Hajdú-Bihari Napló, 1970. május (27. évfolyam, 101-126. szám)

1970-05-23 / 119. szám

HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ — 1970. MÁJUS 23. © SVÉDORSZÁG Svéd divattervező kreációja ez a két csinos, nyári gyermekruha. Csí­kos, műszálas anyagból készült, elöl cippzárral csukódó, egybe­szabott nadrágruha (dressz), önma­gában is praktikus játszó, napozó, vagy strandruha. Pulóverrel, blúz­ BELGIUM FRANCIAORSZÁG Fiatal lányoknak rózsaszín csip­keruha, háromsoros fodorral, a de­ KÜLFÖLDI divat­ tal, s a nadrágocska aljáig érő ka­bátkával, hűvösebb napokon is ked­ves, komplett öltözéke a gyermek­nek. Kétszínű, azonos mintájú, kombinált ruhácska, a sötétebb alapszínű anyagból készült, a szok­nya hosszát éppen takaró kabátká­val. Ugyancsak jó viselet melegebb és hűvösebb nyárra egyaránt. rékra helyezett rózsaszín szaténsza­lagot gyöngycsat díszíti. Sárga ter­­gászsorzsett, plisszírozott aljú kises­­télyi ruha, színes flitterekből össze­állított borocskákkal díszítve. SZOVJETUNIÓ Csinos, vékony szövetből, vagy ballonból készült sportkosztüm, utazáshoz a legkényelmesebb vi­selet. Készülhet fehér kabáttal és piros-kék-fehér csíkos nadrággal — így talán a legszebb —, de megvarrható bármilyen pasztell színű anyagból a kabát, s hozzá il­lő csíkos anyagból a nadrág. A hagyományos orosz kötényru­ha mai változataiból látható két nagyon csinos, érdekes modell. Az egyszínű és különleges fazonú kö­tényruhák színes blúzokkal és a blúzok anyagából készült kis ken­dőkkel viselhetők. Egy brüsszeli divatcég fürdőruha bemutatója az utcán * -------------------------I • OlTlHI O N • OlTlHI O INI • OTTlHI O INI* A haj ápolása Almás receptek Régen volt ilyen nagy felhozatal al­mából, mint az idén, éppen ezért ritka az a háziasszony, aki bevásárláskor leg­alább egy kilónyit ne vinne haza az olcsó és egészséges almából. Nagyon finom az alma nyersen is, de megunja a család, azért most ajánlunk néhány receptet, amelyek alapanyaga az alma. ALMAPUDING: nyolc-tíz nagy al­mát meghámozunk és megreszelünk. Összekeverjük 10 dekányi zsemlemor­zsával, tíz deka habosra kavart vajjal, négy tojás sárgájával, 16 deka mazsolá­val, kevés törött fahéjjal, pár szem mandulával, 20 deka cukorral és a to-­­jások felvert habjával. Vajjal kikent,­ liszttel meghintett formában forró vizes­­ fazékba állítjuk, s egy órányit főni­­ hagyjuk. Magában, vagy borsodával le-­ öntve kitűnő. ALMAFELFÚJT: tíz deka vajat jól I kikavarunk, beleütünk egyenként négy I tojást és négy tejbeáztatott, átpasszíro-­ zott zsemlét, meg egy félkilónyi vékony­ * ra gyalult almát keverünk hozzá. ízlés I ! szerint cukrozzuk, öt deka mazsolát és f öt deka hámozott, őrölt mandulát hoz­záteszünk és kikent formában jól meg­sütjük. Tálaláskor fahajas cukorral meg­hintjük. SÁRGARÉPA ÉS ALMA: felszele­telt sárgarépa és almaszeleteket - egy rész alma, két rész sárgarépa - megpá­rolunk. Kis lángon főzve apránként hoz­záöntünk egy kevéske fehér bort, egy kanál mézet, pici sót, borsot. A kész főzeléket apróra vágott petrezselyem­mel szórjuk be. Ezt a főzeléket még a sárgarépa esküdt ellenségei is szívesen megeszik! BIHARI ALMA-KOCH: nyolc köze­pes nagyságú almát meghámozunk, eny­hén cukros vízben megfőzzük és a mag­házat kiszedve, szitán lecsurgatjuk. Mély, kerek tűzálló tálat kivajazunk, beleállítjuk az almákat, magházuk he­lyére kevés pikáns ízű gyümölcsízt töl­tünk és leöntjük a következő masszával: két evőkanál vajból, két evőkanál liszt­tel és másfél bögre tejjel sütőben besa­­mclt főzünk. Ha kihűlt, beleadunk négy tojás sárgáját, négy púpos evőkanálnyi cukrot, kevés reszelt citromhéjat, két evőkanálnyi rumot és a tojások habbá vert fehérjéjét. Az almára öntve az egé­szet jó fél óráig sütjük, és azon forrón, porcukorral gazdagon meghintve tálal­juk. ALMAGOMBÓC: fél kiló, apró koc­kára vágott almát, öt deka őrölt man­dulát, fél citrom reszelt héját, két tojás sárgáját, és egy egész tojást, meg egy csipetnyi sót, két deci tejet, öt deka ol­vasztott vajat és annyi zsemlemorzsát, hogy inkább kemény, mint lágy massza legyen, jól összekeverünk. Gombócokat formálunk belőle és kissé sós, cukros vízben kifőzzük. Megcukrozva és sűrű , borsodót adva mellé, tálaljuk. V, 1­11.— ^ Máig igaz a régi szólás: „A nő leg­szebb ékessége a haj.” Természetesen csak akkor, ha gondozott, ápolt, ami az első pillanatra meglátszik. A jól kezelt haj szép, selymes fényű. És most, hogy lekerült a fejről a kendő, sapka, különö­sen nagy szerepe van az ápolt hajkoroná­nak, a jól­­megválasztott frizurának. Ennek egyik alapja a haj tisztántartá­sa. Normál zsírosságú fejbőrnél és haj­nál, a 8-10 naponkénti alapos fejmosás. Ha a mosás nem fodrásznál történik, vásároljunk hozzá a hajnak megfelelő finom olaj-, tojás- vagy porsampont. De jól tisztítja a fejbőrt, oldja a hajszálak­ra tapadt faggyút az is, ha az előzőleg felforralt, tehát meglágyított, 50-55 fokra lehűtött vízbe két literenként egy kiskanál szódabikarbónát vagy szalmiák­szeszt teszünk. Normális zsírosságú fej­bőrt és hajat pipereszappannal is mos­hatunk. Az öblítővízbe azonban ez eset­ben sötét hajhoz tegyünk egy evőka­nál ecetet, szőke hajhoz pedig leszűrt kamillateát, melyek szép fényt adnak a hajnak. Nagyanyáink kipróbált háziszere volt hajmosáshoz az esővíz, amely ter­mészetétől fogva lágyvíz, szappan helyett pedig­­ nyers tojással dörzsölték át a hajukat és fejbőrüket, amely táplálta is a fejbőrt és a hajnak is szép fényt adott. Ma már azonban minden hajhoz számos jó kozmetikai készítményt vásárolha­tunk az üzletekben. A normálisnál zsírosabb hajúak gyak­rabban, de egy hétnél sohasem rövidebb időközönként mossanak fejet. (A foko­zott mosás ugyanis, fokozott zsírterme­lésre serkenti a faggyúmirigyeket.) A mosáshoz ők használhatnak szódás mosó­szappant is. Ha a fejbőr erősen korpá­­sodik is, a mosások közötti napokon dörzsöljék be fejbőrüket hajszesszel. A normálisnál szárazabb hajúaknál elégséges a kéthetenkénti fejmosás, olaj­samponnal, vagy lanolinos babaszappan­nal. A korpásodás megelőzésére, mosás előtt kenjék be a fejbőrüket felmelegí­tett növényi olajjal, amely jótékonyan hat a fejbőrre. Tavasszal gyakori panasz, hogy töre­dezettek, megkettőzöttek a hajvégek. Előidézheti a sok hauer, az állandó té­li sapkaviselés és a részleges vitamin­­hiány is. Vágassunk le 1-2 centit a haj­ból, hogy a kopott, töredező végek le­essenek. Járjunk minél többet fedetlen fejjel a napsütésben, hogy a napfény és az enyhe szellő alaposan átjárja a fej­bőrünket is. Ez fokozza a hajhagymák vérellátottságát, a haj egészséges növe­kedését. Ha a korpásodás, zsírosodás nem túlzott, az üzletekben mindenütt kapható kozmetikai szerekkel házilag is kezelhető. Komolyabb panasz esetén azonban (pl. kopaszodás, beteges haj­hullás stb.) bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, mert esetleg más belső el­változás, keringési zavar, vitaminhiány stb. lehet a kiváltó ok. Az őszülés is a szokásos panaszok közé tartozik. Hogy kinél, mikor jelent­kezik, kezdődik, az egyénileg változik. Fiatal archoz szépen áll a fehér haj, de csak akkor, ha viselője olyan fiatal, hogy hajszíne semmiképpen sem életko­rának következménye. A korai őszülést is okozhatja vitaminhiány. Aki meg tud enni naponta egy csipetnyi élesztőt, ami tiszta B-vitamin, részben ez ellen is vé­dekezik és egyébként is jót tesz a szer­vezetének. Sok nőt zavar és tölt el ki­­sebbrendűségű érzéssel hajának őszülé­se. Ez azonban ma már nem lehet gond. A vegyipar olyan sokféle árnyalatban állítja elő a valósághoz megtévesztésig hasonló színű, ártalmatlan hajfestéke­ket, hogy bárki visszafestetheti haját a természetes, eredeti színére is, de vá­laszthat valamilyen divatos hajszínt is, a hamvas szőkétől a mogyoróbarnán át a mély feketéig. S ha már a divatnál tartunk: a haj­viselet ma legalább olyan változatos, mint a női ruhák divatja. Divat a hosz­­szú, a félhosszú, a rövid haj, a fiús, a kontyos, a hajbetétes frizura. Életkor, ízlés, egyéniség és alkalom szerint vá­laszthat belőlük minden nő. Hogy kinek milyen hajviselet áll jól? Ezt legjobb a fodrásszal megtanácskozni, de néhány általános szempontra itt is felhívjuk a figyelmet. A vállra leomló, hosszú haj szép, ro­mantikus, leányos divat, de csak vékony fiatal nőknek illik. Az alacsony, tömzsi nőket nyomja és öregíti. A konty nagystílű, elegáns, nőies, de csak akkor, ha mindig szépen gondo­zott, valóban jólfésült. Hogy kinek áll jól, az arcformától is függ. Mindeneset­re óvatosan szánjuk rá magunkat, mert nem könnyű a fésülése és bizonyos ko­ron túl öregít. A hajbetét, műkonty, copf, külföld után itthon is nagyon nagy divat lett. Praktikus, kellemes is, ha a fodrász­­szál előre megfésültetett, hullámosított hajbetétet csak fel kell tűzni a termé­szetes hajba úgy, hogy ne lássék és kész a szép alkalmi, vagy nappali frizura. Különösen nagy áldás ez azoknak, akik­nek ritkul a haja. A műszálból készült vendéghajnál azonban - bár sokkal drá­gább - összehasonlíthatatlanul szebb, természetesebb a valódi hajból készült, a saját hajjal azonosra színezett pót­haj. A póthaj viselésében nincs semmi kivetnivaló. A parókadivat éppolyan, mint bármely más divat. Akinek tetszik, éljen vele bátran, hiszen ez még több lehetőséget ad a változatos és előnyös frizurák kialakításához. A fiatalos, divatos frufra középkorú és azon túl levő nőknek is előnyös le­het, takarja a homlokráncokat. Bár na­gyon divatosak az arcot keretező puha nagy hullámok és fürtök, fiataloknak és idős nőknek is nagyon előnyös, kedves a „fiúsra” felstuccolt frizura, különösen nyárra. Minden hajviselethez dekoratív a divatos, nagy, téglalap alakú cizel­lált csat. Sokfélesége mellett azonban a mai frizura-divat fő jellegzetessége az a törekvés, hogy a jól gondozott női haj természetes szépségét juttassa érvényre. Erre törekedjünk magunk is a frizura megválasztásánál. B. S.

Next