Halászat, 2002 (95. évfolyam, 1-4. szám)

2002-03-01 / 1. szám

tani, tejet és ikrát fejni, „szárazon” termé­kenyíteni, azt keltetőben gondozni, akár­csak egy gondos szülő a gyermekét. Mert a többtucatnyi, földbe ásott, olykor beton­lapokkal védett medencében sokszor száz­ezernyi „gyermekét” gondozza, eteti, ne­veli fia és szorgos helybeliek társaságában. Az eljárások, a tenyésztési technológia, itt minden archaikus, akárcsak Lokodyék ízes, Nyárád menti székely tájszólása. A halász­szerszámokat, -eszközöket maguk készítik, minden helybéli, kivéve a granulált haltáp, amelyet olykor nehéz beszerezni. A „gyer­mekek” kisebb része a sebes fajhoz tar­tozik: évente sok tízerrernyi „trutta” iva­dékot telepítenek innen át a székelyföldi hegyi patakokba. Ez nemcsak feladata, hanem szívügye is Lokodiéknak. Erdésze­tek, horgászegyesületek vásárolják rend­szeresen a telepítendő anyagot. Lokodi Gergely nagyapja egykor saját területén, a „két Nyárád közén” építette a legelső tavakat, úgy száz évvel ezelőtt. Jól megépítette, szemet is vetettek rá, mert 1948-ban az államosításkor a tenyészet sem kerülhette el a sorsát. Államosították s azóta is a Maros megyei Erdőigazgatóság tulajdonát képezi. Így történhet meg, hogy Lokodi barátom a saját, nagyapai jussát, örökségét bérli az erdészettől! Az egyik medence partján, ízlésesen terített asztalnál, sült pisztrángot fogyaszt­va hallgatom a kérdésemre felelő Lokodi Gergelyt: - Nem elég megtermelni a piszt­rángot - mondja -, ez csak félmunka lenne. Azt értékesíteni is kell, a lehető legna­gyobb jövedelmezőséggel. - Ebben a meg­állapításban benne van egész pisztrángos életfilozófiája, a mai korszerű közgazdaság alfája-omegája. Eredetileg erdésztechni­kus lévén, ezt nem könyvekből, hanem az életből tanulta. Szinte önképzett pisztráng­biológus és közgazdász is egy személyben. Haltenyésztő a javából és egyben vendég­látó is: a maga termelte pisztrángot saját vendéglőjében értékesíti, főleg sütve, pá­linka, csíki sör és Küküllő melléki rizling kíséretében. Mindebben egyik fia is segíti, így a pisztrángtenyésztő Lokodi-dinasztia továbbélése biztosítva van. Rusztikus ven­déglőjükben csakis sült pisztráng az állandóan keresett delikátesz, s ha a kedves vendégre ráesteledett, Lokodi uram saját minihoteljében szállásolja el. Tavasztól őszig nagy a nyüzsgés Vármezőn: minden­ki megszemlélheti a halastavakat, gyö­nyörködhet a bemutatott élő anyagban, mindenki „kap” egy rövid szakelőadást pisztrángbiológiából és -tenyésztésből, s következhet az elmaradhatatlan pisztráng­­kóstoló! Erdésziskolások, már végzettek is, bio­lógusok s temészetesen hazai, főleg ma­gyarországiak nyüzsögnek olykor a tavak között. Van mit látni, Gergelytől van mit tanulni. Éljünk a lehetőséggel. Örömömre szolgálna, ha soraim sok hazai halast von­­zanának Görgénybe, Nyárád mentére s ter­mészetesen Vármezőre. Kászoni Zoltán A Kis-Nyárád nyáron A pisztrángos medencék szakszerű vízellátása (Kászoni Zoltán felvételei) 24 Haletető csónakok és halászati eszközök gyártása, átalakítása, javítása A Hortobágyi Halgazdaság Rt. a következő szolgáltatásait ajánlja fel tógazdasági haltermelők részére: - önürítős haletető csónak készítése takarmány és szerves trágya kijuttatására különböző méretben - önürítős haletető csónakok felújítása, átalakítása - haletető csónak készítése acéllemezből - ESOX-3 típusú hínár- és nádvágó felújítása, javítása, átalakítása - MERCURY SEAPRO, MERCURY 10, MARINER 10, MARINER 15 típusú csónakmotorok javítása - műgyanta alapú eszközök javítása (kosarak, kádak stb.) - egyéb halászati eszközök készítése, javítása. További információ telefonon a 30/9032-418-as számon vagy személyesen az ágazatvezetőnél. Hortobágyi Halgazdaság Rt., 4071 Hortobágy-Halastó

Next