Hajdú-Bihari Napló, 1997. január (54. évfolyam, 1-26. szám)

1997-01-01 / 1. szám

1997. JANUÁR 2., CSÜTÖRTÖK HARMADIK OLDAL Akik játékkal és munkával zárták az óévet Művészek, írók szilvesztere: emlékidézés, számadás, batyusbál, kártyavetés, fellépés Debrecen (HBN) - Mit csinálsz szilveszterkor? - általános kérdés az óesztendő utolsó heteiben, napjaiban. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy közismert helyi művészek, írók mivel töltik az év záró óráit. Néhányukat sikerült is elérnünk 31-én délután. A fenti kérdést intéztük hozzájuk. Asbóth Anikó, a Vojtina báb­színház igazgatója: - A társulat családostul, gyerekestül, együtt szilveszterezik a Gambrinus közi székhelyünkön. Batyusbált rende­zünk, játszunk, táncolunk a ma­gunk kedvére, örömére­ Burai István grafikusművész: - Késő délutántól, különösebb idő­pont-egyeztetés nélkül, folyama­tosan érkeznek a művész, író és grafológus barátaim, vagy tízen együtt megyünk át az új évbe. Kártyát vetünk, írást elemzünk, hajnalban pedig szánkózunk a Borsos villa melletti dombon. Juhász Béla irodalomtörténész, kritikus, az Alföld volt főszerkesz­tője: - Egyetemi tanár kollégámnál gyűlünk össze szakmai-baráti tár­saságban, tízen-tizenketten. Legfő­képpen beszélgetéssel, gondolat­­cserével töltjük a szilvesztert: em­léket idézünk, visszapillantunk, számot vetünk az óesztendővel. Karasszon Dezső orgonamű­vész: - Templomi szolgálattal töl­töm az óesztendő délutánját, az év utolsó istentiszteletén, a Bolyai ut­cai református templomban. Az­tán családi körbe térek: otthon ilyenkor szellemi játékokat szok­tunk játszani, most is ezt tesszük, scrablézunk, betűkockázunk. Ez a keresztrejtvényfejtéshez hason­lóan, építő, hasznos szórakozás. Kóti Árpád színművész: - Itt­hon, a lakásomon szilvesztere­zünk a barátaimmal, körülbelül húszan. Vannak köztük kollégák, mint ahogyan erdőmérnök, ügy­véd, orvos és munkanélküli is akad a társaságban. Csendben zaj­lik nálunk az óévbúcsúztatás, té­vét nemigen nézünk. Népdalének­léssel kezdünk és zárunk. Lovass Lajos énekes: - Szá­momra a legnagyobb feladat az év utolsó napján, hogy a szilveszte­­rezőket szórakoztassuk a kollé­gákkal együtt. Több helyütt is fel­lépek, köztük az Aranybika Szál­lóban és a nagyerdei Postás üdü­lőben, sőt a repülőtéren is. A mű­sorok átnyúlnak az új évbe. Há­rom óra után, a zárást követően pedig meghívom a közösen fellé­pett társaságot a lakásunkra, mi most csak akkor kezdhetünk koc­cintani, szilveszterezni... A szilvesztert is együtt töltött Vojtina bábszínház itt is közösen. Né­hány nap múlva - január 5-én - a Kölcsey művelődési központban a Fehérlófia című darabot mutatják be Fotó: Magánarchívum A szárnyas elkaparja, a disznó kitúrja Debrecen (HBN - D. K. K.) - A töltött pozsár Csiki-mártással ke­rül az asztalra. Hogy mi az a po­zsár? Hát a ponty! A filézett hús­ba töltik az ikráját, a pontytejet (vagyis a májat), s a belsőségek­hez, a halhúshoz kevés tojást, ízesítésként sót, citromlevet, fe­hér borsot és kevés száraz bort kell hozzáadni. Ezt a tölteléket keverik bele a filézett húsba, majd zöldséges, ba­bérleveles, vöröshagymás, fehér borral kissé megbolondított lében párolják. A Csiki-mártás pedig nem más, mint majonézes alap céklával, tejszínnel és almával dú­sítva. Boros László mesterszakács kedveli az effajta, réges-régi recep­teket, amelyek olykor felkerülnek az éttermek szilveszteri különle­gességeket kínáló étlapjára is. De különösen azt élvezi, ha új ételfé­leséget, új ízt próbálhat ki. Amit több százszor megcsinált már, ha­gyományos lelkesedéssel készül a „boszorkánykonyhában", az újat azonban valósággal bűvöli, hogy nagyon jól sikerüljön. Ritkán koccint otthon Másnak ritkán adatik meg, hogy étteremben töltse a szilvesz­tert, így sokan akár irigyelhetnék is a mesterszakácsot. Csakhogy míg a vendég szórakozik, ő a konyhában sürög-forog egész éj­jel. Boros Lászlónak három évtize­de, tanulókora óta volt ideje meg­szokni, hogy csak nagy ritkán koccinthat éjfélkor otthon, a csa­ládjával. S ha így is történt, sie­tett utána gyorsan nyugovóra tér­ni, hiszen e kiváltság egyben azt jelentette, hogy újévkor viszont már ismét dolgoznia kellett. - De milyen hálás az újévi ven­dég! - mondja mosolyogva. - A savanyú, erős, illatos fűszerekkel készített ételre vágyik, ami meg­mozgatja a bélbolyhokat, köny­nyebb az emésztés, a gyomor pe­dig megnyugszik. Szükség is van rá, hiszen az éttermekben - akár­csak otthon - az óévbúcsúztatás­nak megadják a módját. Kará­csonyra már mindenütt levágták a disznót, a kacsa, a liba is meg­hízott, a pulyka húsa pedig por­­hanyóssá vált, különösen, ha az ál­latot dióbéllel, gesztenyével táp­lálták. Korábban a vad, a hal, a sertéshús, a kappan, a pulyka jel­legzetes óévbúcsúztató ételek vol­tak, hiszen - különösen a na­gyobb, tehetősebb családokban - adva volt hozzá minden alap­anyag. Az új bort is lefejtették már karácsonyra, volt mit inni, s per­sze ott volt a rétessütés, a háziasz­­szony szilveszter esti „szórako­zása". Közbevetem, hogy a babona szerint a szárnyas elkaparja a sze­rencsét. Ennek ellenére mégis el­készítik szilveszterre? - Ez inkább újévre vonatkozik, ezért akkor általában orjalevest fő­zünk. A malacsült az esztendő for­dulóján, vagyis éjfél után a szeren­csét jelképezi, a lencse és a borsó pedig a bőséget. Jót és jól A hagyományok felidézése után a mesterszakács leszögezi: a mai szilvesztereknél már nem annak van jelentősége, hogy mit eszünk, hanem, hogy minden bőséges és ízletes legyen. Ezért nem akármi­lyen a menü az éttermekben sem, hiszen a jó étel is része a kellemes szórakozásnak. - Tévhit, hogy szilveszterkor a nagy ivászat, a tivornya jellemző - állítja Boros László. - Egy finom koktélhoz például csak kevés al­kohol szükséges, a hidegen és me­legen egyaránt fogyasztható bólé pedig szintén könnyű és kellemes ital. Mivel az újévi köszöntés ran­gos esemény, ehhez a pezsgő du­kál. A káposztát is szoktuk pezs­gővel ízesíteni, ami kiválóan illik az újévi malacsülthöz. Végezetül már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a mesterszakácsnak vajon melyik szilveszteri­ újévi étel a kedvence. - Különösen kedvelem az édes­anyám lencsefőzelékét, talán mert mindenkinek az az étel esik a leg­jobban, amelyikhez mellé lehet ül­ni. Ugyanígy vagyok a feleségem főztjével is, s egyáltalán: magam is szeretek vendég lenni. Szilveszter este a­­boszorkánykonyhában Fotó: Czeglédi Zsolt Helyreigazítás A Hajdú-bihari Napló december 13-i számának 3. oldalán közölt, Háromszáz helyett három emberé lett a telek című írásban azt állítottuk, hogy a Honvédel­mi Minisztérium ingatlanértékesítési hirdetése a megyei lapban nem jelent meg. Kijelentésünk téves volt, a hirde­tés ugyanis 1995. október 4-én megje­lent a Hajdú-bihari Napló 12. oldalán. A cikk címében alkalmazott fogalma­zás pontatlan volt, mert a szántóföld és a legelő - amiről az írás szól - hivata­losan nem nevezhető teleknek. A cím tehát helyesen így hangzott volna: Há­romszáz helyett három emberé lett a szántóföld és a legelő. A helyreigazítást a cikkben megnevezett egyik érintett személy, Medgyessy István kérésére közöljük. A hibákért Medgyessy István és olvasóink elnézését kérjük. Debrecen:­­ Csen­desen telt a szil­veszter a Pallagi úti idősek házában, ilyenkor ugyanis nincs külön prog­ram, csak kará­csonykor ünnepel­nek közösen az itte­ni lakók. Az is ha­gyomány, hogy az év utolsó napján mindenki a szobá­jában vacsorázik. Szilveszterkor sült kolbász, pogácsa és üdítőital volt a me­nü. Sokan persze megvárták az éjfélt, s addig tv-nézéssel múlatták az időt Fotó: Czeglédi Zsolt HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ 3 KOMMENTÁR Barna Attila A gonosz űzése Újév valójában nincs. Nem létezik, csupán az ember fantáziájában, hogy tagolni tudja a végtelen időt, hogy végessé szakaszolja a fel­foghatatlan folytonosságot. A természetben, a növény- és állatvilágban nincs óévbúcsúzta­tó, a napnyugtát napfelkelte követi, a telet ta­vasz, a lombhullást virágzás. Ám az ember mindent rendszerbe zár, mér és jegyez, ha­sonlít és alá-fölé rendel, így tett az idővel is, ami ugyancsak emberi fogalom, s kitalálta a naptárat, az évet, a hónapot, a napot. A ró­maiaknál március 1. volt az újév, azután ja­nuár 1., a középkor Európájában december 25., január 1., március 1., március 25... XIII. Gergely 1582-ben megreformált Julianus-nap­­tára óta pedig szinte általános a január 1-jei évkezdés. E jeles naphoz számos népszokás is fűződik, Magyarországon különösen szép tárháza alakult ki. Hogy mást ne említsünk, csak a gonoszűző bábuásást, a télkiverő le­­gényűzést vagy a termékenységvarázsló ce­remóniákat. Ilyenkor tehát űzik a rosszat, csa­logatják a jót, étellel, itallal, bábukkal, mon­­dókákkal, játékokkal, hogy aztán az év továb­bi részében is hasonló dolgok történjenek, mindenki megelégedésére. E bőséges babonatárhoz a legújabb kor is hozzátette a magáét, mégpedig az ország el­ső emberének,újévi köszöntőjével. Éjfél után idén is Göncz Árpád emelte poharát jót kíván­va a magyarnak. S egyúttal űzve a gonoszt, mindazt, ami gazdaságunkban, politikai éle­tünkben bénítólag hat, nemkívánatos. Az ál­lamfő újévi köszöntőjét visszatekintéssel kezd­te, mintegy megindokolva jelenlegi helyzetün­ket, amellyel bizony nem lehetünk túl elége­dettek, különösen, ha a szokásos január else­jei áremelkedésekre gondolunk. Az államfő szerint 1997-től határvonalhoz érkeztünk, oda, ahol már ránk köszön a jövő. Göncz Árpád op­timista, látásában azonban - úgy gondolom - túl sokan nem osztoznak. (De ki legyen de­rűlátó, ha nem az ország első számú embe­re, politikusa?) S ő valóban reménykedik. Ab­ban például, hogy az ország fizetési kötele­zettségeinek csökkentésével mind több jut az oktatásra, az egészségügyre, a szociális el­látásra, a bűnüldözés korszerűsítésére és más fontos, de pénzt nélkülöző területekre. Az el­nök bízik abban is, hogy tökéletesedik a jog­rendszer, és kialakulnak a szilárd gazdasági érdekviszonyok, visszaszorítva a feketegaz­daságot, a bűnözést, a közéleti és üzleti tisz­­tátalanságot. No, és persze mindez nem sike­rülhet, ha nincs meg a jóhiszeműség és jó­akarat az emberekben. Ezt kívánta a magya­roknak Göncz Árpád, hitet téve amellett, hogy az új az, ami győzni fog, mégpedig a termé­szet törvényei szerint. Mi pedig nem tehetünk mást, mint hinni pró­bálunk a köztársasági elnöknek, és remény­kedünk, hogy valóban új év, új időszak kez­dődik az ország életében, s az újévi jókíván­ságok nem csupán babonás formalitások ma­radnak. □ JEGYZET D. Karádi Katalin Petárda Ha nekem annyi pénzem lenne, mint ahány pe­tárdadurranást az év utolsó napján és szilvesz­ter éjszakáján megszámoltam, hihetetlen bő­séget hozna az új esztendő, hiszen minden egyes fülsüketítő pukkanás darabja 30 ezer fo­rint­­ volna. Aki ugyanis a pirotechnikai ter­méknek minősülő kis szerkentyűt saját, vagy mások szórakoztatására széles jókedvében a földhöz vágja, az érvényben lévő kormány­­rendelet szerint szabálysértést követ el és a fent jelzett összegig terjedő pénzbírsággal sújt­hatják. Namármost ha ezt beszorozzuk továb­bi harmincezrekkel,­­ mivel aki a petárdát elő­állítja, árulja és megvásárolja, ugyanolyan sza­bálysértő, akárcsak az, aki felhasználja a tiltott tűzszerszámot - a summa végösszege felér­ne egy főnyereménnyel. Erre a következtetésre jutottam az év utol­só óráiban, összerezzenve, ha távolabbról és a szívemhez kapva, ha közvetlen közelről hal­lottam meg az éles, robajló hangot. Látni nem láttam, csak egyszer, amint bővérű fiatalok az egyik autó ablakából lazán kihajították a petár­dát az úttestre, majd vígan továbbhajtottak. A rendőrség természetesen szemfülesebb, hi­szen ez a dolga: jelenleg 12 eljárás folyik a pe­­tárdázás miatt Debrecenben. Ez ugyan édes­kevés a veszélyes játékot űzők valódi arányá­hoz képest, mégis örülök, hogy legalább egy tucat petárdázót már lefüleltek. Nem azért, mert szeretek a más kárán mulatni, hanem mert ez a játék ön- és közveszélyes. Döbbenetes bal­esetek is történtek már, s azt sem árt tudni: ha akár egyetlen doboz is belobban valamilyen szúrólángtól, óriási pusztítást okozhat. Mindezek dacára a külföldről behozott ve­szélyes terméket évek óta nyíltan árulják. Egyáltalán nem bánom, hogy megjárja - de ta­lán nem eléggé -, akit rajtakapnak.

Next