Fejér Megyei Hírlap, 2022. október (67. évfolyam, 229-254. szám)

2022-10-11 / 237. szám

2022. OKTÓBER 11., KEDD ---------------------------­­ KÖRKÉP Szilva, az őszi szupersztár Természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin-forrás az ízletes gyümölcs FANNY-ÖSSZEÁLLíTÁSI szerkesztoseg@mediaworks.hu MAGYARORSZÁG Több ezer különböző szilvafaj­ta létezik, melyek színben, méretben és beltartalmi értékekben is eltérnek egy­mástól, egy azonban közös bennük: rendkívül egészsé­gesek és finomak. Nézzük, miért érdemes rendszere­sen enni belőle. A szilvafa a rózsafélék család­jába tartozik, őse is valószínű­leg valamilyen rózsaféle volt. Csonthéjas termése lehetett az ember által háziasított egyik első gyümölcs. Igazán meg­bízható, bőséges termést hozó fafajta. Gyümölcse kemény és lédús. Kis és nagy méretben, to­­jásdad vagy gömbölyű alakban is találhatunk belőle a polcokon, hiszen rengeteg fajtája létezik. Héja sima, viaszos felülettel. A szilva fogyasztása főleg ter­mészetes módon, feldolgozatla­nul, friss gyümölcsként javasolt. Igazi vitaminbomba és Természetes A-, B-, C-, E­­K-vitamin-forrás, magas az antioxidáns- és az ásványi­­anyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek megelő­zése szempontjából fontos, ha­nem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is. Erősíti a csontokat A Kl-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat meg­őrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és ér­rendszeri betegségek kockáza­tának csökkentéséhez. Tisztítja a szervezetet A szilva kiváló méregtele­nítő és salaktalanító, rost- és szorbittartalmának köszönhe­tően hashajtó hatású, serken­ti az anyagcserét és segíti az emésztést. A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszön­hetően közismert vizelethaj­tó. Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgat­­ja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet. Elősegíti a diétát Ezt a gyümölcsöt a kar­csúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az el­hízás is. Emellett a klorogén­­sav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipi­­danyagcserét. Védi a szemet Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polypheno­­lic antioxidánsokat is, mint a lutein és a zeaxanthin cryp­­toxanthin. Ezek az összetevők segítenek a szabad gyökök és a reaktív oxigén elleni harc­ban, amelyek jelentős szerepet játszanak az öregedés folya­matában és egyes betegségek kialakulásában. A zeaxanthin a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van. Vashiány ellen Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magné­zium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, ami hathatós elhá­­rítója a vérszegénységnek és a vashiánynak, javítva ezáltal a közérzetet is. A kálium a sej­tek és a testnedvek fontos ös­­­szetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Felturbózza a szervezetet Sötétkék, sötétvöröses a színét egy sajátos anyagnak, polifenolnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns. Ötször erősebb, mint a béta karotin, ötvenszer erősebb, mint az E-vitamin, hússzor erősebb, mint a C-vi­­tamin. Fotó: Kozma István Új program a bor népszerűsítésére MAGYARORSZÁG A Hegy­községek Nemzeti Tanácsa közelebb szeretné hozni a fiatalokhoz a hazai borkul­túrát. Mintegy 2,6 milliárd forintos borpromóciós programot indít tervei szerint jövőre a Hegy­községek Nemzeti Tanácsa (HNT). A több pilléren nyug­vó, hazai eredetvédett borok népszerűsítését célzó kampány részben a szakmaközi borpro­móciós alap, részben az európai unió pályázati forrásaiból való­sul meg. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a Vidékfejlesztési program keretében meghir­detett minőségi rendszerek promócióját segítő pályázat tervezése már korábban meg­kezdődött, a végleges doku­mentumot idén nyáron nyújtot­ta be a szakmaközi szervezet. A pályázat jelenleg állam­­kincstári bírálaton van, az elbírálást követően pedig elin­dulhat a közbeszerzési eljárás. A főtitkár szerint az Agrár­minisztériumnak jelentős szere­pe van abban, hogy a hazai bor népszerűsítését ilyen mértékű anyagi forrás segíti. A promóci­­ós programban nem közvetlenül a magyar bor népszerűsítéséről lesz szó. Az európai uniós sza­bályok szerint ugyanis alkohol­­tartalmú italt nem lehet közös­ségi forrásból népszerűsíteni. „Főként a fiatalokhoz szeret­nénk szólni. Fel kívánjuk hívni a figyelmüket arra, hogy bort fogyasztani trendi. Meg szeret­nénk ismertetni velük a magyar borkultúrát, a borvidékeket” - emelte ki Brazsil Dávid. Az exportpiacokon is nép­szerűsítené a hazai borokat a HNT. A fő cél az, hogy a rendelkezésre álló forrásokból elsősorban a visegrádi orszá­gokban, illetve Skandináviá­ban növeljék a magyar borok jelenlétét. Lengyelország le­het az elsődleges célország, amely a felmérések szerint az öt legattraktívabb piac között van Európában. MW Többmilliárdos promóciós program indul Fotó: MTI ASZALVA VÉD A TÚLEVÉSTŐL Az aszalt szilva magas oldha­­tórost-tartalma segít stabilizálni a vércukorszintet. Az oldható rost lassítja az étel kiáramlását a gyomorból, ezzel késlelteti a cukor felszívódását a véráram­ba. Ezenkívül növeli a szervezet inzulinérzékenységét. A szilvá­ban található oldható rost segíti az étkezés során az eltelítődést, ezzel akadályozza a túlevést és hízást. Tudatosabban használjuk a mosógépet MAGYARORSZÁG Alacso­nyabb hőfokon, keveseb­bet mosunk, hogy így spó­roljunk az energiaszámlán. A magyarok fele változtatott a mosási szokásain az ener­gia-vészhelyzet alatt. A Goren­je kutatása szerint a megkérde­zettek 21 százaléka kevesebbet, míg 20 százalékuk alacsonyabb hőfokon mos, 18 százalékuk több ruhát tesz a gépbe, 10 százalékuk a fél adag opciót használja, 40 százalékuk 40 fo­kon és minden ötödik 30 fokon mossa a ruhákat. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztve­vők mindössze 12 százaléka használ eco programot. A mosógépek életkorát te­kintve jobban állunk, mint néhány éve. A válaszadók har­madánál 2-3, másik harmadá­nál pedig 4-5 éves a mosógép. A kitöltők 8 százaléka használ 8-9 éves gépet, és minden ötö­dik mos 10 éves vagy annál is idősebb készülékkel. Vásárláskor tízből öt főnek már nem az ár, hanem a készü­lék vízfogyasztása és energia­megtakarítása a fő szempont. Minden harmadik válaszadó nézi meg először a készülék árát, 8 százalékuknak a már­kája, 5-5 százalékuknak a ga­ranciafeltételek, valamint az in­gyenes szállítás és beüzemelés a legfontosabb. 53 százalékuk tudja, hogy egy A energiabe­sorolású mosógéppel jóval több áramot és vizet is meg lehet ta­karítani. MW ----------------------------- FEJÉR MEGYEI HÍRLAP 5 RÖVIDEN Babapoharat hívtak vissza MAGYARORSZÁG Veszé­lyes anyagok kioldódása miatt nem szabad használ­ni az elefántfigurás Leo­nardo Bambini poharakat - olvasható a Nemzeti Élel­miszerlánc-biztonsági Hi­vatal (Nébih) termékvis­­­szahívás-adatbázisában. A hétfői figyelmeztetést a megengedettnél magasabb kadmium- és ólomkioldó­dással indokolták. A kifo­gásolt árut az XXXLutz Lakberendezési Kft. vis­­­szahívta a forgalomból. A 215 milliliteres poharak re­ferenciaszáma 2022.3269, a Nébih fényképet is közzé­tett a termékről. MW Többlettel zárt a költségvetés BUDAPEST Szeptemberben az államháztartás önkor­mányzatok nélkül számolt központi alrendszere 181,0 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi 391,3 milliárdos deficittel. A múlt havi az elmúlt 20 év­ben a harmadik legnagyobb szeptember havi többlet. Ez­zel az első kilenc hónapban az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliár­dos hiánnyal zárt - jelentette tegnap a Pénzügyminiszté­rium. Szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest 15,9 százalékkal nőt­tek az adó- és járulékbevé­telek. A PM megerősítette, a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli a kormány­­ az államháztartás uniós módszertan szerint számolt idei hiánycélját. MW­W Rovarburger lárvából Fehérjék lisztkukacból emberi fogyasztásra FRANCIAORSZÁG A rova­rok tenyésztése etikusabb és hatékonyabb is lehet a hagyományos állattartás­nál, azonban az emberek ellenszenvét nehéz lesz majd leküzdeni. A világ legnagyobb rovar­farmja épül Franciaországban, ami már csak azért is meg­lepő, mert az ízeltlábúak fo­gyasztása ellen pont Európa és Észak-Amerika lakói tilta­koznak a legnagyobb mérték­ben - írja a Világgazdaság. Az Unsect nevű francia vállalat termékei egyelőre ugyan fő­ként állat- és haleledelként kel­nek el, ám a cég arra számít, hogy hamarosan az emberek közül is egyre többen választ­ják a rovaralapú fehérjeforrá­sokat a hús alternatívájaként. A lisztkukacokat tenyésztő Unsect helyzetét segítheti, hogy az európai élelmiszer-ügynök­ség is feltételesen engedélyezze a lisztkukacokból készült fehér­jék emberi fogyasztását. Azóta a lárvákból készült már rovar­burger, protein shake, tészta, granola és más tápanyagdús ter­mékek egész sora. A vállalat társalapítója, An­toine Hubert elmondta, hogy a lárvákból darált húsra vagy épp kolbászra emlékeztető ter­mékeket is lehet gyártani. Ar­ról is beszélt, hogy bolygónk növekvő népességének élel­mezése céljából úttörő gon­dolkodásra van szükség, hi­szen az ENSZ becslése szerint 2050-re már csaknem tízmil­­liárd ember fog élni a Földön. A 2011-ben alapított cég 2025-re szeretne ezer főt al­kalmazni és 450 millió fontos forgalmat elérni, és terjesz­kedni kíván Nagy-Britanni­­ában is. A most épülő új, 45 ezer négyzetméteres, 40 mé­ter magas üzem Amiens kö­zelében évente 200 ezer tonna rovaralapú élelmiszert gyárta­na a tervek szerint. A terme­lés már a következő év elején megkezdődhet. A lárvákat a bogarakká alakulásuk előt­ti pillanatban főzik meg, elő­nyük, hogy betegségekkel szemben ellenállók, fehérjé­ben gazdagok és zsírszegé­nyek. Ellentétben a tücskökkel és a legyekkel, a lisztkukacok nem ugrálnak vagy repülnek - írja a The Guardian. A cégalapító elmondta azt is, hogy a Sorbonne filozófia tanszékét felkérték, ítélje meg a rovartermesztés erkölcsi vo­natkozásait. A diákok szerint a lisztkukacok tenyésztése köze­lebb áll a gombatermesztéshez vagy az üvegházi növényterm­esztéshez, mint a hagyományos állattartáshoz, hiszen a lárvák­nak nincs agyuk. Bár vannak reflexeik és kommunikálnak, egyelőre senki sem bizonyítot­ta, hogy lehetnének érzéseik. Ennek ellenére a rovarok mint fehérjeforrás az emberek számára egyelőre igencsak kis piacra számíthatnak, ám Hu­bert bízik benne, hogy a keres­let kilő a következő tíz évben. Persze azért valószínűleg az ökológiai vagy épp egészség­­ügyi előnyök ellenére is nehéz lesz megküzdeni a rovarevéstől való idegenkedéssel. MW A lárvákat bogarakká alakulásuk előtt főzik meg Fotó: Shutterstock

Next