Gyógyszerészek Lapja, 1926 (21. évfolyam, 1-22. szám)
1926-06-01 / 11. szám
11. szám. GYÓGYSZERÉSZEK LAPJA 15. oldal. revideára kell utalnunk és e gyártási módok precíz keresztülvitele céljából a fent említett gyógyszerkészítési princípiumoknak és a gyógyszerkészítési technika egyéb követelményeinek megfelelően a gyárat különböző osztályokra tagolták; ezek a következők: 1. Organotherapiás osztály. Ez foglalkozik az állati szervekből nyert készítmények előállításával. 2. Kémiai preparátumok osztálya. Itt az organikus, szintetikus preparátumok készülnek. 3. A narcosis-osztály, melynek terjedelmes reakciós edények, desztillátorok, rectifikátorok, gázmosók, kondenzátorokból álló berendezése biztosítja az Aether, Chloroform és Chloraethyl abszolút tiszta állapotban való előállítását. 4. A hydrogén hyperoxyd-osztály, melynek berendezése magas vácuum-desztillátorokból, keverő edényekből, szűrőkből áll. Innen kerülnek ki a különböző erősségű hydrogén hyperoxyd-készítmények. 5. A tabletta-osztály. Itt készülnek a legkülönbözőbb fajtájú tabletták és pilulák és ugyancsak itt történik azoknak csokoládé- vagy cukoranyaggal való bevonása, diagnozása. 6. A poritó-osztályban különböző szisztémájú malmok őrlik a legkülönbözőbb, részben tablettázásra kerülő, részben poralakban forgalomba kerülő anyagokat. 7. A tápszer-osztály, amelyben hatalmas főző, vácuum-szárító és légritkító készülékek segítségével táplisztek, tápcukrok és malátakivonatok készülnek. 8. Az injekciós osztály, melyben a legmagasabb fokú tisztaság és sterilitás mellett úgy az organotherapiás, mint a kémiai preparátumok ampullába töltése, azok leforrasztása és sterilezése történik. 9. A polemikus preparátumok osztálya, melyben galenikus módszerekkel, a főként növényi eredetű preparátumok, p. o. az Adigan, készülnek. 10. Tudományos osztályok: a) üzemelőkészítő laboratórium, b) a kísérleti laboratórium, c) az analytikai laboratórium, d) a physiológiai és biológiai laboratórium, e) könyvtár, amely a tíz pontban felsorolt munkahelyiségekben végzett anyag feldolgozását és a gyógyszerirodalom eredményeinek szemmeltartását biztosítja. 11. A csomagoló és expedíciós osztály. A gyár beosztásának e rövid leírása is tiszta képet ad arról a rendszeres és céltudatos munkáról, mely a Richter-gyárban folyik. Ezt igazolják azonban ennek a gyárnak nagyszámú készítményei maguk is, melyeket külön felemlíteni nem is szükséges. Fennállásának 25-ik esztendejében a Richtergyár büszkén tekinthet vissza arra, amit eddig tgért és ez a fejlődési fok bizton remélnünk engedi, hogy hazai gyógyszeriparunk a jövőben is a magyar szorgalomnak, leleményességnek és tudományosságnak lesz igazolója. A Krompecher tápszergyár, Felkán, melynek hátterében impozánsan törnek az ég felé a Tátra gigászi hegyei, épült fel a híres Krompecher tápszergyár. Az ózondús levegő, festőién szép vidék ideális otthont adott annak a gyárnak, amely a néphigiéne ápolását, fejlesztését tűzte ki célul. A felkai Krompecher tápszergyár, mely zabtápszereivel tette nevét népszerűvé, már 70 év óta áll fenn. A gyárüzem mindig lépést tartott a technika és a higiénea fejlődésével és ez a magyarázata annak, hogy ma már a tápszeripar legmagasabb standardját képviseli. A Krompecher tápszergyár alapkőletételénél is már az lebegett az alapítók szeme előtt, hogy különösen a zabnak a modern tudomány által felfedezett nagy alimentáris értékét fogja megfelelő tápszerek útján a néphigiéne rendelkezésére bocsátani. A gyárüzem, amely voltakép egy nagyszabású laboratóriumnak is nevezhető, ennek a komoly célkitűzésnek megfelelően látott munkához. Foglalkozik ugyan malomszerűleg árpadaza előállításával és borsóhántolással is, de figyelmét elsősorban a zabtápszerek, továbbá nemes búzából előállított Harmatkása, stb. produkálására fordította. Hosszadalmas, aprólékos tanulmányok előzték meg a zabtápszergyártás megkezdését. Mindenekelőtt a gyár igazgatósága azt tette vezérelvévé, hogy tekintettel a különböző zabfajták táplálási valérjének feltűnő eltéréseire, a tápszerkészítéshez csakis príma minőségű hegyizabot használ fel, amely empirikus és teoretikus megállapítás szerint legdúsabban tartalmazza a szervezet felépítéséhez és konzerválásához szükséges tápanyagokat. A modern vitaminelmélet jelentékeny szerepet játszott a tápszerek készítésénél alkalmazott eljárás megválasztásánál. Minthogy valamennyi szerző megegyezik abban, hogy a magasabb, nem is túlságosan magas hő a vitaminok némelyikének hatóerejét elpusztítja, a Krompecher tápszergyár a zabtól főszerkészítmények szárítását 35 fokon, azaz az emberi testhőnél valamivel alacsonyabb temperatúra mellett végzi.. Ilyen előfeltételek mellett készülnek a Krompecher tápszergyár készítményei, u. m. Zabpehely, Zabliszt, Zabderce stb., amelyeket mindig előszeretettel alkalmaznak, valahányszor zabtherapia ajánlatosnak mutatkozik. Emellett azonban a Krompecher tápszergyár fáradhatatlanul kísérletezett egy olyan ideális tápszer előállítása érdekében, amely a zab óriási tájiértékének fundamentumára épülve, egy gyakorlatilag is tökéletes tápanyag-komplexum legyen. Az új tápszernek tehát nemcsak a tápértékek vehikuluma-