tápanyagokban gazda­gok. Például Kolozsvártól keletre, a pron^TAK'AKe 2-30W A (35~4pantKÖTÖTTHORASÁS PORSZEM SZtUKEZtT }a-S­zTntTiiinsz-mrt­ S-25inj OSZLOPOS SZLPÍLEZCT C SPINT Máz KIVÁLÁSOKKAL 0 SZINT Mezőség egyes területein találkozunk ezekkel a talajokkal. Lágyszárú nö­­­­vényzet alatt képződtek. Ettől A KILÚGOZOTT MEZŐSÉGI­­ TALAJOK abban különböznek, hogy erdő és füves növényzet együttes ha­­j­tására képződtek és a B-szintet is megtaláljuk bennük. Mésztartalmuk csekélyebb és ezért savval lecseppent­­ve csak a mélyebb szintekben pezseg-­­­nek. Szintén jó termőtalajok. A RÉTI TALAJOK vizenyős terüle­teken, főleg réti növényzet alatt kép­ződtek. Televény-tartalmuk elég nagy, színük sötét. Az A-szint alatt rende­sen az úgynevezett kékvas-föld szintet találjuk, mely szürkés-kékes, néha rozsdával tarkázott. A legkülönbözőbb talajokból képződhetnek. AZ ÖNTÉSTALAJOK folyók, pata­kok völgyében találhatók, mint azok lerakott hordaléka. Ha a talajképző­dés erőteljesebben még nem kezdődött meg, mint egyszerű D-szintes talajok jelentkeznek. KAOYDIO ALMJARA emíKÍITÍTÖ SZERKEZET Al SPKfízCT, szfKKCZST NÉLKÜLI. Tőnőn. FALVAK DOLGOZÓ NÉPE Hogyan használjuk különböző talajokat A fakószürke erdőtalajok — podzolok —a természetes trágyák bőséges alkal­mazását, meszelését és a szántott réteg évenkénti 2—3 cm-rel való mélyítését igényelik . A mélyítést 20—26 cm mély­ségig fokozatosan végezzük és ügyel­jünk, hogy a B-szintből egyszerre 1—2 cm-nél többet ne hozzunk a felszínre. A füves vetésforgó alkalmazása előse­gíti a javítást, mert ezzel nemcsak a televényt gyarapítjuk, hanem a szerke­zetet is javítjuk. Ezeken a talajokon rozs, pohánka, bíborhere, szarvaskerep, csillagfürt, bur­gonya és később, fokozatosan más nö­vények is termeszthetők. A barna erdőtalajok javításánál már bátrabban járhatunk el. Ha a talajszö­vet túl könnyű, márgázást is alkalmaz­hatunk, mely egyszersmind a mesze­lést is pótolja, amennyiben erre a kér­déses talaj esetében szükség van. A kötöttebb barna erdőtalajokat csak félnedves állapotban szabad szánta­nunk. A füves vetésforgót ezeknél a ta­lajoknál sikerrel alkalmazhatjuk. A ter­mészetes és mesterséges trágyákat meg­hálálják. Termesztésre a fakószürke er­­dőtalajoknál a­jánlottakon kívül a répát, lóherét és a tengerit ajánljuk. A vöröses-barna erdőtalajok mesze­lése csak ritkán szükséges. A füves ve­tésforgót eredményesen alkalmazhatjuk. Jó búzatermő talajok ezenkívül a rozs, árpa, zab, köles — takarmánynövények közül a lucerna, lóhere, borsó, bükköny, mohar — a kapások és olajos növények közül a kukorica, répa, burgonya, illet­ve len, mák, napraforgó és kender is szépen díszlenek bennük. A réti talajok, ha savanyúak, első­sorban meszelésre szorulnak. A me­szelést még akkor is meghálálják, ha vegyhatásuk nem savanyú. Ha a talajvíz szintje túl magas, gondoskodnunk kell elvezetéséről. Az istállótrágya és szük­ség esetén a meszelés elősegíti a talaj morzsálékos szerkezetének kialakulását, ez pedig a jó víz- és levegő gazdálkodás előfeltétele. Mészsalétrom — pétisó — alkalmazása tanácsos, a káli trágyázás azonban rendszerint fölösleges. A szán­tott réteg csak óvatosan mélyíthető és ha túl kötött 5 cm-es homokréteget szórhatunk ki, melyet a talajjal össze kell kevernünk. Búzát, lóherét, somkórót, szóját, ku­koricát, takarmányrépát, cirokot, kölest, mákot és kerti növényeket, salátát, ká­posztát és más veteményeket termeszt­hetünk rajta. A mezőségi (csernozjom) talajok, ha degradáltak és gyengén savanyúak, e­setleg meszelést igényelnek. Rendes ké­­p­rü­lmények között a csernozjomok nem is szorulnak meszelésre. Jó minőségű tala­­p jók, melyek istálló- és műtrágyázással p kitűnő termőerőben tarthatók. Kálitrá- á­gyázásuk ritkán szükséges. Évi 2—4­0 cm-rel, akár 30 cm mélységig is bátran­­ mélyíthetők. Az összes kalászosok és pillangósok, gy­­apások, olajos- és rostosnövények, va­­­­lamint a konyrárkerti növények sikerrel is­termeszthetők benne. Az öntéstalajok származásuk sze­­je­rint lehetnek savanyúak, vagy meszes­­ öntéstalajok. A savanyu öntéstalajok meszelése­­ szükséges. Ezeknél a talajvíz szintjének p a csökkentésére is gondolnunk kell. A || füves vetésforgó, zöldtrágyázás és zöld-­­­séges vetésforgó alkalmazása kifizetődő. A­istállótrágyázásuk igen fontos. g Rozs, kukorica, burgonya, dohány, p bíborhere, csillagfürt, kender, len és g minden kerti vetemény termeszthető p rajtuk. A dió ezeken a talajokon szé­­g­yen diszlik.­­ A meszes öntéstalajok lazábbak, nem p savanyúak, de telefénytartalmuk szin­­g­tén csekély. A tápanyagok jól érvénye­­p­sülnek bennük. Szerves trágyák és fü­­g­gés vetésforgó alkalmazása nagyon­­ fontos. Ezek ugyanis a talaj víz- és gj levegőgazdálkodását kedvezően befolyó­­g tolják. Kitűnően szellőző talajok! Rozs, burgonya, lencse, kender, som­­p kóró, mák és konyhakerti növények tér- ii­lesztésére alkalmasak. Ha fekvésük g[ » ‚ ‚ Λ 1 4 1 megengedi, rendezkedjünk be öntözé- r­el KUlldKllVll­ses gazdálkodásra. Egyébként a tálai­­g « „ › _ r viz-szint rendesen nincs mélyen és M­OllSZKBSB­p ezért a takarmánynövények vízigénye is korlátlanul kielégíthető.­­ Szép állat a szamosudvari kollek-Dr. SZÁSZ ISTVÁN 8 tivisták fiatal bikája. Nem hiába agrármérnök , büszkélkedik vele Nánási Péter a ...........................Illllllllllllllllllllllllllllllllllllll.... „Vörös Lobogó" állatgondozója A szakember Amikor a szalontai „Vörös Lobogó“ kollektív gazdaság 1950 június 4-én megalakult, a 74 család 258 hektáron, mindössze 11 lóval, 2 ökörrel, 8 te­hénnel, 5 sertéssel, 23 juhval kezdett gazdálkodni. Nem voltak gazdasági épületek, sem ügyvezetésben jártas emberek. Kezdetlegesek voltak a mun­kaszervezési formák is. Ma már leküz­dötték ezeket a nehézségeket. A be­iratkozott családok száma 554, a gaz­daság földterülete meghaladja az 1600 hektárt. Az állatállomány tízszeresére növekedett, az állóalap értéke kétmil­lió hétszázezer lej. MINEK TULAJDONÍTHATÓ A KOLLEKTÍV GAZDASÁG ERŐTELJES FEJLŐDÉSE? Kétségkívül a felsőbbrendű szocia­lista nagyüzemű gazdálkodásnak. A gazdaság erősödésével fokozódik a belterjes gazdálkodás. A munkaigé­nyes növények vetésterülete 1951- ben még csak 81 hektár, 1957-ben azonban 504 hektár. Különösen elő­nyös a seprűcirok termesztése, amely, mint szárazságtűrő növény Szalonta éghajlati viszonyai között jól terem, feldolgozása pedig munkalehetőséget nyújt a téli idényben a tagság szá­mára. Az állattenyésztés terén elért ered­mények is jelentősek. 1951-ben egy fejőstehén a tejelési időszak alatt mindössze 735 liter tejet adott. 1957- ben már 2500 literen felüli az átlagos tejtermelés. Ezt az eredményt az ala­csony tejhozamú egyedek kiselejtezé­sével, jó takarmányozással, helyes gondozással érték el. A juhászatban 1952-ben még csak 2,65 kg az egy juhra eső gyapjúmennyiség, 1957-ben már 4,12 kg, amit több mint 450 da­rab merinó- fajtájú juhon értek el. Az utóbbi években jelentősen javult az állatok szaporodását jelző mutató­szám. Így teheneknél 88 százalék, ju­­hoknál 100 százalékos a szaporulat. Az egy kocára eső malacok száma — évenként kétszeri fiaztatással — 12 darab. Minthogy a sertéstenyészet a szalontai vörös mangalica fajtából áll, ez a szaporulat jónak mondható. Az állattenyésztés fejlesztése megkö­veteli a szilárd takarmányalapot. Fi­gyelembe is vették ezt a szalontai kol­lektivisták és a szükséges abrak és szálas takarmány mellett 115 vagon silótakarmányt erjesztettek 1957-ben. A biztos takarmányalap lehetővé te­szi az állathizlalást is. A múlt évben 41 darab szarvasmarha hizlalására kötöttek szerződést. Különösen a mustra tehenek és ökrök hizlalása bi­zonyult jövedelmezőnek. A hizlalás időtartama négy hónap, áprilisban ke­rülnek átadásra és így az első pénz­­előleg április elején már osztható a tagságnak. Jó jövedelmet biztosít a gazdaság­nak a tenyészállat-előállítás is. Fő­leg a kitűnő vörös mangalica tenyész­kanok és kocák, valamint a tenyész­­m­ének eladásának van jelentősége. Ezeknek más rajonokból is sűrűn akad kérője. A kollektív gazdaságban a sokféle talajtípus termőképesség szempont­jából nagyon különböző. Az összterü­letnek mintegy 25—30 százalékát ké­pezik a nehezen művelhető agyag és alacsony termőképességű szikes ta­lajok. Megfelelő műveléssel mégis jó közepes terméseredményt érnek el ezeken a területeken is. Igyekeznek a terméketlen vizenyős területeket is hasznosítani : három hektárnyi terü­letet fűzzel telepítettek be. A terület hasznosítása mellett a fűz feldolgo­zása is jó jövedelmet és téli munkale­hetőséget biztosít majd a tagság szá­mára. A kollektív gazdaság vezetősége és tagsága szorgalmas munkáját bizo­nyítja, hogy az elmúlt hat év átlagá­ban a fontosabb növényeknél a követ­kező terméseredményeket érték el: — őszi búza 1642 kg/ha, termesz­tési terület 252 ha; — őszi árpa 2202 kg/ha, termesztési terület 65 ha ; — kukorica 3063 kg/ha, termesztési terület 127 ha ; — cukorrépa 22.585 kg/ha, termesz­tési terület 33 ha. Ha figyelemmel kísérjük a búza és a kukorica terméseredményeit, láthat­juk, hogy ezen a vidéken a kukorica szinte kétszer annyi termést ad, mint a búza. Ennek ellenére a kukorica ve­tésterülete csak fele a búzáénak. Mindez azzal magyarázható, hogy ezen a vidéken az emberi táplálkozó­ban a búzának van elsőrendű stl­ a tősége, a kukoricát takarmánylábbi használják. Az állatállomány tehát a fejlesztése érdekében fontosterjesz­­kukorica vetésterületének rése' ,van a termelés-A kollektív gazda az évek során technikai szinvonal. Eleinte a bri­­egyre m­agasabb i aggngbezitette a bri­gádok munkás­gádok területének szétszórtsága és az a tény, hogy évenként változott a bri­gád területe. 1956 augusztusában meg­történt a terület végleges felosztása a szántóföldi brigádok között, melyek területe azóta állandósult. A termelési színvonal emelkedését bizonyítja a kiszórt műtrágya meny­­nyisége is. 1957 tavaszán több mint 1000 mázsa műtrágyát szórtak ki, amely jóval felülmúlta az előző évek­ben felhasznált műtrágya mennyisé­gét. Befolyásolta az 1957-es termésered­ményeket a 141/1953. Minisztertanácsi Határozat által javasolt munkanormák alkotó módon való alkalmazása. A munkanormákat a helyi körülmények és az eddigi tapasztalatok figyelembe­vételével állapítják meg. A határozat 39. pontja értelmében a brigádfe­ Vörös Lobogó kollektív tag Augusztus 23 társasgataS3K Petőfi Sándor társasr A terméseredmé- A kollektív gazd?agy szerepe volt nyernek elérésébg-ának is Még 1951- a gépesítés so­kak gépesítésének fé­­ven a főbb szalék, 1957-ben már 88 ha csak 5 meg kell említeni hogy a százalék gazd­aság vezetősége igyek­­kollett Zséffai GTA traktorbrigádja szá­­szik a legjobb munka- és életfeltéte­­l­­t biztosítani. A traktorbrigád tag­jai örömmel dolgoznak a gazdaságban és jó munkájuk nagyban hozzájárul a terméseredmények növeléséhez. A sokoldalú — de nem túlzott el­­aprózottságú — termelés következté­ben, a gazdaság 1957 évi pénzbevétele meghaladja a kétmillió lejt. Lehető­vé vált a negyedévenkénti pénzelőleg osztás. Meg is találják számításukat a gazdaságban a kollektivisták. Módi Sándor például már évekkel ezelőtt szép családi házat épített. A mult­­­lősök érdekeltek a munka minél jó megszervezésében, szaktudásuk álla dó emelésében, hogy a brigád a ga­daság átlagtermésénél magasabb ere­ményt érjen el. NÉHÁNY MEGGYŐZŐ SZÁMADA Az intézkedések hrasa, aerít. ma­radt el. A gazdaság',1legalakulása ót az 1957.es ' terme-‘ edp.el’yek. .,vült a legmagasab' n ketsegki­vül jelentős - pe volt a kedves időjárásnak ’ ter­melésterh- .. . a .,obb munkaszerve­zés voltok­b ílatassal- Ezt bizonyít- 201­5Hektiv gazdaság termésered­mér -­es az ugyanolyan természet vilaggal rendelkező „Augusztus ,­­ , vagy „Petőfi Sándor" társasgaz­daságok idei terméseredményei közti különbség kg/ha-ban; esztendőben négy tagú családja 1260 munkaegységet teljesített és következőképpen részesedett: 5904 buza, 5670 kg kukorica, 1260 kg ár 189 kg borsó, 341 kg napraforgó, t. kg. cirokmag, 1890 kg takarmányra 239 kg cukor, 23 ezer 940 kg szél szalma és pelyvaféle és 15.1 lej. Melyik egyénileg gazdálkó földműves tud ilyen eredményeket­­ mutatni — még ha olyan hozzáértő szorgalmas is, mint Módi Sándor ha akár kétszer-háromszor annyi fe­le is van, mint amennyi egy csatát a szalontai „Vörös Lobogó“-ban esi Ebben nincs benne a háztáji gazd­ságból származó jövedelme Módi­nak, pedig ha csupán a hazavitt­­ kormányfélék mennyiségét néz, sok kisgazdaságban ezt egymagát már a jólét forrásának tekintenék. ERDŐS ILONA, agrármért őszi búza 1.950 1.641 1.611 kuko­rica 5.500 3.100 2.900 napra­forgó 1.854 1.200 900 cukor­répa 38.970 33.090 32.720 Nem bánta meg...­ ­ Fabriji Vasile, var- H­­asi kollektivista, ma­­ tizenkilenc éves. Ti­ls­zenhatéves koráig a­­­ mellett, hogy apjának a segített néhány hek­­­­táros egyéni gazda­­­­ ságában, még min­­­­denféle alkalmi mun- H kát is kellett vállal­­­­nia, mert az egyéni H kisgazdaság hozama H nem volt elég az H öttagú család számá-E - ra. Az ifjú Vasi'e _ többek között vasúti p­­ályamunkás, kocsis g­ és napszámos volt. gj Három évvel ezelőtt § válaszút elé állította gj apját azzal, hogy ki­­g jelentette: Vagy be­­ü lépnek a kollektív H gazdaságba, vagy ő p otthagyja a falut és H beáll munkásnak a §§ városba. Reá azután p már ne számítson az s apja, hogy hazajár­­■ jön segíteni a föld- H művelésben. H Az idősebb Fabriji, W látva fia határozott- I­ságát, családjával­­ együtt belépett hát a H varjasi kollektív gaz­­sa­daságba. 5? Nem bánta meg. p 1957-ben négyesben, fi­a fiával és két teá­st­nyával, összesen 1018 munkaegységet dol­goztak, ebből Vasile egymaga 853-at. Any­­nyi gabonát sohasem látott még a padlá­sán, mint az idén. Búzából 41 mázsát, csöves kukoricából 94 mázsát hordtak haza. Ezenkívül árpát, bort, pálinkát, kukorica­szárat, burgonyát, 280 kiló cukrot, mi­egymást is kaptak osztáskor, ezenkívül munkaegységenként 11 lejt. A kollektivista csa­ládok mintegy ötven új házat építettek. Igen sokan rádiót, bi­ciklit és bútort vásá­roltak. A kollektív gazda­ság hat hektáron kí­sérleti kertészetet ve­zetett be, ami hektá­ronként több mint tíz­ezer lejt fizetett. A 160 hektár cukorré­pájuk 1.490.000 így készpénzt hozott. Fabrifi Vasile lel­kesen beszél a kol­lektiv munka■ előnyei­ről. Szinte repül az idő, játék a munka a mindig jókedvű tár­saság körében. Visz­­szaemlékezik, hogy milyen lélekölően unalmas, egyhangú és fárasztó volt az, amikor egymaga bal­lagott naphosszat az eke után bukdácsol­va. Vagy amikor a vasúti pályamunka u­­tán, szabadidejében egymaga kapálta a kukoricát és késő es­te meg kora reggel a ház körül is volt mindig mit tennie. Vasilet a kollektív gazdaságba való be­lépéskor az ÍMSZ is tagjai közé vette és rögtön a felvételkor kitüntették jó mun­­kájáért.Azóta is több­ször kitüntetően em­lítették a nevét a gyűléseken. Szabadidejében a községben lévő állami mozinál önkéntes pénz-gyakor­nokként működik. Minden jó, amit az ember tud — mondja. Ez egy­ben szórakozás is. Négy elemi iskolát végzett. Szívesen ta­nulna esti tanfolya­mon. De ilyen lehető­ség a faluban még nincs. — Erre is sor kerül majd. Fiatal vagyok — mondja bizakodva a mindig szebb hol­napban. SZ. Z. »•«­ A jó bornak nem kell cégér A tornyai (Temesvár tartomány) kollektív gazdaságban kukori­cából 37 mázsa termett hektá­ronként ; 8,63 kiló jutott egy munkaegységre. Köles Mátyás csa­ládjával 1299 munkaegységet teljesített, amiért 48 mázsa búzát, 113 mázsa kukoricát, 15 mázsa ár­pát, 142 kiló napraforgó magot, 2 mázsa cirokmagot, 137 kiló cukrot, 1300 kéve szárat és 9000 lejt ka­pott. De nem sokkal maradt mö­götte Gonda Lajos családja sem, aki negyedmagával 1250 munka­­egységet teljesített. Szorgos tagja volt a kollektív gazdaság­nak Bozóki Péter és Siklóvári De­meter is. A gazdag részesedés lát­tán a még egyénileg gazdálkodó 40 család is kérte felvételét a kol­lektív gazdaságba, így ma már az egész falu a kollektív gazdaságba dolgozik. GAAL GYÖRGY ORSZÁGOS VÁSÁROK A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNYBAN — 1958 JANUÁR HÓ — KOVÁSZNA: 11-én barom-és tó­r­a L­ó­v­á­s­ár MAROSVÁSÁRHELY: 15-én ló­vásár, 16-án baromvásár, 17-én ki­rakóvásár. RÉGEN: 15 és 16-án juh-és ló­vásár, 17 és 18-án baromvásár, 19- én kirakóvásár. NYARADSZEREDA: 21-én ba­romvásár, 24-én kirakóvásár. MAROSHÉVIZ: 27-én lóvásár, 28-án baromvásár, 29-én kirakóvá­sár. A KONYHÁBAN Télen át a háziasszonynak több ideje van a főzéssel, sütéssel foglal­kozni, a család is örvend, ha újfajta, változatosabb ételek kerülnek az asz­talra. Válogassuk ki az itt feirt éte­lekből, tésztákból az olyanokat, ame­lyekhez megvan a hozzávalónk és az időnk. KOLBÁSZOS BURGONYA. Egy kg-nyi burgonyát meghámozunk, nyersen karikára vágjuk és beletesz­­szük zsírral kikent lábosba, elegyen­getjük és beborítjuk karikára vágott kolbásszal, azután felverünk két egész tojást, összekeverjük egy fél pohár tejfellel, egy pohár tejjel, egy kanál felolvasztott zsírral és kevés sóval, rá­öntjük az ételre és sütőbe tesszük míg elkészül. Savanyu káposztát adunk melléje. SERTÉSHÚS TORMÁVAL. A ser­tés lábakat és a fejet megtisztítjuk, megmossuk, feltöltjük annyi hideg vízzel, amennyi három ujjnyira beta­karja. Megsózzuk és lefedve főzzük csendes tűzön, míg nagyon kevés le­ve marad. A húst leszedjük a cson­tokról, tálra rakjuk, a levét rászűrjük és behintjük frissen reszelt tormával. Azonnal tálaljuk. FINOM ÍZES DIÓSTÉSZTA. Egy deka élesztőt féldeci tejben felfutta­tunk. 10 deka vajat, vagy zsírt kike­verünk egy kanál Cukorral, egy to­jással, azután beletesszük a megkelt élesztőt, kevés sót és 10 kanál lisztet. Jól kidolgozzuk és 4 kis cipót gyű­rünk belőle. Ezeket egyenként ki­­s nyújtjuk, megkenjük finom lekvárral , és behintjük cukros törtdióval, egy­másra rakjuk, a legfelsőt bekenjük cukros vízzel vagy tojással. Két óra hosszat kelesztjük, azután a sütőben pirosra sütjük. A HÁZ KORUL Tisztaság a fejésnél. Fejés előtt a kezünket mossuk meg alaposan szap­pannal, utána dörzsöljük meg korpá­val, vagy kukoricaliszttel, öblítsük le bő vízzel. A tehén tőgyét ne mossuk a fe­jő edényből, erre a célra vigyünk külön edényben meleg vizet, ha megmostuk töröljük szárazra­ tiszta ruhával. Azu­tán kenegessük egy csepp tiszta zsír­ral, ne puhítsuk tejjel. A tejes edé­nyeket mindennap forozzuk ki szódás­ vízzel, vagy hamulággal, utána öblö­gessük tisztára­­sok vízzel. A baromfi eleséget ne öntsük a földre, hanem deszkára, vagy vályú­ba, így egy szem sem vész kárba A pincében, kamrában elrakott (tá­rolt) krumplit válogassuk ki, a rom­­lottakat dobjuk el, amelyik csírázni kezd rakjuk külön, hogy hamarabb használjuk el, a csírákat ne tördeljük ki csak amikor használjuk, különbért erősebb csírázásra serkentjük a bur­gonyát. A teljesen épeket rakjuk vis­­­sza száraz, hideg, helyre, óvjuk őket melegtől, nedvességtől. 1958 január 7., kedd Szóvá tessz ü k Miért nem fűtik a várótermet ? Múltkoriban Maroshévizről Hollóba igyekeztem. Az autóbusz késett,­­ hogy a farkasordító hidegben ne kell­jen a szabadban ácsorognom, behúzód­tam a váróterembe, akárcsak a többi agyonrázott utas. Csak­hogy a kívánt meleg helyiség helyett jégveremhez hasonló terembe találtuk magunkat, amelynek üveges ajtaján se üveg, se kilincs. Egyik sarokba lapult ugyan egy vaskályha, de tűz benne talán idejét sem tudni, mikor lehe­tett, így hát kellemetlenebb volt a bent tartóz­kodás, mint kint, ahol legalább le és fel járkálhat az ember. Két kerek órát azonban (ennyit késett az autó­busz) nem valami tanácsos ilyen ke­­ge­­mény időben kint tartózkodni. Tudhat­ná ezt az autóbusz vállalat vezetősége is, sőt arra is gondolhatna, hogy oly­kor-olykor gyermekes utasok is vára­koznak a járműre, akik még inkább igényelnének fűtött várótermet. Kér­jük az illetékeseket, gondoskodjanak az autóbusz várótermének rendbeté­­teléről és fűtéséről. FODOR ÁRPÁD, levelező Meddig várjanak ? Ezt kérdik naponta a fehéregyházi iskola tanítói, tanulói, mikor az épü­let végleges rendbetételéről esik szó. Az történt ugyanis, hogy a tanév, kezdetén ígéretet tett a helyi népta­nács vezetősége az iskola épületének kijavítására, a villany bevezetésére. Az egészből pedig az lett, hogy kívül­iteiül kimeszelték az iskolát,­­ kivé­ve a tűzfalat, amit mint modták, se­hogyan sem tudtak lemeszelni, mert­hogy nem kaptak olyan magas növé­sű embert, sem akkora hosszú létrát, amivel elérhették volna. A villanybevezetést hétről hétre ha­logatják.­­ az illetékesek egyre csak hitegetik a tantestületi tagokat s a tanulókat, hogy hamarosan sutba dobhatják a petróleumlámpát. De mikor lesz már az a hamaro­­san ?! KONCZ JÁNOS, levelező

Next