Fejér Megyei Hírlap, 2021. november (66. évfolyam, 253-277. szám)

2021-11-06 / 257. szám

10 FEJÉR MEGYEI HÍRLAP BARATH ESZTER eszte­r. ba­rath @f­m­h .h­u Hétvége 2021. NOVEMBER 6., SZOMBAT A gasztronómiát kedvelők Székes­­fehérvá­ron­t évek óta jól ismerik Pamminger Ede és Grenyovszky Károly nevét. Most azonban egészen Békéscsabáig vit­ték önmaguk és térségünk hírnevét. A Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál és a Halünnep alapí­tó tagjai életének évtizedek óta szerves részét képezi a gasztro­nómia. A folyamatos fejlődés­nek és az ezáltal összegyűjtött magas szakmai tudásnak kö­szönhetően mondhatni újabb mérföldkőhöz érkezett karri­erjük. Elmesélésük alapján az elmúlt néhány hétben óriási elismerésekben volt részük. Pamminger Ede elmondta, ahhoz, hogy a körülbelül egy hónapot felölelő történetet megértsük, egy három héttel ezelőtti eseményhez kell vis­­­szakanyarodnunk. Akkor ren­dezték meg ugyanis immár ha­todik alkalommal a Társasági Vadászrandevú névre keresz­telt gasztronómiai fesztivált és versenyt. - Azt kell tudni erről a rendezvényről, hogy ez egy meghívásos esemény, 25 csapatot hívtak meg, ide jelentkezni nem lehetett. Ma­gas szinten képviseltette ma­gát a szakma, mi odamentünk az esélytelenek nyugalmával — mesélte Pamminger Ede a megmérettetésről. Korábbi számításaikkal el­lentétben a nap végén kiderült, kicsit sem voltak esélytelenek, hiszen az odaítélt díjak jelen­tős részét elnyerték. Ennek az egyik kulcsa az lehetett - amit Grenyovszky Károly többször kiemelt -, hogy ételeikben mindig próbálják ötvözni a hagyományokat és a gasztro­nómiai újításokat. Nem volt ez másként ezen a versenyen sem, ahol a fő alapanyag min­den csapat számára a vaddisz­nó volt. A fehérvári alakulat ételei között így kapott helyet például az erdei gombás, cit­romos savanyú vaddisznó­­ketrece vagy a bodrogközi tüdős lecsó zsemlegombóccal. VARGÁNYA ÉS SAJT IS került a kolbászba A szakemberek kiemelték, a hagyományok megjelenítése számukra nemcsak az ételek ízében fontos, hanem a stand felépítésében is, többek között ez a menü is egy sparhelten készült el. — Olyan szerencsés helyzet­ben voltunk, hogy Prohászka Béla mesterszakácstól vehet­tük át a díjat. Gyakorlatilag tőle kaptuk a meghívást Bé­késcsabára - mesélte Pammin­ger Ede arról, hogyan jutottak el a Csabai Kolbászfesztiválra. Mint mondják, erre máshogy nem kerülhetett volna sor, hi­szen a jubileumi, huszonötödik alkalommal megrendezett ese­ményre csupán ötven csapa­tot hívtak meg. A rendezvény nem csak a negyed évszázados fennállás miatt volt különle­ges. A korábbiaktól eltérően idén a pandémiahelyzet mi­att nem volt sütés-főzés. A székesfehérvári meghívottak elmondása szerint ez alkalom­mal a nemzeti értékeket, a ha­gyományőrzést, a felvonulást, a megjelenést és az egységes képet értékelték a bírák.­­ Nem utolsósorban a kol­básztöltés hagyományait és a képviselt térség hagyományait kellett bemutatni. Mi meg­próbáltuk a Közép-Dunántúlt képviselni, igaz, hogy nem a kolbászról híres ez a térség. Viszont mi a Fehérvári Kol­básztöltő Fesztivál és a Hal­ünnep alapító tagjai vagyunk, Ede pedig a Lecsófesztiválnak is ikonikus alakja. Próbáltuk ezt a hármat egy kosárba rak­ni Békéscsabán - emelte ki Grenyovszky Károly. Mint elmondták, az alapanyagot megkapták, és a zsűri figyelt minden higiéniai szempontot, többek között a hús darálását, a bélbe töltést és a késztermék tárolását is. A hagyomány és az újítások párosítását ezen a megmérettetésen is sikeresen kivitelezte a fehérvári csapat. A Dunapentelén hagyományos kolbász volt az egyik, amit készítettek. Emellett viszont modernizált változat is szüle­tett, amibe vargányagomba és füstölt sajt is került a hagyo­mányos alapanyagok mellé. A „gasztronómusok” elárulták, a tervek szerint ezt a januári Fe­hérvári Kolbásztöltő Fesztivá­lon is megkóstolhatják majd az érdeklődők. Pamminger Ede és Gre­nyovszky Károly szakmai tu­dása mellett a sikerhez nagy­ban hozzájárult Pál Margó és Simon László, akik szponzor­ként vettek részt a munkában, de különböző módon együtt­működött a csapattal többek között a Felsővárosi Táncház, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, Brájer Éva alpolgármes­ter, a Tourinform-iroda és L. Simon László. Mindezeknek a támogatá­soknak és a szakmai tudásnak köszönhetően a csapat külön­­díjban részesült, s a jövő évi Csabai Kolbászfesztiválra Szé­kesfehérvár díszvendégként kapott meghívást. Akkor már a „Szerencsés helyzetben vol­tunk: M­ohás­­­kai Béla mes­terszakácstól vehettük át a díjat. Tőle kap­tuk a meghívást Békéscsabá­ra" rendezvény mindhárom napján lehetőségük lesz a város és a térség bemutatására, nemcsak gasztronómiai, hanem turiszti­kai szempontból is. Bár az élmények még fris­sek, Grenyovszky Károly és Pamminger Ede gondolataiban gyűlnek az ötletek az egy év múlva esedékes fesztivált ille­tően. Sőt, mint mondták, már ott, miközben a fesztivál ala­pítójától átvehették az elisme­rést, tervezték a még nagyobb volumenű felvonulást. Czenyovszky Károly (balra) és Pamminger Ede (jobbról a második) szakmai tudását legfőbb segítőkként Pál Margó és Simon László egészítette ki A gasztronómiai szakemberek fő célja a hagyományok és az újítá­sok ötvözése Fotók: a csapat Ferenczy Noémi kirakója BOKROS JUDIT judit,bokros@fmh.hu A pár hónapja megjelent próza­kötet u­tán máris újabb könyvvel jelentkezett a Ciszterci Szent István Gimnázium magyartanára, Fe­renczy Noémi. A korábbi, Egy közülünk című kötetben keresztény vértanúkról szóló történetek szerepelnek sajátos, Ferenczy Noémi-s feldolgozásban. Tartalmas olvasmány, s kü­lönleges is, mert az ismertebb és a kevésbé ismert vértanúkat közelebb hozzák az olvasó­hoz az írások, amelyek végén néhány érdekes tudnivaló is szerepel elkülönítve. Ez a kö­tet tulajdonképpen megrende­lésre készült, a friss, karcsú és mutatós verseskönyv azonban teljesen saját ötlet eredménye. Az erdélyi származású Noémiról tudható, hogy - megszakításokkal ugyan, de - régóta publikál verseket, amelyek közül több folyóira­tokban is­ megjelent. Nem volt azonban olyan szándék, hogy műveit könyvbe foglalja - egészen mostanáig. Körülbe­lül négy évvel ezelőtt kezdett ismét rendszeresen verselni, több szöveget a közössé­gi médiában is megosztott. Ahogy gyűltek a versek, úgy gondolta azt a tanárnő, hogy most már jó volna ezekből tár­­gyiasítva is letenni valamit az asztalra. Illetve volt egyéb ter­ve is, ám azzal egyelőre nem jutott előbbre. Létrejött tehát a Kirakós című kötet, amely a szerző fülszövegen található meg­fogalmazása szerint „életki­rakósa következő darabja”. Mivel nagyon kritikus önma­gával szemben, ezért alaposan megszűrte a tartalmat - tudtuk meg tőle. A válogatásban nin­csenek elkülönített ciklusok, a témát tulajdonképpen az emberek, az élet, a jelenségek adják. Nem tematikus költé­szetről van szó, és erősen ér­zelmes, lírai művek születtek, de igen burkolt formában. Noémi először arra gon­dolt: ő maga illusztrálja köny­vét, mivel szeret rajzolni. Ám a feladatot mégiscsak rábíz-Érzelmes lírai művek, de hurkolt fonna ha­n­­ta egy egyetemista fiatalra, Faur Csengére, aki teljesen önállóan alakította ki saját koncepcióját, leheletkönnyű, fekete-fehér, többnyire ke­zeket ábrázoló grafikákat lét­rehozva. Azt, hogy melyik verset il­lusztrálja, ő maga választotta ki. Noémi nagyon elégedett, akárcsak a kirakós darabokkal díszített borítóval, amely csa­ládon belül készült. első A tanár-költő éretten lett verseskötetes szerző. Nagyon oldottan, kényszerek nélkül alakította ezt a köny­vet, ami tulajdonképpen csak nála, illetve az iskolában hoz­záférhető. Az eddigi visszajel­zések alapján a fogadtatás jó, még olyan valaki is pozitív visszajelzést adott, aki egyéb­ként bevallottan nem kedveli a verseket. A bemutatót firtat­va a ciszteres Fejér Holló Di­ákszínpadot vezető Noémi azt mondta: talán tavasszal csinál majd egy könnyed, teázós es­tet, amelyen akár egyszerre lesz szó a két kötetről. Várjuk, addig is, zárásként megosztjuk az olvasóval a Bőr című verset. „Kontúr. Kiszakít a térből / elválasztja belsődet a kinttől, / s míg túl nem nyom a kinti dó­zis, / ellenáll a benti, világnyi ozmózis. / A rugalmas felszín, mint keret a képet, / jelenít s jelent egy más világot: téged, / veled nő, sorvad, szűkül és tá­gul, / sarkába húzódva tanulsz másvilágul. / (Mást mondok, ugyanazt értek, / a fifikás forma kifog rajtam olykor. / Kívülről nézve hős erőlködé­sem: / a mindenség zárványa vagyok bőrkötésben.) Ferenczy Noémi játékos, ironikus, sokszor mély, áttételes tartalmú versekkel örvendezteti meg az olvasót Fotó: Pesti Tamás

Next