Földmivelési Érdekeink, 1881 (9. évfolyam, 6-52. szám)

1881-09-12 / 37. szám

236. szám. Budapest, 1881. szeptember 12. Kilenczedik évfolyam 37. szám. FÖLDMIVELÉSI ÉRDEKEINK. MEZŐ- ÉS ERDŐ-GAZDASÁGI ÁBRÁS HETILAP, Kiadó-tulajdonosok: Légrady testvérek.­­ „A magyar korona területén foglalkozó gazdatisztek és erdészek orsz. segély- és nyugdíjegyesületének" HIVATALOS KÖZLÖNYE. Megjelenik hetenként egyszer, hétfőn. Felelős szerkesztő: Wagner László, kir. József műegyetemen a mező- és erdő­­gazdaságtan nyilv. rendes tanára. A lap szellemi részét illető közlemények 1. évi szept. hó 10-ig Professor Wagner László Alt-Aussee (Steiermark) czím alatt küldendők Hirdetések hathasábos petitsoronként 10 kron számíttatnak. Több­szöri vagy egész éven át történő beigtatásoknál tetemes árleengedés. Előfizetési díj: Egész évre 6 frt, félévre 3 frt, negyedévre 1 frt 50 kr A „Falusi Gazdá“-val együtt egész évre 8 frt, félévre 4 frt, negyedévre 2 frt. Százalék a könyvárusi utón történő megrendelések után nem adatik. Az előfizetési pénzek, úgy a hirdetések is, bérmentve Légrády testvéreknek (Budapest, V., nádor-utcza 7. sz.) czimzendők. --------­--------------------------------------­­ Tartalom: A gazdasági szeszgyártás. — Gróf Migazzy Vilmos el­nöki jelentése. — A legjobb elevensövény. — A főbb gabnafélék idei termése, hivatalos adatok nyomán. — A Vaál vidéki gazdasági kör jelentése. — Az üszög. — Nyílt levél Miklós Gyula borászati kormánybiztos úr­hoz. — Aratási jelentések. — Kiállítási ügyek. — Phylloxera hírek. — Tudósítások a keleti marhavész állásáról.­­— Különfélék. — Hirdetések. A gazdasági szeszgyártás. (Válaszul dr. Kossutlány Tamás urnak.) I. — május 31. Osztván azon örömet, melyet a „Magyar Föld“ 100., 101., 103., és 104. számaiban közlött czikk tanúsít az iránt, hogy a gazda­sági szeszgyártás kérdése végre a napirendre tűzetett, azon meleg érdeklődésnél fogva, m­elylyel e kérdés iránt viseltetem, kötelessé­gemnek ismerem a tisztelt czikkírót érvelésé­ben követni, követni mint oly egyén, ki né­zetét e kérdésben részben osztja, ott azonban, hol ez véleményemmel és meggyőződésemmel nem egyezik, nem annyira megc­áfolni, mint inkább eszmecsere után egymásnak kellő fel­világosítással szolgálni. Én is, habár nem a jelenleg fennálló törvények értelmében, a gazdasági szeszgyár­tulajdonosok sorába tartozom, mert nagyobb kiterjedésű gazdálkodásom jó erőbeni fenn­tartása kedvéért űzöm a szeszgyártást. Minden évben feldolgoztatok 10—15.000 mm. burgonyát és ugyanannyi vagy valami­vel kevesebb kukoric­át, árpát, zabot és rozst. Szükségesnek tartom ezt felhozni már azért is, hogy czikkíró meggyőződve legyen arról, hogy soraim nem az ellen­táborából jöttek, hanem elvbaráttól, ki vele együtt oda törekszik, hogy gazdasági szeszgyáraink el­­enyészését lehetőleg megakadályozza és felvi­lágosítás útján oda hat, hogy nemzetgazda­sági életünkben oly nagy szerepre hivatott e nagy ipar újból felvirágozzék. A vidék, hol lakom, meg fogja szintén nyugtatni az iránt, hogy soraim valódi ér­zésnek kifolyása, mivel Szabolcs megye siva­tag homokja utal a trágyatermelésre, a bur­gonyatermelésre és feldolgozásra. Egy nézeten vagyok tehát czikkízóval abban, hogy a gazdasági szeszgyárakért az állam részéről még oly nagy áldozat sem sok — de mivel nézetem szerint az állam ré­széről ily nagy áldozat nem is szükséges, hogy új gazdasági szeszgyártást teremtsünk — megengedi, hogy őt pontról-pontra követ­vén, azon feltevéseket, melyeket helyesnek nem tartok, megczáfolva, másoknak adjak kifejezést. Igaz, hogy az 1878-i enquéte tárgyalá­sain a felvidék és a homoktalaj képviselői annak határozott kifejezést adtak, miszerint vidékükön szeszgyártás nélkül gazdálkodni nem lehet, de ezt senki kétségbe sem vonta, és én, ki­szen tárgyalásokon részt vettem, szin­tén hangsúlyoztam és támogattam ezen állítást mindazon érvekkel, miket czikkíró közöl, — ez tehát bővebb fejtegetést nem igényel, — de igaz az is, hogy a jelenleg fennálló törvé­nyek keretén belül, ha ezek elvileg nem vál­toztattatnak, mezőgazdasági szeszgyártást te­remteni nem fogunk, de nem is lehet. Nem osztom az igen tisztelt doktor úr azon nézetét, hogy a szesztermelésből mi meggazdagodni nem akarunk, — de megc­á­­folja ő magát már azon állításával, hogy a gazda nem kíván egyebet, mint hogy mos­lékja ingyen maradjon, — mert csak ezen egy tápszer a magyar­ szeszgyártás jelen ál­lásában is mintegy 5 millió forint tápszer-ér­téket képvisel, mely összeg minden esetre az állam és egyesek gazdagítására szolgál, de másrészt nem helyeselhetem azon nézetet sem, hogy a nemzet egyesei elvből végezzenek a szeszgyártásnál ingyen munkát, már azért sem, mert természetszerűleg is törekedjék minden egyes munkája után magát és így az államot is gazdagítani. A­mely állam polgárait ezen akarat és össztön nem uralja, ott az állam existentiája önkényt fel van adva. Nem kívánok kiterjeszkedni azon kimu­tatásodra, melyekkel a czikksorozatban más államok jövedelmei vannak kimutatva, mivel osztom azon nézetet, hogy a szeszadó-jövede­lem fokozható és emelhető ha nem is oly mérvben, hogy ez megtizszereztessék, mivel fogyasztóink szegénységüknél fogva ily meg­terhelt­etést el nem bírnának és a szesz mér­sékelt fogyasztása népünk egy rétegének táp­szerévé vált, de ezen fokozása és emelése a szeszadó-jövedelemnek csakis akkor igazságos és helyes, ha valósággal a fogyasztót és nem magát az ipart érné, vagy helyesebben ki­mondva, ha az adó tisztán a valóságos pro­dukált szesznyereményt és nem a gyártási, bizonytalan eredményű műtétet terheli. Ez azonban nem érhető semmi körülmé­nyek között sem él a jelen adóztatási rend­szer mellett, mivel itten az adó a nyers­anya­got és nem a szeszt terheli. Igazolja ezt nem, mint a tisztelt czikk­író írja, Németország, de Poroszország is, hol a helyes és szükségest­erjedési idő enge­dése nem engedte, hogy a nagy szeszgyárak a kisebb és gazdasági szeszgyárak rovására keletkezzenek és ez okból rectificálni kívánom azon nézetét, hogy a gazdasági szeszgyárak egy része az adórendszer alapján szüntette volna be működését, hanem inkább tulajdoní­tom azt a Poroszországban néhány év óta keletkezett és folyton tartó burgonya-betegség, rothadás és rossz terméseknek; — még ma is olcsóbb ott a szesz, a tőlünk importált és tehát már a száritási díjak terhét elviselt kukoriczából is olcsóbb szeszt termelhetnek, mint mi — kik pedig ezen terheket mint nyersanyag-termelő ország lakosai nem viseljük. Az adó magassága tehát, én is állítom, nem oka gazdasági szeszgyártásunk hanyat­lásának. Követni kívánom a t. czikkírót tovább is. Nem osztom azon nézetét, hogy a munka­erő alkalmazása az előállított szesz-nyere­ménynél tekintetbe nem jöhet — úgy mint azt sem, hogy a tőkehiány csak igen kis részben nehezíti a mezőgazdasági szeszgyáros állását. Én ezen két tényezőt a mezőgazdasági szeszgyárakra nézve igen fotósnak tartom, mivel a­midőn a mező­gazdasági szeszgyárnál már ezen a tétel maga, beleszámítván a tü­zelő­anyagot, megközelítőleg 6 forint előállí­tási költséget involvál, egy hektoliter szesz előállítására a nagy szeszgyáros csak 3 forin­tot költ, mely összeg elégséges már magában véve is, hogy a gazdasági szeszgyár fennáll­­hasson. Tegyük ehhez még a szakismeret hiá­nyát, a bár sajnos, de valljuk be, létező in­­dolenciánkat minden jónak tüzetes tanulmá­nyozására és meg fogjuk találni azon okokokat, melyek a gazdasági szeszgyárakat a jelen­legi adórendszer keretén belül lehetetlenítik. Eddig tehát, ha nem is egészben, de mégis találkoztam a tisztelt czikkíróval, de most a következő tételnél nagy eltérés van közöttünk. Midőn dr. Kossuttány úr az erjedési tanra áttér és ebből kíván következtetéseket levonni, a tudománynyal hadi­lábra állott. Nem akarom állítani, hogy erjedést il­letőleg az intelligens vezetés alatt álló nagy szeszgyár a kicsinynyel szemben nincs előny­ben, — de a­mit ő a feloldást illetőleg állít, az csak annyiban jogosult, a mennyiben a nagy szeszgyár technikai műeszközeinél fogva 2—3°/0-kal többet old fel mint a primitív, vagyis a midőn a nagy szeszgyárnál a nyers­anyagban lévő összes liszttartalomból csak 2—3% marad feloldatlan, a kicsiny gazda­sági, de egészen primitív szerkezetű mező­­gazdasági szeszgyárnál 5—6°/0 marad felol­datlan — mi azonban a nagy tényezők közé semmi körülmények között nem számítható. A­mi továbbá a hígabb vagy sűrűbb czefrézést illeti, a tisztelt czikkíró, úgy véle­kedem, nem igen van tisztában magával s pedig következő okoknál fogva. Minden nyers­anyag kivétel nélkül tar­talmához képest bizonyos mennyiségű szőlő­­czukrot tartalmaz, a rendes és szakavatott szeszgyáros tehát nyers anyagát annyiban veszi igénybe, hogy abból egy bizonyos szá­zalék szőlőczukor állíttassák elő a czefrében, — melyet ő erjedés alá bocsát — és innen keletkezik az, hogy a midőn egy bizonyos mennyiségű czukor előállításához egy méter­mázsa kukoricza kell, ugyanakkor ugyanazon czukorszázalék teremtésére 4 mm. burgonya fogna szükségeltetni a két anyag béltartalmá­nak különbségénél fogva. Mandl Lipót. (Folyt. köv.) Gróf Migazzy Vilmos elnöki jelentése a felső - magyarországi halász­egyletnek 1881. augusztus hó 14-én tartott közgyűlésén. Szives engedelmekkel, tisztelt uraim, midőn egyletünket, mint államtestünk szer­vezetének egy öntudatos, ép, egészséges orgá­numát bemutatni bátor voltam, szerencsés le­szek bővebben kifejteni azon önálló munka­kört, melyben egyletünk működése egy év le­folyása alatt excellált. Hivatásunk fő tényezője a hazai halá­szat emelése mesterséges és természetes te­nyésztés által, végczélja nemzetgazdaságunk

Next