Földmivelési Érdekeink, 1881 (9. évfolyam, 6-52. szám)

1881-02-07 / 6. szám

fi­­sz, az állványokat gyakrabban meg kell tiszto­gatni, a ráragadt részeket jól lemosni, maguk a sajtok figyelmesen megvizsgálandók. Az így kezelt sajt egy hónap alatt félérett lesz és kereskedésbe bocsátható,­­ az érés jele, ha szép narancssárga szint vesz fel, puha és ru­ganyos tapintatává válik. Különös figyelmet kell fordítani a sózás és mosás helyességére, különösen arra, hogy az érés alatti időben néha sós vízzel megmosogattasanak, mert ezáltal az iz kellemetesebbé tehető. Ezen sajtnak készítési módja nagyon egyszerű, ke­vés befektetést igényel és mégis készítése oly kevéssé van elterjedve, a­mi hihetőleg an­nak tulajdonítható, mert egyféle sajtot sem lehet oly hamar elrontani talán, mint épen ezt. (Vége következik.) Hauer Géza: A gyümölcsök rothadásáról. A rothadt almától, mint tudjuk, meg­rothadnak az egészségesek is. A rothadás ra­gadós, de okozó, megindító nélkül, mely a rothadás alakját is meghatározza, nem gon­dolható. A tudomány feladata a rothadás mű­ködő okát vagy történetesen működő okait felkutatni és a gyümölcsök rothadásának be­­lefolyását tüzetesen kinyomozni. A rothadás mindennapi, de körülményei világosan kime­rítve, kimagyarázva koránt sincsenek, azért épen nem fölösleges Brefeld, a német mycolo­­gok egyik leghiresebbikének vizsgálataival meg­ismerkednünk, melyeket a berlini „Naturfor­schende Freunde“ 1875. évfolyamában bocsá­tott közre. Brefeld különféle rothadó gyümölcsöket hozatott magának különböző helyről, külön­böző időszakban s ezeket mikroskoppal vizs­gálta. A rothadó helyen a gyümölcs szö­vete mindegyik esetben fénytelen és fonnyadt volt A sejtek feszességöket elveszítették, pro­­toplazmájuk tömlője össze volt húzódva, a sejtnedv pedig a sejtközökbe folyt ki. Bizo­nyos esetek kivételével, a többieknél a sejtek közt egész világosan látható gombafonalak húzódtak keresztül, mindig csak közöttök, s­­ soha sem bennök. Ezen tünemények oly szem- s í betűnek s egyes vizsgált eseteknél gyakran­­ oly megegyezőleg ismétlődtek, hogy a tör-­­ ténetes oki összefüggés gyanúját ébresztette­­ Brefeldben, melynek a megvizsgálás azonnal határozott irányt nyitott. Legeslegelső kérdés volt természetesen megtudni, melyik gombáé a látott fonalak. Ezt Br. úgy tudta meg, hogy a rothadó gyümölcsöt felvágván, a gombafonalaknak szabad felszint és ezután nedves, de más­­ gombáktól ment helyen módot nyújtott nekik­­ a spóraképzésre. Már másnap a legközönsé­gesebb penészgombák: Botrytis cinerea,­­ Penicilium glaucum, Mucor stoloni­fer, ritkább­­­ban M. racemosus termő testét lehetett látni. Ismervén a gombafonalak növényét, a második kérdés merült fel, hogy vájjon e gombák okozzák-e, s ha igen, minő körülmé­nyek között a rothadást, vagy pedig csak a rothadást követő másodrendű jelenségnek kell-e őket tartani. Ennek kipuhatolására Bz. egész sereg sikerült kísérletet végzett, így legelőször is gombaspórákat vízbe tett s innen ecsettel hintette be velök s pedig minden oldalról és bőven a tiszta, friss és egézséges, sértetlen gyümölcsöket, melyeket ezután nedves üveg­­harang alá helyezett. E gyümölcsök, a­mint előre is gondolni lehetett, egészségesek ma­radtak, a spórák táplálék nélkül vagy nem, vagy csak tökéletlenül csíráztak. Ha ezen mindenfelé elterjedt gombák meg bírták volna támadni a sértetlen gyümölcsöket, rövid idő múlva el kellett volna pusztulniuk. Egy másik kísérlet alkalmával Br. a gombaspórákat gyümölcsnedvekben helyezte el, a­hol módjukban volt csírázni és gomba­telepet alkotni. Ezen oldatot ecsettel ismét a gyümöcsök felszínén oszlatta szét. Ekkor egyes gyümölcsök bizonyos helyeken rothadni kez­dettek. A rothadás oly bel­eken kezdődött,­­ melyek kívülről legkevésbbé voltak védve­­ vagy a hol legsérülékenyebbek pl. a nyél felfüggesztése helyén, vagy az ellenkező végen vagy pedig bizonyos finom csúcsos helyeken a vagy sérüléseken. A megkezdődött rothadás innen az egyes gombafajoknál különböző gyor­sasággal haladt tovább mig az egész gyümölcs meg nem rothadt. Legkönnyebb volt vizsgálat által megalapítani, hogy csakugyan a gomba­csirák okozták a rothadást. A rothadás ott kezdődött, a hová a gombacsira bejutott s innen a gombafonalak növekedésével lépésről­­lépésre haladt a ro­hadás is. Próbául hasonló gyümölcsöket vizsgált, melyek fertőzetlenül mind egészségesek maradtak. Ezekből tehát legnagyobb valószínűséggel állítható, hogy e gombák okozói a rothadásnak, s hogy sértetlen helyeken a gyümölcsbe be nem juthatnak, csak a sértett helyeken. Legmeggyőzőbb a harmadik kísérlet. Ez alkalommal a készakarva csinált sé­rülésekre tette a gombácsk­ákat. Ily helyeken az elegendő érett gyümölcsöknél a rothadás rendes volt. A próbakép készakarva megsér­tett, de gombával nem fertőztetett gyümölcsök nem rothadtak. Ezekből kétségtelen az eredmény, hogy az említett penészgombák idézik elő a gyü­mölcsök rothadását, s hogy a rothadás a sér­tett helyeken indul meg, a­hová a gombacsk­­ák bejuthatnak. Ez egészen összehangzik azon általános tapasztalással, hogy a sértett gyümölcsök el nem tarthatók és legelőbb rot­hadnak, valamint azzal is, hogy a rothadó gyümölcs az egészségesek közül ki nem válo­­gattatván, ezek között is terjeszti a rothadást. Az elragadás kétségtelenül úgy történik, hogy a rothadó gyümölcs táplálta gombafonal átmegy az egészséges gyümölcsre, s itt kis sérülést könnyen talál, a merre az ép gyü­mölcsöt megtámadhatja. Br. tapasztalatai után a gyümölcs an­nál jobban képes a rothadással daczolni, men­tői kevésbbé érett, mentői keményebb a sejt fala. Ily gyümölcsök, sértett helyeik gomba­csírákkal fertőztetvén is, épek maradtak. A gyümölcséréssel a rothadás iránt való érzé­sében, akkor megtámadják azt, abból táplálkoznak, abból elszaporodnak töméntelen sokaságban s azon testet szétbontják, átváltoztatják egészen, így történik ez a megtört szőlővel is. Csirmagvak vetik reá magu­kat, a mustfehérnye ásványsó , de főleg czukortartalmá­­ból táplálkoznak s ez okból azt felbontják ; felbont­ják pedig szeszre (alkoholra), mely a bor erejét képezi és szénsavra vagyis azon gázra, mely a must erje­désekor (forrásakor) fejlődik s összegyűlvén nem ritkán ve­szedelmet is hoz az ott foglalatoskodókra. Azon nagy folyamat, a mely e gomba csizmagvak életrehivása folytán, a kádban, hordóban létrejött s mely főleg a a habzásban kiilleti magát — szeszes erjedésnek, közné­ven a must forrásának neveztetik. Ezen erjedés okozója egy görcsövi moszat, me­lyet botanicus néven Lacharomyces ellyps ovidesnek ne­veznek s melynek számos válfaja van. Ezen moszat az tehát, mely az édes és a nőknek annyira kedves must­­tot -­ borrá változtatja. Minél nagyobb a mustnak czukortartalma, minél melegebb a jég és az erjesztő­helyiség hőmérsék­e, ezen moszatok annál hamarabb növekednek, annál vígabban és gyorsabban szaporod­nak. Ezen szaporodás természetes, eredeti és igen egy­szerűen vagy sarjadzás, vagy sejtoszlás által történik, egy-egy moszatka azonban háromnál több sejtet nem hajt ki. A must tehát már mint ilyen megszűnt lenni — előttünk áll az uj­bor. Hangsúlyozom még egyszer, hogy csak az ujbor, mert még a folyadékban a borra ráismerni látás Ízlés után igen nehéz s ha nem látnák ezen ujbor hatását őszszel vasárnap estefelé a ráczvá­­rosban, el sem hinnők, hogy csakugyan borral van már dolgunk. A mily szelíd, megbízható, kedves izü volt a must, oly ravasz faragatlan vad fickó az ujbor, vagy mint több borvidéken nevezik a „murczi“. — Az édes iz helyett a savanyu áll elő és tolakodik s ez még csak h­agyján lenne ; de a „murczi“ csípős is egy­szersmind a nagy szénsavtartalomnál fogva, mely ab­ban absorbeáitatott. Ezen metamorphosis tartama a hőmérsék sze­rint 4—15 napig terjed s a következő tünemények kí­séretében : A must eleinte megzavarodik, szénsav-bu­borékok szállnak felfelé s a folyadékok felülete habré­­teggel fedezik be , e mellett a must a sok szénsav­tartalom s felmelegedés közben kiterjeszkedik, végül a must hőmérséke alább száll, a térfogat az eredetire szorul össze, a habzás megszűnik, a folyadék lecsende­sedik, s valamennyire megtisztul. A pályájukat bevég­zett görcsövi moszatok, a többé már zsákmányra nem találó paraszták az edény fenekére szállanak s a ki­fejlett szesz által sakkban tartatnak. Ha valamely czu­­k­ordús mustból 14—15°/C szesztartalom fejlődött ki, ily szesztartalom már a moszatok halálos ellensége; úgy jártak e moszatok, mint az, a­ki saját maga alatt fűrészeli le a fát. A­mint a must metamorphosisa így bevégződött, a fiatal gyermek, az új bor igen gyámoltalan és nagy tisztántartást és gondozást igényel. És itt nagy analógia húzható ismét a bor élete és életünk közt. Jól kezelt, tiszta s egészséges dongáju hordó képezi a ruhát, melybe a bor öltöztetve van. Fiatal korában a bor sok üledéket rak le, mely­től fejtés által kell megszabadítani. Ezért igen helyte­len azon ósdi bortermelők közmondása, mely igy szól: „Hagyjuk a bort az anyján fejlődni !“ Ennél ferdébb paedagogiai nézet a borászatban nem létezik. Rendes 3—4 fejtés, töltögetés és tisztántar­tás folytán a bor szénsav-tartalmának nagy részét ki­sugározza, ez­által csípősségéből, vadságából veszit s kellemesebb itala lesz. Az első és második évben, főleg az első fejtés megtörténte után kezdődik a bor nevelése, idomítása a szó legszorosabb értelmében. Valamint az embert, úgy a bort is a nevelés teszi azzá, a­mi. Ha valaki a bort első évben 3—4- szer tiszta hordóba lefejti, minden két hétben rende­sen feltöltögeti, ügyel a pincze és a hordó tisztaságára, a második évben 2-szer átfejti, azután megderíti a bor társadalmának egy hasznos polgárt, nekünk pedig egy kitűnő bort nevelt fel és úgy a fogyasztók, mint az állam renoméját, anyagi gyarapodását mozdítja elő, megérdemli elismerésünket. De a bornevelészetben is vannak ferde eljárá­sok, sőt létezik direkte rossz nevelés is. Ha valaki a bor kezelésénél nem fejt ki kellő tisztaságot, ha oly szerekkel kezeli a bort, melyek a bornak és az azt fo­gyasztónak kárára vannak, úgy az új borból panel, egy egészségtelen ital, vagy legalább is csekély értékű ital lesz, mely a társadalomban nem nagy szerepre van hivatva. Mint az emberi társadalomban a miveltség na­gyobb foka a legtöbbször magasabb és fényesebb állást is tartja elfoglalva, épugy a jó nevelésben részesült, s minden jónemű iskolán sikerre átment bor is maga­sabb szerepet nyer s a legelső fényes asztalokon gras­­sál ugyanakkor, midőn a vele egykorú s egy szárma­zású, de elhanyagolt, vagy rossz nevelésű bor, kis korcsmában, cserép kancsóban, minden „vignette“ — czim és rang nélkül végzi be pályafutását. Hogy az arisztokrácia s demokráczia is képvi­selve van a bor társadalmában, ezt sem nehéz felis­merni. — Avagy a tokajhegyaljai 6 puttonyos aszú, a Liebfrauenmilch, a johannisbergi Cabinet-K­essling, a Chateau d’Yquem nem nézi-e le 4—30 frtos árával, luxuriosus palaczkfelszerelésével a különben tisztessé­­­ges s kétségkívül a miveit osztályhoz tartozó szomorod­­nit, somlyait, neszmélyit, egrit stb., vagy szóba áll-e a zalamenti és az alföldi vinkókkal ? Szavamra mond­hatom, tisztelt hallgatóság, hogy soha nem került még­­össze előkelőbb úri asztaloknál a boraristokráczia a­­ demokrácziával ; egyik a másik megjelenését rendesen­­kizárja. A neveléstől kezdve azon korig, midőn a bor a nagy világba lép, rövidebb vagy hosszabb időköz telik el s ez főleg a bor minőségétől s azon iskolától függ, a melyet a bor látogatott. Itt is áll azon elv, miszerint magasabb fokú ki­­mivelésre hosszabb időköz szükséges, mig a miveltség alacsony fokával megelégedő közönségesebb asztali bor­­csakhamar, sokszor már 1—1*/2 év alatt készen van s megkezdi pályáját. — így pl. a juhfark, rabszőlő, a czigányszőlő már a második évben használhatóvá válik gondos nevelés mellett, mig a furmint, sárfehérnek hosszabb, a riesling, sauvignon és a muskotálynak még hosszabb időre, 4—8 évre van szüksége, mig palackra­­ húzható és az első tournál bemutatható leend. Egyébként az egyes promontóriumokon és egyes­­ szőlőfajokból nyert boroknál a borra nézve is nagy különbség forog fenn és itt kénytelen vagyok az em­berrel folytatott analógiától eltekinteni, mert e tekin­tetben semmi analógia sem létezik. Nevezetesen az élet dele, a kifejlettség tető­pontja, a bor összes kellemeinek harmonikus egyesü­lése az egyes vidéki boroknál teljesen különböző idő­ben nyilvánul, ugyancsak igy áll az aggkor beálltával­­ is. A budai, neszmélyi bor 3—4 éves korában, a som­lai 6—7 éves korában, az érmelléki bakator és a ma­­gyarádi mustafer 9—10 éves korában van tökéletessé­gének és fejlettségének tetőpontján.­­ Ezen kor után beáll az öregedés a fogyatkozás korszaka, mely annál rohamosabban halad előre, minél gyengébb a bor, mi­nél kisebb annak szesztartalma. A leghosszabb életűek rendesen azon borok, a­melyek nagyobb szesztartalom­­ mellett még 2—4°/0 czukortartalommal is bírnak, mint­­­ezt főleg tokaji, majdnem évszázados öreg ritkasá­gainak eléggé bizonyítják. FÖLDMIVELÉSI ÉRD­EKEINK. 9

Next