Fővárosi Közlöny, 1916 (27. évfolyam, 1-24. szám)

1916-02-11 / 8. szám

A székesfőváros tanácsának 1915 más stb.) évi június hó 8-án 57.480/1915—VIII. szám alatt kelt határozata alapján, a vásárcsarnokok i­­­tt felsorolt cikkek napi árait, a föntebbiekben teszi közhírré. Figyelmeztetjük az árusokat, hogy aki az élelmiszerekért és az elsőrendű szükségleti cikkekért túl magas árakat követel, kihágást az 5600/1914.,számú belügyminiszteri rendelet szerint 15 napig terjedhető elzárással és 200 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel sújtatik. Újabb árjegyzékek hasonló módon fognak közhírré tétetni. Budapest, 1916. évi február hó 4-én. Az élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek árai. 46/a. szám. Kiskereskedelmi árak a fogyasztók bevásárlásainál bármely nagy mennyiség bevásárlásánál is. Á­r­ú Mérték­egység Ára minőség szerint fillér Mérték­egység Ára minőség szerint fillér Árú Mérték­egység Ára minőség szerint fillér 1 kg. 1 drb 1 kg. 1 drb 1 kg. 10 deka 1 kg. Zöldség. Sárgarépa és petrezse­lyem Zeller Kalarábé ....... Kalarábé, őszi fajta, drbja félkilón felül Vöröshagyma, közön­séges és hollandi . Vöröshagyma, makói és erfurti . . . . . Káposzta, fejes, hazai . Káposzta, fejes, hollandi Vörös káposzta, hazai Vörös káposzta, hollandi Kelkáposzta, hollandi . Kelkáposzta, magyar . Fehér répa Burgonya, rózsa, sárga, kifli, hópehely, Mag­num bonum .... Burgonya, fehér, kék, Woltmann Retek, kicsiny .... Retek, nagy Tök, sütni való, egészben Tök, sütni való, darabolva Torma, nürnbergi, első­rendű Torma, hazai kicsi, erős Paraj (spenót) tisztított. Paraj (spenót) tisztított Sóska Savanyított káposzta . Savanyított fehér répa Gyümölcs. Körte, másodrendű Körte, elsőrendű . . . Körte, kiváló minőségű különlegesség . . . Alma, rétesbe való . . Alma, közönséges . Alma, fajalma asztali . Alma, kiváló minőségű különlegesség . . . Dió, vegyes, apró . . Dió, válogatott, nagy . Dió, papírhéjú, nagy, válogatott Dió, tisztított, héjazott Fent a Svábhegyen 41-rel kg.-ra drágább. Száraz hüvelyes. Bab. kifejtett, száraz, érett . Borsó Lencse ... ... Árpagyöngy 10-es sz. nagyszemű .... Árpagyöngy 3-as sz. aprószemű .... Fent a Svábhegyen 41-rel kg.-ra drágább. Tojás. Friss lámpázott, tojás ... Friss főzőtojás . . . Meszes tojás (kötele­zőleg kiírandó) . . Fent a Svábhegyen darabja 2 f-rel drágább 1 kg. 1 kg­nagy drb 36 10-20 8—10 22 62 74 30 48 48 60 60 48 16 20 18 2­8 8-12 12 14 20 6 90 120 160 60 48 50­ 60 80-100 130—150­ 50—70 36—40 80—100 130—150 120 160 180 550 56 66 66 70 120 15 13 11 Tej. Tej, lefölözött .... Tej, teljes tej, kóser­tej, kimérve, hely­ben átvéve .... Tej, teljes tej, kósertej, zárt palackokban . Tej, forralt, házi fo­gyasztásra .... Tej, pasteurözve, csak zárt palackban árusít­ható . Tej, fóti uradalmi „hite­les" tej Tej,gyógytej, csak zárt palackban árusítható Tejfel Tehéntúró ... Fent a Svábhegyen literje, illetőleg kg.-ja 4 f-rel drágább. Lakásba szállításért 2 f külön felszámítható. Szalonna, zsír háj. Háj, olvasztani való lebőrözött szalonna Olvasztott disznózsír . Friss, nyers szalonna, bőrrel Füstölt, perzselt vagy paprikás szalonna . Bármely néven nevezett csemege-szalonna, nevezetesen: kolozs­vári húsos, debreceni perzselt és paprikás, csécsi abál­ .... Sertéshús és hentesáruk Nyers karaj Nyers comb, lapocka, tarja, vagy oldalas . Nyers csülök vagy nyelv Nyers vegyes kocsonya­hús (fej, láb és bőrke (együttesen), vagy zsi­ger (tüdő, máj vagy vese) Füstölt, nyers karaj . . Füstölt, nyers comb, lapocka, tarja vagy oldalas Füstölt, nyers csülök, fej (állcsont és orrcsont nélkül) vagy nyelv . . Füstölt, főtt "belföldi magyar sonka egész­ben ". . Füstölt, főtt belföldi magyar sonka szele­telve Füstölt, főtt tarja vagy oldalas Füstölt, főtt csülök, fej­hús vagy nyelv . . Disznósajt I. rendű (tisztán sertésfejhús­húsból csak kevés bőrkével és kocso­nyás lével) .... Disznósajt 11. rendű . Hurka (véres, májas vagy tüdős) .... Sütni való nyers kolbász, • tisztán sertéshúsból (citromos, foghagy-1 liter kg-20 40 44 44 48 58 70 160 120-130 1 kg. 1 kg. 670 690 650 750 870 600 520 340 280 700 620 440 840 940 740 520 600 400 320 580 Füstölt kolbász (debre­ceni tisztán sertés­húsból és bármiféle más tisztán sertés­húsból készült kol­bászféle nyersen . . Ugyanez főzve . . . Szalámi, magyar, új, egész rudakban . . Szalámi, magyar, új, fel­szeletelve Élő malac, magyar . Élő malac, angol, szőke Ölött malac, magyar . Ölött malac, angol, szőke . . Süldők, finom, bőrös, pecsenyehúsa 80 fillérrel kilónként drágább lehet. Élő baromfi. Liba és ruca, magló, nem hizlalt .... Liba és ruca, hízott . Pulyka Kappan Gyöngytyúk elött, szárazon tisztított baromfi. Liba és ruca, vidéki vágás, hizott . . . Liba és ruca, helyben vágott, hizott . . . Liba és kacsa, belsőség nélkül, nyúzatlanul, bőrben Pulyka kakas .... jérce .... Kappan Gyöngytyúk . . Libaaprólék, ruca­aprólék Libamáj (kevert, zsír, háj, bőr) ..... Libamáj tisztán, hideg, vidéki Libamáj tisztán, meleg, helybeli Libamáj 10-30 dekás daraboknál .... Libamáj 30 dekánál nagyobb daraboknál Libazsír olvasztva . . Libahús, comb és mell gerinc . . . hátulja combbal Ezek az árak az izraelita rítus szerint vágott baromfira is érvényesek. Boltokban ezen árak kilón kint legfeljebb 10 fillérrel lehetnek drágábbak. Fűszer és egyéb. Süvegcukor, natgv süveg Süvegcukor, 5 kilós süv. Süvegcukor, 3 kilós süv. Süvegcukor, 1-6 kilós s. Kockacukor egész do­bozban Kockacukor kimérve . Pilécukor, (darabos) . Szemcséscukor . . . Petróleum, közönséges Petróleum közönséges Só Fent a Svábhegyen kg.-ra, illetőleg literje 4 f-rel drágább. 1 kg. 1 kg. 1 kg. 700 800 1100 1200 600 700 800 900 350—420 470—520 300—340 380 350 500­ 560 520—580 760 400 440 440 440 250-280 700-850 900 1000 700-800 900-1200 -100—1200 600—700 350-400 450-500 1 kg. 1 liter 1 kg. 107 107 108 110 109 110 109 107 58 48 30 követ­el­és

Next