Fővárosi Közlöny, 1920 (31. évfolyam, 1-43. szám)

1920-09-17 / 27. szám

Hirdetmény. Közhírré tesszük, hogy a székesfőváros Tanácsa a 76.679/1920. 5043—VIII. tan. számú határozatával a sertés­közvágóhídon az alábbi rendtartási módozatok mellett folyó hó 15-től ideiglenes húsvásárt engedélyezett: A sertésközvágóhídi ideiglenes húsvásár rendtartása: 1. A székesfőváros tanácsa a sertésközvágó­hídon az ideiglenes húsvásárt 1920. szeptember 15-től engedélyezi. 2. A sertésközvágóhídi húsvásár helye a nagy vágó­csarnok főbejárati oldalának elkerített része. A sertésköz­vágóhídon másutt, tehát a feldolgozó helyiségekben, hűtő­ben, vagy egyéb helyen húsvásárt tartani tilos, miért is a sertésközvágóhíd területén a húsok mérlegelése kizárólag a most megjelölt húsvásár területén történhetik, ennélfogva húsmérlegelés eladás céljából az egyes húsfeldolgozó helyi­ségekben és hűtőkben és egyéb helyen tilos. Kivételt képeznek az úgynevezett kis vágócsarnokban levágott összes sertések és ezek belső része, amelyek ehelyütt is húsvásár tárgyát képezhetik, azonban az e helyen vágó hentesiparosok a feldolgozó helyiséget hús­eladásra nem használhatják. A kis vágócsarnokban levágott minden darab sertés, süldő vagy malac húsvásárdíj köteles. Szigorúan tilos a vágócsarnokokban más egyéneknek tartózkodni, mint akik a vágással foglalkoznak. A sertésköz vágóhídon termelt friss szalonna, sózott szalonna, háj és zsír eladási helye az egyes feldolgozó helyi­ségek, vagy a hűtőház. A sertésközvágóhíd területéről akár vasúton, akár tengelyen elszállított friss vagy sózott szalonna, háj és zsír húsvásárdíj köteles. 3. A sertésközvágóhíd területén hús, szalonna, háj és zsír eladásával, vagy eladás közvetítésével csak azok a hen­tesiparosok, illetve szalonna- és zsírkereskedők, vagy ezek megbízottjai foglalkozhatnak, akiknek iparigazolványuk van. Az eladásra előkészített hús és belsőrész a húsvásár céljára kijelölt területre szállítandó el. Kivételt képeznek: a meg­rendelésre vágott húsok, amelyek közvetlenül a megrende­lőnek mérlegelés nélkül a kijelölt helyre, a fővárosban, vagy azon kívül közvetlenül el­szállíthatók; továbbá a kis vágócsarnokban levágott sertések húsa és belső része, amelyek a vágás helyén is eladás tárgyát képezhetik. A húsvásáron adható el azoknak az állatoknak a húsa és belső része is, valamint szalonnája, amelyeket az egyes állattulajdonosok, állatkereskedők akár kényszerszúrás, akár egészségügyi okokból kénytelenek a közvágóhídon élő álla­potban való eladás nélkül leszúratni. A húsvásáron eladott, valamint a megrendelésre közvetlenül elszállított húsok és belső részek vételára úgy az eladó, mint a vevő részéről a sertésközvágóhíd és vásár közegei részére kívánatra a való­ságnak megfelelően bejelentendő. Hasonlóképen bejelenteni tartoznak az intézőségnél minden felszólítás nélkül a sertés­közvágóhíd területén eladott friss, vagy sózott szalonna, háj és zsír métermázsánkénti eladási- vagy vételárát úgy az eladó hentesiparosok mint a vevő, szalonna- vagy zsírkereskedők. 4. A megtörtént adás-vételi üzletekről az eladó „Köz­jegy"-et tartozik kiállítani 3 azonos példányban és pedig 1 példányt az intézőség, 1 példányt a vevő részére, 1 példányt pedig a saját számadási okmány gyanánt. 5. Az ideiglenesen engedélyezett nagybani húsvásáron eladott minden 1 drb egész szalonnás sertés után belső résszel 10 K — f 1 „ fél szalonnás sertés után 5 „ — „ 1 „ félsertés (szalonna nélkül) után ... 2 „ 50 „ 1 „ süldő vagy malac után 5 „ — „ húsvásárdíj fizetendő; továbbá a sertésközvágóhíd területén eladott minden 1 v­m friss, vagy sózott szalonna­ és zsír után 5 K — f A súly hivatalos mérlegelés alapján állapítandó meg. 6. A most megállapított vásárdíjak fizetésének módja : a) Azok a nagyvágó hentesiparosok, akik a kis vágó­csarnokban vágnak állandóan, továbbá azok, akiknek a sertés­közvágóhídon kívül sem a főváros területén, sem másutt kicsinybeni eladásra berendezett üzletük nincs, a szúródíjjal egyidejűleg tartoznak a sertésközvágóhídon leszúrt minden darab állat után az 5. pontban megállapított vásárdíjat fizetni. b) Azok a hentesiparosok, akik részben saját üzletük részére, részben pedig nagybani eladásra vágnak sertéseket, a húsvásárterületnek igénybevétele előtt tartoznak a Buda­pesti Állatvásárpénztár Részvénytársaságnál az eladni szándé­kolt mennyiség után esedékes húsvásárdíjat előzetesen befizetni. A saját üzlet céljára leszúrt állatok húsa, belső része és a fehérárú vásárdíjmentes. c) A sertésközvágóhíd területén eladott friss, vagy sózott szalonna, háj vagy zsír után esedékes vásárdíj ugyancsak a Budapesti Állatvásárpénztár Részvénytársaságnál a kiszállítás előtt fizetendő. A sertésközvágóhíd területéről fehérárú elszállí­tása kizárólag a Budapesti Állatvásárpénztár Részvénytársaság kiszállítási tárcája ellenében történhetik, kivételt képeznek a 3. és 6. b) pont 2. bekezdésében említett saját üzleti eladás céljából, avagy megrendelésre elszállított áruk; ezek vásárdíj­mentesek. 7. A sertésközvágóhídi ideiglenes húsvásáron elad­ható legkisebb mennyiség 1 darab félsertés szalonnával, vagy szalonna nélkül, vagy 1 darab egész süldő, vagy 2 darab egész malac, továbbá 1 szalonna, vagy 1 hordó zsír. A sertésközvágóhídi húsvásáron vidéki hús nem árusítható 8. A húsvásár tartama hétköznapokon i. e. 11-től 3 óráig, ünnep és vasárnap húsvásár, valamint szalonna- és zsírvásár tartása szigorúan tilos. A húsvásár tartama alatt a nagy vágócsarnokban a húsvásár területén a vágás tilos. A húsvásár kezdete előtt 1 órával a húsvásár területén vevőközönség nem tartózkodhatik. A húsvásár területén a sertésszúrás és az ezzel járó feldolgozó munkálatok i. e. 10 óráig befejezendők. 9. Az ideiglenesen engedélyezett húsvásáron a hús­árakat, valamint a sertésközvágóhíd területén történő sza­lonna és zsír eladását és az árak alakulását a sertésközvágó­híd és vásár intézősége állandóan figyelemmel kiséri és ha az árak indokolatlan emelkedését tapasztalja, jogában áll az intézőségnek az illető hentesiparostól, valamint a szalonna és zsírkereskedőtől, vagy ezek megbízottjától a húsvásáron, illetve a sertésközvágóhíd területén az eladási jogot a 12. pont­ban meghatározott időre megvonni, sőt ismételt esetben az intézet egész területéről kitiltani. 10. A lánckereskedelem megakadályozása érdekében a sertésközvágóhíd egész területén a húsok és belsőrészek, valamint egyéb melléktermékek viszonteladása szigorúan tilos. Tilos továbbá a húsvásár forgalmának csökkentése azáltal, hogy a levágott állatok húsa vagy belsőrésze az aznapi húsvásártól elvonatik, vagy szándékosan visszatartatik. 11. A szalonnaraktárban, vagy hűtőben elraktározott fehérárú tulajdonjogban beálló változások esetenkint az intéző­ségnek bejelentendők. Az ehelyütt beraktározott fehérárú kivételt képez az előbbi pontban megjelölt viszonteladás alól; az itt elraktározott fehérárú tulajdonjoga tehát ismételten vál­tozhatik. A tulajdonjogváltozás esetében az esedékes vásár­díj az eladó részéről mindenkor megfizetendő. 12. Aki a jelen húsvásári rendtartás ellen vét, — amennyiben cselekménye súlyosabb elbírálás alá nem esik — a sertésközvágóhíd és vásár intézősége által első esetben 6 napig terjedő időre, ismétlés esetében 1 hónapig terjedő időre — végül további ismétlés esetében végleg kitiltható a húsvásár, sőt az egész intézet területéről. A jelen pontban kiszabott büntetések ellen másodfok­ban az állatvásárok és közvágóhidak igazgatóságához, har­madfokban és végérvényesen a székesfőváros tanácsához bir­tokon kívül felebbezésnek van helye. Budapest, 1920. évi szeptember 12. Az állatvásárok és közvágóhidak igazgatósága.

Next