Gyergyói Hírlap, 2013. december (4. évfolyam, 233-252. szám)

2013-12-03 / 234. szám

Gyergypis­iE­ Kedd Euró Dollár 100 forint 4,4359 3,2745 1,4677 Gyergyói Fizessen elő most! Hívja a 266-361.201-at és lapkihordóink felkeresik Önt otthonában! 2013. december 3. 1 hónap 15 lej 3 hónap 40 lej 6 hónap 80 lej 12 hónap 160 lej IIII III Gyergyói Hírlap A Gye Megjelenik munkanapokon. Kiadó: Udvarhelyi Híradó Kft. ISSN: 2344-0163 Főszerkesztő: Gergely Imre Vezető szerkesztő: Balázs Katalin Szerkesztők: Baricz Tamás Imola Pethő Melánia Munkatársak: Fodor Györgyi, dr. Garda Dezső, Huszár Ágnes, Kertész László, Kisné Portik Irén Tördelőszerkesztő: Portik Csaba Korrektor: Szőcs Levente Ügyfélfogadás: Szentjobbi Mária Lapterjesztő: Zsigmond András Ügyvezető igazgató: Székely Róbert Reklám: Pál Lóránt E-mail: marketing@gyergyoi-hirlap.ro Az (X)-szignóval ellátott szövegek fizetett reklámok, közlemények. A megjelent írások nem feltétle­nül a szerkesztőség véleményét tükrözik! Szerkesztőségünk fenntartja a jo­got, hogy a beérkezett levelek és másféle írások közléséről döntsön. • Kéziratokat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza! ELŐFIZETÉSEKÉRT HÍVJANAK! A Gyergyói Hírlapra előfizethet lapkihordóinknál és a szerkesz­tőségben. Ha a szerkesztőség telefonszámát, a 0266-361.201- et tárcsázza, és bemondja pontos címét, lapkihordóink felkeresik Önt otthonában, náluk megrendelheti lapunkat. 535 500­­ Gyergyószentmiklós, Szabadság tér 15. szám. Telefon: 0266-361.201 E­ r hirlap@gyergyoi-hirlap.ro hirdetes@gyergyoi-hirlap.ro Fax: 0266-361.513 Hirdetésfelvétel és terjesztés a fenti címen hétköznap 8-16 óra között. Honlap: www.gyergyoi-Mrlap.ro Telefonszolgálat 0266-361,201 I Észrevételét, panaszait, megjegyzéseit a szerkesztői fogadják naponta 8-18 óra közötti III! Megkérdeztük olvasóinkat Ön milyen gyakran és milyen alkalmakkor szokott étteremben ebédelni? A gyergyószéki olvasó­ink nagy része nem jár étterembe, csak kü­lönleges alkalmakkor, ilyen a lakodalom, keresztelő, ta­lálkozó. Legtöbben az anya­giak miatt maradnak az otthon elkészített ebéd mel­lett. Mint írják: „Csak na­gyobb ünnepekkor járunk étterembe"; „Nem tudjuk megengedni magunknak az éttermi árakat";­ „A nyug­díjból nem futja"; „Nincs le­hetőség, manapság luxus a vendéglőbe járni"; „Fia­tal koromban ritkán be-be tévedtem, de mostanában nem jut erre pénz"; „Soha nem is jártam, és nem is hi­ányzik"; „Egyáltalán nem járunk étterembe";­ „Nagyon ritkán, talán két évben egy­szer, akkor is csak lako­dalom alkalmával"; „Nem futja ilyesmire, esetleg ha nagy ritkán vendég jön, és megtiszteljük azzal, hogy elmegyünk egy este a ven­déglőbe, de semmikép sem ebédelni"; „Nagyon ritkán, inkább ha ünnepről van szó, otthon ül össze a család"; „Ha valaki meghív valami­lyen ünnepségre, szívesen elmegyek, de nagyon ritkán adódik alkalom”;­ „Nagyon ritkán szoktam, csak lako­dalmak, találkozók, kicsen­getések alkalmával"; „Csak otthon főzök, soha nem me­gyek vendéglőbe"; „Talán tíz évben egyszer";­ „Először és utoljára 1984-ben voltam"; „Én nem is gondolok ilyes­mire, örülök, hogy itthon tu­dok főzni. Luxusra nekünk nem futja";­ „Előnyben ré­szesítem azt az ételt, amit otthon szívvel-lélekkel főz a feleségem, nem cserélném a vendéglős kosztra".­ „Sze­retnék menni és kihasznál­ni másképp azt az időt, amit főzéssel kellene eltöltenem, de sajnos nem lehet, mert olcsóbb, ha otthon megfő­zöm, mint hogy öt személy vendéglőben étkezzen. Elő­nye pedig az, hogy amit megkívánunk, azt főzök, és mindig friss"; „Sokkal olcsóbb, ha az ember ott­hon főzi meg a pityókale­vest, minthogy a vendéglőbe menjen, kényelmesnek ké­nyelmes, de drága";­ „So­ha nem engedhettem meg magamnak"; „Csak talál­kozók vagy lakodalmak alkalmával voltam étterem­ben, nem hinném, hogy az átlagember megengedheti magának a vendéglős ebé­deket", „Egy nyugdíjas mi­kor, miből tudna étterembe menni?",- „Amikor Csíkba megyek papírokat intéz­ni, akkor szoktam étterem­ben ebédelni",- „Az utóbbi húsz évben nem nagyon lá­togattam az éttermeket, ré­gebb jártam". „Egy évben egyszer járok vendéglőbe, amikor a Gyergyótölgyei Közbirtokosság tartja a be­számolóval egybekötött közgyűlését." Néhány olvasónk in­kább vacsorázni szokott a vendéglőkben, mint írják: „Évente egy-két alkalommal megengedhetem magamnak, de inkább vacsorázni szok­tunk"; „Inkább vacsorázni szoktunk vendéglőben, de nagyon ritkán, talán két-há­­rom havonta egyszer",­ „Ta­lán egy hónapban egyszer vacsorázunk étteremben, de a születésnapokat és névna­pokat is ott üljük meg." Egy olvasónk éppen a Gyergyói Hírlap nyeremény­akciójának köszönhetően­ tölthetett el egy estét étterem­ben, mint írja: „Nagyon ritkán járunk vendéglőbe, legutóbb a tavasz folyamán voltunk va­csoravendégek a férjemmel, az önök általi meghívásnak köszönhetően." Gy. H. Adventus Tegnapelőtt, a Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnapon kezdődött a kisböjt, a várakozás ideje. Ez egy kegyelmi időszak szá­munkra. Én úgy vélem ilyenkor, hogy valamelyest visszafiata­lodom, és mintha egyáltalán nem érezném az elillant éve­ket. Valami erőteljes remény­kedés uralkodik el bennem. Olyanforma a hangulatom, mint boldogult gyermekko­romban, s abban bízom, hogy jobbra fordulhat a sorsom, hogy karácsonykor olyan meg­lepetés ér, amilyen már nem is valószínű, ami csak az álmok legmerészebb képei révén tű­nik fel bennem olykor, és at­tól tovafelé immár egy kegyel­mi állapotban élek. Sokkalta magasabb szférákba képze­lem magam, ahonnan még tisztább és még magasabb igazságokig juthatok el, hi­szen megszabadulok a hiúság, a hétköznapi vétkek nehézke­désétől, s már csak a lényegi­ekre kell figyelnem. Szépen, sorban szaporodnak a jelzések. Egyre színesebbek a kirakatok. Egyre erősebbek a fények. Egyre pazarabb az áru­kínálat. Egyre dúsabb és tobzó­­dóbb a jónak és kincsnek hitt földi bóvli. Én azt sejtem, hogy az ad­­ventnek, magának a latin szó­nak létezik egy olyan értelme is, hogy: „előrenyomuló”, eset­leg „kívülről érkező”. Nyilvánva­ló, hogy ez érthető a Megváltó közeledésére is, hiszen jön, vár­juk őt valahonnan, s ez a kiin­dulási hely a mi világunktól tá­volabbra esik. Azonban ha előrenyomulás­ra gondolok, akkor mindjárt eszembe jut a mi gyarló és földi fertályunk. Főként a vidékün­kön újraindított fogyasztói tár­sadalomban éli divatját a fel­törekvés, a kitörés, a feljutás, az érvényesülés kényszere. Ezt tanítják az újmódi, apostol- és prófétagyárnak hitt képzőkön a jövendő szakértőknek, a fo­gyasztói hálózatok építőinek, a vita- és kommunikációtech­nika majdani gyakorlóinak, s boldog-boldogtalan - mintha örökkévaló dolog lenne - úgy keresi a pénzen vehető bol­dogságot. Nem is a boldog­ságra gondol az ember olyan­kor, inkább magára a pénzre, csak mintha az lenne a leg­főbb esszencia. Ebben a gyú­­ródásban pedig ott a megelő­legezés lehetősége. Kölcsön­nel hazudjuk magunknak a jót. Mostanában mindenféle fogyasztói hiteleket ajánlanak, mert annak is kell a holmi, aki­nek egyébként nem való, hi­szen a legújabb technikai cso­dák, gépek, rongyok, szerek reklámja ömlik a médiumokból. Ünnepelni csak felkészülten lehet. Tavaly, tavalyelőtt, talán azelőtt is hasonlóan vártam az eljövetelt. Feledtem a tö­rekvést, a gyúródást, a pénzt, a gyötrődést. Fel-felcsendült olykor bennem a gyermekkó­rusok hordozta régi nagy öröm, de mégis: valahogy elhalkult mindig. Készültem én a roráté­­kon is, lila ruhásan tisztultam, meg-meglegyintett a csendes áhítatban a csoda közelsége, de elillant, s az ünnep múltán odaveszett, és visszahulltam e földi valóba. Idén is nekirugaszkodom. Is­mét. Újra. És megint. Sok az adventi társ, ha körbenézek. Vajon van-e, lesz-e nekünk bet­lehemi csillagunk? Sikerül-e szép ünnephez jutnunk? Képe­sek leszünk-e megállni és meg­maradni ünnepi fénytől tisztán ragyogó lélekkel a jövendőben? rsnammntaar

Next