Figyelő, 1969. július-december (13. évfolyam, 27-53. szám)

1969-12-03 / 49. szám

AZ ALMAÉRTÉKESÍTÉS GONDJAI v­a g­y­­ A pálinkafőzés — nem megoldás Mezőgazdaságunk egyik leggyorsabban fejlődő ágazata a téli alma termelése. A felszabadulás­ előtt 80 ezer tormát ter­meltek, de 1967-ben és 1989-ben több, mint 650 ezer tonnát. Az új telepítések termőre fordulása, valamint az átlagho­zamok további növekedése következtében a termés színvonala öt év múlva eléri az évi 1 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy 1975-ben több, mint háromszor annyi al­mát termelnek, mint amennyi az összes gyümölcstermés volt 1940 előtt.­ Ez a növekedés­­ nagy eredmény, de nagy gond is. A legnehezebben megold­ható feladat, az óriási termékmennyiség értékesítése olyan áron, hogy a termelési költségek­­megtérüljenek, és legyen biz­tosított a jövedelem is. 30 ezer vagon — nem étkezési alma 1975-ben Amennyiben a nagy almatermés sza­bályozás nélkül, a felhasználásról való gondoskodás nélkül ömlik a piacra, az­zal a káros következménnyel járhat, hogy az árak a termelési költség alá esnek, ami maga után vonhatja az almatelepíté­sek kivágását. Már ma is hallhatók egyes üzemekben hangok, hogy „ki kell vágni az almát, mert ráfizetéses.” A belföldi piac igénye almából, a ter­vek szerint 350 ezer tonna; a kívánatos és tervezett export a jelenleginek, csaknem a kétszerese, 520 ezer tonna. E számítás­ szerint 1975-ben tehát, az 1 millió tonna termésből 870 ezer tonnát lehetne étkezési almaként értékesíteni. Maradna tehát 130 ezer tonna egyéb, fő­ként ipari célokra. Ez a prognózis a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium gyümölcster­mesztési főosztály terveire támaszkodik (Dr. Tompa Béla főosztályvezető beszá­molója a Figyelő november 19-i számá­ban), de szerintünk kissé optimista, mert a házikertek növekvő termését nem veszi számításba. Más számítások sze­rint 300 ezer tonna lesz az ipari alma mennyisége 1975-től kezdve. Akár 13 ezer, akár 30 ezer vagonnal kell feldolgozni, mindenképpen biztosí­tani kell azt, hogy az alma ipari érté­kesítéséből is megtérüljenek a termelő költségei. Ahol kicsi az exporthányad, ott ma az almatermelés ráfizetéses. A keveset exportáló almatermelő nagyüzem jövedelme attól függ, mennyit kap a ter­melő az ipari almáért. Az almatermésnek ez az ipari hányada — a „B” alma — 1969-ben a 650 ezer tonnás termésnél — becslés szerint — meghaladja a 120 ezer tonnát. Annak megértéséhez, hogy a „B” alma milyen veszteséget okoz a termelőnek, tudni kell, hogy az exportalmáért kilónként 5—5,5 forintot, a „B” almáért viszont csak 1 forintot kap — 2—3 forintos termelési költség mellett! Sok az olyan üzem, ahol az exporthá­nyad az idén csak 10—20 százalék, vagy semmi. Az ilyen termelő, ha nem javít a minőségen, előbb-utóbb kénytelen fel­számolni a nemrégen telepített, de ráfi­zetéses üzemágat. Tsz-társulás: „Beregi konzerv” Az ipari felhasználásnak sok formája van. A tsz-ek eddig az étkezésre el nem adott almából, általában pálinkát főztek. Az ipari feldolgozásnak, különösen kül­földön elterjedt módja: a szárítás (asza­lás). A friss almából olyan szári talányok készíthetők — hámozott­ és hámozatlan korong, gerezd, almapehely, almapor —, amelyek tartósíthatók és bármikor érté­kesíthetők. E termékeket a hazai fogyasztók általá­ban nem ismerik. Más országokban — Angliában, Kanadában, a Szovjetunióban — azonban közkedvelt kompotokat, pu­dingokat készítenek a szárított almából, és a jelentések szerint a jó minőségű szárítmánynak szinte korlátlan a piaca, s emellett jól értékesíthetők, vagyis expor­tálhatók. Eddig a ceglédi — nagykátai (Pest megyei) tanácsi gyümölcsfeldolgozó és vásárosnaményi közös tsz vállalat fog­lalkozott almaszárítmány gyártásával. Tapasztalataik figyelemre méltóak. A vásárosnaményi „Beregi konzerv” társulás 1966 decemberében alakult, 10 helyi tsz, a MÉK és a Nyírmadai Állami Gazdaság a tagjai. Minden tag 750 ezer forinttal járult hozzá a gyár létesítésé­hez, amely az almaidényben 300 dolgo­zót foglalkoztat. Üzembe helyezték 1968 őszén (a tsz építőipari vállalat egy év alatt felépítet­te) — most tehát a második almaidényt fejezi be — jövedelemmel, mert az egész termékét átvette exportra — a HUNGA­­ROFRUCT. (A külföldi vásárlók annyi­ra érdeklődnek, hogy egy, angol keres­kedőkből álló küldöttség Vásárosnamény­­be utazott, előírta és ellenőrizte a gyár­tási technológiát, az általa rendelt ter­mékekre.) Az adatok szerint egy kg „B” almáért a termelő átlag 1,40 forintot kapott a tár­sulástól. Ez legalább 40 százalékk­al több annál, amit a másik nagy ipari almafo­gyasztó, a konzervipar a termelőnek fizet. A „Beregi konzerv” már az első évben nyereséggel dolgozott. Terve 9,5 millió forint termelési érték volt, a teljesítés 10,9 millió. Az első évben a tagszövet­kezetek nem vették ki az osztalékot — az alapító tsz-ek fő nyeresége a „B” alma biztonságos és magasabb áron való értékesítéséből eredt. A nyereséget az üzem bővítésére használják, új szárító berendezéseket vásároltak Az üzem jövedelmezőségét a termelési idény meghosszabbításával fokozhatják. Ezért a közös vállalat zöldségek — sár­garépa, hagyma stb. — szárításával is foglalkozik. A zöldségszárítmány ugyan­csak exportcikk. A vásárosnaményi eddig az egyetlen tsz feldolgozó üzem Szabolcs-Szatmár­­ban, és csak 120 vagon nyers almát tud egy idényben feldolgozni, holott egyedül Szabolcs-Szatmár megyében az idén 3000 vagon ilyen alma van. A HUNGAROFRUCT - passzív A ,,B” alma felhasználásának másik, szinte hagyományos módja a pálinkafő­zés. Minthogy az almatermés és a „B” alma tömege megsokszorozódott,, . a pá­linkafőzésre kerülő alma — a cefrealma — mennyisége is rohamosan növekedett. Igen ám, de a fogyasztás nem nőtt. A tsz-ek kényszerűségből Szabolcsban ugyan évről-évre több pálinkát főztek, vagy főzettek almából, de ezt eladni nem tudták. Az almapálinka — ellentétben a szárítmánnyal — nem exportcikk. A pár­linka az almatermelő tsz-ek raktáraiban összegyűlt. Csupán a szatmárberegi tsz­­ekben 27 ezer liter eladatlan pálinka hal­mozódott fel. Az olvasó azt gondolhatná, hogy mi­után a szárítmánykészítés népgazdasá­­­gilag is előnyös (exportcikk) felhaszná­lási módja a nem étkezési almának — a pálinkafőzés viszont a legrosszabb — ennélfogva a tsz-ek „rohannak” almát szárítani. .. A valóság ennek fordítottja: a Szatmár­beregi körzetben 25 pálinkafőzési tsz melléküzemág működik, illetve ennyi engedélyezését kérték. Az egyetlen emlí­tett közös vállalaton kívül szárító mellék­üzemágat eddig egyetlen tsz-ben sem lé­tesítettek. Miért nem foglalkoznak a tsz-ek a „B” alma szárításával? Azért, mert minden új üzemághoz bizonyos beruházás — épület, gép, szakember — szükséges. Nos, álla­munk ezt a szárítási beruházást dotáció­val nem támogatta. Márpedig a tsz-ek zöme megfelelő támogatás és ösztönzés nélkül beruházásképtelen. Nem több beruházást igényelünk itt a mezőgazdaságnak, hanem azt, hogy ami beruházási eszköz van, azt a népfgazdasá­­gi előny sorrendjében fektessék be. A szárítás ugyanis mindenekelőtt nép­­gazdasági érdek, mert a különben egész­séges, de csekély értékű, hibás almából lesz a szárítás révén deviza. Emiatt te­kinthető központi, és talán soron kívüli feladatnak is. (Emellett gazdaságpoliti­kai érdek is, mert fenntartja a termelési kedvet). A valóság az, hogy ha az irányító ál­lami szervek anyagi eszközökkel ösztö­nözték volna az almaszárítást, szárítógé­pek hazai gyártását és a tsz-üzemek lé­tesítését, úgy nem egyetlen kis almaszárí­tó üzem működne ma az országban. A HUNGAROFRUCT „szövetkezeti” vállalat, amelynek külkereskedelmi mo­nopóliuma van — és profiljába tartozik a szárítmányok értékesítése. A HUNGA­­ROFRUCT-nak nagy érdemei vannak a friss almaexport fejlesztésében. De a kri­­tika a szárítmánykészítés fejlesztésében való passzivitásáról — jogos. A tsz-ek nem tájékozódhatnak közvetlenül a külföldi piacokról, nem ismerik az ottani keresle­tet. Úgy gondoljuk,­ hogy a HUNGARO­FRUCT kötelessége ezeket a nemzetközi impulzusokat a magyar­ termelőkhöz to­vábbítani. Nem elegendő pusztán felvá­sárolni a szárítmányt attól, akinek eszé­be jut termelni. Amikor az egyik tsz-vezető azzal vá­dolta a HUNGAROFRUCT embereit, hogy nem ügyes kereskedők, nem tudtam visszavágni, mert az­ jutott az eszembe, hogy a MONIMPEX és a MÁP 150 millió forintot fektetett Kecskeméten borexport palackozó közös tíz vállalkozásba, de a HUNGAROFRUCT egy fillérrel sem tá­mogatja­­ még kölcsönk­éppen sem — a­ tsz szárítás fejlesztését. Remélhető, hogy a jövőben másképp lesz, és sok ezer vagon almából pálinka helyett szárít­­mány készül. Kovrus Márton Szabadpiaci árak 1969. november 28—29-ig. f 2 * * -el S £ ffl n ö Ö 0 » w m­­*n Elő csirke kg 25,80 26,60 32,50 34,10 33,70­ 29,— 28,70 26,00 27,— 27,— Elő tyúk • kg 25,10 24,— 21,50 33,— 27,40 25,30 22,50 26,20 25,40 34,10 Tejfel Üt 30,— 17,— 22,— 22,— 25,— 22,— 32,— 28,— 24,— 24,— Tehéntúró kg 16,— 14,10 18,— 18,— 18,— 20,— 16,— 22,— 20,— 14,— Tojás db 1,80 2,— 1,90 1,90 2,— 2,— 1,80 2,— 2,10 2,— Burgonya kg 3,50 3,40 3,50 3,— 3,— 3,50 3,— 3,30 3,— 2,70 Vöröshagyma kg 5 — 6,30 6,50 6,— 7,— 6,— 7,— 7,— 6,50 8,— Fokhagyma kg 25,— 27,90 — 28,— 28,— 24,— 24,— 28,70 28,— 20,— Alma kg 3,30 2,90 4,— 3,70 4,— 4 — 4,— 4,50 3,50 3,30 Szárazbab kg — 17,50 18,— 16,— 20,— 15,— 18,— 20.30 20,— 14,— Szemes tengeri q 240,— 380,— 280,— — 340,— 310,— 270,— — — 270,— Árpa q — 410,— 320,— — 340,— 310,— 330,— — — 300,— FIGYELŐ, 1969. DECEMBER 3. Az üzemek tapasztalataiból Hogyan csökkentették a malacelhullást A sertéselhullás az országban évről év­re nagy károkat okoz. 1967-ben 412 ezer,­­ 1968-ban pedig 547 ezer db hullott el. Ennek több mint 50 százaléka malac kor­ban pusztult el. (1967-ben 233 ezer és­­1968-ban 322 ezer.) Az Állatorvostudomá­­nyi Egyetem megállapította, hogy a ma­lac viszonylag kevés vastartalékkal szü­letik és ezt a tartalékot — gyors növe­kedése folytán — hamarosan feléli. Napi vasigénye 7 mg, az­ anyatejjel azonban naponta csak 1 mg-ot kap. Számos kül­földi tapasztalat, de a hazai megfigyelés . Az adatokból látható, hogy a ferro­­oxaláttal kezelt malacok 60 napos korra sok is azt bizonyítják, hogy a vemhes kocának juttatott külön vasmennyiséggel a születendő malacok vastartalékát ér­demlegesen nem lehet fokozni. Veszprém, Szabolcs-Szatmár és Borsod megyei állami gazdaságokban a malacok vashiányának pótlására a 20 % ferro-, oxalátot, cukrot és vivőszert tartalmazó Hemogén nevű preparátumot használták fel. Több száz malacon végzett ismételt vizsgálat eredménye a következő ered­ményt mutatta: 1,47 kg-mal súlyosabbak, mint a kontrol­lok, a kiesés pedig 4,15 százalékkal keve­sebb. Egy olyan gazdaságban tehát, ahol évente 5000 malacot nevelnek, ezeket az adatokat alapul véve, homogénes (ferro­­oxalátos) kezelés nyomán, 17,14 % helyett csak 12,99 % hull el. Az életben maradó 4350 malac 60 napos korára átlagban 14,73 kg, összesen 64 075­5 kg. Ez 22 forin­tos felvásárlási áron számolva 1 409 661 Ft értéket képvisel. Ugyanezt a számítást a kontrollokkal elvégezve, az alábbi ada­tokat kapjuk: 5000 malacból elhull 17,14 % 1 857 db; életben marad tehát 4143, amely 60 napos korában 13,26 kg , 54 936 kg összsúlyú, eszerint a Hemogén­­nel kezelt malacok kereken 200 ezer fo­rinttal értékesebbek, ha a többletsúlyt kilónként 22 forinttal számítjuk. Ebből természetesen levonandó a felhasznált Hemogén ára (5000 malacnál) 11 050 fo­rint. 5000 malacnál a vaskezelés eredmé­nyeként ezek szerint 190 019 forint meg­takarítás. 60—65 mázsa kukorica A fajtaösszehasonlító kísérletek azt mutatják, hogy a hazai kukoricafajták megfelelő tápanyagellátás és növényápo­lás mellett annyit, sőt többet teremnek, mint a külföldi fajták, például a ju­goszláv hibridkukorica. A szili termelő­szövetkezetben májusi morzsoltban szá­molva —a háztáji gazdaságokban a Mar­­tonvásári 520-as hibrid 40—50 mázsa má­jusi morzsolttal fizetett átlagosan. A kísérleti táblák termése 23—26 000-es, tő­szám mellett holdanként 46—47 mázsa volt. Tavaszra intenzív hibridekből bő lesz országosan az­­ellátás. Csaknem 800 000 holdra elegendő a vetőmag két- és há­rom vonalas hibridről. Vagyis ez azt je­lenti, hogy országosan a kukorica vetés­­területnek felére­­jut intenzív hibrid­­kukorica vetőmagból. Míg például az Egyesült Államokban csak 30—40 száza­lékra, Franciaországban 18—20 százalék­ra, Olaszországban 15—18 százalékára és hasonló az arány Jugoszláviában is. Ta­vaszra a marton­vásári hibridekből 18 faj­ta kerül forgalomba, a többi kutatóinté­zetből négy fajta, tehát összesen 22 fajta a korai és kései tenyészidejűek között vá­laszthatnak a termelők. A legmegfelelőbb az MVM 431-es és az 59-esnek a háromvonalas a változata. Jobb­­vízgazdálkodású területekre javasolt az 521-es, és az 540-es (háromvonalas kuko­ricák), említésre méltó a négyvonalas 602-es, de ez hosszú tenyészidejű. Kétvo­­nalas hibridekből javasolható az 530-as és az 570-es, az utóbbiból ajánlatos töb­bet venni, mejd szárazságtűrő. Csoportok Születéskor 10 napos korban 0—6­ napig elhull; malac állag élő átlag db % db kg db kg Ferrooxalátot kapott 713 1,27 635 14,73 95 13,00 Kontroll 706 1,26 585 13,25 121 17,14 19

Next