Hajdú-Bihari Napló, 2017. március (74. évfolyam, 51-76. szám)
2017-03-16 / 63. szám
8 Gasztronómia Átadták a legkiválóbb boroknak járó díjakat BUDAPEST. Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből. A megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a tokaji borok vitték a prímet: a legjobb tizenhárom borból hetet a történelmi borvidék borászai készítettek. A siófoki díjátadón elhangzott: a kihívásokkal teli tavalyi év ellenére kiváló 2016-os borok kerültek a zsűri elé. Az agrárvállalat immár 16. éve rendezett borversenyére idén összesen 455 bor és 4 pezsgő érkezett az ország valamenynyi borvidékéről. Az elmúlt év szőlőtermesztési helyzetéről szólva a szervezők kifejtették: kihívásokkal teli 2016-os évet könyvelhetnek el a szőlőtermesztő gazdaságok. Az enyhe telet követően tavasszal fagyok, nyáron jégverések, szeptemberben esőzések keserítették a gazdálkodók életét az ország több területén. Ezen kívül pedig az enyhe időjárás miatt a kórokozók és a kártevők szinte minden formában támadták a szőlőt, amelyek ellen tervszerű, hatékony növényvédelmi megoldásokat kellett alkalmazni. Mindezek hatása egyes országrészeken, borvidékeken belül is eltérő volt, így fordulhatott elő, hogy közel 60 ezer hektárról leszüretelt 400 ezer tonnányi szőlőtermés ugyan jobb, mint az elmúlt évek átlaga, ám vannak olyan területek - Sopron, Nagy-Somló, Badacsony és a Balaton-felvidék, ahol nagyon komoly terméscsökkenést szenvedtek el a termesztők. Az idei verseny abszolút „bajnoka” idén is Tokaj lett, a legjobb 13 borból hét érkezett erről a borvidékről. HBN Igény pedig lenne rá Az ötlet a zseniális szendvicseket készítő Meat & Lauce tulajdonosa és barátja fejéből pattant ki. Ők voltak azok, akik feltették a kérdést: miért nem lepték még el a várost a mozgó kajásautók? Hiszen igény lenne az olcsó, szaftos, és jó minőségű kajára a nyári melegben is. 2017. MÁRCIUS 16., CSÜTÖRTÖK Országjáró gasztrokonvoj Egy térképen az összes hely, ahol megfordulnak idén a food truckok. Budapest. A vidéket járják az ország legjobb food truckosai, akik idén többek között Egerbe, Győrbe, Veszprémbe és Miskolcra is ellátogatnak egy-egy rendezvényre. Közben a nagy street food - eseményekből a fővárosba is jut majd, májusban és szeptemberben ismét Food Truck Show-t rendeznek a Kincsem Parkban. Nem áll meg az élet a téli Food Truck Rally után, a gasztrokonvoj egész évben az országot járja majd, hogy vidékkel is megismertesse a legjobb street foodokat. Jóféle járművekből etetnek minket FOTÓ: MAGÁNARCHÍVUM Programok, helyszínek Április 25 - Május 1 - Egri Csillag Weekend; Eger Május 5-7. - Food Truck Show; Budapest - Kincsem Park Június 1-2. - Food Truck Show; Zalaegerszeg Június 23-25. - Múzeumok Éjszakája, Rómer Napok; Győr Július 19-22. - Veszprémi Utcazene Fesztivál Szeptember 1-3. - Food Truck Show, Budapest - Kincsem Park Szeptember 7-9. - Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál Ezt ették-itták Petőfiék ekkortájt! Petőfi ivott, Jókai fizetett, 1848-nak is voltak népszerű fogásai a korabeli Pesten. BUDAPEST. Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a felfokozott érzelmi hevületben a márciusi ifjak ne ittak, vagy ettek volna 15-én, mint egy bármilyen másik, forradalom nélküli hétköznapon. A Netpincér csapata utánajárt, mivel csillapították - nem csak - forradalmi éhségüket a szabadságharcosok. Semmi dőzsölés, nincs pénz! 1848 március 15., reggel nyolc óra. Rengetegen gyülekeztek a Fillinger kávéház előtt. Petőfi, Jókai, Vasvári és Bulyovszky készültek egy kiadós reggelire, mielőtt felolvassák a 12 pontot, és elszavalják a Nemzeti Dalt. Petőfi Sándor az előző napi pékárut mártogatja habos, meleg tejbe. Semmi dőzsölés, Petőfinek nincs sok pénze, ez pedig a legolcsóbb reggeli a kávéház kínálatában. Talán még ezt is a pincérek csempészték az asztalára hálájuk kifejezéseként, amiért a hozzá csapódók növelik a forgalmat. A jómódúbb Jókai viszont gyakran fizetett Petőfi helyett is. A kor legfontosabb társasági gyülekezőhelyeinek számító kávéházak biztosra mentek. Változatos étlapjuk és itallapjuk volt, napi háromszori étkezést biztosítottak a vendégeiknek. A kávéslegényből bérlővé előlépett Pillwax Károly olyan kínálattal népszerűsítette az új kávéházat, hogy a kávéhoz „reggelienkint fris tejföl vagyon”. Reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot kínáltak a vendégeknek. Petőfi kedvence a deákkenyér volt, ami egy édes, gyümölcsökkel és magvakkal dúsított, tömény és laktató püspökkenyér volt. A Pilvaxban ma is őriznek egy 1848-ból származó kézzel írott étel- és borárjegyzéketmagától a tulajdonostól -, ami bizonyítja, hogy a hajdani kávéházban bőséges választékból lehetett szemezgetni. Levesek, főzelékek, halak, tojásételek, marhahúsok, becsináltak, tészták, csemegék, sültek és saláták, hideg ételek, befőttek, belföldi borok, fehérek és veresek, csemegeborok és palackos sör is a vendégek elégedettségét szolgálták. Erről még Petőfi barátja, Lauka Gusztáv is említést tett: „Az italokon kívül a Pilvaxban - mint ahogy akkoriban szokás volt - kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, a kávé mellé pedig kuglófot és kalácsot. Itt azonban a közönség nagy örömére deákkenyeret is kínáltak, ami egy gyümölcsös püspökkenyérféle volt. A kávén kívül tejet, csokoládét, teát, valamint limonádét, rozsalistet - ez édeslikőt -, borlevest, mandulatejet és puncsot is felszolgáltak” - sorolta. A Pilvax elődjét egyébként Privorsky Ferenc alapította Café Reanaissance néven, az akkori Úri utcában (ma Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Későbbi nevét tulajdonosáról, Pillvax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti belvárosban. HBN Fecó esküszik a Salvus gyógyvízre elengedhetetlen társa ez a gyógyvíz, Fecó már gyerekkora óta ismeri a Salvus gyógyvizet, hiszen az édesapja mindig őt szalajtotta el a patikába egy palackért, ha égett a gyomra. - Úgy gondoltam mindig is a sós-lúgos gyógyvízre, mint a gyomorbántalmak kitűnő ellenszerére. S mivel nekem sosem volt gondom az emésztésemmel, nem is gondoltam, hogy nekem is szükségem lehet rá. Egészen addig, míg énekes nem lettem és elkezdtem harcolni a szakma legnagyobb ellenségével, a meghűléssel, rekedtséggel - emlékezik vissza Fecó. Egy igazán fontos koncertre készültem, ám egy nappal előtte teljesen berekedtem. Rengeteg ' praktikát kipróbáltam, de csak nem akart javulni. Akkoriban kezdett JKk 9H megjelenni a patikákban a Salvus Gyógyvíz Permet. Néhány kol- JM/bllégám már használta is. Tőlük kaptam a tippet, hogy próbáljam ki, mert ha valami, akkor ez biztosan segít. Vettem egy üveggel, fújó- léfek / ?gattam, és csodák csodájára estére visszanyertem a hangom és fel is tudtam lépni! Azóta mindig tartok magamnál a permetből, de most V VHMRKjft már nem csak regenerálásra, hanem megelőzésképpen is haszná- 11 % írom. Amikor kicsit kapar a torkom, akkor rögtön elkezdem perme- %. ' .dk tezni. Egy-egy koncert nagyon megterheli a hangszálaimat, ezért , amikor fellépésem van, reggeltől estig folyamatosan használom, hogy biztosan ne legyen semmi gond. Azóta nem került veszélybe egyetlen koncertem sem. w f A Salvus Gyógyvíz Permet gyógyszertárakban és gyógytermék üzletekben, a Salvus gyógyvíz élelmiszer áruházakban is (Auchan, %, Fűszértek, Coop továbbá Rossmann üzletekben) kapható. i 1 _________ ________BE_*