Fényszóró, 1946 (2. évfolyam, 1-6. szám)
1946-01-22 / 4. szám
ÍRÁSBAN A KÉPBEN „Kutatás a sublódban“ A fekete szövetruhát tegyük úgy fiatalossá és hordhatóvá, hogy a fehér selyemruha a zsúrozott felsőrészéből mellénykét gombolunk elejébe, miután azt mélyen, kereken kivágtuk. A gombolásra fel lehet használni az aranygombokat, ujjait vágjuk le konyákig és a fent említett azsúros anyagból széles manzsettákat gombolunk rá. A fehér ruha szoknyájába, állítsunk be "körül egy kb. 10 cm-es imprimé csíkot, felsőrészét szabjuk az impriméből, japán szabással, hosszított vállakkal, négyszögletes kivágással és a kivágás két sarkába varrjunk egy-egy máslit a fehér anyagból; övét a szoknyából kieső fehér csíkból csináljunk, elől megkötve. A fehér, harmincas évekből való vászonruhából és a kék burettruhából lehet csinálni egy ruhát. Gondolom, a ruhák nem rendelkeznek bő szoknyával, más pedig nem szép ilyen fiatal lányoknak. Nyolcrészes szoknyát csináljunk — négy fehéret, négy kéket —, így elég bő lesz majd a ruha szoknyája Azután csináljunk a kék anyagból egy széles derékrészt és a fehérből hosszított vállú, japánba szabott, magasnyakú felsőrészt, elől a négy kerámiagombba, öv nem kell hozzá A szürke marokén ruhából gyártsunk húzott parasztszoknyát úgy, hogy a hosszú ujjakat felfejtve, állítsuk bele a szoknyába, így elég bőséget nyerünk; a piros pettyes blúz feazakjából tegyünk rá zsebeket és a pettyes blúzból varrjunk hozzá ingblúz kivágású felsőrészt. — Semmi körülmények között se csináltasson bilgeri csizmát, mert először csúnya, másodszor semmi értelme városban, meleget nem tart, viszont méter magas hó vagy sár, még manapság sem szokott Budapest utcáin feküdni, harmadszor drágább, mint bármilyen más, városban hordható, hideg és piszok ellen védő lábbeli. Tehát tanácsunk: csináltasson nyersszínű halinacsizmát, világos bőrrel kombinálva vagy „Bilgeri csizma“ bokáig érő halinából, vagy puha bőrből készült, vattelinezett, magastalpú cipőt, amit színes gyapjúharisnyával lehet hordani. Mindkettő igen meleg, kellemes és amennyire egy téli viselet már szép és sikkes lehet, ezek azok. „Pullóverproblémák.( Sárga, hosszúujjú pullóverjét fejtse fel és kösse úgy meg újra, hogy az ujjatlan fekete pullóverből (ez úgysem praktikus viselet), öt centiméter széles csíkot köt bele a vállakon, nyakon és ujjakon végig, manzsettákat és új »passz, részt« szintén az ujjatlan pullóverből kell megkötni, így elég hosszú lesz majd a pullóver és az ujjai is megint rendes formát kapnak- A fekete pullóver megmaradt részéből pedig tanácsolunk patentkötéssel kötött »barterlit«, aminek nyakrésze duplán viszsza van csavarva és hátul a nyakon egy gombbal összegombolva; a nyakrész alatt középen, nagy fehér hímzett monogram. Kosztümhöz és hegyes kivágású szövetruhához nagyon használható ruhadarab. „Munkaruha“ Praktikus, újszerű és csinos munkaruhatanácsot kér. Csak egy igazán praktikus ilyen ruhadarab van és ez a kezeslábas. Csinos és egyben újszerű a következő: bármilyen, erre alkalmas anyagból csináltasson kantáros »kezeslábast«, vagyis olyat, amelyen a mell- és hátrész a hónaljig megy és onnan indulnak a szabályozható csattal ellátott kantárok. A mellrészen húsz centiméter hosszú és oldalvarrástól oldal, varrásig menő óriási zseb van szélesen letűzve, három nagy és egy keskeny részre beosztva, eszközök, illetve szemüveg vagy ceruza számára. A nadrágra csináltasson oldalt két bevágott zsebet és azonkívül elöl és hátul két,két rávarrott zsebet. Ehhez a kezeslábashoz készíttessen ugyanabból az anyagból két blúzt, magasan gombolódó nyakkal és olyan ujjakkal, melyeket könyöknél le lehet gombolni, úgyhogy nyáron rövid ujjakkal hordhassa. Péter Éva * Helyszűke miatt a többi kérdésre legközelebbi számunkban adunk tanácsot & txAtifl UA/l/l • 17n1/^o£(g1atrao^ onotiAt tán Étrend. Kedd: zöldségleves, spenót tán. jóssal.__ Szerda: hamisgulyás, káposztáskocka. — Csütörtök: borsópiheleves, káposztafőzelék burgonyagombóccal. — Péntek: tarhonyaleves, grízes metélt. — Szombat: lencseleves, melaszos palacsinta. — Vasárnap: kalarábéleves, gombapörkölt galuskával, köleskásal elfújt. — Hétfő: rántott leves, babfőzelék pirított hagymával. Receptek: Lángos: Gyengébb kenyértésztát készítünk s ha jól megkell, palacsintasütőben olajjal kisütjük. Burgonyagombóc Félkiló burgonyát héjában puhára főzünk, majd meghámozunk, szitán áttörjük, annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz s természetesen meg is sózzuk. A masszából kis gombócokat formálunk s azokat jövő vízben kifőzzük, de csak közvetlenül a tálalás előtt. Melaszospalacsinta 30 deka lisztet tejjel sürü. palacsinta, tésztává keverünk s annyi melaszt adunk hozzá, hogy tejes kakaó színe legyen. Vastagabb palacsintákat sütünk belőle s kétrét hajtva tálaljuk. Tölteni felesleges. Gombapörkölt Jól megmosott gombát hagymás zsírban megpirítunk s ha megpuhult, egy.két kanál liszttel, zöldpetrezselyemmel és kevés paprikával negyedóráig tovább pirítjuk. Egy.két deci tejfölt adunk hozzá. Köleskása felfújt 3 deci köleskását, háromszor annyi tejet — tej hiányában; vizet — 4 deka vajjal vagy zsírral, késhegynyi sóval, tetszésszerinti cukorral — vagy édesítővel — összekeverünk s tűzálló edényben a sütőbe tesszük. Egy óra alatt elkészül a jó és olcsó felfújt, amit bármilyen ízzel tálal-