Fejér Megyei Hírlap, 2022. október (67. évfolyam, 229-254. szám)
2022-10-11 / 237. szám
2022. OKTÓBER 11., KEDD --------------------------- KÖRKÉP Szilva, az őszi szupersztár Természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin-forrás az ízletes gyümölcs FANNY-ÖSSZEÁLLíTÁSI szerkesztoseg@mediaworks.hu MAGYARORSZÁG Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól, egy azonban közös bennük: rendkívül egészségesek és finomak. Nézzük, miért érdemes rendszeresen enni belőle. A szilvafa a rózsafélék családjába tartozik, őse is valószínűleg valamilyen rózsaféle volt. Csonthéjas termése lehetett az ember által háziasított egyik első gyümölcs. Igazán megbízható, bőséges termést hozó fafajta. Gyümölcse kemény és lédús. Kis és nagy méretben, tojásdad vagy gömbölyű alakban is találhatunk belőle a polcokon, hiszen rengeteg fajtája létezik. Héja sima, viaszos felülettel. A szilva fogyasztása főleg természetes módon, feldolgozatlanul, friss gyümölcsként javasolt. Igazi vitaminbomba és Természetes A-, B-, C-, EK-vitamin-forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek megelőzése szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is. Erősíti a csontokat A Kl-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Tisztítja a szervezetet A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító, rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést. A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet. Elősegíti a diétát Ezt a gyümölcsöt a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét. Védi a szemet Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein és a zeaxanthin cryptoxanthin. Ezek az összetevők segítenek a szabad gyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, amelyek jelentős szerepet játszanak az öregedés folyamatában és egyes betegségek kialakulásában. A zeaxanthin a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van. Vashiány ellen Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, ami hathatós elhárítója a vérszegénységnek és a vashiánynak, javítva ezáltal a közérzetet is. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Felturbózza a szervezetet Sötétkék, sötétvöröses a színét egy sajátos anyagnak, polifenolnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns. Ötször erősebb, mint a béta karotin, ötvenszer erősebb, mint az E-vitamin, hússzor erősebb, mint a C-vitamin. Fotó: Kozma István Új program a bor népszerűsítésére MAGYARORSZÁG A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közelebb szeretné hozni a fiatalokhoz a hazai borkultúrát. Mintegy 2,6 milliárd forintos borpromóciós programot indít tervei szerint jövőre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A több pilléren nyugvó, hazai eredetvédett borok népszerűsítését célzó kampány részben a szakmaközi borpromóciós alap, részben az európai unió pályázati forrásaiból valósul meg. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett minőségi rendszerek promócióját segítő pályázat tervezése már korábban megkezdődött, a végleges dokumentumot idén nyáron nyújtotta be a szakmaközi szervezet. A pályázat jelenleg államkincstári bírálaton van, az elbírálást követően pedig elindulhat a közbeszerzési eljárás. A főtitkár szerint az Agrárminisztériumnak jelentős szerepe van abban, hogy a hazai bor népszerűsítését ilyen mértékű anyagi forrás segíti. A promóciós programban nem közvetlenül a magyar bor népszerűsítéséről lesz szó. Az európai uniós szabályok szerint ugyanis alkoholtartalmú italt nem lehet közösségi forrásból népszerűsíteni. „Főként a fiatalokhoz szeretnénk szólni. Fel kívánjuk hívni a figyelmüket arra, hogy bort fogyasztani trendi. Meg szeretnénk ismertetni velük a magyar borkultúrát, a borvidékeket” - emelte ki Brazsil Dávid. Az exportpiacokon is népszerűsítené a hazai borokat a HNT. A fő cél az, hogy a rendelkezésre álló forrásokból elsősorban a visegrádi országokban, illetve Skandináviában növeljék a magyar borok jelenlétét. Lengyelország lehet az elsődleges célország, amely a felmérések szerint az öt legattraktívabb piac között van Európában. MW Többmilliárdos promóciós program indul Fotó: MTI ASZALVA VÉD A TÚLEVÉSTŐL Az aszalt szilva magas oldhatórost-tartalma segít stabilizálni a vércukorszintet. Az oldható rost lassítja az étel kiáramlását a gyomorból, ezzel késlelteti a cukor felszívódását a véráramba. Ezenkívül növeli a szervezet inzulinérzékenységét. A szilvában található oldható rost segíti az étkezés során az eltelítődést, ezzel akadályozza a túlevést és hízást. Tudatosabban használjuk a mosógépet MAGYARORSZÁG Alacsonyabb hőfokon, kevesebbet mosunk, hogy így spóroljunk az energiaszámlán. A magyarok fele változtatott a mosási szokásain az energia-vészhelyzet alatt. A Gorenje kutatása szerint a megkérdezettek 21 százaléka kevesebbet, míg 20 százalékuk alacsonyabb hőfokon mos, 18 százalékuk több ruhát tesz a gépbe, 10 százalékuk a fél adag opciót használja, 40 százalékuk 40 fokon és minden ötödik 30 fokon mossa a ruhákat. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők mindössze 12 százaléka használ eco programot. A mosógépek életkorát tekintve jobban állunk, mint néhány éve. A válaszadók harmadánál 2-3, másik harmadánál pedig 4-5 éves a mosógép. A kitöltők 8 százaléka használ 8-9 éves gépet, és minden ötödik mos 10 éves vagy annál is idősebb készülékkel. Vásárláskor tízből öt főnek már nem az ár, hanem a készülék vízfogyasztása és energiamegtakarítása a fő szempont. Minden harmadik válaszadó nézi meg először a készülék árát, 8 százalékuknak a márkája, 5-5 százalékuknak a garanciafeltételek, valamint az ingyenes szállítás és beüzemelés a legfontosabb. 53 százalékuk tudja, hogy egy A energiabesorolású mosógéppel jóval több áramot és vizet is meg lehet takarítani. MW ----------------------------- FEJÉR MEGYEI HÍRLAP 5 RÖVIDEN Babapoharat hívtak vissza MAGYARORSZÁG Veszélyes anyagok kioldódása miatt nem szabad használni az elefántfigurás Leonardo Bambini poharakat - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékvisszahívás-adatbázisában. A hétfői figyelmeztetést a megengedettnél magasabb kadmium- és ólomkioldódással indokolták. A kifogásolt árut az XXXLutz Lakberendezési Kft. visszahívta a forgalomból. A 215 milliliteres poharak referenciaszáma 2022.3269, a Nébih fényképet is közzétett a termékről. MW Többlettel zárt a költségvetés BUDAPEST Szeptemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 181,0 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi 391,3 milliárdos deficittel. A múlt havi az elmúlt 20 évben a harmadik legnagyobb szeptember havi többlet. Ezzel az első kilenc hónapban az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliárdos hiánnyal zárt - jelentette tegnap a Pénzügyminisztérium. Szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest 15,9 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek. A PM megerősítette, a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli a kormány az államháztartás uniós módszertan szerint számolt idei hiánycélját. MWW Rovarburger lárvából Fehérjék lisztkukacból emberi fogyasztásra FRANCIAORSZÁG A rovarok tenyésztése etikusabb és hatékonyabb is lehet a hagyományos állattartásnál, azonban az emberek ellenszenvét nehéz lesz majd leküzdeni. A világ legnagyobb rovarfarmja épül Franciaországban, ami már csak azért is meglepő, mert az ízeltlábúak fogyasztása ellen pont Európa és Észak-Amerika lakói tiltakoznak a legnagyobb mértékben - írja a Világgazdaság. Az Unsect nevű francia vállalat termékei egyelőre ugyan főként állat- és haleledelként kelnek el, ám a cég arra számít, hogy hamarosan az emberek közül is egyre többen választják a rovaralapú fehérjeforrásokat a hús alternatívájaként. A lisztkukacokat tenyésztő Unsect helyzetét segítheti, hogy az európai élelmiszer-ügynökség is feltételesen engedélyezze a lisztkukacokból készült fehérjék emberi fogyasztását. Azóta a lárvákból készült már rovarburger, protein shake, tészta, granola és más tápanyagdús termékek egész sora. A vállalat társalapítója, Antoine Hubert elmondta, hogy a lárvákból darált húsra vagy épp kolbászra emlékeztető termékeket is lehet gyártani. Arról is beszélt, hogy bolygónk növekvő népességének élelmezése céljából úttörő gondolkodásra van szükség, hiszen az ENSZ becslése szerint 2050-re már csaknem tízmilliárd ember fog élni a Földön. A 2011-ben alapított cég 2025-re szeretne ezer főt alkalmazni és 450 millió fontos forgalmat elérni, és terjeszkedni kíván Nagy-Britanniában is. A most épülő új, 45 ezer négyzetméteres, 40 méter magas üzem Amiens közelében évente 200 ezer tonna rovaralapú élelmiszert gyártana a tervek szerint. A termelés már a következő év elején megkezdődhet. A lárvákat a bogarakká alakulásuk előtti pillanatban főzik meg, előnyük, hogy betegségekkel szemben ellenállók, fehérjében gazdagok és zsírszegények. Ellentétben a tücskökkel és a legyekkel, a lisztkukacok nem ugrálnak vagy repülnek - írja a The Guardian. A cégalapító elmondta azt is, hogy a Sorbonne filozófia tanszékét felkérték, ítélje meg a rovartermesztés erkölcsi vonatkozásait. A diákok szerint a lisztkukacok tenyésztése közelebb áll a gombatermesztéshez vagy az üvegházi növénytermesztéshez, mint a hagyományos állattartáshoz, hiszen a lárváknak nincs agyuk. Bár vannak reflexeik és kommunikálnak, egyelőre senki sem bizonyította, hogy lehetnének érzéseik. Ennek ellenére a rovarok mint fehérjeforrás az emberek számára egyelőre igencsak kis piacra számíthatnak, ám Hubert bízik benne, hogy a kereslet kilő a következő tíz évben. Persze azért valószínűleg az ökológiai vagy épp egészségügyi előnyök ellenére is nehéz lesz megküzdeni a rovarevéstől való idegenkedéssel. MW A lárvákat bogarakká alakulásuk előtt főzik meg Fotó: Shutterstock