Halászat, 2002 (95. évfolyam, 1-4. szám)
2002-03-01 / 1. szám
tani, tejet és ikrát fejni, „szárazon” termékenyíteni, azt keltetőben gondozni, akárcsak egy gondos szülő a gyermekét. Mert a többtucatnyi, földbe ásott, olykor betonlapokkal védett medencében sokszor százezernyi „gyermekét” gondozza, eteti, neveli fia és szorgos helybeliek társaságában. Az eljárások, a tenyésztési technológia, itt minden archaikus, akárcsak Lokodyék ízes, Nyárád menti székely tájszólása. A halászszerszámokat, -eszközöket maguk készítik, minden helybéli, kivéve a granulált haltáp, amelyet olykor nehéz beszerezni. A „gyermekek” kisebb része a sebes fajhoz tartozik: évente sok tízerrernyi „trutta” ivadékot telepítenek innen át a székelyföldi hegyi patakokba. Ez nemcsak feladata, hanem szívügye is Lokodiéknak. Erdészetek, horgászegyesületek vásárolják rendszeresen a telepítendő anyagot. Lokodi Gergely nagyapja egykor saját területén, a „két Nyárád közén” építette a legelső tavakat, úgy száz évvel ezelőtt. Jól megépítette, szemet is vetettek rá, mert 1948-ban az államosításkor a tenyészet sem kerülhette el a sorsát. Államosították s azóta is a Maros megyei Erdőigazgatóság tulajdonát képezi. Így történhet meg, hogy Lokodi barátom a saját, nagyapai jussát, örökségét bérli az erdészettől! Az egyik medence partján, ízlésesen terített asztalnál, sült pisztrángot fogyasztva hallgatom a kérdésemre felelő Lokodi Gergelyt: - Nem elég megtermelni a pisztrángot - mondja -, ez csak félmunka lenne. Azt értékesíteni is kell, a lehető legnagyobb jövedelmezőséggel. - Ebben a megállapításban benne van egész pisztrángos életfilozófiája, a mai korszerű közgazdaság alfája-omegája. Eredetileg erdésztechnikus lévén, ezt nem könyvekből, hanem az életből tanulta. Szinte önképzett pisztrángbiológus és közgazdász is egy személyben. Haltenyésztő a javából és egyben vendéglátó is: a maga termelte pisztrángot saját vendéglőjében értékesíti, főleg sütve, pálinka, csíki sör és Küküllő melléki rizling kíséretében. Mindebben egyik fia is segíti, így a pisztrángtenyésztő Lokodi-dinasztia továbbélése biztosítva van. Rusztikus vendéglőjükben csakis sült pisztráng az állandóan keresett delikátesz, s ha a kedves vendégre ráesteledett, Lokodi uram saját minihoteljében szállásolja el. Tavasztól őszig nagy a nyüzsgés Vármezőn: mindenki megszemlélheti a halastavakat, gyönyörködhet a bemutatott élő anyagban, mindenki „kap” egy rövid szakelőadást pisztrángbiológiából és -tenyésztésből, s következhet az elmaradhatatlan pisztrángkóstoló! Erdésziskolások, már végzettek is, biológusok s temészetesen hazai, főleg magyarországiak nyüzsögnek olykor a tavak között. Van mit látni, Gergelytől van mit tanulni. Éljünk a lehetőséggel. Örömömre szolgálna, ha soraim sok hazai halast vonzanának Görgénybe, Nyárád mentére s természetesen Vármezőre. Kászoni Zoltán A Kis-Nyárád nyáron A pisztrángos medencék szakszerű vízellátása (Kászoni Zoltán felvételei) 24 Haletető csónakok és halászati eszközök gyártása, átalakítása, javítása A Hortobágyi Halgazdaság Rt. a következő szolgáltatásait ajánlja fel tógazdasági haltermelők részére: - önürítős haletető csónak készítése takarmány és szerves trágya kijuttatására különböző méretben - önürítős haletető csónakok felújítása, átalakítása - haletető csónak készítése acéllemezből - ESOX-3 típusú hínár- és nádvágó felújítása, javítása, átalakítása - MERCURY SEAPRO, MERCURY 10, MARINER 10, MARINER 15 típusú csónakmotorok javítása - műgyanta alapú eszközök javítása (kosarak, kádak stb.) - egyéb halászati eszközök készítése, javítása. További információ telefonon a 30/9032-418-as számon vagy személyesen az ágazatvezetőnél. Hortobágyi Halgazdaság Rt., 4071 Hortobágy-Halastó