Gazdasági Lapok, 1899 (51. évfolyam, 1-53. szám)

1899-12-24 / 52. szám

924 küzdjük le a termelés akadályait,­­ miként tegyük képessé földünket arra, hogy jó luczerná­­sok létesülhessenek rajta. A legtöbb gazda próbát tesz. Elveti a lu­­czernát védnövénnyel vagy a nélkül s ha látja, hogy hitvány, silány takarna anyósa keletkezett, kimondja, hogy ilyen földön luczernát termelni nem érdemes és többet nem is vesződik vele. Az első akadálytól pedig nem szabad vissza­rettenni. A művelés és trágyázás megváltoztatja a talaj termőképességét bámulatosan. " Például idézhetem a Rákospalotán levő István-telket, mely akkor, midőn még földmives­­iskola volt, szépen oldotta meg a feladatot, miként kell hitvány futóhomokot luczernaterme­­lésre képessé tenni. A művelésbe vett futóhomo­kon a hármas nyomás volt alkalmazva ekként: 1. rozs, 2. burgonya trágyában, 3. zab. Az első 3 év elteltével tehát, midőn a föld csak egyszer trágyáztatott meg, a luczem­a nem sikerült. A második termés után, midőn másodszor trágyáz­tatott meg, az eredmény még mindig nem elé­gített ki. A 3-ik termés után, tehát midőn a 8-ik évben 3 adszor lett áttrágyázva a föld, már pom­pás luczernás keletkezett, a­mely négy eszten­deig jól elszolgált. Ez esetben tehát a majdnem egészen ter­méketlen futóhomok gyakran ismétlődő állati trágyázással luczernaképes földdé alakíttatott át. Egy másik példát hozok fel. Agyagos domb­vidéken, a­hol luczernát a partokon meg se szokás kísérteni, létesítettem szép luczernást, a­mely most jön negyedik évébe. Eleinte a tradi­­tiók után menve, rét földön akartam luczernáso­­mat megcsinálni, de nem sikerült azért, mert a rétföld annyira el volt taraczkosodva és muha­­rosodva, hogy e veszedelmes gyomok egy évi egzisztentia után a luczerna fölé kerekedtek és annyira elnyomták, hogy ki kellett szántanom és arra határoznom magamat, hogy előbb több évi kapás termelésnek vessem alá, mielőtt a luczer­­nás létesítését újra elhatározni merem. Luczernás nélkül azonban egy gazdaság el nem lehet s igy neki mentem a partoknak. Egy 28 holdas táblát istállótrágyával jól meg­­trágyáztam,­­ de ebből mintegy 6 holdat vágóhídi vérűr­ágyával hordattam meg és tengerit ültettem belé. Előbb azonban superfoszfátot is­ hintettem el. A rákövetkező évben árpát vetettem lueternával. Az eredmény jól kielégített; de különösen a vágóhídi vértrágya után oly szép luczerná­­som lett, a mely kirakatba illett. Az 1896-ban vetett luczernás most is jól szolgál, csakis az istállótrágyával meghordott rész kezd kissé rit­kulni és kezdenek benne muhar és egyéb gazok tért foglalni. Egy esztendőt azonban még kitart, a mikor is magtermelés után ki fogom szántani. Ezen első kísérlet jó eredménye felbiztat­ván, birtokom partos részein újabb luczernás készítésére határoztam el magamat. Tudva azon­ban azt, hogy a luczerna sok kálit, foszforsavat és meszet kíván, — másrészt a mély művelést is hálásan veszi, egy 40 holdas táblán a követ­kezőleg jártam el. 1896-ban gőzekével 12 hü­velykre megszántottam (6 hüvelyesszántás további 6 hüvelyk grubberezés.) 1898-ban tavaszszal is­tállótrágyával jól meghordattam és 1899. tavaszán mintegy 5000 mázsa mészport hordattam reá. A mészpor a fával égetett mész meszes hamu hul­ladéka, a melyben jelentékeny mennyiségű hamu s így sok szénsavas kali (hamuzsir)és foszforsav van. Megadtam tehát a földnek, mely a nélkül luczerna termelésre teljesen alkalmatlan lett volna, minden föltételt, a­mely a sikerhez szükséges. Ekkor beve­tettem árpa és luczernával. A luczerna jól sikerült és nagy része már az idén volt kaszálható. Természetesen superfoszfátoztam ezt a táblát is. Az újabb theoriák szerint a luczerna dísz­ül bármely földön, hacsak nem vizenyős és ha foszforsav, kali és mész bő mennyiségben van jelen. Az én itt elmondott tapasztalataim azon­ban megerősítik az öregebb gazdák praxisát, kik a mi vidékünkön (Bars és Hont megye) a luczer­­násokat akként készítik, hogy közvetlen előtte vastagon meghordták istállótrágyával a földet, csak így bíznak arravalónak mondott földekben is a sikerhez. Utalok a vértrágya után mutatkozó nagy sikerre, a­mely pedig par excellence nitrogén­­trágya, de utalok azon tapasztalásra is, hogy salétromozott luczernások mennyire felüdülnek a nitrogén hatása alatt. Ezek után véleményem abban koncentráló­­dik, hogy bár elismerem, hogy a foszforsav, kali és mész nagyon előmozdítják a lucterna boldo­gulását és elhiszem azt, hogy képes nitrogént a levegőből aquitálni, hogyha mész, foszfor és kali rendelkezésére állanak, mégis a gyakorlati siker csak akkor biztos, ha a termőföldet nitrogénnel is istápoljuk, legyen az istállótrágya, vértrágya, vagy salétrom stbi alakjában is szolgáltatva. A roppant siker, a­mit a francziák a lu­­czernatermeléssel elérnek, a­mely főleg a lu­­czernamagvak tekintetében jó idő óta tributariu­­sává teszi a földteke minden államát Franczia­­országnak, nemcsak minket ejthet gondolkozóba, hanem a francziák sikerére oly féltékeny néme­teket is. A nagy Németországban is erőlködnek most azon, hogy a luczerna termelést kiterjesz­­szék és kisérleti állomásaik e részben hasznos útmutatásokkal szolgálnak a német gazdáknak. Hogy ezt kézzelfoghatólag állítsam a mi gazdáink szeme elé is,­­ közlöm a Lauchstädti kisérleti gazdaság luczernatermelési kísérleteinek eredményeit. Lauchstädt a szászországi gazd. kamara kisérleti gazdasága. Egy 1897-ben aquirált új földterületet 3 részre osztottak.­­ Az egyik részén 4 esztendős­ luczerna állott. Ezt a luczernást 3 részre osz­tották. Az egyik rész nem kapott semmit, a má­sik rész 600 kg. thomassalakot, a 3-dik rész 600 kg. thomassalakot és 2000 kg. karnitot. 1898-ban ezt az adagot ismételték, azzal a különbséggel, hogy a 3-ik részletbe még 1000 kg. gypszet is adtak hektáronként. Ezt a trágyázást télen esz­közölték és kora tavaszszal 4 szeresen megboro­­nálták hatalmasan, hogy a gyomokat is kiirtsák s másrészt a trágyák behatolását a földbe meg­­­­könnyítsék. A környékbeli gazdák megbámulták az ered­ményt. Ugyanis a thomassalak és kainittal, vala­mint a thomassalak, kainit és gypszszel meghor­dott luczernarészletek bámulatos, azon a vidéken szokatlan, módon fejlődtek ; a csak thomassalak­­kal meghintett luczernás valamivel szinte jobb volt, mint a­mely semmifélében sem részesült, de ez aztán valósággal nyomorúságosan nézett ki a foszfátozott, kalizott és gypszezett parczellák mellett. Nemcsak hogy hitvány volt a luczerna növése, de a gyomok mindenféle neme kapott lábra közötte. Számokban fejezve ki ezen különbséget,­­ többet termelt: a csak thomassalakkal hintett rész 911 kg. szénával a th -salak és kainittal hintett rész 1766 „ é s a th.-salak, kainit és gypszszel hintett rész 2182 , „ mint a nem trágyázott luczerna. Ez a kísérlet tehát frappánsul bizonyította, hogy miként lehet foszfátokkal, kálival és gypsz­szel a már hanyatló luezernásokat ismét termő­­képessé tenni. Mért tartottam ezt szükségesnek elmondani ? Mert gazdatársaink legtöbb esetben kiszántják luezernásaikat, holott ilyen módon azok állapotán még segíteni lehetne. De Lauchstättben nemcsak a meglevő lu­czernás fenntartásával, hanem új luczernások létesítésével is tettek hasonló kísérletet. 1897-ben vetettek luczernát védnövény nél­kül árpa után Zimmerman Amtsrat tanácsa sze­rint, a­ki a luczernát árpa vagy rozs után szokta vetni és daczára az eléggé szűk csapadék viszo­nyoknak (470—480 mm.) soha sem sült ki rosz­­szul. Az eljárás abból áll, hogy az árpa vagy rozstarlót feltörjük, gondosan megdolgozzuk, hogy porhanyó legyen és sorvetővel a luezernamagot belevetjük. Zimmermann szerint ezen eljárás ed­dig évek óta mindig sikerült — és előnye az, hogy nem csorbítja az árpatermést 1—2 méter­mázsával, a­mi a védnövényes vetésnél mindig bizonyosra vehető. Tehát Zimmermmann módszere szerint lett vetve el a luczerna árpatarlóba, — de megfelelő t­rágyázással, a főértékesítési testrészt, de azért még a többi mindenféle jövedelem is, mely a lúd hizlalásból származik, nem megvetendő, így első­sorban kell megemlíteni a zsírt. Egy jól kihízott lúd 3 liter zsírt ad, néha többet is, azonkívül itt van még a test, az aprólék és a toll értéke is. Ha a máj, mondjuk 2 frtot képvisel, a 3 liter zsír­t 70 kr. 2 frt 10 kr. a test és aprólék 70 kr. a toll 20 krt, így egy lúd után a bevétel 5 frtot tesz ki. Van még egy más módja is az értékesí­tésnek, a­mi szintén egy speczialitása a Lévai­­piacznak, s ez a sült lúdfertály. Ez az értékesí­tési mód még nagyobb utassá vált azon a vi­déken, különösen mióta a jó ropogósra sült fer­tályok hírnévre tettek szert. Az ily módon érté­kesítendő ludat nem nyúzzák meg, hanem máját és aprólékját leszedve, megsütik egészben és pedig nagyobb mennyiségnél a kenyérsütő ke­­m­enczében. Ott ül olyankor a kemencze szájá­nál az asszony és öntögeti le a kisült zsiradékot, a­mig az teljesen kisül, s aztán kiszedi a luda­­kat s kihűlés után 4 darabra vágja s ügyes szemmértéke után 4 egyenlő fertályra osztja el, két első és két hátulsóra. Ezen fertályokat azu­tán tiszta edénybe vagy kosárba pakkolva viszi a Lévai-piaczra. A sütés rendesen éjszaka vagy kora reggel történik, hogy kellő friss állapotban 7—8 órakor már ott állhasson a fertályokkal. Ily fertályok árai idényszerüek. Eleinte olcsób­bak s akkor 20—24 krért adnak egy-egy fer­tályt, később felemelkedik az ár 35—36 sőt néha­­ egész 40 krig is. Veszik ezt gazdagok és szegé­nyek, különösen a Lévai piaczra gabonával be­jövő kis gazdák. A szegény munkás is lesi mikor kezdődik a fertályok saisonja, akkor ő néhány krajczárért vehet reggelit és ebédet, jót eszik és aránylag olcsón. A módosabbak is szívesen tá­lalják fel a hideg fertályt, s különösen kirándu­lások és vadászatokhoz alkalmas eledelnek bizo­nyulnak. Ezen fertályokra osztott értékesítésnél a számítás körülbelül ekképpen üt ki. Már marad 2 fri­­zsir persze kevesebb s a legkövérebb ludnál is csak 2 liter körül tesz ki: a 70 kr. 1.40 frt. 4 fertály a 30 kr. 020 frt, aprólék 16—20 kr., toll 20 kr. tehát körülbelül szinte 5 frt. Nincs tehát nagy különbség a kétféle ér­tékesítési mód között. Itt csak az a kérdés me­rül fel, akarja-e az illető a húst felhasználni vagy nem. Őszszel a lévai pékek kemenezéi ostromolva vannak ludakkal s ilyenkor majdan több ludat mint kenyeret látni ott. De hát ők ezt szivesen veszik, mert kemenezéjöket igy duplán kihasz­nálják és egy-egy lúd sütése után 5—6 krt. szednek. Tanácsos azonban, hogy a süttető fél maga őrködjék és végezze a zsir leöntögetését, mert különben a péklegények suttyomban kimártogat­­ják a zsir egy részét, a részekre reggelire kia­dott zsemlével. Legtöbb tapasztalat szerint az ily közép­­ nagyságú ludak 4 heti töméséhez háromnegyed­ véka vagyis 25 liter tengeri szükséges. A váro­siak persze vett tengerivel tömnek, s ezáltal ez az óriási libapiacz nagy lendületet ad a tengeri piacznak is, úgy hogy Léván csak a lúdhizlalás czéljaira körülbelül 8—10,000 hl. tengeri jön forgalomba, mi­által az árak is emelkednek. Az apró szemű pignoletto nem kell, ezzel nem töm­nek, mert könnyen beszalad a lúd gégéjébe s ilyenkor ha nincs kéznél egy ehhez értő egyéni­ség, a ki ki tudja tolni e tévútra vándorolt sze­met, úgy a késnek kéznél kell lenni, hogy azon­nal lemetszhesse a ludat. Ez már persze kárral jár, mert egy félig kihizott ludon a veszteség nagy. A nagyszemű magyar tengeri a legkedvel­tebb e czélra. Ezekben kívántam megismertetni a Léva vidéki ludhizlalás és ludmáj előállítás nagy je­lentőségét. Az általam felhozott adatok nagy dicséretére szolgálnak a derék és iparkodó Léva vidéki magyar népnek, a­mely minden külső ösztönzés nélkül saját életrevalósága és ügyes­ségével egy hasznos industriát tudott megterem­teni és igazolni Odysseu­ nejének, Penelope ki­rálynénak már Homer által dicsőítve megénekelt előszeretetét az oly hasznos ludak iránt. Ordódyné Mailáth Gizella.­ ­ Gazdasági Lapok

Next