Hajdú-Bihari Napló, 2017. június (74. évfolyam, 126-150. szám)

2017-06-01 / 126. szám

8 Gasztronómia NAPLÓ Nagy emberek, különc étkezési szokások Különleges emberek, különös szokások, avagy mit evett-ivott Beethoven és a többi? BUDAPEST. A NetPincér csa­pata utánajárt néhány híres, különc ember étkezési szo­kásának. Miket ettek, miben hittek és mire voltak képesek egy-egy kedvenc fogásukért?. Steve Jobs heti egyszer evett. Ja, nem! Heti egyszer fürdött. Ezt azért érezte különösen jó ötletnek, mert feltételezte ve­getáriánus étrendje jótékony higiéniai hatását. Közvetlen környezete beszámolóiból vi­szont egyértelműen kiderül, hogy ez egy alapvető tévedés volt a részéről. 1977-ben pél­dául kizárólag gyümölcsöket evett, de élete többi részében sem fordított nagy energiát az étkezésre. Az „alma” atyja ideje nagy részében vegetá­riánus volt. Egyetlen kivételt ismert, bolondult a japán ételekért. Nagy kedvence volt például a sóba tészta, de egy finom sushi kedvéért is bármikor lemondott egy-egy meetinget. Jobs gyakran lá­togatta a Szilícium-völgyben lévő Jinsho sushi és a Kag­­getsu éttermeket. Hayashi Nobuyuki visszaemlékezése szerint Jobs gyakran vitte ét­termébe az Apple fejlesztés alatt álló termékeit és beszél­getett azokról asztaltársasá­gával. A székelygulyás-sztori Petőfi Sándor nem más, mint a székelygulyás keresztapja. Megalkotója Székely József vármegyei főlevéltáros volt.. A mai Városház utcában lévő Komlókért étterem gyakori vendége volt Petőfi, és Szé­kely József is szívesen meg­fordult ott. Petőfi kedvence a házias túrós csusza volt. 1846- ban Petőfi egy késő délutáni órában tért be kedvelt ven­déglőjébe, így már alig maradt néhány fogás. Egy vendég kérésére végül a kocsmáros összekeverte a konyhán talál­ható savanyúkáposzta-főze­­léket sertés pörkölttel. A ven­dégnek nagyon ízlett a fogás és ennek tanúja volt Petőfi is. Ő is ezt kérte magának és el is nevezte székelygulyásnak. Marylin Monroe sok tekin­tetben kilógott a sorból. Étke­zési szokásai is teljesen szem­bementek a kor szellemével. Reggelije nemes egyszerű­séggel egy pohár meleg tejből és két nyers tojásból állt. Erre hívott rá egy maréknyi multi­vitamint, és a napja még csak akkor kezdődött. Hogy meg­őrizze gömbölyű vonalainak ívét, ebédre (és vacsorára) húst evett, némi zöldséggel körítve. Rajongott a steakért. “Az otthoni vacsoráim meg­döbbentően egyszerűek. Es­ténként megállok a hotelhez közeli piacnál és veszek egy steaket, báránybordát, vagy májat, amit aztán a szobám­ban lévő elektromos sütőben megsütök. A húshoz négy-öt nyers sárgarépát eszem, s ez minden.” Ludwig Van Beethoven, a zenetörténet egyik legna­gyobb géniusza nem volt egy kimondott gourmet. Ked­vence a sajtos makaróni volt parmezánnal, ami akkoriban nem volt még mindennapi étel. Ma már az újságosnál is kapunk parmezánt, de ez nem volt mindig így. A sajtot egyenesen Itáliából kellett hozatni. A levesekre viszont nagyon kényes volt a zene­szerző. Gyakran készített magának erőlevest 12 tojás­sal. Szerette a jó erős kávét, szomjasan csak vizet ivott, de nem vetette meg a könnyű osztrák és a magyar vörös­borokat. Étkezés után visz­­szaült a zongorájához, és a vacsorát teljesen elfelejtve késő éjjelig dolgozott. A spárga Édouard Manet, a világhírű festő Instagram felhaszná­lókat megszégyenítő mó­don dokumentálta étkezési szokásait, így nem sok tit­kot hagyott maga mögött. Egyik, reggelit ábrázoló fest­ményén omlett, lazac és más halfélék is szerepelnek. Élete egy szakaszában sok gyü­mölcs csendéletet festett cit­romról, dinnyéről, szilváról. Egyszer egy köteg spárgát áb­rázolt, amit egy neves újság­író megvásárolt tőle, ráadásul többet adott a képért, mint amennyit Manet kért érte, így végül megfestett még egy szál spárgát, és elküldte a ve­vőnek egy kísérőlevéllel együtt, amiben ez állt: “Hiányzott egy szál a kö­­tegből”. Napjaink zenevi­­­lágának állócsillaga, Beyoncé komoly kor­­sja­rátokat állított önmaga elé, mi­­kor organikus, sz gluténmentes, tejtermékmen­­tle­tes, GMO-mentes IR és szójamentes di­­­­étára adta a fejét, ők A dolog bejött, saját vállalkozást ala­pított. HBN Monroe ebben sem volt szokványos FOTÓ:AFP Receptmagazinunk az alábbi árusítóhelyeken kapható: Utasellátó Büfé Balmazújváros MÁV Állomás Kastélykert Vegyesbolt Balmazújváros Kastélykert utca 6. Vegyesbolt Ferenczi Lászlóné Berekböszörmény Köztársaság tér 18. ReálPont Élelmiszer Berettyóújfalu Kossuth utca 6B. Mini ABC Berettyóújfalu Sinka István utca 10/A Kórház Büfé Berettyóújfalu Orbán Balázs tér 1. Élelmiszerbolt Bodaszőlő Boda Katalin utca 17. Privát Élelmiszerbolt Csökmő Kossuth utca 107. Forker Kft. Debrecen Benedek Elek tér 5/B BodogánKft. Debrecen Sámsoni út AB. Palackozott Italok Debrecen Slnal Miklós utca 35. Gáli Fűszer Élelmiszer­háztartási bolt Debrecen Kossuth utca 15. Élelmiszerbolt Debrecen Határút 29. Élelmiszerbolt Debrecen Nagybánya utca 6. Forker Kft Debrecen Gyergyó utca B. Kenézy Kórház , Járóbetegporta Debrecen Bartók Béla út 2-6. Petőfi téri aluljáró Debrecen Petőfi tér Alaszka Diszkont Debrecen Jerikó utca 9. TOMÓ Csemege Debrecen Veres Péter utca 67. Víkend Élelmiszer Debrecen Nagycsere utca 2. Family/Utascsarnok Debrecen Petőfi tér 12. Forián-AranyGól Bt. Debrecen Biczó­kert utca 24. Totó Lottó Iroda Debrecen Kassai út 4. Misso Élelmiszer Debrecen Bethlen utca 47. REÁL Prémium Debrecen Széchenyi utca 57/B Kandia Csemege Reál bolt Debrecen Szent Anna utca 30. DÖNCI LOTTÓZÓ Debrecen Damjanich utca 22. Zöldség Gyümölcs Italdiszkont Debrecen Ibolya utca 2. Kujbus Italház Kft. Debrecen Sámsoni út 107. Vezér ABC Debrecen Vezér utca 33. REÁL Élelmiszer Debrecen Diószegi út 36. REÁL Élelmiszer Debrecen Monostorpályi út 56. Élelmiszer COOP Szolnok Debrecen Kassai út 78. Vezér ABC COOP Szolnok Debrecen Vezér utca 6. Kishegyesi ABC COOP Szolnok Debrecen Kishegyes­ út 44. Simonyi ABC­ COOP Szolnok Debrecen Simonyi út 39. Dózsa Ábc COOP Szolnok Debrecen Dózsa György út 11/A ABC COOP Szolnok Debrecen Petőfi tér 8/A ABC COOP Szolnok Debrecen Szabó­ Kálmán utca 49-51. Teleki Ábc COOP Szolnok Debrecen Teleki utca 8-10. Angyalföld téri Ábc COOP Szolnok Debrecen Angyalföld tér 17. Tócós Ábc COOP Szolnok Debrecen Tócóskert tér 4. Újkerti Ábc COOP Szolnok Debrecen Jerikó utca 13. Konzervbolt COOP Szolnok Debrecen Piac utca 19. Hunyadi Ábc COOP Szolnok Debrecen Hunyadi János utca 2. Árpád téri ABC COOP Szolnok Debrecen Csapó utca 110. Doberdó ABC COOP Szolnok Debrecen Doberdó utca 1/B Vénkerti ABC COOP Szolnok Debrecen Gyergyó utca 8-10. Doberdó Trafik Debrecen Görgey utca 11. Deko Diszkont Debrecen Monostorpályi út 92. Italsziget/Újság pavilon Debrecen Víztorony utca 6-12. Fresh Food Market Kft. Debrecen Kossuth utca 43-47. Nemzeti Dohánybolt Garázssoron Debrecen Derék utca 155. Lónyai ABC Debrecen Szabó Kálmán utca 24. Fortuna Trafic Debrecen-Józsa Szentgyörgyfalvi utca 9. Adu-Market Debrecen-Józsa Gönczy Pál utca 120. Reál Élelmiszer Derecske Köztársaság utca 134. Vegyesbolt Derecske Bajcsy-Zsilinszky utca 1. Jupi-Mix Kft. Ebes Főutca 68. ABC Esztár Árpád utca 2. Élelmiszer vegyeskereskedés Fúrta Szabadság utca 76. Nemzeti Dohánybolt Fülöp Arany János utca 3. Újságos pavilon Hajdúböszörmény Bethlen Gábor utca 28. KORONA ABC Hajdúböszörmény Arad utca 62. ABC COOP Szolnok Hajdúböszörmény Bethlen Gábor utca 32. Vegyeskereskedés Hajdúdorog Árpád körút 44. Tokaji ABC Hajdúdorog Tokaji út 79. Házi Asszonyok Boltja Hajdúnánás Bocskai utca 19. Nonstop ABC Hajdúnánás Dorogi út 28. Menyecske ABC Hajdúnánás Polgári út 92. Vegyesbolt Hajdúsámson Árpád utca 116. Dózsa Diszkont Hajdúsámson Dózsa György utca 1. Mester ABC Hajdúsámson Dombos utca 24. Trafik-bazár Hajdúszoboszló MÁV Állomás ABC COOP Szolnok Hajdúszoboszló Szilfákalja utca 46. ABC COOP Szolnok Hajdúszoboszló Mátyás Király sétány 10. HOTEL BÉKE Ajándékbolt Hajdúszoboszló Mátyás Király sétány 10. Csuri-Csemege Hajdúvid Óvoda utca 11/B Vegyeskereskedés Hosszúpályi Debreceni utca 38. Nemzeti Dohánybolt Hosszúpályi Szabadság tér 5. SOMA MARKET KFT. Hosszúpályi Debreceni utca 23. 752. sz. ABC Coop Kaba Szabadság tér 16. Mini 100 Ft-os bolt Komádi Hősök tere 3. Létai Lottózó Létavértes Kossuth utca 3. Rózsás Élelmiszerbolt Mikepércs Debreceniét 1. Szerencse Sarok Lottózó Nádudvar Főutca 101. Nemzeti Dohánybolt Nyírábrány Jókai utca 46. Keczán Jánosné Lottózó Nyíradony Galamb utca 73/A Balázs Kereskedés Nyírmártonfalva Acsádi út 27. Pagoda Anikiics Polgár Hősök útja 20/A Szőllő ABC Polgár Dell Mátyás utca 1. Trafik-Dohány Püspökladány MÁV Állomás Nemzeti Dohánybolt Püspökladány Kossuth utca 7. Nemzeti Dohánybolt Püspökladány Petőfi Sándor utca 1. Dohány-ajándék-hírlap Téglás Pozsár Gyula utca 4. Alaszka Diszkont Tiszacsege Kossuth Lajos utca 1. u Axl!rCr,Ac?› Már kapható lkclll/CS Befőzés a 1?I Naplóval Uff' krecept­’ magazinunk! m­­m y ~ .’ * „ . Olvasóink házi _ W'4 receptjei szerkesztőségi zsűri ‘ 1. válogatásában. “Alj.' * •'{&****%. \ kamra tftkgi' ' iOQQ \ ^ X nyár ízei üvé^kbe-jártTa^ ^ H l i 1 ■ ] I I I iefőzés: cukorral vagy anélkülH kl 1 Receptek, tippek, piHWikák* * fii mCM HIRDETÉS 2017. JÚNIUS 1., CSÜTÖRTÖK Nem barátfüle, pirog volt Népviseletbe öltözött hölgyek kínálták a len­gyel vendégek nemzeti ételét. újszentmargita. Magyar-len­gyel testvértelepülési találko­zót rendezett a közelmúltban Újszentmargita és Kakolewni­­ca, amelyek évek óta gyümöl­csöző kapcsolatot ápolnak. Az Európai Unió támogatá­sával létrejött esemény egyik legtöbb vendéget vonzó programja a magyar-lengyel gasztronómiai fesztivál volt. Értelemszerűen az újszent­­margitaiak rukkoltak elő többféle étellel, hiszen ők otthon voltak, és a civil szer­vezetek is kivették részüket a főzésből. A tejfölt is otthonról A Lublintól mintegy 60 kilo­méterrel északra fekvő Kako­­lewnicából érkezett vendé­gek is kitettek magukért. A náluk nemzeti ételnek számí­tó piroggal lepték meg a ven­déglátókat. Mégpedig nem is akárhogyan. A leginkább a mi derelyénkhez, barátfüléhez hasonlító pirogot már otthon elkészítették, a buszon hű­tőben tartották, majd a Tisza menti faluba megérkezve a vagy túróval, vagy gombával vagy zöldséggel töltött nyers pirogot átpakolták az újszent­­margitai közkonyha hűtőjé­be. És hogy még eredetibb legyen a népi ételük, a hozzá­való tejfölt is otthonról hoz­ták. A gasztronómiai esemé­nyen aztán felforraltak három kondérban vizet, és amikor zubogott, egyszerűen beleön­­tötték a lefagyasztott pirogot. Öt-hét perc főzés után tálcára szedték, lecsepegtették a víz­től, majd hét-nyolc darabot egy tányérra helyeztek, leön­tötték hígra kavart tejföllel és már osztották is a különleges­ségre fogékony újszentmargi­­taiaknak. Az újszentmargitai roma ki­sebbségi önkormányzat Papp Jánosné elnök vezetésével lángost sütött, amit sajttal és tejföllel kínáltak. Mellet­tük rántott hal és halászlé készült. Utóbbiak felajánlá­sokból. Az óvoda udvarán az Újszentmargitai Borisszák vaddisznópörköltet, slam­­bucot és toroskáposztát ké­szítettek. Az önkormányzat munkatársai csülkös pacallal rukkoltak elő. Klin­kzs Készül a pacal FOTÓK: KOVÁCS PÉTER Megkérdeztük, hogyan készül Pirog (8 főre, körülbelül 100 darab) Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 0,61 meleg tej (kis vízzel hígítva), 1 db egész tojás, 2 db tojás sárgája, 2 g élesztő, jó ízlés szerint Lángoshoz hasonló, nyújtható, szaggatható tésztát kapunk. Pohárral szaggatjuk. Töltelék: túrós, 1kg zsíros túró, 3 tojás sárgája, 1 csomag, vaníliás cukor, cukor ízlés szerint. Lehet édes, illetve sós is. Sós: lencsés, húsos, káposztás... Ezeket zsíros szalonnatepertővel csorgatjuk. Édes: mákos, túrós, lekváros.... Ezeket tejföllel csorgatjuk. Elkészítése: A kerekre kiszaggatott tésztát megtöltjük, félbe hajtjuk, fod­rozzuk, majd lobogó sós, olajos vízben körülbelül 3 percig főzzük. Egy falura való csülkös pacal Hozzávalók: 20 kg csülök, 8 kg pacal, 1 kg zsír, 3 kg vöröshagyma, 1,5 kilogramm TV-pap­­rika, 1 kg paradicsom, őrölt pirospapri­ka, só, bors, köménymag ízlés szerint Elkészítése: Az apróra vágott vörös­hagymát a zsíron üvegesre fonnyaszt­­juk, majd hozzáadjuk TV-paprikát, paradicsomot és a fűszereket. Lecsó­szerűre főzzük kevés víz hozzáadásá­val, majd a megtisztított, feldarabolt csülköt és a csíkokra vágott pacalt hozzáadjuk. Amennyiben szükséges, vizet teszünk hozzá, hogy ellepje a húst. Körülbelül 4 óra hosszáig lassú tűzön kavargatással főzzük. Egy falura való lángos Hozzávalók: 20 kg liszt, 20 tojás, 12 liter tej, 1 kg élesztő, ízlés szerint só Elkészítés: a meleg tejjel megkelesz­tett élesztőt, a lisztet, a tojást és a sót összeöntjük, majd egyneművé gyúrjuk. Tenyérnyi darabokra szaggatjuk, a széleit széthúzogatjuk és forró olajban sütjük. Reszelt sajttal és kikavart tejföllel tálaljuk. Fő a pirog Imealángos.

Next