Gazdasági Lapok, 1856 (8. évfolyam, 1-52. szám)

1856-09-11 / 37. szám

466 3—4 év múlva, bár sokszorosan is — kezdjenek megint jól te­remni ! — ilyen növeldét találtam nevezetesen a szent-imrei hegyen­­. Erdélyi József nyug.­tanár urnál, a ki egyike lévén a legértelmesebb s legbuzgóbb érmelléki szőlőgazdáknak, igen szép fekvésű, szőlőjében csinos és kényelmes tanyát építte­tett magának, hol az érdemekkel tetézett tanári pályafutás után, igazi otium philosophicumban, idejének legnagyobb részét a sző­lészetnek szenteli. Az ide való szőlős gazda jó számolónak bizonyítja magát az által is, hogy minden áron igyekezik szőlejét karóval ellátni.­­ Távol lévén innen a fenyőfa, mellyből különben a szőlőkarók­­ szoktak készülni, Érmelléken csak kemény fából csináltat látni,­­ melly első megszerzésében ugyan nagyobb költséget igényel,­­ azonban háromszoros tartósságánál fogva mégis jóval jutányosabb­­ a puhánál, csak hogy ügyelni kell reá, miszerint mielőtt használ-­­ tatik, tökéletesen kiszáradjon, mert különben dél felé meggörbül,­­ mivel a nap sugarai a délnek fordult oldalát sütvén leginkább, s azt erősen kiszárítják, s ez­által görbedésre kényszerítik. Rendes karózásnál aztán a kötözés is rendesen és olly czél-­­ szerűen történik, hogy a­mennyire tudniillik a fölötte sok sarja­­dék megengedi, alig lehet valami kifogás ellene. Sőt még azok is, a­kik vagy elvből vagy elégtelenség miatt szüleiket karó nél­kül művelik, olly ügyesen s olly csínnyal tudják a vesszőket egy­befoglalva rojtosan összekötözni, hogy többet követelni alig lehet.­­ A kapálás is, főképen értelmesb és buzgóbb gazdáknál, úgy hajtatik végre, hogy ellene lényeges észrevétel nincsen. Van­nak határok, hol a munkások ügyesek is, szorgalommal is dol­goznak ; illyen a diószeghi, leginkább pedig a vajdai kapás, ki értelemmel s némi buzgalommal is kapálja a szőlőt. Mások, ne­vezetesen a szent­imrei munkások ellen sok panaszt hallani, fő­leg azon tekintetből is, hogy a napszámot, de leginkább a pálin­kát illető követeléseik szemtelenségig mennek, és éppen a leg­többet a követelők leghenyébbek a munkában. Én a vagyonos é­s értelmes­ gazdáknak azt a tanácsot ad­tam, hogy a szőlőkapálást lókapával hajtsák végre, miképen azt déli Francziaországban átalánosan teszik, és a­mint gyakorlom én is már kőbányai azon újabb ültetvényemben, melly elég tágas rendeinél fogva, il­yen munkáltatásra tökéletesen alkalmas. És a miilyen nagy az érmelléki szőlészek értelmisége, hozzá adván még azt is, hogy ott, mint fennebb érintem, a sorok egyenes vo­nalban és három lábnyi távolságban futnak egymás mellett, noha az eszme előttük egészen új volt, és némi hihetlenséggel látszott találkozni , mégis bizton remélem , hogy egyike vagy mási­ka, talán többen is,a dolgot komoly kísérlet nélkül nem hagyják, kiváltképen ha hozzám vetődvén, megszemlélik az eljárás egy­szerűségét és a gyakorlat csekély nehézségeit, mellyeken egykét napi betanulás után, könnyen győzelmeskedhetni. A mivelési költség nagy részét a kapálás vevén igénybe, miután a lókapát nálam is egy erős szamár elhúzza, mellyhez csak eary vezető gyermek, és egy,a kapát kezelő ember kívántatik arra, miszerint egy nap alatt mintegy húsz kapásnak való terüle­tet bejárjanak , a dolog kivihetősége, gondolom, kérdésen kívül van már nálunk is helyeztetve. Fontossága pedig vélekedésem szerint olly nagy, miszerint ezen gyakorlat ápolása s terjedése szőlőmivelésünkben,tehát bortermesztésünkben is egy uj korszakot képes megalapitni, melly is módot nyújtana sok­­ munkás kéz­zel szűken ellátott borvidéknek arra, hogy nagy terjedelmű szőlő­­ültetvényüket is olcsó áron művelhetnék , a­mit jelenleg legin­kább azért kénytelen elhanyagolni, mivel a rendes megkapálásra vagy az elegendő pénz, vagy pénzért is elégséges munkaköz hi­­­ányzik. Saját meggyőződésem pedig e tárgyra nézve olly erős, miszerint régi ültetvényeimet is, mellyekben a rendek szűkebben állanak, semhogy köztük nehézség nélkül lehetne lókapával dolgozni, nem csekély költséggel akképen igazittatom meg, hogy a kapálást minél elébb minden szőleimben lókapával gyakorol­hassam. — Egy nagy hi­ányt azonban vettem észre az érmelléki szőlőmi­­velésben, melly abban áll, hogy a tőkét a fölösleges, sőt túlságos számmal lévő hajtásoktól megtisztítani nem szokás. E műtételt a budapesti szőlész gyomlálásnak nevezi. Ő tudniillik még virág­zás előtt a tőkéket egyenként megvizsgálja, és erejéhez képest 3 — 6 legszebb hajtáson kívül, a többit, mint gyomot, letépi, le­tördeli, s az által az erőt a megkímélt kisebb számú venyigébe összpontosítván — nagyobb, teljesebb, kifejlettebb gyümölcsöt, s erősebb, jövő évi metszésre alkalmatos­ venyigét is növel. A­hol ezt tenni elmulasztják, valóban nagy kárt okoznak maguk­nak ; nemcsak az által, hogy az imént érintett, magában elvitáz­­hatlan okszerű nevelési szabály üdvös következményeitől meg­fosztják magukat, hanem azért is, mivel a tőke erejét holmi ha­szontalan sarjadék ápolására pazarlani hagyván, a kötözés, fürt­szedés és jövő évi metszés mellett is, kétszeres munkával kényte­lenek bajlódni. A mellett a tőke külseje is ribszke-bokorra em­lékeztetvén az embert, maga az ültetvény is — csinosság tekin­­tében — igen sokat veszt. Mi már a szüreti eljárást illeti, erről csak annyit mondha­tok, a­mennyit a szőlőgazdák elbeszéléséből és az előtalált szü­reti edények, kádak, sajtok s egyéb készületek vizsgálatából ve­hettem ki. Vannak, a­kik még a régi gyakorlatnál maradván, a szőlőfürtöket minden elkülönítés nélkül csomaszolják, sajtol­ják, s a mustot hol kádakban,hol hordókban erjedni hagyják, így azonban csak a szegényebb szőlőgazda jár el. Az értelmes s vagyo­nos­ osztály több szorgalmat és okszerűséget fejt ki szüret al­kalmával, leginkább abban, hogy az ép, jól megérett és nemesebb fajú szőlőt az aljassal, romlottal s éretlennel össze nem keveri, sőt a kisajtolt mustot is, az első taposás által nyert folyadéktól külön szűri be. A­ki pedig az iparnak még ennél is magasb fokához ra­gaszkodik, az minden módon először is azon van, hogy a szőlőt minél érettebb állapotra hagyja jutni; azután a nemesebb fajo­kat s tökéletesb fürtöket kiválogatva szedeti, nem restelvén e szerint a szedést kétszer, sőt háromszor is újból kezdeni. Ezen külön szedés leginkább a piros bakart szokta illetni, mellyből aztán, mint már ismételve kiemelem, a jeles bakator kerül ki. Egyébiránt itt is panaszkodik az értelmes b borász, hogy a nép a szőlő teljes megérését bevárni nem szereti, hanem a szedést minden után s módon siettetni szokta, miáltal annak is nehezére esik, s kárt okoz, a ki belátván a késő szedés nagy előnyeit, a szüret kezdetét lehetőleg halasztani igyekezik. No de az illyen ba­jok megvannak mindenütt, a­hol a szőlők számos gazdák tulaj­dona, és a czélirányos közintézkedések vagy hi­ányzanak, vagy kellő szigorral fenn nem tartatnak. Pedig egy olly jeles és terje­delmes borvidékre, a­miilyen az Érmellék, közhatósági szabályok behozatala és erélyes végrehajtása valamint nagyon kellene, úgy igazán illenék is. (Folytatása következik.) Az erdei urbéri szolgálatok megváltása ügyében. (Greiner Lajosnak a magyar erdészegylet VII. nagy­gyűlésén tartott értekezése.) Az úrbéri törvényszékek felállittatván, sőt már hatályba is lépvén, egyfelől az erdőtulajdonosok és helyetteseik kérdik, vál­jon az 1853-dik évi martius 2-diki legfelsőbb patens értelmében, e vagy ama község számára, hány hold erdő lesz — az eddigi úrbéri fáizás helyett — kiszakítandó ; másfelől a községek is kér­dik, hány hold és minő tulajdonságú erdőt fognak ők előbbi föl­­desuraiktól nyerni ? Szakértő erdőgazdák, kik egyúttal bécsi ők is, e kérdést ugyan leghelyesebben megfejthetnék, s azért legillőbb is e vé­gett azokhoz fordulni, hanem hogy más, az erdőgazdászatba ke­­vesbbé avatott,s az erdő jövedelmével ismeretlenebb egyének is az eljárást jobban megértsék, s átalában, hogy az ügy végképen tisztába jöjjön : jó leszen e tárgyba bővebben bele­bocsátkozni Egyletünk már többször tárgyalta azon kérdést, hol s minő erdőt kelljen a község számára kiszakítani, s erről egyleti ira­tunk jelentést is ten, mit is ennélfogva mind azoknak ajánlok, a­kiknek hasonló szabályozással bajuk leend, s a jelen esetben csu­pán csak a kiszakítandó erdő mennyiségéről fogok érte­kezni. —

Next