Fejér Megyei Hírlap, 2021. november (66. évfolyam, 253-277. szám)
2021-11-06 / 257. szám
10 FEJÉR MEGYEI HÍRLAP BARATH ESZTER eszter. barath @fmh .hu Hétvége 2021. NOVEMBER 6., SZOMBAT A gasztronómiát kedvelők Székesfehérváront évek óta jól ismerik Pamminger Ede és Grenyovszky Károly nevét. Most azonban egészen Békéscsabáig vitték önmaguk és térségünk hírnevét. A Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál és a Halünnep alapító tagjai életének évtizedek óta szerves részét képezi a gasztronómia. A folyamatos fejlődésnek és az ezáltal összegyűjtött magas szakmai tudásnak köszönhetően mondhatni újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjük. Elmesélésük alapján az elmúlt néhány hétben óriási elismerésekben volt részük. Pamminger Ede elmondta, ahhoz, hogy a körülbelül egy hónapot felölelő történetet megértsük, egy három héttel ezelőtti eseményhez kell visszakanyarodnunk. Akkor rendezték meg ugyanis immár hatodik alkalommal a Társasági Vadászrandevú névre keresztelt gasztronómiai fesztivált és versenyt. - Azt kell tudni erről a rendezvényről, hogy ez egy meghívásos esemény, 25 csapatot hívtak meg, ide jelentkezni nem lehetett. Magas szinten képviseltette magát a szakma, mi odamentünk az esélytelenek nyugalmával — mesélte Pamminger Ede a megmérettetésről. Korábbi számításaikkal ellentétben a nap végén kiderült, kicsit sem voltak esélytelenek, hiszen az odaítélt díjak jelentős részét elnyerték. Ennek az egyik kulcsa az lehetett - amit Grenyovszky Károly többször kiemelt -, hogy ételeikben mindig próbálják ötvözni a hagyományokat és a gasztronómiai újításokat. Nem volt ez másként ezen a versenyen sem, ahol a fő alapanyag minden csapat számára a vaddisznó volt. A fehérvári alakulat ételei között így kapott helyet például az erdei gombás, citromos savanyú vaddisznóketrece vagy a bodrogközi tüdős lecsó zsemlegombóccal. VARGÁNYA ÉS SAJT IS került a kolbászba A szakemberek kiemelték, a hagyományok megjelenítése számukra nemcsak az ételek ízében fontos, hanem a stand felépítésében is, többek között ez a menü is egy sparhelten készült el. — Olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy Prohászka Béla mesterszakácstól vehettük át a díjat. Gyakorlatilag tőle kaptuk a meghívást Békéscsabára - mesélte Pamminger Ede arról, hogyan jutottak el a Csabai Kolbászfesztiválra. Mint mondják, erre máshogy nem kerülhetett volna sor, hiszen a jubileumi, huszonötödik alkalommal megrendezett eseményre csupán ötven csapatot hívtak meg. A rendezvény nem csak a negyed évszázados fennállás miatt volt különleges. A korábbiaktól eltérően idén a pandémiahelyzet miatt nem volt sütés-főzés. A székesfehérvári meghívottak elmondása szerint ez alkalommal a nemzeti értékeket, a hagyományőrzést, a felvonulást, a megjelenést és az egységes képet értékelték a bírák. Nem utolsósorban a kolbásztöltés hagyományait és a képviselt térség hagyományait kellett bemutatni. Mi megpróbáltuk a Közép-Dunántúlt képviselni, igaz, hogy nem a kolbászról híres ez a térség. Viszont mi a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál és a Halünnep alapító tagjai vagyunk, Ede pedig a Lecsófesztiválnak is ikonikus alakja. Próbáltuk ezt a hármat egy kosárba rakni Békéscsabán - emelte ki Grenyovszky Károly. Mint elmondták, az alapanyagot megkapták, és a zsűri figyelt minden higiéniai szempontot, többek között a hús darálását, a bélbe töltést és a késztermék tárolását is. A hagyomány és az újítások párosítását ezen a megmérettetésen is sikeresen kivitelezte a fehérvári csapat. A Dunapentelén hagyományos kolbász volt az egyik, amit készítettek. Emellett viszont modernizált változat is született, amibe vargányagomba és füstölt sajt is került a hagyományos alapanyagok mellé. A „gasztronómusok” elárulták, a tervek szerint ezt a januári Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon is megkóstolhatják majd az érdeklődők. Pamminger Ede és Grenyovszky Károly szakmai tudása mellett a sikerhez nagyban hozzájárult Pál Margó és Simon László, akik szponzorként vettek részt a munkában, de különböző módon együttműködött a csapattal többek között a Felsővárosi Táncház, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, Brájer Éva alpolgármester, a Tourinform-iroda és L. Simon László. Mindezeknek a támogatásoknak és a szakmai tudásnak köszönhetően a csapat különdíjban részesült, s a jövő évi Csabai Kolbászfesztiválra Székesfehérvár díszvendégként kapott meghívást. Akkor már a „Szerencsés helyzetben voltunk: Moháskai Béla mesterszakácstól vehettük át a díjat. Tőle kaptuk a meghívást Békéscsabára" rendezvény mindhárom napján lehetőségük lesz a város és a térség bemutatására, nemcsak gasztronómiai, hanem turisztikai szempontból is. Bár az élmények még frissek, Grenyovszky Károly és Pamminger Ede gondolataiban gyűlnek az ötletek az egy év múlva esedékes fesztivált illetően. Sőt, mint mondták, már ott, miközben a fesztivál alapítójától átvehették az elismerést, tervezték a még nagyobb volumenű felvonulást. Czenyovszky Károly (balra) és Pamminger Ede (jobbról a második) szakmai tudását legfőbb segítőkként Pál Margó és Simon László egészítette ki A gasztronómiai szakemberek fő célja a hagyományok és az újítások ötvözése Fotók: a csapat Ferenczy Noémi kirakója BOKROS JUDIT judit,bokros@fmh.hu A pár hónapja megjelent prózakötet után máris újabb könyvvel jelentkezett a Ciszterci Szent István Gimnázium magyartanára, Ferenczy Noémi. A korábbi, Egy közülünk című kötetben keresztény vértanúkról szóló történetek szerepelnek sajátos, Ferenczy Noémi-s feldolgozásban. Tartalmas olvasmány, s különleges is, mert az ismertebb és a kevésbé ismert vértanúkat közelebb hozzák az olvasóhoz az írások, amelyek végén néhány érdekes tudnivaló is szerepel elkülönítve. Ez a kötet tulajdonképpen megrendelésre készült, a friss, karcsú és mutatós verseskönyv azonban teljesen saját ötlet eredménye. Az erdélyi származású Noémiról tudható, hogy - megszakításokkal ugyan, de - régóta publikál verseket, amelyek közül több folyóiratokban is megjelent. Nem volt azonban olyan szándék, hogy műveit könyvbe foglalja - egészen mostanáig. Körülbelül négy évvel ezelőtt kezdett ismét rendszeresen verselni, több szöveget a közösségi médiában is megosztott. Ahogy gyűltek a versek, úgy gondolta azt a tanárnő, hogy most már jó volna ezekből tárgyiasítva is letenni valamit az asztalra. Illetve volt egyéb terve is, ám azzal egyelőre nem jutott előbbre. Létrejött tehát a Kirakós című kötet, amely a szerző fülszövegen található megfogalmazása szerint „életkirakósa következő darabja”. Mivel nagyon kritikus önmagával szemben, ezért alaposan megszűrte a tartalmat - tudtuk meg tőle. A válogatásban nincsenek elkülönített ciklusok, a témát tulajdonképpen az emberek, az élet, a jelenségek adják. Nem tematikus költészetről van szó, és erősen érzelmes, lírai művek születtek, de igen burkolt formában. Noémi először arra gondolt: ő maga illusztrálja könyvét, mivel szeret rajzolni. Ám a feladatot mégiscsak rábíz-Érzelmes lírai művek, de hurkolt fonna hanta egy egyetemista fiatalra, Faur Csengére, aki teljesen önállóan alakította ki saját koncepcióját, leheletkönnyű, fekete-fehér, többnyire kezeket ábrázoló grafikákat létrehozva. Azt, hogy melyik verset illusztrálja, ő maga választotta ki. Noémi nagyon elégedett, akárcsak a kirakós darabokkal díszített borítóval, amely családon belül készült. első A tanár-költő éretten lett verseskötetes szerző. Nagyon oldottan, kényszerek nélkül alakította ezt a könyvet, ami tulajdonképpen csak nála, illetve az iskolában hozzáférhető. Az eddigi visszajelzések alapján a fogadtatás jó, még olyan valaki is pozitív visszajelzést adott, aki egyébként bevallottan nem kedveli a verseket. A bemutatót firtatva a ciszteres Fejér Holló Diákszínpadot vezető Noémi azt mondta: talán tavasszal csinál majd egy könnyed, teázós estet, amelyen akár egyszerre lesz szó a két kötetről. Várjuk, addig is, zárásként megosztjuk az olvasóval a Bőr című verset. „Kontúr. Kiszakít a térből / elválasztja belsődet a kinttől, / s míg túl nem nyom a kinti dózis, / ellenáll a benti, világnyi ozmózis. / A rugalmas felszín, mint keret a képet, / jelenít s jelent egy más világot: téged, / veled nő, sorvad, szűkül és tágul, / sarkába húzódva tanulsz másvilágul. / (Mást mondok, ugyanazt értek, / a fifikás forma kifog rajtam olykor. / Kívülről nézve hős erőlködésem: / a mindenség zárványa vagyok bőrkötésben.) Ferenczy Noémi játékos, ironikus, sokszor mély, áttételes tartalmú versekkel örvendezteti meg az olvasót Fotó: Pesti Tamás