Halászat, 1955 (2. évfolyam, 1-12. szám)

1955-10-01 / 10. szám

A perionhálók egyre fokozódó népszerűsége szükségessé teszi olyan hálópárák alkalmazását, melyek nem rothadnak. Ha ugyanis perion­hálókhoz parafából készített párát használnak, a szárítás elmaradása azt eredményezheti, hogy a párák igen gyorsan mennek tönkre. A hamburgi hálókísérleti intézet veti a kérdést és meg is adja fel­a megoldást: a műanyag habból ké­szített párák alkalmazását. Mivel azonban ez az anyag igen drága, át­menetileg a parafinnal itatott para­­fa-parákat ajánlja. A kísérletek szerint legjobban a 60 C fok olva­dáspontú parafin felel meg, az anyagot 120 C fok­ra hevítve áztat­ják benne a párákat 20—30 percen át. A paraffinban való főzés során előbb a levegő távozik, majd a para­fa teleszívja magát. Az így kezelt párákat nem kell kiszárítani és élet­tartamuk kitűnő. Érdekes cikk kereté­ben számol be a Der Fischwirt c. folyóirat szeptemberi számá­ban dr. H. Mann, az antibiotiku­mokkal végzett haltakarmányozási kísérletekről.­ Mint tudjuk, egyes antibiotikumok, mint például az alibomycin, a penicillin stb. a ta­karmánnyal együtt való adagolása a háziállatoknál, mint tyúkoknál, ser­téseknél és házinyulaknál a növeke­dést fokozó hatással járt. Ez adta a gondolatot arra, hogy ugyanezt ha­lakkal próbálják meg. Az eddigi kí­sérletek azonban csődöt vallottak, a penicillinnel és aureomycinnel „dúsított­" takarmánnyal etetett pisztrángok a kontrollállatokkal szemben nem növekedtek gyorsab­ban és húshozamuk sem volt jobb. A sikertelenséget annak tulajdonít­ják, hogy a változó hőmérsékletű állatok másként reagálnak az anti­biotikumokra, mint a melegvérűek, anyagcseréjük között lényeges kü­lönbség van, de a halak belé­nek baktériumflórája is egészen más, aminek befolyását az antibio­tikumokra való reagálásnál nem le­het figyelmen kívül hagyni. * A hasvízkór igen aktuális problé­májával foglalkozik a D. F. W. ha­sábjain dr. P. Herzog. Ismerteti a jugoszláv kutatásokat, melyek szovjet kutatók megállapításait oszt­a va, a hasvízkór primer okozójának nem baktériumot tartanak, hanem vírust. Ez a felfogás ellentétben van a Schaperclaus-féle elmélettel, mely a hasvízkór okozójának a Pseudo­monas punctata ascitae nevű bakté­riumot tartja. A szovjet és jugoszláv álláspontot neves német kutatók is osztják, így Roegner-Aust, Brunner, Jaxtheimer stb. A cikkben hivatko­­ z lámol­yo­ zás történik arra az ismert tényre, hogy a halasvizek baktériumflórájá­ban átlagosan 20—22 százalék punc­tata baktérium van anélkül, hogy has­vízkór lángolna fel. A járvány fel­lángolásához az szükséges — közli a jugoszláv dr. Tomasec — hogy más tényezők is játsszanak közre, nem­csak a Pseudomonasok virulenciájá­­nak fokozódása. Ez a tényező pedig — szerinte — nem más, mint egy eddig ismeretlen vírus. A Pseudo­monas hatása a hasvízkórnak csak második stádiumában jelentkezik, úgynevezett .szekunder injekció ered­ményeképpen. * Hallanak a halak? — ezen a cím­en közöl cikket L. Ernen­­putsch tollából az A. F. Z. c. folyóirat szeptemberi szá­­­­ma. A halászat és horgászat iránt érdeklődők többsége ma is az el­avult Brehm-féle álláspontot vallja, mely szerint a hal süketnéma tagja az állatvilágnak. Ezzel szemben megállapítható, hogy a halaknak igen fejlett labirintszervük, tehát hallószervük nem a hangok, van és oldalvonaluk hanem a rezgések felvételére szolgál. Sorozatos kísér­letek során megállapították, hogy a halak közül a fehér halak hallanak a legjobban, ugyanakkor a rablóha­lak hallása gyengébb, viszont utób­biak oldalvonala erősebben reagál a rezgésekre, ami érthető is, hiszen a rablóhalnak nagy szüksége van arra, hogy a zsákmány okozta vízi­­mozgást, illetve rezgést olyan távol­ból észlelje, ahonnan a takarmány­­halat a víz zavarossága következté­ben meglátni képtelen.­­ A halak gyorsúszó­bajnoka — írja az A. F. Z. — kétségtelenül a lazac, mely napon­ta árral szemben száz kilométeres tá­vot is teljesít —­ már amennyire pontosnak vélelmezhető ez a szám­adat, melyet jelzéssel ellátott halak vándorlásáról jegyeztek fel. A leg­­kitartóbb úszó az angolna lárvája, mely születési helyétől, a Sargasso tengertől átlag 4500 kilométeres tá­vot úszik, amíg a folyók torkolatát eléri. Az angolnalárvák napi telje­sítménye átlagosan 7—8 km, tehát ha pihenés nélkül vonulnak, két esztendő is beletelik, amíg elérik utazásuk célját. Ami a csúcssebes­séget illeti, egyes halak rövid időn át a vágtató versenylovat is maguk mögött hagyják. Halasítás — nylon­­harisnyával: erről biológiai csodabogár­ a­ról ír a P. F. C. c. folyóirat. A távoli vizek halasítása a tengerentúl repülőgépről történik, a légijárműről ledobott hal pedig megszenvedi a szokatlan eljárást. S­e segít a­­ nylonharisnya! Ennek se­gítségével állapították ugyanis meg, hogy a legkisebb, ujjnyinál is rövi­­debb ivadék bírja a legjobban a re­pülőgépről való lehajítást új élette­rébe. A néhány hetes ivadékot nylon­­harisnyába töltötték, a harisnyát pedig vászonzsákba. A vízbe való érés pillanatában a zsák szinte fel­robbant, az ivadékkal teli harisnyát kihalászták és megállapították, hogy az ivadék nem sérült meg és a szo­katlan akrobatika ellenére is jól fej­lődött. A repülőgépről való halasz­­tásnál a tapasztalatok alapján a jö­vőben csakis egészen apró ivadékot fognak felhasználni. A halkonzervgyártás új módszeré­ről számol be a D. F. Z. augusztusi számában H. Schmoller. A jelenlegi eljárások során a halakból készített ételeket légmentesen zárt dobozok­ban autoklávokban sterilizálják ma­gas hőfokon, ez az ízre káros hatás­sal van, a magas hőfok úgynevezett „sült“ zamatot kölcsönöz. Az új el­járásnál még túlhevítés nélkül főzik a halat, az így nyert steril terméket steril úton viszik steril dobozokba, úgyhogy az autoklávban való steri­­lezés a csomagolás után elmaradhat. Az így készített konzerv íze jobb, tartóssága nagyobb, de nem könnyű feladat a gyártás során biztosítani az úgynevezett sebészi aszepszist. (farkasházy) Barabás János ha­jóvezető biztos kéz­zel vezeti a Fogast a halászatra (Horti felv.) w :í

Next