Halászat, 1968 (14. évfolyam, 1-6. szám)

1968-11-01 / 6. szám

A tavaszi szoktató etetések A ponty ízlelő- és szaglóképessége táplálékának felkeresésében és annak minősítésében játszik döntő szerepet. Főként ezek segítségével észleli a ta­karmányokat és talál rájuk; ezek alapján tesz különbséget az egyes ele­­ségfélék között, illetve válogatja ki a maga számára kedvezőket. A látás itt kis szerepet játszik. A kora tavaszi szoktató etetések során a ponty szag­lását, ízlelését használjuk ki, amikor darált takarmányokat etetve azok lisztes része a vízben szuszpenzióba megy át, szétoszlik, mintegy szétszó­ródik a vízben, és ezek íz- és szag­anyagait megérezve leli meg a kiada­golt takarmányt. Részben hasonló célt szolgál az etetőhelyekre kiszórt trá­gya, amelyet kora tavasszal az etető­helyek „kifürdetésére” alkalmaznak, s amely az etetőkarókhoz szoktatást szolgálja. Ha a takarmányból a víz által ext­rahált és a vízáramlásokkal gyorsan terjedő íz-, szag-, illetve zamatanya­gok a ponty válogatóképességére ked­vezően hatnak, kívánatos ingert vál­tanak ki, úgy aktívabban és szíveseb­ben is fogyasztja a takarmányt. Ez pedig a gazdaságosság szempontjából nem közömbös, hiszen a téli, szinte alapanyagcserén átvegetáló hal szer­vezetének gyorsabb regenerálódását és egyúttal az életerő mielőbbi meg­újhodását is jelentheti. A tavasszal hamar feljavult kondíció pedig a leg­jobb megelőző védekezés a halvízkór ellen is. Az adagolt táplálékok fo­gyasztásának korai beindulása, il­letve azok folyamatos fogyasztása nemcsak azért fontos, mert a kondí­ció javításával növekszik a hal ellen­állóképessége, hanem gazdasági okok­ból is. Javul az adagolt és a termé­szetes táplálék kölcsönhatásában a takarmányok kihasználása, s ezzel együtt a súlygyarapodás is. jelentősége Tudjuk azt is, hogy a ponty ősi táplálékát tekintve főként zoofág (ál­latfogyasztó), ill. mindenevő (polifág) szervezet. Ezért van az, hogy állan­dóan keres, jár-kel, túr, azaz vadá­szik a neki megfelelő élő falat után a tóban. Ha az első tavaszi szoktató etetéseknél olyan takarmányt jutta­tunk számára, amellyel hamar rá­­kapatjuk a nyújtott takarmányok fogyasztására, úgy a vadász szenvedé­lyét mérsékelni tudjuk és mint ahogy mondani szoktuk: gyorsan fog in­dulni a hal. Legdöntőbb érv azon­ban az, hogy a jó takarmányhaszo­­nulás következtében ilyenkor állítha­tó elő legolcsóbban a halhús, ezért kora tavasszal törekednünk kell mi­előbbi üzemszerű etetésekre. Mindebből következik, hogy a fenti célt akkor szolgáljuk helyesen, ha a szoktató etetésekre olyan takarmány­féléket használunk, amelyek íz- és zamatanyagai a ponty ízlelő és szag­­ló értékére gyorsan és jól hatnak. A gyakorlati tapasztalatok alapján leg­jobban beválnak erre a célra az ola­jos magdarák. Érdemes tehát kisebb tételeket gyűjteni, illetve tartalékol­ni belőlük. Mivel azonban az olajos magdarák egyúttal magas fehérje­­tartalmúak is, felvetődhet az a kér­dés, hogy nem pazarlás-e a drága fe­hérjét adagolni ebben az időszakban, amikor a természetes táplálékkészlet gazdagsága miatt amúgy is bőven áll fehérje a hal rendelkezésére? A kora tavaszi szoktató etetésekre javasolt takarmányokból soha többet nem etetünk naponta, mint a tóban levő (kihelyezett) halsúly 1%-át. Ezt is csak pár napig. Viszonylag tehát minimális mennyiségről van szó, s mivel jelen esetben a gazdaságosság nem a fehérje mennyiségével függ össze, feltétlenül ilyen jellegű értel­mezést kell látnunk a fehérjekér­désben. Legfontosabb az, hogy mi­előbb az adagolt takarmányokhoz szokjon a hal. Vizsgálataim során jó ízesítőnek bizonyult a melasz is. A szoktató etetésekre szánt takarmányok áztató vizét dúsítottam 10%-os melasszal. A 10% az abraksúlyra vonatkozik. A melasz a vízben gyorsan és jól oldódik. Romlatlanul (nem savanyú állapotban) kellemes, karamellre em­lékeztető szaga van. A melasszal ke­zelt takarmányt megkülönböztetetten jól vette fel a hal a kora tavaszi szoktató etetések során. Tekintve, hogy a melasznak viszonylag magas cukortartalma nitrogéntartalmú (48% cukor és 11% anyag, zömében amid), és jelzett amidkészlete miatt táplálóértéke is elég tetemes (470 g keményítőérték), ezért etetéskor bi­zonyos táplálóhatással is számolha­tunk. A melasszal kezelt takarmá­nyok etetésekor az volt megfigyel­hető, hogy a víz felmelegedésével csökkent a halra gyakorolt vonzó ha­tása a melasznak. Ebből az a tapasz­talat szűrhető le, hogy 19—20 ° C-a vízben már nem szükséges, sőt fe­lesleges is ilyen irányú felhaszná­lása. Mivel a megemelkedett abrakárak a termelési költségeket nagyon meg­növelték, a jövőben még jobban tö­rekedni kell arra, hogy minden olyan lehetőséget kihasználjunk, amelyet azelőtt elhanyagolhattunk. A kora tavaszi szoktató etetésekre pl. egyes helyeken nagyon jó eredmén­­nyel alkalmazzák a különböző gra­nulált tápokat. — Nem haltápról van szó!! — Erre a célra szinte bár­mely állatfaj részére készült táp megfelel. Ezeket a granulátumokat ugyanis éppen változatos abrakkom­ponensei miatt szereti a hal. Felte­hetően ezek íz- és zamatanyagai miatt alkalmasak a szoktató eteté­sekre. Érdemes tehát más ágazattól kisebb tételeket „ellopni” és a hal indító etetésére fordítani. A jelzett tápok másik előnye még az, hogy a vízbe szórva kevés megy belőlük ve­szendőbe, mert bár ha pár perc alatt szét is áznak, ez már a tófenéken történik, s a veszteség így is jóval kisebb, mint a malterszerűen kevert darafélék etetésénél. Egyébként bár­mely termelési célra készült is va­lamilyen táp, abban mindig találha­tó vitaminpremix, nyomelempremix stb., amely szintén csak kiváló ha­tású lehet a halra. 1969 tavaszán a kora tavaszi szok­tató etetések hatékonyságának növe­lésére takarmányzsírral dúsított ta­karmányok etetésével fogunk kísér­letezni. Ennek előnyét nemcsak a hal gyorsabb indulásában, korábbi táp­lálék­ felvételében várjuk, hanem a zsírnak mint tápláléknak más ked­vező élettani hatásában is. Azt hi­szem, jógazdáink előtt nem kell kü­lönösen indokolni, hogy a szoktató és egyben kondicionáló tavaszi ete­tések sorába milyen nagyon kelle­ne egy olyan egyszerű és gazdaságo­san megoldható takarmányelőkészítő eljárás, amely a takarmányok ízesí­tésével a ponty takarmány­ felvéte­lét siettethetné. Dr. Mitterstiller József Lehalászás a paksiak biritói halastavában (Kővári felv.) 102

Next