Hajdú-Bihari Napló, 2017. március (74. évfolyam, 51-76. szám)

2017-03-16 / 63. szám

8 Gasztronómia Átadták a legkiválóbb boroknak járó díjakat BUDAPEST. Tizenhatodik alka­lommal rendezték meg az Or­szágos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből. A megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a tokaji borok vitték a prímet: a legjobb tizenhárom borból hetet a történelmi borvidék borászai készítettek. A sió­foki díjátadón elhangzott: a kihívásokkal teli tavalyi év ellenére kiváló 2016-os bo­rok kerültek a zsűri elé. Az agrárvállalat immár 16. éve rendezett borversenyére idén összesen 455 bor és 4 pezsgő érkezett az ország valameny­­nyi borvidékéről. Az elmúlt év szőlőterm­esztési helyzetéről szólva a szervezők kifejtették: kihívá­sokkal teli 2016-os évet köny­velhetnek el a szőlőtermesztő gazdaságok. Az enyhe telet követően tavasszal fagyok, nyáron jégverések, szeptem­berben esőzések keserítet­ték a gazdálkodók életét az ország több területén. Ezen kívül pedig az enyhe időjárás miatt a kórokozók és a kárte­vők szinte minden formában támadták a szőlőt, amelyek ellen tervszerű, hatékony nö­vényvédelmi megoldásokat kellett alkalmazni. Mindezek hatása egyes országrészeken, borvidékeken belül is elté­rő volt, így fordulhatott elő, hogy közel 60 ezer hektárról leszüretelt 400 ezer tonná­nyi szőlőtermés ugyan jobb, mint az elmúlt évek átlaga, ám vannak olyan területek - Sopron, Nagy-Somló, Bada­csony és a Balaton-felvidék­­, ahol nagyon komoly termés­­csökkenést szenvedtek el a termesztők. Az idei verseny abszolút „bajnoka” idén is Tokaj lett, a legjobb 13 borból hét érkezett erről a borvidék­ről. HBN Igény pedig lenne rá Az ötlet a zseniális szendvi­cseket készítő Meat & Lauce tulajdonosa és barátja fejéből pattant ki. Ők voltak azok, akik feltették a kérdést: miért nem lepték még el a várost a mozgó kajásautók? Hiszen igény lenne az olcsó, szaftos, és jó minőségű kajára a nyári melegben is. 2017. MÁRCIUS 16., CSÜTÖRTÖK Országjáró gasztrokonvoj Egy térképen az összes hely, ahol megfordul­nak idén a food truck­­ok. Budapest. A vidéket járják az ország legjobb food truck­­osai, akik idén többek között Egerbe, Győrbe, Veszprémbe és Miskolcra is ellátogatnak egy-egy rendezvényre. Köz­ben a nagy street food - ese­ményekből a fővárosba is jut majd, májusban és szep­temberben ismét Food Truck Show-t rendeznek a Kincsem Parkban. Nem áll meg az élet a téli Food Truck Rally után, a gasztrokonvoj egész évben az országot járja majd, hogy vidékkel is megismertesse a legjobb street foodokat. Jóféle járművekből etetnek minket FOTÓ: MAGÁNARCHÍVUM Programok, helyszínek Április 25 - Május 1 - Egri Csillag Weekend; Eger Május 5-7. - Food Truck Show; Buda­pest - Kincsem Park Június 1-2. - Food Truck Show; Zala­egerszeg Június 23-25. - Múzeumok Éjszakája, Rómer Napok; Győr Július 19-22. - Veszprémi Utcazene Fesztivál Szeptember 1-3. - Food Truck Show, Budapest - Kincsem Park Szeptember 7-9. - Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál Ezt ették-itták Petőfiék ekkortájt! Petőfi ivott, Jókai fize­tett, 1848-nak is voltak népszerű fogásai a korabeli Pesten. BUDAPEST. Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a felfoko­zott érzelmi hevületben a márciusi ifjak ne ittak, vagy ettek volna 15-én, mint egy bármilyen másik, forradalom nélküli hétköznapon. A Net­­pincér csapata utánajárt, mi­vel csillapították - nem csak - forradalmi éhségüket a sza­badságharcosok. Semmi dőzsölés, nincs pénz! 1848 március 15., reggel nyolc óra. Rengetegen gyü­lekeztek a Fillinger kávéház előtt. Petőfi, Jókai, Vasvá­ri és Bulyovszky készültek egy kiadós reggelire, mielőtt felolvassák a 12 pontot, és elszavalják a Nemzeti Dalt. Petőfi Sándor az előző napi pékárut mártogatja habos, meleg tejbe. Semmi dőzsölés, Petőfinek nincs sok pénze, ez pedig a legolcsóbb reggeli a kávéház kínálatában. Talán még ezt is a pincérek csem­pészték az asztalára hálájuk kifejezéseként, amiért a hoz­zá csapódók növelik a forgal­mat. A jómódúbb Jókai vi­szont gyakran fizetett Petőfi helyett is. A kor legfontosabb társasági gyülekezőhelyeinek számító kávéházak biztosra mentek. Változatos étlapjuk és itallapjuk volt, napi há­romszori étkezést biztosítot­tak a vendégeiknek. A kávés­legényből bérlővé előlépett Pillwax Károly olyan kínálat­tal népszerűsítette az új kávé­házat, hogy a kávéhoz „reg­­gelienkint fris tejföl vagyon”. Reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot kí­náltak a vendégeknek. Petőfi kedvence a deákkenyér volt, ami egy édes, gyümölcsök­kel és magvakkal dúsított, tömény és laktató püspökke­nyér volt. A Pilvaxban ma is őriznek egy 1848-ból származó kéz­zel írott étel- és bor­árjegy­zéket­­magától a tulajdonos­tól -, ami bizonyítja, hogy a hajdani kávéházban bőséges választékból lehetett szemez­getni. Levesek, főzelékek, halak, tojásételek, marha­húsok, becsináltak, tészták, csemegék, sültek és saláták, hideg ételek, befőttek, belföl­di borok, fehérek és veresek, csemegeborok és palackos sör is a vendégek elégedettségét szolgálták. Erről még Petőfi barátja, Lauka Gusztáv is em­lítést tett: „Az italokon kívül a Pilvaxban - mint ahogy ak­koriban szokás volt - kolbászt és virslit is lehetett fogyasz­tani, a kávé mellé pedig kug­lófot és kalácsot. Itt azonban a közönség nagy örömére deákkenyeret is kínáltak, ami egy gyümölcsös püspökke­nyérféle volt. A kávén kívül tejet, csokoládét, teát, vala­mint limonádét, rozsalistet - ez édeslikőt -, borlevest, mandulatejet és puncsot is felszolgáltak” - sorolta. A Pilvax elődjét egyébként Privorsky Ferenc alapította Café Reanaissance néven, az akkori Úri utcában (ma Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Ké­sőbbi nevét tulajdonosáról, Pillvax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működ­tette a kávéházat a pesti bel­városban. HBN Fecó esküszik a Salvus gyógyvízre elengedhetetlen társa ez a gyógyvíz, Fecó már gyerekkora óta ismeri a Salvus gyógyvizet, hiszen az édesapja mindig őt szalajtotta el a patikába egy palackért, ha égett­­­ a gyomra. - Úgy gondoltam mindig is a sós-lúgos gyógyvízre, mint a gyomor­­bántalmak kitűnő ellenszerére. S mivel nekem sosem volt gondom az emésztésemmel, nem is gondoltam, hogy nekem is szüksé­gem lehet rá. Egészen addig, míg énekes nem lettem és elkezd­tem harcolni a szakma legnagyobb ellenségével, a meghűléssel, rekedtséggel - emlékezik vissza Fecó. Egy igazán fontos koncertre készültem, ám egy nappal előtte teljesen berekedtem. Rengeteg '­­ praktikát kipróbáltam, de csak nem akart javulni. Akkoriban kezdett JKk 9H megjelenni a patikákban a Salvus Gyógyvíz Permet. Néhány kol- JM/bl­légám már használta is. Tőlük kaptam a tippet, hogy próbáljam ki, mert ha valami, akkor ez biztosan segít. Vettem egy üveggel, fújó-­­ léfek / ?­gattam, és csodák csodájára estére visszanyertem a hangom és fel i­s tudtam lépni! Azóta mindig tartok magamnál a permetből, de most V­ VHMRKjf­t már nem csak regenerálásra, hanem megelőzésképpen is haszná- 1­1 % ír­­om. Amikor kicsit kapar a torkom, akkor rögtön elkezdem perme- %. ' .dk tezni. Egy-egy koncert nagyon megterheli a hangszálaimat, ezért , amikor fellépésem van, reggeltől estig folyamatosan használom, hogy biztosan ne legyen semmi gond. Azóta nem került veszélybe egyetlen koncertem sem. w f A Salvus Gyógyvíz Permet gyógyszertárakban és gyógytermék üzletekben, a Salvus gyógyvíz élelmiszer áruházakban is (Auchan, %, Fűszértek, Coop továbbá Rossmann üzletekben) kapható. i 1 _________ ________BE_*

Next