Gazdasági Lapok, 1862 (14. évfolyam, 1-52. szám)

1862-09-21 / 38. szám

vetítés folytán a nagy forgalomba az eddiginél reá nézve biztosabb, a honi bőriparra pedig több becsületet árasz­tandó kilátással juttathassa.­­ De azt, miszerint borá­szatunk terén a jövőre nézve bátran lehessen a nemzet­­gazdasági jelentőségű, egészséges kereskedelmi rendszer alapját megvetni, mi nem fönt a kész színvonalon, hanem sokkal alantabb, t. i. magában az alapban, a termelés szervezésében és utóbb rendszerítésében keressük. Épen a bortermelési ipar az, melyre a földipar min­den ágai között legkésőbben tette kezét a tudomány, s így nálunk legalább a legújabb időkig csaknem kizáró­lag a pórnép és pervinczellérek hagyományos kezelése alatt lévén, tengett ahogy tudott, minden előítéleteivel és hibáival. Újabb időben azonban erre is némi világosság kezdvén áradozni, most tárul fel csak előttünk igazán ama hhaos, melyből bőriparunkat ki kell tisztáznunk, ha ön­tudatosan eljárni és oly terményeket előállítani akarunk, melyek jellegük állandóságára és a fogyasztási igénynek megfelelő mennyiségre nézve világ­kereskedelmi alapo­kul legyenek tekinthetők. Mindenekelőtt nem tudjuk, hogy mink van? Mi az, a­mit az idők és viszonyok szeszélye elénk összehányt? Ha van is néhány, de bizonyosan kevés birtokos az országban, ki mind ismerje a saját szőlejében levő fajokat, s azokat megnevezni is képes legyen úgy, mint azokat az ő vidékén nevezni jónak látják, az ország azért mégsem tudja, hogy mily szőlőfajai vannak, mert hála a szőlőfa­jok elnevezése körül divatozó kábelszerű zavarnak, egy és ugyanazon faj elnevezése majd minden határ, vagy vidék szerint változik; minek azon nem épen kellemes oldala van, hogy midőn valaki például a pécsi vagy ér­­melléki termelők által bizonyos fajt igen dicsértetni hall­ván, abból nagy ügygyel bajjal több ezer vesszőt meg­hozat, (ha történetesen csakugyan azt küldik neki, a mit kért, mi nálunk ritka szerencse) — a fajt pedig vesszejé­ben sem ő, sem vinczellérje, sem kapásai nem ismervén, tavaszszal kielleti, vagy beosztatja, boszús meglepetéssel kénytelen tapasztalni, hogy más elnevezés alatt oly fajra tett szert, melyet ő, mint talajának vagy egyéb körül­ményeinek semmikép meg nem felelőt és nem termőt, saját szőlejében irtat. Hiában óhajt a törekvőbb termelő innen vagy amonnan, ily vagy amoly fajokat szerezni, mi­után azokat­­­ vagy ama tekintetben dicsértetni hallja,­ mert a fajok elnevezésének zavarában eligazodni nem képes. A mi alól szőlőiparunkat tehát mindenek előtt eman­cipálnunk kell, az ezen calamitás! Legelső szükség, hogy fajaink neveit öszhangzásba hozhassuk. De hogyan? Járó küldöttségek utján tegyük, melyek vidékenkint a fajokra bizonyos nevezeteket od­rogirozzanak ? — Ez lehetetlen—ki vállalná ezt el? És hol vannak azok, kik­ben annyi oenologiei ismeret van, hogy eljárásukban bíz­vást meg lehetne nyugodni, miután a fajok változata nem csak roppant nagy számú, de maguk az egyes változatok is a talaj minősége szerint más és más alakban tűn­nek elő. Az egyes vidékek termelőit szólítjuk fel, miszerint fajaik és az azokat előállító talaj leírását küldjék meg? Ugyanegy szőlőben 10 faj is van, melyre az a bizonyos leírás tökéletesen alkalmazható, és nem képzelhető oly szőrszálhasogató körülményes leírás, mely után oly egyén, ki a fajokat nem ismeri, csak egyetlen fajt lenne is képes a sok közül egész határozottsággal megismerni. De külön­ben is, ha találkozik is termelő, kitől minden igénynek megfelelő szabatos leírás várható, parlagi termelőink nagy részétől azonban a kellő képesség hiánya miatt alkalmasint csak igen gyarló kimutatásokra számíthatunk. Vagy ősszel kérjük -e a gyümölcsöt beküldetni egy­két zöld levéllel vagy gal­lyal, miszerint ez után indul­hassunk fajaink elnevezésénél ? Biztosságra nézve ezen mód is csak az iméntivel versenyez, mert a levél elfony­­nyad, a gyümölcs maga pedig sok fajnál épen nem biztos ismertető jel, mert gy­akran hasonlít más válfajhoz is, noha levele s vesszeje amazétól egészen különböző. Te­hát igy sem — valamint per longam manum sehogy sem érünk ezért. Ennek egyedüli módja csak az alább leírandó lehet, mely egy kis erély, szorgalom, hazafius buzgóság és némi ügyszeretet mellett igen könnyen eszközölhető. A terv kivitele első látszatra kissé tán körülményesnek mutat­­kozhatik, de mit nem tesz az ember a hazáért? Az egész világ tudja, hogy a magyar hazájáért minden perczben halni kész . F éljünk is a hazának, és ha kell, legyünk ké­szek érte tenni is. Pesten, mint az országos gazdasági egyesület szék­helyén, jőjön a Gazdasági Egyesület fölhívására néhány gyakorlati bortermelő össze, és központi bizottmánynyá alakulván, megszerzendő adatok nyomán Magyarországot ossza annyi kerületre, amennyi kissé jelesebb bort isme­rünk elnevezése után.­­ Ezen kerületek számszerűit ösz­­szeiratván, és e mellett, ha lehet, valami ideiglenes térkép vázlata készíttetvén, nem lesz nehéz megtudni, ha máskép nem, tehát a fiók­gazdasági egyesületek útján, vagy bár egyes szakértők közbejöttével, hogy minden egyes kerület­ben ki lenne oly egyén, ki a honért, és ennek sok millióra terjedő javaiért s évről évre gyarapodó kézzelfogható fölvirágzásáért egy kis alkalmatlanságot magára vállalni kész lenne ? Ezen egyének kitudatván, mint bizalmi férfiak lennének fölszólítandók, miszerint vidékük értel­­mesb, szorgalmasb termelőit körükbe gyűjtve, ezeket föl­hívnák, hogy a vidékükön bár­mi elnevezés alatt előfor­duló fajokat mind, és pedig annyi nyelven, mennyi náluk­­ divatozik, egy, nekik a pesti központi bizottmány által megküldendő rovatos kimutatásba írnák össze. Külön a fekete illetőleg kék, külön a fehér s külön a vörös fajo­kat; első szám alá tevén ama fajt, melyből a kerületben legtöbb van, tehát a vidék jó vagy rész borának egyre­­másra a jellegét adja meg, így azután akár számsze­rinti sokasága, akár termő képessége vagy más kedvel­­tető ismeretesebb minősége szerint jönne a következő számok alá a többi faj. Minden faj mellé az ezzel netalán történt gondosabb mivelési kísérletek módjai s a faj ter­mésének ezek szerinti kisebb nagyobb eltérései szintén külön rovat alá csatolandók lévén. Ezen lajstromok egyik példánya a kerületeknél megmaradván, a másik a pesti központi bizottmányhoz felküldetik , hogy ez magának belőle összehasonlí­tási adatokat szerezvén, a fajok mennyiségére, minősé­­­gére és elnevezésére nézve szerzett adatait, addig is.

Next