Siketek és Nagyothallók, 1978 (29. évfolyam, 1-12. szám)

1978-02-01 / 2. szám

1978 FEBRUAR SIKETEK ES NAI­ YOTIJAEI !»K MESE A RONGYBABÁRÓL Klárikát ágyba parancsolta a doktor bácsi. No, nem volt ko­moly baja, csak játék közben egy kicsit megrándította a lábát és fájt a bokája. A nagyobb baj az volt, hogy egyedül kellett otthon maradnia, mert édesapja vidéken dolgozott, édesanyjának, meg né­hány órára el kellett mennie. Pe­dig nem szívesen hagyta otthon egyedül kislányát. Klárika fogad­­kozott édesanyjának: — Anyuci, én nagyon jó leszek. Tudom, nem szabad felkelnem. És azt is tudom, hogy idegennek nem szabad kinyitnom az ajtót, a borogatást is cserélni fogom a bokámon. Csak menjél nyugodtan anyucskám. Mielőtt édesanyja elindult vol­na, odaadta Klárikának a varró­dobozt és egy kis zsákocskát, amely tele volt kisebb-nagyobb ruhadarabokkal. — Varrjál a babáidnak ruhács­kát! — biztatta édesanyja és az ágyra tette Klárika összes babáit. A kislány örömében tapsolni kezdett, mert abban a „bűvös ron­gyoszsákban” ő mindig talált olyan meseszép ruhadarabokat, amilyen minden kislány szíve vá­gya. Azt sem tudta, hogy a sok szép közül melyikből varrjon ba­baruhát. Talált egy testszínű sely­met. Addig-addig nézegette, for­gatta, míg az jutott eszébe, hogy ebből ő bizony babát készít,­­ egy rongybabát. Volt abban a rongyoszsákban néhány műanyag szivacsdarabka is. Ügyesen kivágott egy ovális fejformát, a baba testének egy hosszúkás formát, két rövidebb, két hosszabb részt a kezeknek és lábaknak. Az összeset bevonta testszínű selyemmel és összevarr­ta. Piros fonalból szájat, kék fo­nalból szemet, fekete fonalból szempillákat és szemöldököt, bar­na fonalból hajat készített a ba­bának. Aztán egy kék pettyes ru­hácskát is varrt neki, még gyöngy­sort is fűzött a baba nyakába. Nagyon szép lett a rongybaba. Klárika elégedetten nézte a mun­káját, aztán odaültette a többi ba­bájához, lefeküdt és elaludt. Alig csukta le a szemét, a ba­bák csodák csodájára beszélgetni kezdtek. Az aranyszőke Zsuzsi ba­ba kényeskedve kérdezte: — Látjátok, milyen csúf ez a rongybaba? Nincs is igazi szeme, meg haja. A járni tudó Bea baba meg gú­nyosan így nevetett: — Ha-ha-ha! Járni sem tud, hi­szen csak rongyból van a lá­ba. Látjátok, nekem milyen szép lábam van? Pöttömke, a legkisebb baba meg így gonoszkodott a rongybabával: — Nézzétek ezt a rongybabát, még orra sincsen. Kis gazdánk nem varrt neki orrocskát. Nahát! Ki látott még olyan babát, akinek nincs orrocskája? A babák így fecsegtek össze­vissza, mindegyik a rongybabát csúfolta. A rongybaba nagyon szo­morú lett. Arra gondolt, hogy ha volnának rongyból könnyei, akkor ő most nagyon sírna ... Klárika arra ébredt fel, hogy édesanyja áll az ágya előtt és si­mogatja őt. Egy szempillantás alatt felült az ágyban és örömmel kiál­totta: — De jó, hogy itt vagy már anyucskám. Nézd, nézd csak meg, hogy mit csináltam, amíg nem voltál itthon. Egy gyönyörű rongy­babát! Ez a legszebb a babáim kö­zött, mert őt én készítettem, őt szeretem a legjobban. Ezentúl mindig vele alszom el... Klárika a rongybabát magához ölelte és boldogan dajkálgatta. A többi baba nagyon elszégyel­­te magát, hogy olyan csúnyán bán­tak a rongybabával. Arra gondol­tak, hogy ezután a rongybaba szó­ba sem áll velük. Pedig milyen jó volna vele beszélgetni, amikor éj­szaka van, mindenki alszik, csak a babák vannak fent. De a rongybaba nem haragu­dott rájuk, hanem boldogan mo­solygott és rongykezével kedvesen integetett a babák felé ... FÁSI KATALIN Divat a subakézimunka Azok részére, akik még nem is­merik a subakézimunka techni­káját, közöljük az elkészítés me­netét Alapanyagnak ritka szövé­sű kongrét vásárolunk és vasta­gabb szálú, szép színes fonalakat. A munkán horgolótűvel, zsákvar­rótűvel, vagy subatűvel dolgo­zunk. Ha horgolótűvel készítjük munkát, a fonalat vágjuk 6 ern­- es darabokra (lehet hosszabbra is, pl. 10 cm-re) s kettéhajtva, horgolótű segítségével hurkoljuk a át az alapanyagot, a fonál végét áthúzzuk a hurkon és jó erősen csomózunk. A csomók sűrűsége a fonal vastagságától függ. Általá­ban minden 2. lyukba hurkolunk és a sorokat is az alapanyag min­den második sorába készítjük. Ha zsákvarrótűvel dolgozunk, akkor az anyag szélétől kb. két centiméterrel beljebb kezdjük a munkát. A szálat hagyjuk két centiméter hosszúra, és az anyag szövése mentén erősítsük meg két öltéssel. Azután készítsünk mint­egy két centiméteres hurkot, és erősítsük két kis öltéssel az előző öltés mellé. Ilyen hurkolással varrjuk végig a sorokat. Miután befejeztük a varrást, a hurkokat vágjuk fel ollóval, a széleket hajtsuk be és béleljük alá a ké­zimunkát. Abban az esetben, ha subatűvel dolgozunk, egy szállal varrjuk végig a sort a tű segítségével. Ha készen van a kézimunka, a má­sik felét leenyvezzük, hogy szálakat rögzítsük. Ha az ilyen a módszerrel készített kézimunka a használat során beszennyeződik, vegyi úton tisztítható. Mosni nem szabad, mert az enyv felolvad. Ha először készítünk suba kézi­munkát, először egy kispárnát állítsunk össze, így a kellő gya­korlatot megszerezzük és nagyobb munkába is belefoghatunk. Ké­szíthetünk faliszőnyeget, szőnye­get, takarót, falvédőt, vállra akasztós női táskát, subamellényt. Bármit készítünk, először ki­­rajzoltatjuk vagy egyéni ötlettel kirajzoljuk a motívumokat az alapanyagra és saját ízléssel ös­­­szeválogatott színekkel kézimun­kázunk. Gyermekszobába állat, virág, vagy állatfigurákat rajzo­lunk; nappali vagy hálószobába: kisebb-nagyobb háromszögek, kockák, különböző színű pontok, karikák, csíkok, nagy virágok (napraforgó, margaréta stb.), ma­gyaros motívumok, absztrakt minták. De nagyon mutatós az egyszínű suba kézi munka is, an­nak ajánljuk, aki nem akar min­tákkal bajlódni. Ha faliképet ké­szítünk, egy kis ügyességgel táj­képeket, színes pávát, női fejet. Az évek múlása a szem kö­rüli bőrfelületen hagy legha­marabb nyomot. Megjelennek az árulkodó apró ráncok, mert itt a legvékonyabb és a legér­zékenyebb a bőr. Megfelelő kezelés hiányában az apró ráncokból félelmetes szarkalá­bak lesznek, amelyek fáradttá teszik a tekintetet, öregítenek. Bele kell ebbe nyugodnunk? Nem. A szarkalábak kialaku­lása ellen és a meglevő apró ráncok módszert elsimítására többféle alkalmazhatunk. Ezek közül leghatásosabbak a kozmetikai készítmények. Legújabb kozmetikai termék erre a célra a Kőbányai Gyógyszerárugyár SZEMRÁNCKRÉME. FABULON A szítmény hatásos fegyver ké­sz épségfronton, regeneráló h­­­­tása már néhány napi rend­szeres használat után jelentke­zik, az apró ráncokat kisimít­ja, az új ráncok keletkezését élettani módon gátolja. kollagén tartalmú szemránc­A krém egyéb hatóanyagai: az F-vitamin, amely normalizálja a bőr biológiai funkcióit; a HIDROVITON nevű termé­szetes nedvesítési faktor, amely védi, Ш. helyreállítja з néger fejet, napot, állatfigurákat rajzolhatunk. A mintákat először egy össze­ragasztott újságlapra tervezzük meg, azután rajzoljuk át a kézi­munka alapanyagára. A kézimun­kákat díszítsük hosszabb vagy rö­videbb rojtokkal. Érdekes hatást érhetünk el, ha az alapot kissé rövidebb szállal készítjük, így a minta jobban kiemelkedik az alapból. A suba kézi munka mű­szálból készült fonalból is nagyon mutatós. F. K. ISMERI SZEMRÁNC­KRÉMET A bőr természetes sav védőköpe­nyét; a kalendula olaj- és ka­millakivonat elősegíti a hám­sejtek megújulását és nyugtat­ja a bőrt. Hogyan használjuk a szem­ránckrémet? A szem környé­két FABULON ARCLEMOSÓ­VAL gondosan letisztítjuk, leöblítjük, majd a lágy szem­ránckrémet mutatóujjal vis­­­szük fel a bőrre, ügyelvén ar­ra, hogy ne kerüljön a szem­be. A szemránckrémet kön­­­nyedén belemasszírozzuk bőrbe, a felső szemhéjon az a orrtól a halánték felé, az alsó szemhéjon pedig ezzel ellenté­tes irányban végezzük a mas­­­százst. A szemkörnyéki bőrfelület ápolása szorosan beletartozik a napi bőrápolási teendőkbe. Ez nemcsak az idősebb és a középkorú nőkre vonatkozik, hanem a fiatalabb korosztály­ba tartozó nőkre is. Sőt. Mo­dern életfelfogásra vall, ha es­ti tisztálkodás után a férfiak is használnak szemránckré­met, mert a szem körüli rán­cok a férfiak arcán sem hat­nak előnyösen. Fási Katalin Az egészséges életmódról A tudomány mindig újabb és újabb lehetőségeket fedez fel az élet meghosszabbítására (új gyógyszerek, betegségek megelő­zése, korszerűbb orvosi vizsgála­ti eszközök, modernebb gyógymó­dok), de sajnos, a modern élet mindig újabb és újabb ártalma­kat teremt, amelyek veszélyezte­tik az egészséget (le­veg­őszennye­ződ­é­s, zajártalom, mozgáshiány, túltápláltság stb.) Az átlagos életkor jelenleg kb. 70 évre tehető. De sokan érnek el jóval magasabb életkort is. Nem mindegy azonban, hogy életünk utolsó szakaszát kiegyensúlyozot­tan, egészségesen, tevékenyen töltjük-e el, vagy örökös beteges­kedéssel vegetáljuk át az éveket. Az idősebb, sőt az idős kor is lehet derűs; ez egészség és élet­­szemlélet kérdése. Sokszor hall­juk: az öregség nem betegség. Ez így igaz. De az is igaz, hogy idősebb vagy öreg korban annak az egészséges vagy egészségtelen életmódnak a „kamataiból” élünk, amely jellemzője volt fiatalabb kori életvitelünknek. Fiatal korban a legtöbb ember nem gondol az öregségre, pedig az évek gyorsan szállnak. Aki „okosan” él, az fiatalabb korban helyes életmóddal megalapozza jövőjét nemcsak anyagiakban, ha­nem az egészség terén is. Ehhez tartozik a rendszeres testápolás is. Aki így cselekszik, bátran nézhet az öregség elé, mert min­dent megtett annak érdekében, hogy szép öregsége legyen. A legtöbb „bűnt” szervezetünk ellen az étkezés terén követjük el. Ez nem is mindig mennyiségi, hanem minőségi vonatkozásban fontos, megoldandó probléma. A háziasszony, mikor a főznivalót bevásárolja, a piaci kosarában az egész család „egészségét vagy be­tegségét” viszi haza, mert az ét­kezés és az egyes megbetegedé­sek között szoros összefüggés van. Tehát a háziasszony nagyon so­kat tehet annak érdekében, hogy a helyes étrend összeállításával „megalapozza” a család tagjainak egészségét, ami természetesen ki­hat az öregkorra is. Az étrend tehát tartalmazzon minél több zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, tejet, tejtermékeket, tojást, salá­tákat, sovány húst, halat. Kerül­jük a nehezen emészthető, zsíros, erősen fűszeres ételeket; ne fo­gyasszunk sok édességet és tész­taféléket. A helyes életvitel egyik arany­­szabálya: a mértékletesség. Ke­vés szó esik erről a témáról, pe­dig nagyon fontos. Mértékletesség mindenben, tulajdonképpen an­­­nyit jelent, mint optimálisan biz­tosítani szervezetünk részére mindazt, amire szüksége van. Él­jünk egy hasonlattal: a szobanö­vény például egyformán meg­sínyli, ha kevés vagy ha túlöntözik, vizet kap. Az egyik növény vízigényes, a másik nem. Így van ez az em­bernél is. Egyénileg más és más az emberek táplálékigénye. Ez nemcsak a végzett munkától függ, hanem egyéb tényezőktől is (öröklődés, éghajlat, évszak, be­tegség, életkor, terhesség stb.). A mértékletesség olyan útirány, amely az egészséghez vezet. Vegyük nagyító alá ezt a kér­dést az étkezés vonatkozásában. Néhány negatív példa. Hány he­lyen­­ az a gyakorlat, hogy a hétköznapi gyengébb kosztot a vasárnapi nagy ebéddel akarják a háziasszonyok „kipótolni”, vagy hétköznapon egy-egy bőséges ebéddel „jóvátenni”... Ez hely­telen gyakorlat. Ha egészségesek vagy­unk­, szervezetünk életritmu­sa, működése állandó. Tehát a fehérjét, szénhidrátot, zsírt, ás­ványi sókat, vitaminokat és vizet — az életfontosságú anyagokat — nap mint nap egyformán bizto­sítani kell. Ahogy megsínyli szer­vezetünk azt, ha kevesebb vagy minőségileg nem megfelelő táp­lálékot kap, ugyanúgy káros az egészségre az is, ha a szükséges­nél jóval több táplálékkal túlter­heljük. Hány családban alakult ki pél­dául az a helytelen szokás, hogy az ételekből a szükségesnél töb­bet főznek, aztán, hogy ne ma­radjon másnapra, a családtagok (vagy a háziasszony) inkább el­fogyasztják. Hogy ne vesszen kárba az étel, amit a gyermek a tányérján hagyott, a mama meg­eszi. S az eredmény? A túltáp­láltság, a kövérség. S ez egyút­tal azt is jelenti, hogy nem tar­tottuk be a mértékletesség elvét. Ne főzzünk feleslegesen ételada­gokat! Helyes módszer, ha a há­ziasszony állandó kipróbált mér­tékkel főz, pl. egy személyre 2 nagyobb vagy 3 kisebb burgonyát számít stb. Hogy ki mennyit egyen? Erre mindenkire érvényes, pontos re­cept nincs, mert minden szerve­zetnek más és más a táplálék­­igénye. Bízzuk magunkat a mér­legre; a testsúlyunkból megálla­píthatjuk, hogy többet vagy ke­vesebbet együnk. (Ideális test­súly: magasságunk száz centi fe­letti nagysága a kilókban. Te­hát 168 cm magas ember ideális testsúlya kb. 68 kg. Negyven év alatt ez értékből nőknél 5, fér­fiaknál 10%-ot levonunk. Tehát egy 170 cm magas fiatalember normális súlya: 63—64 kg.­ A helyes testsúlymérés szabályai: mindig ugyanazon a mérlegen és ugyanabban a ruhában mérjük le magunkat. A mérés időpontját is lehetőleg tartsuk be; vagy min­dig reggel mérjük le magunkat, vagy mindig este. A mértékletesség betartása azonban nemcsak a táplálék mennyiségére vonatkozik, hanem egyebekre is. Beszéljünk például a mértéktelen sófogyasztásról. A túlzott­­ sófogyasztás káros hatá­sát már igen régen felismerte a tudomány, erre utal egy régi kí­nai közmondás is, mely szerint, ha valaki elfogyasztotta azt a só­mennyiséget, amely egész életére szól, az eltávozik az élők sorá­ból, így akarták már régen is mértékletes sófogyasztásra inteni az embereket. A túlságosan só­zott étel szomjúságot okoz s a mértéktelen vízfelvétel külön munkára készteti a szívet és a vesét. A kutatások azt bizonyít­ják, hogy a mai ember ételeit a túlsózottság jellemzi, mert a na­pi 5—8 g szükséglet fedezésére 12—20 g konyhasót fogyasztunk. A konyhasófelhalmozódás a szö­vetekben vízvisszatartást okoz. Fási Katalin (Folytatjuk.) A SIVATAGBAN

Next