Fejér Megyei Hírlap, 1979. december (35. évfolyam, 281-305. szám)

1979-12-31 / 305. szám

Lehet-e elképzelni igazi me­leg ünnepi hangulatot terített asztal nélkül? Az ínycsiklandó illat — az ünnep tartozéka, így vallanak a régi konyhák híres szakácsai, akiket egykor „konyhamester"-eknek nevez­tek. Az elnevezés azonban pon­tatlan: igazi művészek ők, min­den korban a konyhai tudomá­nyok, a gasztronómia avatott mesterei. Tisztelte is a szakácsokat mindenki, aki egyszer megkós­tolta főztjüket. Történelmi fel­jegyzések szerint közülük nem egyet nemesi rangra emelt a király. A legelső volt Szakácsi Gondos Illés, II. Lajos udvari szakácsa, akinek főztjére mesz­­sze földről eljöttek a taljánok, germánok és frankok a magyar királyi udvarba,­­ így vált a jó étel-ital az udvari politika szer­ves részévé, gyakran a diplo­mácia fontos eszközévé. Megbecsült foglalkozás volt a konyhamesterség: földet, jogi védettséget kaptak a szakácsok, mint az udvar bi­zalmi emberei. A leghíresebb mesterek a Somogy megyei Kölkedről származtak. A fa­lut több száz évig a szakács­dinasztiák szülőhelyeként tartották számon. A magyar konyha nehéz, zsíros húsai, a cukák­jai a XIX. században szelídültek, finomodtak, könnyebben emészthetővé A régi fogadó­kat, betérőcsárdákat felvál­tották a szállodák, ahol nagy előszeretettel alkalmaztak, Olasz- és Franciaországban tanult szakácsokat, akik mes­terien ötvözték az olasz és a francia gasztronómiai ízlést a magyar konyhai hagyomá­nyokkal, ezzel megalapozták vendéglátásunk világhírét. A szakácsok szakmai tár­sasága 1890-től rendszeresen összejött a pesti Régiposta utcai Stettner-féle kiskocs­mában, ahol egy jó pohár ital mellett kicserélték az ízes tapasztalatokat. A társa­ságot Jurkovics Ferenc, a Hungária Szálloda konyhafő­nöke alapította és tagjai közé tartoztak a korabeli híres pesti szállodák és éttermek,­­ az Angol királyné, a Va­dászkürt, az István főherceg Híres konyhák - híres szakácsok és a Magyar Király szaká­csai. Mérföldkő volt a magyar konyhaművészet fejlődésében idősebb Marchall József munkássága. Miután hosszú évtizedeket töltött Francia­­országban — III. Napóleon konyhamestereként —, haza­tért és magával hozta a fran­cia konyha ízkölteményeinek titkait. Ezeket összehangolta, párosította a magyar hagyo­mányokkal, ebből fejlődtek ki a számunkra oly kedves ízek: húsételek, sütemények, mártások. Tanítványa, Palkovics Ede, 1904-ben Jurkovics ha­lála után, alakította meg a Magyar Szakácsok Körét, amely 40 évig híven szolgálta a tisztes ipar hírnevét. A század elején megjelenő szaklapjuk korszerű gondo­latok hordozója volt Recep­teket közölt és külön diétás rovatokat is vezetett: a gyo­mor- és cukorbetegek ellátá­sához adott ma is jól hasz­nálható ötleteket. A magyar szakács szívesen látott vendég volt külföldön. Párizs, London, New York szállodái, világhírű éttermei versengve szerződtették őket és szerte a világon egymás után nyíltak meg a magyar éttermek. Ilyen szakmai hagyomá­nyokon nőttek híressé a Szá­zad 30-as, 40-es éveiben azok a magyar szakácsok, akiknek szakácskönyveit szívesen for­gatjuk, akiknek nevét jósze­rével az egész ország ismeri. Rákóczi János, Mózer István, Réberger Elek, Venesz József, Túrós Emil neve nemcsak a magyar vendéglátóiparban fogalom, a világon is csak­nem annyi tisztelőjük van, mint egykor híres futballis­táinknak ... S mi a helyzet ma? Hí­res-e még konyhánk, vagy megkopott a hírnév? Lontai Egon, a Magyar Szakács és Cukrász Szövetség elnöke szerint az iparszerű termelés, a tömegétkeztetés elterjedése ment a minőség rovására. Külföldön gyakran rendeznek Magyar Heteket, hazai gasztronómiai napokat. Ezek sikere azt bizonyítja, hogy szereti a közönség éte­leinket, különlegességeinket. Szívesen idézik fel a már megismert ízeket. A szaká­csok nagy része a legmaga­sabb igényeknek is megfelel, ha rendelkezésére áll a meg­felelő anyag, eszköz. Alapve­tő ebben a szakmában a technológiai szabályok betar­tása: a sütés-főzés, a párolás, a pirítás adja ételeink ízét, a jó fűszerezés pedig zamatát. Hazánkban ma is sok-sok helyen kiváló konyhát vezet­nek. Vidéken talán erede­tibb, ízesebb az étel, mint a főváros egyes éttermeiben. Érdemes felsorolni néhányat a legkiválóbb mai mesterek közül. Híres a Gellért Szálló konyhafőnöke: Novák Fe­renc, az Intercontinentálé: Gullner Gyula, a Hiltoné: Lukács István, a Pannónia hidegkonyha vezetője: Csá­­nyi József. Ebbe a kategóriá­ba tartozik a debreceni Arany Bika, a pécsi Nádor Szálló és sok más étterem is. A mesterszakácsok ajánlata a gesztenyével töltött pulyka receptje. Hozzávalók: 4—5 kg-os pulyka, 25 dkg­­zsír, 30 dkg füstölt szalonna,­­50 dkg ser­tés színhús, 1 kg gesztenye, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 3 db zsemle, 4 dl tej, 3 dkg para­ dicsompüré, 3 dkg liszt, 1 gr szerecsendió, 2 gr majoránna, só. Az elkészítés módja A jól megmosott, vizétől lecsurgatott gesztenyét, olda­lán hegyes késsel bevagdal­juk, tepsibe téve sütőben elő­sütjük, úgy, hogy a héja könnyen leválasztható legyen. Letisztítjuk, majd lábasba té­ve annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Esetleg tejben is főzhetjük, de a tejet csak akkor adjuk hozzá, amikor a gesztenye már félig meg­puhult. A zsemléket tejben áztatjuk, majd jól kicsavar­juk. A sertéshúst megmos­suk, darabokra vágjuk és a kicsavart zsemlével együtt finomra daráljuk. Megfelelő nagyságú edénybe tesszük, hozzáöntjük a felvert egész tojásokat, a puhára főtt, vé­kony metéltre vágott geszte­nyét, megfelelően fűszerez­zük, sózzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a masszát jól összegyúrjuk, majd hűtő­­szekrényben kissé összeér­leljük. A pulykát töltésre előké­szítjük, a combjaiból a vas­tagabb inakat kihúzzuk és a mellcsontot óvatosan kifejt­jük. A pulykát kívül-belül jól megmossuk, belsejét meg­sózzuk és majoránnával be­dörzsöljük. A töltelékkel megtöltjük, a nyílást cérná­val bavarrjuk. Ezt követően a pulyka külső felületét be­sózzuk és tepsire helyezzük úgy, hogy a melle része felül legyen. Alá kevés olvasztott zsírt és vizet öntünk, mér­sékelt hőfokú sütőbe helyez­zük. Időközönként saját zsírjával meglocsoljuk. Ami­kor félig megsült, a melle­­húsra vékonyra vágott sza­lonnaszeleteket helyezünk és beborítjuk alufóliával, hogy az meg ne égjen rajta. Ami­kor a pulyka puhulni kezd, óvatosan leszedjük az alufó­liát és szép piros ropogósra sütjük. A megsült pulykát egy má­sik, mélyebb tepsibe áttesz­­szük, tálalásig szikkadni hagyjuk. Saját zsírjából, pa­radicsompürével, liszttel el­készítjük a pecsenyelevet. Ezt a hús mellé, vagy külön szolgáljuk fel. Burgonya kö­retekkel, párizsi sült burgo­nyával, esetleg párolt rizzsel vagy vajban párolt sárgaré­pával tálaljuk. Jó étvágyat kíánunk! Bermann István A híres pesti 100 éves Étterem konyhai főnöke Hegymegi István mesterszakács Ínyenc remekmű: Hortobágyi rostélyos, mögötte fogas hideg­(MTI Fotó : KS) Budapesten, a Magyar Ke­reskedelmi és Vendéglátóipa­ri Múzeum állandó kiállítá­sán: díszesen megterített szállodai asztal a századfor­duló evőeszközeivel Dohányzók illemtana Ma, amikor világszerte el­terjedt a dohányzás, fellazul­tak azok az íratlan szabályok, amelyek mondjuk 30—40 évvel ezelőtt meghatározták a dohányzás illemtanát. Nem is olyan nagyon régen például a közízlés rosszallással illet­te azokat a nőket, akik do­hányoztak. És ma? Ma leg­feljebb azt mondják: lehető­leg az utcán ne gyújtsanak rá. Néhány íratlan szabályt azért illik ma is betartani. Illik : — vendégségben, ha nem kínálnak meg cigarettával bennünket, megkérdezni: rá­gyújthatunk-e; — ha pipázunk vagy sziva­rozunk, ugyanezt a kérdést feltenni cigarettások között is, mert nem mindenki bírja a pipa- és szivarfüstöt, ha mégoly illatos dohányból is készült; — vonaton, zárt fülkében engedélyt kérni a velünk együtt utazóktól a dohány­zásra. N­em illik : — cigarettával, szivarral vagy pipával a szájban be­szélni, köszönni, lakásba, nyilvános helyre, a főnök, s a kollégák szobájába belépni; — rágyújtani addig, amíg valaki is eszik az asztalnál; — tányérba, vázába, kávés­pohárba, földre hamuzni, még akkor sem, ha a házi­gazda vagy a pincér nem tett hamutartót az asztalra; — rágyújtani beteglátoga­tóban, hálószobában, ott ahol rossz a szellőztetési lehető­ség, vagy ahol felirat tiltja a dohányzást, s olyan valaki előtt, aki éppen le akar szok­ni a füstölésről. B. K. ÚJÉVRE Boldog új évet kívánva kedves megfejtőinknek, ad­juk megfejtendő szövegünket a vízsz. 1., függ. 16., 14. és vízsz. 82. sorban. VÍZSZINTES: 1. (Zárt be­tűk: V, D, E, L, GY, T, E). 14. .. .fak­. 15. Előde. 17. Erre a helyre 18. Lopakodva megy. 19. Táplálkozó. 20. Becézett női név. 21. Román pénz. 23. Napszak. 25. Menetrendi röv. 26. Gábor Andor. 27. Kutyá­ja. 28. Olasz zeneszerző (Giuseppe, 1813—1901.). 30. Lócsemege. 32 Növény része. 33. Sértetlen. 34. Kis távol­ságra (2 szó). 35. Juttat. 37. Férfinév. 39. Megjössz (vo­naton). 40. Régi űrmérték. 41. Férfinév. 43. Dénes ango­lul (Denis). 44. Örsre való. 45. Számnév. 47. A hét vezér egyike, névelővel. 49. Hely­ben. 50. Becézett női név 51. Hélium vegyjele. 52. Ollós víziállat. 54. Elődei. 56. Has­pete 57. Ház. 58. Dán pénz. 59. Meghitt hangulatú. 61. Borz ... a kupába. 62. Je­lenleg 63. Ama idő óta. 65. Délutáni tea ideje 67. Sze­mélynévmás. 68. Hangszer (két „l”-lel!). 69. Kosár. 71. Cipő része. 73. Aki oszt. 74. Vice­..., kölcsönösen. 76. Többfélét, számosat 77. Be­­kopogóra így kérdezünk. 78. Szokolay Sándor operája. 80. Magányos, angolul (lone). 81. „Étlenül” sért. 84 Rag­­-nek párja). 85. Középen kikiált. 86. Unatkozik. 88. Bánya­hely. 89. Hónapröv. FÜGGŐLEGES. 2. Indo­nézia egyik szigete. 3. Eme­léshez kell. 4. Dohányzik. 5. Iránban most a ... a hata­lom? 6. Csapadék. 7. Tiltás. 8. Öl 9. Férfinév. 10. Majd ha nagy ..., mondjuk a gye­reknek. 11. Helyes. 12. Haj­dani. 13. Húzott. 14. (Zárt betűk: Y, N, S, K, CS). 16. (Zárt betűk: S, D). 20. ... hal. 21 író, költő (Henrik), de Y-nal a név végén: János, az 1848-as honvédtábornok. 22. Bizonyos időpontra beállít. 24. Szovjet sakknagymester. 27. Acéldrót-rugózás. 28. Üsd! 29. Zamatos. 31. Idős férfi megszólítása. 33. Eleven. 36. Római számmal 601. 38. .. hártya 40. Jegyezte. 42. Tor­­koskodó. 44 öt kupac (2 szó). (+.). 46. Burkolatsúly. 48. Délkelet-ázsiai szövetség volt. 50. Taníts. 51. Történel­mi vármegye. 53. Kiss Ede. 55. Becézett női név. 56. Most télies. 57. Rokon. 59. A sza­badságharc tábornoka János (1822—1904). 60. Sorba vesz. 63. „A” beteges, nőkkel erő­szakoskodó férfi.­ 64. Füg­gönytartó. 66. A vér, mint... megbecsüli. 68. Fiatal tyúk. 69 Színész (András). 70 Zsák alakú háló. 72. „Éktelen” ka­napé! 74. Rágós a hús, ha nemcsak marha, de.. . (2 szó). 75. Támadják a király­nőt a sakkban, névelővel. 78. Belső szervünk. 79. Zalánné páratlan betűi. 82. Edély. 83. LAR. 87. Néma tíz! 88. Pára! Beküldendő a fent jelzett sorok megfejtése. Határidő: jan. 8. Megfejtőink között jutalomkönyveket sorsolunk ki. A dec. 16-i szövegünk: Fortauna szekerén okosan ülj, úgy forgasd tengelyét, hogy ki ne dűlj! — M —

Next