Fejér Megyei Hírlap, 1993. július (49. évfolyam, 151-177. szám)
1993-07-05 / 154. szám
1993. JÚLIUS 5. HÉTFŐ KISKERT AZ ERKÉLYEN Toronyházi lakásom 4 méter hosszú loggiájának egy évtizedig nem volt hasznos funkciója, eltekintve attól az egytől, hogy felfogta az esőt, és így megkímélt a túl gyakori ablaktisztítástól. Bebútorozni — alig 110 centiméteres szélessége miatt — lehetetlen, napozni rajta — déli fekvése miatt — egyenlő a máglyahalállal, futómuskátlival díszíteni — az állandó szélorkán miatt—kidobott pénz. A ház ugyanis „szélzsákban” épült, a lakás pedig déli fekvésű, s így amelyik virágot nem tördeli-cibálja ki tövestül a szélvihar, azt a nap perzseli olyanná, mint a szárított dohánylevél. Aztán egy napon megjelent —harmadik, bővített kiadásban — Romváry Vilmos remeke, a Fűszerek könyve. Az én erkélyem azóta megtalálta funkcióját: valóságos fűrészkert. Mint minden kertészetben, itt is szükség van némi — szerény — beruházásra, néhány műanyag erkélyláda, virágcserépre, az egyes növényfajtáknak leginkább megfelelő erdei humuszra vagy virágföldre, locsolókannára, s egy homokozó játéklapátra. Elöljáróban nem árt tudni, hogy magas növények nem termeszthetők ládában, csak a kisnövésűek. Ilyenek: a kapor, a zeller, a snidling, a kakukkfű, a zsálya, a petrezselyemzöld, a bazsalikom, a borsika, a rozmaring, a citromfű és a — nálunk még kevéssé ismert, kellemesen csípős aromájú — zsázsa. Ha ládában termesztünk, akkor a láda aljára szórjunk vízelvezető kavicsréteget, arra tegyük a virágboltokban vagy Hermes-üzletekben kapható földkeverékeket, erdei földet. A fűszernövényeket vethetjük magról vagy előnevelt palántákról. Magról az állandó helyükre ültethető növényeket vetjük, palántáról pedig azokat a kényesebb fajtákat, amelyeket meleg helyiségben kell előnevelni. Az állandó helyükre vethető növénymagokat a csomagoláson felüntetett időben vessük, a föld felszínén kialakított kis árokba. A 2-3 leveles, előnevelt palántákat — ezeket legjobb piacon beszerezni — cserépbe egyenként, ládába 5x5 cm-es távolságra ültessük. Zellert, petrezselymet csak ép, hajtásra képes gumóból, illetve gyökérről nevelhetünk, cserépben. Edényenként egy, esetleg két gumót ültetünk, úgy, hogy a csúcsa fél-egy centiméterre kiálljon a földből. Rendszeres öntözés mellett rövidesen szedhetjük a zöld leveleket. Palántáról ültessük a bazsalikomot, a borsikafüvet és a rozmaringot. A rozmaringhoz vásároljunk a piacon 6-8 leveles hajtáscsúcsokat, dugványozzuk el nyirkos homokba, majd meggyökeresedés után ültessük át cserépbe. Rövidesen szedhető rozmaringunk lesz, ami az olaszos ételekhez — paradicsomos spagettik, makarónik, pizzák — nélkülözhetetlen fűszere. A borsmentát, a citromfüvet és a kakukkfüvet dugványról szaporíthatjuk. A megbízható helyről beszerzett friss dugványokat vagy töveket cserépbe ültetjük, és szükség szerint öntözzük. A borsmenta néhány levele különlegesen jó ízt ad a gyümölcssalátáknak, kakukkfű, a majoránnával együtt, pedig a pulyka és a liba töltelékének. A nyár elején dugványozott citromfüvet 10-12 cm-es magasra nőve vágjuk vissza 3-4 ujjnyira, úgy jobban bokrosodik. Leveleit és az ág csúcsait lefosztjuk, és árnyékos, szellős helyen megszárítjuk. Nyers zöldségből készült vitaminsaláták kitűnő ízesítője! Magról vetjük a snidlinget, a sáfrányos szeklicét, a zsályát, a kaprot, és a zsázsát. A közismert snidling kedvelt fűszere a körözöttől a salátákig sokmindennek, de még vajas vagy margarinos kenyérre szórva is kitűnő. A sáfrányt levesek, italok és sütemények színesítésére használjuk, termesztése különösebb gondozást nem igényel. A kaprot mindenki ismeri, a zsályát kevesebben, a zsázsát szinte senki. Pedig a zsálya kiváló ízesítője a zsíros húsoknak, a kacsa-, liba-, pulykasülteknek, a vadhúsoknak, a májnak, a halnak, a pástétomoknak, de még a főtt tésztának is! A magját tavasszal vagy ősszel vessük, s a megerősödött töveket időnként — virágzás előtt — nyessük meg, s a lefosztott leveleit napfénymentes helyen szárítsuk. A zsázsamag Hermes-boltokban kapható, és egész évben vethető, sárga homokba vagy kerti földbe, sekélyen és sűrűn. Öt-hét centis szárát, apró, üdezöld levélkéit tőből vágjuk le, és gyenge — formára emlékeztető aromájával mindeféle salátákat, körözötteket, tepertőkrémeket, szendvicskrémeket ízesíthetünk. Általános szabály: semmilyen fűszernövényt nem szabad napon szárítani! Nyíri Éva Nyáriasított farmer Nyáron sem tesszük félre a farmert, ez a ruhadarab nincs évszakhoz kötve. Ennél divatállóbb, népszerűbb öltözet nem volt, és gyanítjuk, nem is lesz. Megunhatatlan. Elnyűhetetlen. „Demokratikus” — gazdag és szegény egyaránt kedveli. Kicsit az emberiség egyenöltözete. Mind az öt földrészen viselik. A farmernadrág, a farmershort, a farmer-dzseki, a farmermellény, a farmer-ruha után mi jöhet még? Ja! Táska is készül ebből az anyagból. És íme, egy új változat: „kivirágoztatták” kedvencüket. Igazán kedves, üde, fiatalos, napsugaras a margarétás, tulipános, színes díszítésű farmerruha. Egy kis leleményességgel felfrissíthetjük régi farmereinket. Sz.É. Illatok ABC-je A kölni vagy a parfüm az illatát, ha az üveget már felnyitottuk, körülbelül fél évig őrzi meg. A lezárt, még fel nem nyitott üvegben ennél sokkal tovább. Legjobb, ha kölninket, parfümünket sötét helyen, szobahőmérsékleten tároljuk. Semmi esetre se tegyük hűtőszekrénybe. A jó illat hatással lehet lelkiállapotunkra is. Ha rossz, nyomott hangulatban vagyunk, néhány csepp parfüm csodákat művelhet. A parfüm illatát leghoszszabb ideig akkor érezhetjük, ha a fül mögött, a csuklóra vagy a hajra csöppentjük. Ha hideg az idő, parfümünk illata intenzívebb lehet. A hideg ugyanis „elnyeli” az illatot. Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlparfümözzük magunkat. Az orrunk ugyanis hamar „elfárad”, és ha gyakran használunk parfümöt, nem érzékeli intenzíven az illatot. Ezért soha ne csöppentsük a parfümöt a dekoltázsra. Ha csípős, fűszeres ételeket fogyasztunk, gyakran úgy érezzük, hogy étkezés után a parfüm illata megváltozott. Valóban változott az illat, de a bőrünk illata, és ez megváltoztatja a parfümét is. A parfüm akkor megfelelő, ha az a személy, aki használja, kellemesnek találja az illatszférát. OTTHON Receptötletek Spárga, de nem kötve Vannak országok — például Franciaország —, ahol a spárga szedésének idejét szinte népünnepként tartják számon. Ebben az időben nemcsak az éttermek, hanem a családi konyhák is egymáson túltéve igyekeznek válogatott ételeket készíteni a spárgából. A spárga fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és akkor szedhető, amikor szabad földről még nem sok zöldség kerül az asztalra. A spárgának a sípjait fogyasztjuk, ami nem más, mint a fiatal, a földből még nem vagy éppen kibújt hajtás. Könnyen emészthető, ízben, zamatban nagyon gazdag zöldségfélénk. Az alábbi recepteket érdemes kipróbálni. Spárgakrémleves Hozzávalók: 30 dkg spárga, 5 dl tej, 5 dl víz, 2 dkg vaj, 1 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 citrom leve, só, bors, kakukkfű. A forró vajba beletesszük a lisztet, megforrósítjuk, lassan fölengedjük a tejjel és felforraljuk. Hozzáadjuk a vizet, a sót, a borsot, a citrom levét, és a 3 cmes darabokra vágott spárgát. 15 percig főzzük, tálalás előtt belekeverjük a tojásokkal elkevert tejfölt. Végül megszórjuk kakukkfűvel. (Spárgalevest készíthetünk tej helyett 1 liter húslevesben 15 percig főzve, tejföl, tojás ebbe is kell, és kakukkfű helyett petrezselyemmel szórjuk meg, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.) Rakott spárga Hozzávalók: 1 kg spárga, 2 dkg vaj, 4 dkg zsemlemorzsa, 3 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, cukor. A spárgát sós, forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, ebben hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és tűzálló tálba tesszük. Leöntjük a tejfölben jól elkevert tojásokkal, és megszórjuk a vajban megpirított zsemlemorzsával. Forró sütőben 15 percig sütjük. Paradicsomos spárga Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 dl paradicsomlé, 2 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, petrezselyemzöld. A spárgát az előzőek szerint megfőzzük, leszűrjük, és tűzálló tálba tesszük. A paradicsomlét megforrósítjuk, belekeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, a keményre fölvert tojáshabot és a fűszereket. Ráöntjük a spárgára, és forró sütőben 15 percig sütjük. A megmaradt spárgalevelet leveshez jól felhasználhatjuk. Sajtos spárga Hozzávalók: 1 kg spárga, 20 dkg sajt, 2 dkg vaj, só, bors, petrezselyem. A spárgát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük és tűzálló edénybe lerakjuk. A vajat megforrósítjuk, a reszelt sajtot hozzáadjuk, és azt is úgy megforrósítjuk, hogy folyékony legyen, megfűszerezzük, és leöntjük vele a spárgát. Tetejét megszórjuk petrezselyemzölddel. Forró sütőben 15 percig sütjük. Majonézes spárga Hozzávalók: 60 dkg spárga, 1 tubus mustár, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld, szükség szerint fűszerek. A spárgát megfőzzük, leszűrjük, leöntjük a majonézből, tejfölből, a fűszerekből készült öntettel, és megszórjuk a petrezselyemzölddel. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Spárga tojással Hozzávalók: 1 kg spárga, másfél dl olaj, 3 tojás, 1 citrom leve, só, fehérbors, petrezselyemzöld. A spárgát 10 percig forrásban lévő sós vízben főzzük, a vízben hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Ezután leöntjük az olaj, citrom, só, bors és az apró kockára vágott főtt tojás keverékével, megszórjuk petrezselyemzölddel. Sztármanöken volt SCHMIDT BEA A divatbemutatók világából, a kifutóról már negyedik éve eltűnt az ismert sztármanöken, Schmidt Bea, de azért a szakmában tartósan jelen van, az Intermodel Kft. elnevezésű divatügynökség és egy manöken-iskola vezetője. A külseje sem sokat válozott: a 173 centi magas, karcsú szőkeség 51 kilogrammos „versenysúlya” ránézésre semmivel nem gyarapodott. —Nem hagytad túl korán abba a manöken-pályát? — Nem, igazán nem. Egy idő után el kell menni. Ezt tudomásul kell venni, ez ilyen pálya. Meg aztán elég is volt már. Huszonegy évet töltöttem a kifutókon... Ez nagy fizikai és idegi megterhelés. De nem akarok panaszkodni, mert nagyon szerettem a manökenséget, ezért is maradtam a pálya szoros közelében. — Még 1988 novemberében Amerikában mutattam be, aztán egy betegséggel három hónapig feküdnöm kellet, és akkor határoztam el, hogy befejezem az aktív pályafutásomat. Ez nem volt nehéz döntés, mert akkor már meg volt a manöken-iskolám, divatbemutatókat is rendeztem, sőt divatcikkeket is írogattam. — Nincs nosztalgiád a reflektorfény, a kifutók után? — Nincs... Nézd, én tényleg mindent elértem, megkaptam amit ezen a pályán lehet. Véletlenül lettem manöken, mert egyszer valaki rákérdezett: miért nem próbálom meg? Megpróbáltam... Jó döntés volt. Aztán így kezdődött a manöken-iskolám is, hogy valaki megkérdezte: miért nem tanítasz? — Szívesen teszed? — Igen. Belejöttem, megszerettem. Pedig nem hittem, hogy lesz hozzá türelmem. Tíz éve tanítok, már több százan tanultak nálam, és sok tanítványom „futott be”, lett ismert manöken. A tanítás most a legfontosabb nekem, de sok minden mást is csinálok mellette. Például évek óta rendszeresen dolgozom a tévének, divatműsorokat szerkesztek. — A magánéleted hogyan alakult? — Teljesen mértékben lehet a munkám. Amúgy egyedül élek. Nincs társam, de emiatt nem siránkozom. Jól megvagyok így is. Tizenöt évig Tahi Tóth László felesége voltam. Szép és jó volt a házasságunk... 1989-ben váltunk el, de ennek a részleteiről ne kérdezz. Azóta egyedül élek. És nincsenek különösebb kívánságaim: minden menjen így tovább. Ne legyek beteg, és legyen béke bennem és körülöttem. Eöry Éva Schmidt Beanta is manöken megjelenésű (Kováts Zsolt felvétele) Takarítási lázban Portalanítsunk! A takarítás fontos része a falak leporolása. Kapható háromszögletű nyeles pompon, vagyis pamut falporoló. Azzal végigmegyünk az összes helyiségen, irtva a pókhálót, portalanítva a falakat. A szekrények tetejét elvileg legalább havonta kell portalanítani, mert a padlón lévő por „helyet cserél” — mondták régen. A szekrények mögött is tanácsos a portalanítás, esetleg kicsit félrehúzva azokat. A házi pók ott tanyázik leginkább, ahol nem bolygatják. Még időben, a nagytakarítás kezdete előtt a szekrényeket, fiókok tartalmát is nézzük át, selejtezzünk, meglepő, mennyi az elnyűtt holmi, ha gyűjtögetünk. No és a könyvespolc? Jobbik eset, ha üveges szekrényben tartjuk könyveinket. A nyitott polcokon igencsak hamar megül a por. Ám ez sem foghat ki rajtunk. Kiszedünk egy fél polcravaló könyvet a legfelsőről, letöröljük a helyét, s mielőtt a letörölgetett kenyereket visszaraknánk, kivesszük a polc másik felét is. Ne féljünk tőle, tempósan dolgozva csakhamar túljutunk az egészen. Ha már belülről tiszta minden, kívülről is vegyük kezelésbe a bútorokat. Sokféle bútortisztítót, fényezőt ajánlanak. A műanyag felületű bútorokat csak nedves ruhával majd szárazzal kell áttörölni, semmi vegyszer. Az ágyakat, ágyneműtartókat belülről a kárpit alatt is ki kell porolni, s vizes ruhával kitörölni. Ajtó, ajtókeretek, festett, lakkozott nyílászárók tiszítása is nagy feladat. Mivel ezek lakkozott fényes festékekkel vannak bevonva, lúgos (ultrás) tisztításuk nem ajánlott, kefével meg egyáltalán ne essünk neki, mert elmegy a fénye, és a por, piszok még jobban ragad rá. A kilincsek mellett, ahol jobban összefogdossuk, megengedhető egy kis enyhe ultrás vizes ruha használata. Egyéb helyeken csak tiszta vizes ruhával töröljük át, utána tiszta szárazzal, így tovább megőrzi fényét. Fontos, hogy a vizes ruhát sűrűn mossuk ki, akár ultrába is, de azután langyos, tiszta vízben öblítsük. Ha már mindent leporoltunk, kimostunk, kihordtuk a fölösleges dolgokat, következik a lakkozott parketta, padló vagy műanyag bevonatú padozat tiszítása, portalanítás utáni felmosása nem túl vizes, kicsavart ruhával. Egy nagyon kevés ultraport tehetünk a felmosóvízbe, ugyanis ez a gyors száradást elősegíti. No és egy kupak padlófény (lapos flakon) valóban hasznos. Itt is a fontos a vízcsere, a felmosóruha minél tisztábbra mosása. Nem lehet az egész lakást egy vödör vízzel felmosni! FEJÉR MEGYEI HÍRLAP 5. OLDAL